İçeriğe atla

İktibas

İktibas
EditörErcüment Özkan
KategorilerPolitika
SıklıkAylık
İlk sayı1 Ocak 1981
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

İktibas, 1 Ocak 1981'de yayın hayatına başlayan bir dergidir. Derginin kurucusu, Ercümend Özkan'dır.

Dergi, 12 Eylül Darbesi'nden 3 ay sonra yayın hayatına başlamıştır. "Fikir veren dergi" sloganını taşıyan dergide, İslamî, siyasi, güncel konularla ilgili yorum, kavram ve düşünce yazıları yer almıştır. Dergi, ilk yıllarında İslamî çevrelerde yoğun ilgi ile karşılanmıştır. Derginin bazı sayıları toplatılmış, Ercümend Özkan da, bu sayılardaki yazıları yüzünden birkaç kez hapis ve para cezasına çarptırılmıştır.

1987 yılında Özkan'ın kalp krizi geçirmesi üzerine iki yıl yayınına ara veren İktibas, 1989 yılı sonunda yeniden yayın hayatına başlamıştır ve o tarihten bu yana da yayınını sürdürmektedir. Özkan'ın 24 Ocak 1995'teki ölümünden sonra aynı düşünsel çizgisini sürdüren dergi, birçokları tarafından, Türkiye'deki İslamcı tezleri en özgün, radikal ve sahih temeller üzerinde savunan yayın organı olarak bilinmektedir.[1][2] Derginin en çok tartışma yaratan tezleri arasında, tasavvufun 'bir ayrı din',[3] demokrasinin 'hevaya uyma rejimi', hadislerin "peygamberin sözleri değil, peygambere ait olduğu söylenen sözler", özgürlük ve insan hakları kavramlarının İslam dışı olduğu yer almaktadır.

Türkiye'de radikal İslamcı kategorisine giren dergilerin en kıdemlisi olan İktibas dergisi, İslam'ın bir yaşam tarzı olduğu ve İslam'ın birincil ilkesi olan Tevhid'in sadece bir inanç şiarı değil, aynı zamanda toplumsal ve siyasal hayatı düzenleyen bir ilke olduğu düşüncesini savunmaktadır. Bu yüzden, derginin güncel olaylarla ilgili yaptığı alıntıların büyük çoğunluğu, siyasi gelişmelerin yorumlanması ve İslamî açıdan değerlendirilmesi amacına matuftur. Bununla birlikte, İslam'ın hayatın içinden anlaşılması ve yaşanması gerektiği konusundaki hassasiyet de dergi sayfalarına yansımaktadır. Teknolojik gelişmeler, ilmî çalışmalar veya buluşlar, sağlık haberleri gibi hayatın içinden birçok konu da okuyucunun bilgisine sunulmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce, Cilt 6, İslamcılık, İletişim yy. s. 684-692, Erkilet, Alev ; Ercümend Özkan maddesi
  2. ^ Erkilet, Alev, Kitaplaşmış doktora Tezi, Orta Doğuda Modernleşme ve İslami Hareketler, İslam Partisi ve İktibas çerçevesinde Ercümend Özkan maddesi, Hece yy. 4. baskı, s.176
  3. ^ Çakır, Ruşen; Ayet ve Slogan -Türkiye'de İslami Oluşumlar- Ercümend Özkan'la ilgili bölüm, Metis Yy. 9. Baskı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ümit Kıvanç, Türk gazeteci sinemacı, belgeselci ve yazar.

Büyük Doğu, 1943-1978 yılları arasında, Necip Fazıl Kısakürek'in farklı dönemlerde yayımladığı İslamcı bir dergidir.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

Nurettin Topçu, Türk yazar, akademisyen ve fikir adamıdır.

<i>Hayat</i> (dergi) haftalık haber dergisi

Hayat, 1956'dan 1970'lerin sonlarına kadar İstanbul'da yayınlanan haftalık haber-aktüalite dergisi.

Altınoluk, Türkiye'de aylık olarak yayınlanan İslami dergi. İlk sayısı 1986'da çıkmıştır. Altınçocuk ve Şebnem adlı iki ek dergi ile birlikte yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alperen Ocakları</span> aşırı sağcı gençlik örgütü

Alperen Ocakları Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı ya da kısaca Alperen Ocakları, kimi zaman Alperenler olarak anılan, Nizam-ı Âlem Ocakları ismiyle kurulmuş olan aşırı sağcı gençlik yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeniden Millî Mücadele Hareketi</span>

Yeniden Millî Mücadele Hareketi (YMM, Mücadele Birliği), 1960'lı yılların sonlarında antiemperyalist, antisiyonist, antikomünist, İslamcı öğrenciler tarafından başlatılan aksiyoner bir öğrenci hareketidir. Üyeleri "mücadeleci" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Rado</span> Türk gazeteci

Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar, yayıncı.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

Hüsamettin Çetinkaya Türk yazar, eleştirmen ve yayıncı

Ilımlı İslam, aşırı görüşleri reddeden modernist İslam yorumlarına Batı'da verilen ad. Cihatçı radikal İslam yorumları ile karşıt anlamlı olarak kullanılır.

<i>Musiki Mecmuası</i>

Musiki Mecmuası, 1948 yılından bu yana İstanbul'da yayımlanmakta olan ve abonelik yoluyla okuyuculara ulaştırılan Türk Müziği dergisidir.

Mustafa Kutlu, Türk yazar. Hikâye ve denemeleriyle tanınır.

Ruşen Çakır,, Türk gazeteci, yazar.

Hisar, 1950-1980 yılları arasında Ankara'da yayınlanmış olan aylık fikir, edebiyat ve sanat dergisi.

İslam Mecmuası, 12 Şubat 1914 – 30 Ekim 1918 tarihleri arasında 63 sayı yayımlanmış fikir dergidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyalizm</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyalizm hareketi II. Meşrutiyet sonrasındaki siyasi atmosferde cereyan etmeye başladı. İmparatorluk zayıflayıp çöküş sürecine girdiğinde tıpkı Osmanlı liberalleri ve diğer düşünce akımlarına haiz olanlar gibi sosyalistler de "bu ülke nasıl kurtulur" sorusuna kendi içlerinde cevap aradılar. Çeşitli fikir cereyanlarında sosyalistler en zayıf görünümde olanlardı. İlk sosyalist parti olan Osmanlı Sosyalist Fırkası 1910 yılında kurulmuştu. İştirak dergisi sosyalistlerin fikirlerini beyan ettikleri bir dergiydi. Aynı zamanda sosyalizm eğiliminde kısa ömürlü birçok yayın organları da bulunmaktaydı. Dr. Refik Nevzat da Beşeriyet'i çıkardı.

Yeşil Yaprak, Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlı göçmenler tarafından 1928 yılında yayınlanan bir dergidir.