İçeriğe atla

İletişim Yayınları

İletişim Yayınları logosu

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde (IMBA Ekonomi Bülteni) faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi (Yeni Gündem) olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile (Tarih ve Toplum'un da aralarında bulunduğu) devam ettirildi.

İletişim Yayınları, 1988'de Oğlak Dönencesi ve Sudaki İz kitaplarına yönelik sansür kararına karşı ortak bildiriye imza atmıştır.[1][2] Aynı yıl içerisinde daha çok ansiklopedilere ve kitaplara yönelmiştir. Bu ansiklopediler arasında; Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi, Tanzimat’tan Cumhuriyete Türkiye Ansiklopedisi, Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi, Modern Türkiye’de Siyasî Düşünce (7 cilt), Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansiklopedisi sayılabilir.

1990'dan itibaren "Cep üniversitesi" adıyla bir dizi kaynak kitap çıkarıldı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun tüm yapıtlarının yayınlanmasının yanı sıra, Cemil Meriç, Şerif Mardin ve Oğuz Atay gibi isimlerin seri halinde kitapları yayınlandı. İnceleme-Araştırma dizisi hem içerden hem dışarıdan birçok önemli ismin kitaplarını yayınlandı. Jürgen Habermas, Cornelius Castoriadis, Hannah Arendt ve Çağdaş Dünya Edebiyatı başlığında Virginia Woolf, William Faulkner, Jorge Luis Borges, Nabokov gibi isimler; Klasikler'den Dostoyevski ve Tolstoy gibi isimlerin kitapları basıldı. Orhan Pamuk ve İhsan Oktay Anar gibi Türk yazarların da yayıncısıdır.

Basılacak kitapların editoryal bir çalışmayla değerlendirildiği belirtilmektedir. Yayınevi 1990 sonrası iyice oturan yayın anlayışıyla Kürt Sorunu, Milliyetçilik, Popüler Kültür, Modernleşme, Şehirler/Geziler, Edebiyat eleştirisi ve Kuramlar, Futbol, Çocuk kütüphanesi gibi birçok alt kategoride kitap basmakta ve yayınlamaktadır.

Yayınevi, 2005 yılında uzun süredir tüm kitaplarını yayınlamakta olduğu yazar Nihat Genç'in Bilgi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından organize edilen ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri' başlıklı konferansı eleştiren bir yazı[3] yazması üzerine yazar ile ilişkilerini kesme ve kitaplarını yayınlamama kararı alması ile gündeme gelmiş ve bu durum eleştirilere sebep olmuştur.[4]

Yayınevi, Şubat 2020'de Cağaloğlu'ndaki merkezini Şişli'ye taşıdı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Yavuz</span> Türk yazar, şair ve akademisyen

Hilmi Yavuz Türk yazar, şair ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Nihat Genç</span> Türk gazeteci ve yazar

Nihat Genç, Türk gazeteci ve yazar. Günümüzde kendisi ve birkaç arkadaşı tarafından kurulan Veryansın isimli YouTube kanalında programlar yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Tuğrul Eryılmaz</span> Türk gazeteci

Tuğrul Eryılmaz, gazeteci, yazar. En son, Radikal gazetesinin haftalık ilâvesi "Radikal İki"nin yayın yönetmeni olarak çalıştı.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsamettin Bozok</span>

Mehmet Hüsamettin Bozok, Türk yazar, gazeteci ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Miller</span> Amerikalı romancı (1891 – 1980)

Henry Valentine Miller Amerikalı yazar. Yaşadığı dönemdeki edebiyat formlarının dışına çıkarak roman, otobiyografi, felsefe ve mistizmi karıştırarak kendi tarzını yaratmıştır. Kendi hayatından aldığı gerçekleri yeniden kurgulayarak kitaplarına aktarmıştır.

<i>Sudaki İz</i> Ahmet Altanın 1985te yayımlanan daha ilk yıldan 3 baskı yapan eseri, müstehcen içerikten mütevellit yasaklanmışlığı ve dava yemişliği vardır

Sudaki İz, Ahmet Altan'ın ikinci romanı. İlk kez 1985 yılında Can Yayınları tarafından yayımlandı. Aynı yıl üçüncü baskısı yapıldıktan sonra toplatıldı ve hakkında dava açıldı. Bu davanın üzerine 32 yayınevi ortak bir bildiri yayımlayarak bu kararın insan hakkı ihlali olduğunu söylediler. İki yıl süren dava sonucunda iki buçuk sayfasında müstehcen içerik olduğuna karar verilerek imhasına karar verildi. Yıllar sonra yapılan baskılarına bu mahkeme kararı eklendi ve söz konusu sayfalar bantlanarak yayımlandı.

<i>Rekin Teksoyun Sinema Tarihi</i>

Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi, 2005 yılında Oğlak Yayınları'ndan çıkan kitaptır. Arka kapağında belirtildiği gibi "Bugüne kadar Türkiye'de yazılmış ve yayınlanmış en kapsamlı sinema kitabı"dır. Renkli ve siyah beyaz resimlerle de desteklenmiş bu başvuru kitabı tam 1024 sayfadır.

Kudret Emiroğlu, Türk yazar.

Metis Yayınları, 1981'de İstanbul merkezli olarak kurulan yayınevidir. Kurucuları arasında Müge Gürsoy, Semih Sökmen, Şahin Beygu, Reha Erdem ve Cüneyt Vardar gibi isimler yer aldı. Bu ilk ekipte yer alanların bir kısmı daha sonra mesleklerine ve diğer ilgilerine yöneldiler.

Nuray Tekin, Türk yazardır.

Ayşe Kilimci, Türk çocuk kitabı ve öykü yazarıdır.

Pelin Buzluk, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de ansiklopedi</span>

İlk Türk ansiklopedi yazarları İbni Sina ve Farabi ile Farabi'nin çağdaşı Abdullah bin Muhammed bin Ahmed bin Yusuf el-Harezmi'dir ki bunun eseri Mefatihul Ulum ayarında eser yoktur. Gazali'nin İhyai Ulumiddin'i yalnız dinî ilimlere aittir. Osmanlı'da ilk ansiklopedi yazarı Taşköprülüzade Ahmet'tir (935-968). Mevzuatül Ulüm'ü iki büyük cilttir. Birinci cilt akli ilimlere, ikincisi dinî ilimlere aittir.

Cem Yayınevi, 1964'te Oğuz Akkan tarafından kurulan yayınevidir. İlk olarak Nobel edebiyat serisinde Jean Paul Sartre'ın Hürriyet Yolları adlı üçlemesinin ilk kitabı olan Akıl Çağı'nı yayımlamıştır. Sonraki yıllarda Dünya klasikleri, Türk eserleri, çocuk kitapları, dünya şiirlerini içeren kitaplar da basmıştır. Ayrıca Kafka, Çehov, Rilke ve Cengiz Aytmatov'un toplu eserlerini yayımlamıştır.1988'de, Oğlak Dönencesi ve Sudaki İz kitaplarına yönelik sansür kararına karşı ortak bildiriye imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toros Yayınları</span>

Toros Yayınları, 1982'de Türkiye'de kurulmuş bir yayınevidir. Yaşar Kemal'in oğlu Raşit Gökçeli ile Alpay Kabacalı tarafından kurulmuştur.

Adam Yayınları, 1981 yılında Nazar Büyüm tarafından kurulan Türk yayınevi. Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Edip Cansever, Özdemir Asaf, Server Tanilli gibi yazarların bütün yapıtlarını yayımlamıştır. 1982'de yayımladığı kitap yüz yirmi iken 2000'de yedi yüz yetmişe ulaşmıştır.1988'de Oğlak Dönencesi ve Sudaki İz kitaplarına yönelik sansür kararına karşı ortak bildiriye imza atmıştır.

Osman Nebioğlu, Türk yayıncı, akademisyen, dergi ve ansiklopedi yazarıdır. Amerikan aile dergisi Reader's Digest'in Türkiye uyarlaması olan Bütün Dünya dergisi ile kitap, roman, dergi ve ansiklopedi yayımcılığı yapmış olan Nebioğlu Yayınevi'nin kurucusu ve eski başkanıdır.