İçeriğe atla

İlle İvanov

İlle İvanov
Илле Иванов
Çuvaş edebiyatçı, şair ve çevirmen
Doğum02 Temmuz 1955(1955-07-02)
Naçar Ubi köyü,Baturel Çuvaş Otonom SSC SSCB Sovyetler Birliği
MeslekYazar, Şair, gazeteci, eleştirmen
MilliyetÇuvaş

İlle Arsentiyeviç İvanov- (2 Temmuz, 1955 doğ.) — Çuvaş yazarı, şairi, gazeteci, kamu işçisi.

Hayatı

2 Temmuz 1955 tarihinde Sovyetler Birliği'nde özerk bir Türk cumhuriyeti olan Çuvaş Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde doğmuştur. Üniversite eğitiminde Çuvaş Dili ve Edebiyatı'nı okudu.1974-1976 yıllarında bir okulda öğretmenlik yaptı ve Baturel ilçesinde Avangard gazetesinde çalıştı.Çuvaş gençlik teşkilatında yer aldı. 1983 yılında, SSCB coğrafyasında ilk olarak Stalin zamanında 17 yıl mahkûm edilmiş Çuvaş ulusal şairi Vasleye Mitta vakfını kurdu. 1984 yılında Çuvaşya başşehri Şupaşkar'da gençlerin okuduğu bir gazetede baş muharrir oldu. Çuvaşya'da devlet okullarında Çuvaş dili gerekli diye yazdığı bir makale sebebi ile işinden ihraç edildi. Hiçbir gazete ve okula alınmadığından dolayı Vladivostok limanında hamal olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Çuvaşya'ya geri dönünce Çuvaşya'nın önde gelen gazetesinde gazeteci olarak, sonra bölüm müdürü ve sonra da baş muharrir olarak çalıştı. Milli Kalkınma Hareketi içinde yer aldı. Rusya'da 1998 yılında etnik unsurlara baskı artınca işinden yine ihraç edilir. Yine aynı şekilde hiçbir gazetede iş vermezler. Radyo ve televizyonlarda soyadının yazdırılmasına dahi izin vermediler. 1993 yılında Çuvaşya Gazeteciler Derneği'nin Semen Elger (Ülker) ödülüne layık görüldü. 1996 yılında Çuvaşya'da kültür alanındaki başarılarından dolayı kendisine devletin fahri unvanı verilir. 1990 yılında Çuvaş Milli Kalkınma Partisi ve 1992 yılında Çuvaş Milli Kongresini kurma çalışmalarında bulundu. 1993 yılında Uluslararası Türk Halkları Asamblesi'nin ve 1994 yılında İdil-Ural boyu Halklar Asamblesi'nin kurucu çalışmalarına katılır. 1998 yılında Çuvaşistan Türk Dünyası Kültür Merkezi'ni kurdu.[1] 8 çocuklu olup büyük oğlu Leonid İlyiç İvanov Türkiye'de üniversite öğrenimini görmüş, büyük kızı Kazakistan'daki Türk üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde öğrenim görmüştür.

Edebi çalışmaları

İlk şiiri 1961 yılında yayınlandı. Çok sayıda dergi ve gazetede şiirleri ve yazıları yayınlandı. Çuvaşya Devlet yayınevi tarafından eserleri toplu olarak yayınlandı. 2005 yılında Kırım'da düzenlenen Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni'nde Abdülhak Hamid Tarhan Büyük şiir ödülüne layık görüldü. 2014 yılında Uluslararası III.Kaşgarlı Mahmud Hikâye Yarışması'nın uluslararası etabında mansiyon kazandı. 2016 yılında Uluslararası IV.Kaşgarlı Mahmud Hikâye yarışmasının Çuvaş etabında ise birinciliği kazandı. 2013 yılında Çuvaşların haklarını Rusya vermiyor diye yayınladığı bir makale sebebiyle düşünce suçlusu olarak yargılandı. Yargılama sonuçsuz kalmıştır. İlle İvanov, Uluslararası Dünya Türkleri Asamblesi'nin Çuvaş temsilcisidir. Aynı zamanda Çuvaşistan Türk Dünyası Merkezi ve Mitta Vakfı'nın başkanlığını yapmaktadır. Çuvaşistan Özgür Yazarlar Birliği ve Avrasya Yazarlar Birliği'nin üyesidir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Recaizade Mahmud Ekrem</span> Türk şair ve yazar (1847-1914)

Recaizade Mahmud Ekrem, Türk şair ve yazardır. 19. yüzyıl Osmanlı dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Dîvânu Lugâti't-Türk</span> Kâşgarlı Mahmudun yazdığı Türkçe-Arapça sözlük

Kitâbu Dîvânu Lugâti't-Türk Orta Türkçe döneminde Kâşgarlı Mahmud tarafından Bağdat'ta 1072-1074 yılları arasında yazılan Türkçe-Arapça bir sözlüktür.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Öz</span> Türk yazar ve yayıncı

Erdal Öz,, Türk yazar ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cenap Şahabettin</span> Türk şair, anı yazarı ve hekim (1870 - 1934)

Cenap Şahabeddin, Türk şâir ve yazar.

Mitta Vaşleyi, Çuvaş şair ve romancı, çevirmen, denemeci ve edebiyat eleştirmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ruşen Eşref Ünaydın</span> Türk gazeteci, siyasetçi ve diplomat

Mehmet Ruşen Ünaydın, Türk gazeteci, yazar, siyasetçi ve diplomat. Türk Dil Kurumu ve Galatasaray'ın kurucularından biridir.

Arzu K. Ayçiçek,. Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Kaya</span>

Fahri Kaya, Türk öğretmen, öykücü ve şair.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">İdil Bulgarcası</span>

İdil Bulgarcası, Volga Bulgarcası veya İdil Bulgar Türkçesi, Türk dilinin eski dönemlerinde İdil sahasında konuşulmuş, Çuvaşçaya yakınlığı ile bilinen, Türk dilinin Oğur grubunun tarihî yazılı dillerinden biridir. Tümü Moğol istilasından sonraki dönemde (1281-1361) yazılmış, Tataristan başta olmak üzere, Tataristan'da, Başkurdistan'da, Udmurtya'da ve Çuvaşistan'da Tataristan yakınlarında bulunmuş, 13. ve 14. yüzyıldan kalma Arap harfli 88'inin tarihi belli toplam 139 mezar kitabesindeki sınırlı dil malzemesiyle İdil Bulgarcası bir dereceye kadar bilinmektedir. Günümüzde bu dile en yakın dil Çuvaşçadır. Çuvaşlar İdil Bulgarlarının torunudur.

Saylıkmaa Kombu,, Tuva edebiyatçı, eleştirmen, çevirmen ve şair.

Vasiliy Erençin Tandı Tıva ülkesinin Salçak bölgesinin Kalbak-Hadı adlı yerde doğmuştur. Tıvalı şair, manzum ustası.

Abdullah Avlani, Özbek şair. Yeni devir Özbek medeniyeti, edebiyatının esasçılarından biri, çocuk edebiyatı, Özbek milli tiyatrosu, draması, matbuatı, Özbek milli pedagojisinin temeli taşını koyan eğitimci.

Lyoşa Rav, asıl adı Aleksey Vladimiroviç Rogojin, Çuvaş kökenli Sovyet yazar, Sovyetler Birliği üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Parfi</span>

Rauf Parfi veya Rauf Parfi Öztürk, Özbek yazar, şair ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">İlle İvanov Olayı</span>

İlle Ivanov Olayı veya "Vzyatka" gazetesi olayı- 58 yaşındaki Çuvaş şair ve yayıncı İlle Ivanov'un düşüncesinden dolayı Rusya Federasyonu tarafından yargılanması olayıdır. "Bana dilini göster, sana kim olduğunu söyleyeyim" başlıklı makale yazısı ile suçlanmıştır.

Sétev, Çuvaşya'da yayınlanan gazete. Hem Çuvaşça hem Rusça 30.000 tirajlı olarak yayınlanmaktadır.

Valentina Mineyeva, Çuvaş gazeteci, araştırmacı, yazar, Çuvaş halk dokumacısı, halk zanaatkarı, halk sanatının araştırmacısı ve popüleştiricisidir. SSCB Gazeteciler Birliği üyesidir.