İçeriğe atla

İlmiye Bergman

İlmiye Bergman
Doğum29 Kasım 1914(1914-11-29)[1]
Kayseri, Osmanlı İmparatorluğu[1]
Ölüm17 Aralık 2015 (101 yaşında)[1]
İstanbul, Türkiye[1]
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MeslekDağcı
EvlilikAlâeddin Bergman[1]
Çocuk(lar)Olcay Bergman[1]
Senem Gazioğlu[1]
İbrahim Karamemet[1]
Ebeveyn(ler)Alim Muhaddisoğlu (babası)[1]
Simiten Muhaddisoğlu (annesi)[1]

İlmiye Bergman (d. 29 Kasım 1914, Kayseri - ö. 17 Aralık 2015, İstanbul), İlk Türk kadın dağcı.

Hayatı

Muhaddiszade Sait Efendi ile Ayşe Hanım’ın en küçük oğlu, Hunat Hatun Medresesi Müderrisi Âlim Efendi ile Molu’lu Dudu Hatun ile Mustafa Bey’in en büyük çocukları Simiten Hanım’ın evliliklerinden dört kız çocukları olur. Sırasıyla Ayşe, İlmiye, Fevziye ve Melahat. İkinci çocuk 29 Kasım 1914 tarihinde Birinci Cihan Harbi Seferberliği sırasında Kaleiçi'ndeki baba evinde dünyaya gelir, babası İlmiye adını verir. 1919'da mahalle mektebine giden İlmiye hanım okuma yazmayı ve Kur'an’ı burada öğrendikten sonra 1922'de okur yazar olarak doğrudan Setenönü’ndeki Hacı Mansur İlkokulu’na devam etti. 1928'de o zaman lisenin yanında eski Cizvit cemaatinin külliyesinde bulunan Kayseri Kız Ortaokulu’na kaydoldu. 2 Haziran 1932'de Kayseri Tayyare Fabrikası’nın ilk Türk uçak mühendisi ve ilk İşletme Müdürü, gene Kayserili olan eski ayandan Karamehmetağazade’lerden Binbaşı İbrahim Bey ile Gavremzade’lerden Elmas Hanım’ın ortanca oğlu Alâeddin Bey’le evlenmiştir. Bu evlilikten ikisi kız, biri erkek üç çocukları olmuştur. Olcay, Senem ve İbrahim.[1][2] 26 Temmuz 1936’da, 3 bin 916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı’na tırmandı. 17 Aralık 2015 tarihinde İstanbul'da öldü.[1] Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda vasiyeti üzerine babasının kabrine defnedildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l "18 Aralık 2015 Cuma Günü Hürriyet Gazetesinde Yayınlanmış Vefat İlanları Sayfası". hurriyetvefatilani.net. 18 Aralık 2015. 15 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2021. 
  2. ^ "ERCİYES'E İLK TIRMANAN KADIN KİM". odatv4.com. 7 Mart 2010. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Yükseklerde geçen bir asır". hurriyet.com.tr. 19 Aralık 2015. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey</span> Türk ressam, arkeolog ve müzeci

Osman Hamdi Bey, Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Suat Hayri Ürgüplü</span> 11. Türkiye başbakanı

Ali Suat Ürgüplü,, Türk bürokrat, büyükelçi ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci başbakanıydı.

Çandarlı İbrahim Paşa, Temmuz 1421 ile 25 Ağustos 1429 tarihleri arasında, 8 yıl 1 ay vezîriâzamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Kendisi gibi sadrâzamlık yapmış torunu İbrahim Paşa'dan ayırmak için Birinci İbrahim Paşa şeklinde anılır. Tarihe Çandarlılar olarak geçmiş olan ailenin mensubudur.

<span class="mw-page-title-main">Münir Ertegün</span> Türk diplomat

Mehmet Münir Ertegün, Türk diplomat ve devlet adamı. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi</span>

Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 1914-1916 yılları arasında şeyhülislamlık yapmış, Osmanlı din ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Osmanoğlu</span>

Ayşe Sultan veya Ayşe Osmanoğlu, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit'in kızıdır. 1960'ta Babam Sultan Abdülhamid adıyla yayımladığı hatıralarıyla ün kazanmıştır. Ubıh olan annesi Dördüncü Kadınefendi Müşfika Kadınefendi'dir.

Mehmed Şevket Efendi. Osmanlı şehzadesi. Sultan Abdülaziz'in 4. oğludur. Annesi Neşerek Kadınefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Neveser Kökdeş</span> Türk besteci

Neveser Kökdeş, Türk besteci, güfteci, tanburidir.

<span class="mw-page-title-main">Nafi Atuf Kansu</span>

Nafi Atuf Kansu, Türk siyasetçi ve eğitimci.

Ali Ulvi Elöve, Türk şair, öğretmen, çevirmen ve dilci.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Ulviye Sultan</span>

Fatma Ulviye Sultan veya Fatma Ulviye Germiyanoğlu, son Osmanlı padişahı Vahdettin’in büyük kızı.

Celile Hikmet; Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Asım Turgut</span>

Mustafa Asım Turgut ya da Mustafa Asım Bey Osmanlı Devleti'nin son döneminde hizmet vermiş bir devlet adamıydı.

Ayşe Hümaşah Sultan, Ayşe Hümaşah Hanım Sultan olarak da bilinmektedir. Ayşe Hümaşah Sultan 1543 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Annesi Mihrimah Sultan, babası ise Rüstem Paşa'dır. Osmanlı padişahı I. Süleyman ile Hürrem Sultan'ın ilk torunu olduğu düşünülmektedir. Mihrimah Sultan'ın Rüstem Paşa ile olan evliliğinden Ayşe Hümaşah ve Osman adında iki çocuğu olmuştur. Çocukları Abdurrahman Bey, Mehmet Bey, Şehid Mustafa Paşa ve Osman Bey'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dürrinev Kadınefendi</span>

Dürrinev Kadınefendi, Sultan Abdülaziz'in birinci eşi ve başkadınefendi.

<i>Müsâmeretnâme</i> Emin Nihat Beyin kaleme aldığı hikâye kitabı

Müsâmeretnâme, Emin Nihat Bey tarafından yazılmış ve Türk hikâyeciliğinin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen eserdir. 1871-1875 yılları arasında yayımlanan ve toplamda yedi hikâyeden oluşan eser, kış gecelerinde bir araya gelen dostların iyi vakit geçirmek ve eğlenmek üzere gençliklerinde başlarından geçenlerle ilgili anlatımlarına dayanmaktadır. Müsâmeretnâme hakkında ilk değerlendirmeleri Ahmet Hamdi Tanpınar XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi adlı çalışmasında yapmıştır. Mustafa Uzun eseri sadeleştirerek Gece Hikâyeleri: Müsâmeretnâme adıyla günümüz Türkçesine çevirmiştir; bugüne kadar yeni harflere birden fazla aktarımı yapılmıştır. Çerçeve anlatının kullanıldığı Müsâmeretnâme'de Decameron ile Binbir Gece Masalları'ndan izler mevcuttur.

Ahmed Nureddin Efendi (1901-1945), 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in altıncı oğlu Osmanlı şehzadesi.