İçeriğe atla

İleşa Nehri

İleşa Nehri
Konum
Ülke(ler)Rusya
Genel bilgiler
KaynakVerhnetoyemskiy Rayonu, Arhangelsk Oblastı, Rusya
AğızPinega Nehri
Uzunluk204 km [1][2]
Havza alanı2250 km2[1][2]
Debi18,1 m3/s

İleşa Nehri (Rusça: Илеша), Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'nın Verhnetoyemskiy ve Krasnoborskiy rayonlarında ve Komi Cumhuriyeti'nin Udorskiy rayonunda bulunan bir nehirdir. Pinega Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehir, 204 kilometre (127 mi) uzunlukta olup, havzası 2.250 kilometrekare (870 sq mi) alan kaplar. Ana kolu, sol yönlü Pinegskaya Yentala'dır.

İleşa'nın içinden geçtiği arazi taygalarla kaplı ve tepeliktir.

İleşa'nın kaynağı Verhnetoyemskiy Rayonu'nun kuzeydoğusundadır. Nehrin akışı güneydoğu yönüne doğru akarak başlar, kısaca Udorskiy Rayonu'na girer, güneye dönüp kısaca Krasnoborskiy Rayonu'na geri girer ve ardından güneydoğuya yönelip Verhnetoyemskiy Rayonu'na geri girer. Pinegskaya Yontala'nın ağzından yukarısında nehrin adı Malaya Ileşa (Küçük İleşa), aşağısında Bolşaya İleşa (Büyük İleşa) adını alır. İleşa, Pinegskaya Yontala ile birleşiminin aşağısında batıya ve sonra kuzeybatıya doğru akar. Kolları Pigenskaya Yontala, Koda ve Pışega'dır.

İleşa vadisinin nüfusu küçüktür ve orada Krasnaya köyü ve avcıların mevsimlik kullandığı birkaç yalnız duran ev dışında insan yerleşimi bulunmaz. Nehrin ağzındaki Ust-Ileşa köyü, sakinlerince terk edilmiş ve hayalet köy olarak kalmıştır. İleşa'nın ağzı Pinega'nın ağzından 619 km. yukarıdadır.

2015'ten bu yana İleşa Havzası'nın yukarıları Ustyuskovo-İleşskovo Rezervi'ne (Ru.: Уфтюго-Илешского заказника) eklenmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Rusya Devlet Su Kayıtları'nda İleşa Nehri 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  2. ^ a b Büyük Sovyet Ansiklopedisi'ndeki İleşa 15 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Maddesi (Rusça)
  3. ^ "В Архангельской области создан новый заказник!". 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020.  - eco29.ru (Rusça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Ren</span> İsviçre Alplerinde doğup Rotterdamda denize dökülen bir nehir

Ren,, Avrupa kıtasının en büyük nehridir. Nehir, güneydoğu İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Graubünden kantonunda başlar. İsviçre-Lihtenştayn, İsviçre-Avusturya ve kısmen İsviçre-Almanya sınırlarından geçer. Lihtenştayn ve Fransa sınırlarından geçip kuzeye kıvrılır, Almanya'da Renanya'dan geçerken batıya döner ve Hollanda topraklarını da katettikten sonra Rotterdam'da Kuzey Denizi'ne dökülür. 1230 km. uzunluğuyla Batı Avrupa'nın önemli nehirlerinden biridir. 9.973 kilometrekarelik bir alanı boşaltır ve adı Keltçe Rēnos'tan gelir. Almanya'da nehrin adını taşıyan Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz adlarını taşıyan 2 eyalet vardır.

<span class="mw-page-title-main">Şapsığlar</span> Çerkes boyu

Şapsığlar, Kuzey Kafkasya'nın yerli halklarından olan Batı Çerkeslerine mensup topluluklardan biridir. Tarihi Şapsığya bölgesinde yaşıyorlardı. Bugün çoğunluğu, Krasnodar Krayı Tuapse rayonu ve Soçi'nin Lazarevsk rayonunda ve Rusya'ya bağlı Adıgey Cumhuriyeti’nde yaşar. Dilleri olan Şapsığca 1945 yılına kadar yazı ve edebiyat dili olmuştur. Eskiden onlardan ayrı olan Hakuçlar günümüzde resmî olarak Şapsığlardan kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yantra Nehri</span>

Yantra Nehri Bulgaristan'ın kuzey bölümlerinde yer alan, Tuna Nehri'nin sağ yönlü kolarından biri olan bir akarsudur. 285 kilometrelik uzunluğu ile Tuna Nehri'nin Bulgaristan'da yer alan en büyük üçüncü koludur. Nehrin havzası yaklaşık 7.862 kilometrekredir.

<span class="mw-page-title-main">Angara Nehri</span>

Angara nehri, güneydoğu Sibirya'da, Irkutsk Oblast ve Krasnoyarsk Krai'da bulunan 1779 km uzunluğunda bir nehirdir. Baykal Gölünden boşalan tek nehirdir ve Yenisey Nehrini besleyen sulardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kolumbiya Nehri</span>

Kolumbiya Nehri ya da Columbia Nehri, Kuzey Amerika'da Pasifik Kuzeybatısı'nın en büyük nehridir ve uzunluğu 2,000 km'dir. ABD'nin dördüncü en büyük nehridir. Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Rocky Dağlarında doğan nehir, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletine geçer ve Oregon eyaletiyle sınır oluşturduktan sonra Büyük Okyanus'a dökülür. Drenaj havzası kabaca Fransa büyüklüğündedir ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yedi eyaletine ve bir Kanada eyaletine kadar uzanır. Hacim bakımından Amerika Birleşik Devletleri'nin dördüncü büyük nehri olan Kolumbiya, Pasifik'e dökülen Kuzey Amerika nehirleri arasında en büyük debiye sahip olanıdır. Kolumbiya, dünyadaki nehirler arasında 36. en büyük debiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pinega Nehri</span> Nehir

Pinega Nehri, Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'nda bulunan ve Kuzey Dvina Nehri'nin sağ kolu olan bir nehirdir. Nehir, 779 km uzunluğunda olup ana kolları İleşa, Vıya, Yula, Pokşenga ve Yejuga'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mişa Nehri</span>

Mişa Nehri ya da Myoşa Nehri Tataristan, Rusya'da bulunan ve Kama Nehri'nin sağ yönlü bir kolu olan nehirdir. Güneye doğru, Volga'nın doğusundan ve paralelinden akan nehir, Kama Volga'yla birleşmeden hemen önce Kama'yla birleşir. Kaynağı Kukmorskiy Rayonu'ndaki Yatmas-Dusay köyünün yakınındaki ormanda bulunan nehir Narmonka köyünün yanında Kuybışev Baraj Gölü'ne akar. 204 km uzunluğundaki nehrin havzası 4.180 kilometrekare (1.610 sq mi) alan kaplar. Kar ve yağmur sularıyla beslenen nehir Kasım'dan Nisan'a dek genellikle donmuş durumda kalır.

<span class="mw-page-title-main">Zay Nehri</span>

Zay Nehri ya da Zey Nehri Rusya'daki Kama Nehrinin Tataristan'da bulunan sol taraflı kollarından biridir. 219 km uzunluğundaki nehrin havzası 5.020 kilometrekare (1.940 sq mi) alan kaplar. Tataristan'ın Leninogorsky Rayonu'ndaki Mihaylovka'da başlayan nehir, Tübenkama'nın 7 km güneybatısında Kama Nehri'yle birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Şeşma Nehri</span> Rusyada bir nehir

Şeşma Nehri ya da Çişme Nehri Rusya'daki Kama Nehri'nin Tataristan'dan ve Samara Oblastı'ndan geçen ve Staroşeşminsk yakınlarında Kama'yla birleşen sol yönlü bir koludur. Nehir, 259 kilometre (161 mi) uzunluunda olup, bunun 227 kilometre (141 mi) uzunluğundaki kızmı Tataristan'dan geçer ve nehrin havzası 6.040 kilometrekare (2.330 sq mi) alan kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Toyma Nehri</span>

Toyma Nehri ya da Tuyma Nehri Rusya'daki Udmurtya and Tatarstanbölgelerinde bulunan ve Kama Nehri'nin sağ taraflı kolu olan nehirdir. Uzunluğu 121 kilometre (75 mi) olup, bunun 84 kilometre (52 mi) kadarı Tataristan'dadır. Havzası 1.450 kilometrekare (560 sq mi) alan kaplar. Udmurtya'da doğan nehir, Alabuga, Tataristan yakınlarında Kama Nehri'yle birleşir.

<span class="mw-page-title-main">İndigirka</span> Rusyada bir nehir

Indigirka batıda Yana ve doğuda Kolima nehirleri olan Rusya bünyesindeki Yakutistan'da bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 1.726 km2dir. Drenaj alanının büyüklüğü 360.000 km2dir.

<span class="mw-page-title-main">Alamüdün Nehri</span> Kırgızistanda bir ırmak

Alamüdün ya da Alamedin, Kuzey Kırgızistan'daki Çu Nehri'nin sol koludur.

<span class="mw-page-title-main">Alazeya</span>

Alazeya, Rusya'da, Yakutistan'ın kuzeydoğu kesiminde, batısındaki daha büyük İndigirka havzaları ile doğuda Kolima havzaları arasında yer alan ve Kuzey Kutbu'na akan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">İlek Nehri</span> Ural Nehrinin bir kolu

İlek, Kazakistan ve Rusya'da Ural Nehri'nin 623 km uzunluğundaki sol koludur. Kazakistan'da Aktöbe ve Batı Kazakistan Eyaletlerinden, Rusya'da ise Orenburg Oblastı'ndan akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Or Nehri</span> Ural Nehrinin sol kolu

Or, Kazakistan'ın Aktöbe Eyaleti ve Rusya'nın Orenburg Oblastı'nda akan bir nehirdir. Ural Nehri'nin sol kollarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Şağan (Ural)</span> Rusya ve Kazakistanda bir nehir, Uralın bir kolu

Şağan, Kazakistan'ın Batı Kazakistan Eyaleti'nde ve Rusya'nın Orenburg Oblastı'nda Ural Nehri'nin sağ koludur.

<span class="mw-page-title-main">Narın (İrtiş)</span> Kazakistanda bir nehir, İrtişin sağ kolu

Narın, Kazakistan’ın Doğu Kazakistan Eyaleti Katonkaragay İlçesi’nde bir nehirdir ve İrtiş'in sağ koludur.

<span class="mw-page-title-main">Burla Nehri</span> Rusya ve Kazakistanda bir nehir

Burla Rusya'nın Novosibirsk Oblastı ve Altay Krayı ile Kazakistan'nın Pavlodar eyaletinden akan bir nehirdir.