İçeriğe atla

İlerici Enternasyonal

İlerici Enternasyonal, (İngilizce: Progressive International), ilericileri, solcu aktivistleri ve örgütleri birleştirip harekete geçirmek amacı ile oluşturulan uluslararası bir örgüttür.[1] Temel sloganı; "Dünyanın her yerinden ilerici güçler olarak birleşiyor, örgütleniyor ve harekete geçiyoruz."

Kuruluşu

Avrupa'da Demokrasi Hareketi - DiEM25 2016 Şubat ayında Avrupa'daki demokrat ve ilerici güçleri bir araya getirmek için kurulmuştu. “The Sanders Institute” da Haziran 2017’de ABD Senatörü Bernie Sanders’in eşi Jane O’Meara Sanders ve üvey oğulları David Driscoll öncülüğünde kuruldu.

Kasım 2018’de Vermont, Burlington'da’de düzenlenen etkinlikte Bernie Sanders ve Yanis Varufakis, dünyanın ilericilerini birleşmeye çağırdı. Bu etkinlikte Naomi Klein, Cornel West, Fernando Haddad, Niki Ashton ve Ada Colau gibi ilerici politikacılar, ekonomistler ve aktivistlerin katkıları ile temel ilkeler oluşturuldu.[2]

Avrupa'da Demokrasi Hareketi - DiEM25 kurucusu Yanis Varufakis, 1 Aralık 2018 tarihli The Guardian gazetesinde Donald Trump, Viktor Orban, Jair Bolsonaro veya Rodrigo Duterte gibi kişilerin sivil hakları parçalayarak, azınlıkları günah keçisi yaparak ve kendi aileleri ile arkadaşlarının yaygın yolsuzluklar yapmalarını sağlayarak bir ‘’milliyetçi enternasyonal’’ oluşturma yolunda olduklarını öne sürdü. Jair Bolsonaro’nun göreve başlama törenine Benjamin Netanyahu'nun katılmasının milliyetçi liderler arasındaki güçlü bağlara işaret ettiğini belirterek ilerici güçlerin birleşik bir cephe oluşturması gereğini vurguladı.[3]

COVID-19 pandemisinin başlarında, 11 Mayıs 2020'de, İlerici Enternasyonal resmi olarak kuruldu.[4]

Vizyon

İlerici Enternasyonalin vizyonu,

  • Tüm insanların, kurumlarını ve toplumlarını şekillendirme gücüne sahip olduğu demokratik,
  • Tüm ulusların, kolektif kaderlerini baskıdan bağımsız olarak belirlediği sömürgecilik karşıtı,
  • Toplumlarımızdaki eşitsizliği düzelten ve ortak tarihimizin mirasını gözeten adil,
  • Asla azınlığın çıkarlarına hizmet etmeyen, her zaman çoğunluğun çıkarlarına hizmet eden eşitlikçi,
  • Tüm kimliklerin eşit haklara, tanınmaya ve güce sahip olduğu özgürleştirilmiş,
  • Birinin mücadelesinin herkesin mücadelesi olduğu dayanışmacı,
  • Gezegenin sınırlarına saygı duyan ve ön saflardaki toplulukları koruyan sürdürülebilir,
  • İnsan toplumunu habitatı ile uyumlu hale getiren ekolojik,
  • Halkların diplomasisin, savaşın şiddetinin yerini aldığı barışçı,
  • Çalışma kültünü ortadan kaldırırken her türlü emeği ödüllendiren post-kapitalist,
  • Yoksulluğu ortadan kaldıran ve ortak bolluğun geleceğine yatırım yapan müreffeh,
  • Farklılıkların güç olarak kutlandığı çoğulcu,

bir dünya olarak belirtiliyor.

Örgütlenme

İlerici Enternasyonal,

  • Stratejik yönü belirlemekten sorumlu Konsey,
  • Geliştirme, planlama ve personel kararlarından sorumlu olan ve sekiz Konsey üyesi ile iki Sekreterya üyesinden oluşan yürütme organı Kabine ve
  • Günlük işleyişten, üyelerin desteklemesinden ve diğer idari görevlerden sorumlu koordinasyon birimi Sekreteryadan

oluşur.

Etkinlikler

  • Eylül 2020'de "Enternasyonalizm veya Yok Oluş" başlıklı açılış zirvesinde farklı kıtalardan Konsey üyeleri, sendikalar, toplumsal hareketler ve siyasi partiler bir araya geldi.[5] Toplantının açılış konuşmasını Noam Chomsky yaptı.
  • 2 Ekim 2020'de ABD hükûmetinin Birleşik Krallık’tan iadesini istediği Julian Assange'ın davasına dikkat çekmek için Belmarsh Mahkemesini düzenledi. ABD hükûmeti, Julian Assange’ı yöneticisi olduğu Wikileaks internet sitesinde ABD’nin işlediğini öne sürdüğü savaş suçlarına yer verdiği için ‘’casusluk’’ suçundan yargılamak amacıyla iadesini istemişti. Belmarsh mahkemesi, ABD’nin Vietnam Savaşı'na katılımını araştıran 1966 Russell-Sartre Mahkemesi modeline benzer biçimde kuruldu. Yanis Varoufakis, Jeremy Corbyn, Slavoj Zizek ve Russell-Sartre Mahkemesi üyesi Tarık Ali gibi önde gelen isimler, ABD hükümetinin eylemlerini kınadı ve Julian Assange'ın serbest bırakılmasını destekleyip açıklamaların ‘’casusluk’’ değil kamu yararına yapılan bir ‘’gazetecilik’’ olduğunu belirttiler.
  • Ekim 2020'de, Bolivya, Şubat 2021’de Ekvator, Kasım 2021’de Honduras ve Aralık 2021’de Şili seçimleri için kampanyalar yürüttü.
  • “Amazon’a Ödet – Let Amazon Pay” sloganı ile 2020 ve 2021’de teknoloji devi Amazon’a işçilerine, çevreye ve topluma olan borçlarını ödetmek için küresel bir hareket yürüttü.
  • İlerici Enternasyonal, 2021’de büyük bir ivme kazanan Hindistan’daki “Neoliberalizme Karşı Çiftçiler-Farmers Against Neoliberalism” hareketini çeşitli kampanyalarda duyurdu ve desteklendi. 2020 yılında Hindistan Başbakanı Narendra Modi bir dizi yasa ile tarım sektörünü özelleştirmeyi ve çitçilere sağlanan mali desteği sonlandırmayı hedeflemişti. Hindistan çiftçi örgütleri grevler, yolları tıkama eylemleri gibi çeşitli direnişlerle bu uygulamalara karşı çıktılar. Direnişlerde 700’den fazla çiftçi öldü ve Aralık 2021’de bu yasa önerileri geri çekildi.
  • 1948’den beri bitmeyen bir çatışma alanı olan İsrailFilistin sorunu 2021’de de sürdü. Nisan ayında İsrail 2000 dolayındaki Filistinliyi Doğu Kudüsdeki Şeyh Cerrah bölgesindeki evlerinden çıkartmak istedi. Birkaç gün sonra İsrail Silahlı Kuvvetleri Gazze Şeridini bombalayıp 260 Filistinliyi öldürdü. İlerici Enternasyonal, bu gelişmelere dikkat çekti ve Küresel Güneyin 700’den fazla liderinin imzaladığı kampanyaya öncülük etti.
  • Mayıs 2021’de ABD’de Bernie Sanders, Ilhan Omar ve dünyanın çeşitli bölgelerinden temsilcilerle birlikte Küresel Güney ülkelerinin borçlarının silinmesi ve COVID-19 pandemisine karşı aşıların mali yükünün karşılanması “Borcu Sil-Cancel the Debt” kampanyası yürütüldü.
  • 2021 yılında COVID-19 pandemisi nedeniyle kuryelerin konutlara malzeme teslimatı çok arttı. Özellikle Tiflis, Tayvan ve Meksiko kentlerindeki, kuryelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve bu alanda ulusal sendikaların kurulup güçlendirilmesi için düzenlenen çeşitli etkinlikler odak noktaları oldu.

Kaynaklar

  1. ^ "Biz kimiz". Progressive International (İngilizce). 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  2. ^ "An Open Call to All Progressive Forces". 30 Kasım 2018. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  3. ^ Varufakis, Yanis; Adler, David (1 Aralık 2018). "We shouldn't rush to save the liberal order. We should remake it". The Guardian. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2022. 
  4. ^ Adler, David (11 Mayıs 2020). "Announcing the Progressive International". Open Democracy. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2022. 
  5. ^ "2020 Summit-Internationalizm or Extinction". YouTube. 18-20 Eylül 2020. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri</span> Kuzey Amerikada bulunan ülke

Amerika Birleşik Devletleri, yaygın olarak Birleşik Devletler veya Amerika olarak bilinir. Kuzey Amerika kıtasında, Kanada ve Meksika arasında bulunan, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Dünya'nın, 9,8 milyon km2 yüz ölçümü ile karasal alan bakımından dördüncü, toplam alan bakımındansa üçüncü en büyük ülkesi ve 334 milyonu aşan nüfusu ile de en kalabalık üçüncü ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda federal bölgesi olan Washington, DC'dir. En kalabalık şehri ise New York'tur. Paleo-Kızılderililer, en az 12 bin yıl önce Sibirya üzerinden Kuzey Amerika ana karasına göç ettiler ve 16. yüzyıla gelindiğinde ise Avrupa kolonizasyonu ile karşı karşıya kaldılar. Birleşik Devletler, Doğu Kıyısı boyunca kurulan On Üç Koloni ittifakından doğdu. Büyük Britanya ile vergilendirme ve temsil edilme konusundaki anlaşmazlıklar, bağımsızlığı sağlayan Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na (1775-1783) yol açtı. 18. yüzyılın sonlarında ABD, Kuzey Amerika'da hızlı bir şekilde genişlemeye başladı. Ülke; savaşlar, Yerli Amerikalıların yerlerinden edilmesi ve yeni eyaletlerin federasyona kabulü gibi yollarla kademeli olarak yeni bölgeler elde etti. 1848'de Birleşik Devletler, kıtanın bir ucundan diğer ucuna kadar yayılmış hâldeydi. Güney eyaletlerinde 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar köleliğin yasal olması, Amerikan İç Savaşı'na zemin hazırladı ve kölelik tüm ülkede yasaklandı. İspanyol-Amerikan Savaşı (1898) ve I. Dünya Savaşı (1914-1918), ABD'nin dünya gücü olacağının sinyallerini verdi ve II. Dünya Savaşı'nda (1939-1945) ise bunu gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Komünizm</span> Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum sistemini hedefleyen ideoloji

Komünizm ; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortak kullanımına dayanan sosyalizm ile tam olarak aynı anlama gelmemesine rağmen hatalı bir biçimde eş anlamlı olarak da kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve İspanya iç savaşı sırasında yaklaşık dört yıl süren anarko-komünist hareketle şekillenen toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ekvador</span> Güney Amerikadaki egemen devlet

Ekvador veya resmî adıyla Ekvador Cumhuriyeti, Güney Amerika'da temsilî demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus'ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dâhilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

<span class="mw-page-title-main">Franklin D. Roosevelt</span> 32. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1933–1945)

Franklin Delano Roosevelt, adının ve soyadının baş harfleri FDR ile de anılır, 1933'ten 1945'teki ölümüne kadar 32. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi. En uzun süre görev yapan ABD başkanı olan FDR, iki dönemden fazla görev yapan tek başkandır. İlk iki dönemi Büyük Buhran'la mücadeleye odaklanırken, üçüncü ve dördüncü dönemlerinde odağını Amerika'nın İkinci Dünya Savaşı'na katılmasına çevirdi.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sosyalist İşçi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, 1997 yılında Türkiye'de kurulmuş devrimci Troçkist siyasi partidir. Şu ana kadar hiçbir seçime katılmamıştır.

Fetih, Türkçe kaynaklardaki yaygın adıyla El-Fetih ya da tam adıyla Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi, Yaser Arafat'ın önderliğinde 1959'da kurulan Filistin kökenli direniş örgütü ve Filistin Ulusal Yönetimindeki iktidar partisi.

İlerlemecilik, ilericilik ya da progressivizm, her alanda ileri düzeyde önlemler uygulayarak insanların mevcut durumlarını iyileştirmeyi ve toplumun statüsünü yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda toplumsal reformu destekleyen politik felsefedir. Bilim, teknoloji, ekonomik kalkınma ve sosyal organizasyondaki ilerlemelerin insanın yaşam koşullarını geliştirmede büyük öneme sahip olduğunu ifade eden İlerleme Düşüncesine dayanır. Modern siyasette ilerlemecilik, siyasi değişim ve hükûmet eylemlerinin desteği yoluyla sıradan insanların çıkarlarını temsil etmeyi amaçlayan bir sosyal veya siyasi harekettir ve genellikle sol-liberal geleneğin bir parçası bağlamında düşünülür. Ancak bu, ideolojilerin eş anlamlı olduğu anlamına gelmez.

<span class="mw-page-title-main">1918-1919 Alman Devrimi</span> devrim

1918–1919 Alman Devrimi ya da Kasım Devrimi, I. Dünya Savaşı'nın sonunda Friedrich Ebert önderliğinde anayasal monarşiden parlamenter demokrasiye geçiş sürecidir. Savaşın Almanya’nın aleyhine gelişmesinden dolayı Alman halkının üzerinde oluşan gerilim, ülkede yeni bir rejimin kurulması gerektiği düşüncesini ön plana çıkarmıştı. Devrimin amacı monarşi rejiminin yerine demokratik bir cumhuriyet kurmaktı. Bu hedef, İmparator II. Wilhelm’in tahttan çekilmesiyle sonuçlanan, 1 hafta, 4 gün süren ilk aşamada gerçekleşti. Almanya’daki radikal solcular komünist bir rejim kurmak istediği için bu devrim, komünist devrimciler ile anti-komünistler arasındaki bir iç savaşa dönüştü; bu durum, devrimin ikinci aşamasını yarattı. İkinci aşama tam olarak 9 ay, 1 hafta sürdü ve yönetim biçimi parlamenter demokrasiye dayanan Weimar Cumhuriyeti'nin zaferiyle sonuçlandı.

Sosyal bilimlerde, siyasi ideoloji, belirli bir toplumsal hareketin, kurumun, sınıfın veya büyük bir grubun etik ideallerini, prensiplerini, doktrinlerini, mitlerini veya sembollerini açıklayan ve toplumun nasıl çalışması gerektiğini ve belirli bir toplumsal düzen için bazı siyasi ve kültürel bir plan sunan bir dizi fikirler bütünüdür. Siyasi ideoloji, gücün nasıl dağıtılması gerektiği ve hangi amaçlar için kullanılması gerektiği konularıyla ilgilenir. Bazı siyasi partiler belirli bir ideolojiyi sıkı bir şekilde takip ederken diğerleri genel olarak ilgili ideolojiler grubundan ilham alabilir, ancak belirli bir ideolojiyi açıkça benimsemezler. Bir ideolojinin popülaritesi, bazen çıkarları doğrultusunda hareket eden ahlaki girişimcilerin etkisiyle de ilgilidir. Siyasi ideolojilerin iki boyutu vardır: (1) hedefler: toplumun nasıl organize edilmesi gerektiği; ve (2) yöntemler: bu hedefe ulaşmanın en uygun yolu.

Sol popülizm, solculuğun ve popülizmin birleştiği bir siyasi ideolojidir. Söylemleri sıklıkla anti-elitist duyguların açığa çıkarılması, sisteme muhalefet ve "geniş halk kitleleri" adına konuşmaktır. Sol popülistlerin genellikle sahip oldukları fikirler antikapitalizm, sosyal adalet, pasifizm ve küreselleşme karşıtlığı iken sınıf bilinci ve sosyalist teoriler geleneksel sol partilerde olduğu kadar önemli değildir. Sol popülizmin eşitlikçi fikirlere dayandığı ve ötekileştirmeye karşı olduğu kabul edilir. Bazı sol popülist hareketler, sosyal demokrasinin içinde kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bernie Sanders</span> ABD Vermont Senatörü

Bernard "Bernie" Sanders Amerikalı siyasetçi ve Amerika Birleşik Devletleri Vermont Senatörü'dür. 2016 ve 2020 yıllarında düzenlenen ABD başkanlık seçimlerinde Demokratik Parti'nin aday adayları arasında yer almış, ancak ön seçimleri kaybetmiştir.

Sosyalist Emekçiler Partisi, 21 Nisan 2016 tarihinde Güneş Gümüş liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Partinin genel merkezi Çankaya, Ankara'da bulunmaktadır. Genel başkanı Ankara Üniversitesi'nden ihraç barış akademisyeni sosyolog Güneş Gümüş'tür.

<span class="mw-page-title-main">Pete Buttigieg</span> Amerika Birleşik Devletleri 19. Ulaştırma Bakanı

Peter Paul Montgomery Buttigieg, 19. Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi ve eski deniz subayıdır. Demokrat Parti üyesi olan Pete, 2012'den 2020'ye kadar South Bend'in 32. belediye başkanı olarak görev yaptı ve kendisine "Belediye Başkanı Pete" lakabını kazandırdı.

2025 Avrupa’da Demokrasi Hareketi, DiEM25, aralarında Yunanistan önceki Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ve Hırvat düşünür Sreçko Horvat’ın bulunduğu Avrupalı bir grubun kurduğu Avrupa boyutunda politik bir harekettir. Hareket, 9 Şubat 2016’da Berlin ve 23 Mart 2016’da Roma’daki törenlerle resmi olarak başladı.

Srećko Horvat, Hırvat filozof, yazar ve siyasi aktivist. Haftalık Alman Der Freitag, onu "neslinin en heyecan verici seslerinden biri" olarak nitelendirdi ve "Yugoslav sonrası manzarada ateşli bir muhalefet sesi" olarak tanımlandı. Yazıları The Guardian, Al Jazeera, Der Spiegel, Jacobin, Newsweek ve The New York Times'da yayınlandı.

Jacobin, ABD New York merkezli, üç ayda bir yayınlanan sosyalist bir dergidir. Politika, ekonomi ve kültür üzerine bakış açıları sunar. 2021 itibarıyla dergi, 75 000 ücretli bir basılı tirajı olduğunu ve web sitesine aylık 3 milyonun üzerinde ziyaretçi geldiğini bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">J. Posadas</span> Arjantinli futbolcu ve siyasetçi (1912-1981)

Homero Rómulo Cristalli Frasnelli, daha çok J. Posadas veya bazen Juan Posadas takma adıyla da bilinen ve kişisel siyasi görüşü genellikle Posadizm olarak adlandırılan Arjantinli bir Troçkistti. Başlangıçta, 1940'larda Arjantin'deki Grupo Cuarta Internacional liderliğinin toplu takma adı olan bu isim, zamanında Dante Minazzoli tarafından da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Fetterman</span> Pensilvanyayı temsil eden Amerika Birleşik Devletleri senatörü

John Karl Fetterman Amerikalı Senatör. 2019-2023 yılları arasında Pensilvanya vali yardımcısı olarak görev yapmıştır. Demokrat Parti üyesi olan Fetterman 2006-2019 yılları arasında Braddock belediye başkanı olarak görev yaptı. Fetterman 2022 Birleşik Devletler Pensilvanya Senato seçimlerinde Demokrat Parti'den Pensilvanya senatörü olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Neo-feodalizm</span>

Neo-feodalizm veya Yeni feodalizm, birçok feodal toplumda mevcut olanları hatırlatan yönetim, ekonomi ve kamusal yaşam politikalarının teorik bir şekilde günümüzde doğuşudur. Bu yönler şunları içerir ama bunlarla sınırlı değildir: Sıradan insanlar ve soylular için eşit olmayan haklar ve yasal korumalar, toplumların küçük ve güçlü elit gruplar tarafından tahakküm altına alınması ve seçkinler ile halk arasındaki efendilik ve serflik ilişkileri.