İçeriğe atla

İkinci Dünya Savaşı sırasında Slovakya

İkinci Dünya Savaşı sırasında Slovakya, Nazi Almanyası'nın bağımlı bir devleti ve Mihver devletlerinin bir üyesiydi. Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katıldı ve Yahudi nüfusunun çoğunu sınır dışı etti.[1]

Slovak Devlet vakfı

Özerklik arzusu, Çekoslovakya'daki Slovakların en büyük nedenlerinden biriydi. Jozef Tiso ve Slovak Halk Partisi'nden milliyetçiler, Slovakların bağımsızlığı için bastırdılar ve Almanya'daki Nazi Partisi ile ittifak kurdular. 13 Mart 1939'da Almanya Şansölyesi Adolf Hitler, Tiso'yu Berlin'e davet etti.[2] Hitler, Tiso'ya Slovakya'yı Çeko-Slovakya'dan ayırırsa onu destekleyeceğini söyledi; aksi takdirde Slovak toprakları Macaristan, Polonya ve Çeko-Slovakya'nın geri kalanı arasında paylaştırılacaktı. 14 Mart 1939'da Slovakya, kendisine Slovak Cumhuriyeti adını vererek bağımsızlığını ilan etti. Alman birlikleri kısa süre sonra Çek topraklarını işgal etti ve burada Alman Bohemya ve Moravya Koruyuculuğu'nu kurdu.

Macaristan ile savaş

2 Kasım 1938'de Birinci Viyana Ödülü, güney Slovakya ve güney Rutenya topraklarını Macaristan'a devretti. Macaristan'a 869.299 nüfuslu 11.927 km²'lik bir alan verildi. 1941 Nüfus Sayımına göre bunların %86,5'i etnik Macarlardı. Hitler, yakında Sovyetler Birliği'ne karşı açılacak olan savaşta Budapeşte'den askeri destek karşılığında tüm Slovakya'yı Macaristan'a devretme sözü bile verdi, ancak Macarlar savaşa girme konusunda isteksizdi.[3] Bunun yerine, etnik ayrım çizgileri boyunca bölgesel bir revizyon yapmayı kabul ettiler.

Macaristan, Tiso liderliğindeki Slovak Cumhuriyeti'ni tanıdı. 1939'da 23 Mart'tan 31 Mart'a kadar Slovakya ile Macaristan arasında bir sınır savaşı yapıldı. Slovakya, Nazi Almanyası ile bir "Koruma Anlaşması" imzalamış olmasına rağmen, Almanya, bu anlaşmayı doğrudan ihlal ederek Slovakya'ya yardım etmeyi reddetti. Slovak-Macar Savaşı ("Küçük Savaş" olarak da anılır), Macaristan'ın daha önce Slovak olan sınır boyunca dar bir şeridi işgal etmesiyle sonuçlandı.[4]

Polonya'nın İstilası

1 Eylül 1939'da Nazi Almanyası Polonya'yı işgal etti. Almanya'nın Güney Ordu Grubuna bağlı olarak üç piyade tümeni ve bir mobil gruptan oluşan Slovakya Saha Ordusu Bernolák işgale katıldı.

İkinci Dünya Savaşı

27 Eylül 1940'ta Berlin'de imzalanan Üçlü Pakt (Üç Kuvvet Paktı, Mihver Paktı, Üçlü Pakt veya Üçlü Antlaşma olarak da adlandırılır), Almanya, İtalya ve Japonya'yı dünyanın Mihver güçleri olarak birbirine bağladı. Savaş II. 24 Kasım 1940'ta Slovakya da Üçlü Paktı imzaladı.[5] Hitler, yeni kurulan Slovak Cumhuriyeti'nden Polonya işgaline katılmasını istedi.

Doğu'da Savaş

Slovakya, 22 Haziran 1941'de başlayan Sovyetler Birliği'nin Mihver işgalinin başlangıcına katılmadı. Hitler ve diğer Nazi liderleri, Slav oldukları için Slovaklara Doğu Avrupa seferlerine katılma konusunda güvenmediler. Hitler, Slovakya'dan yardım istememesine rağmen, Slovaklar bir sefer gücü göndermeye karar verdiler.

17. Alman Ordusuna bağlı Slovak Ordusu grubu, Sovyet 12. Ordusuna saldırdı. Grup, 17. Aramta Alman ve Macar ordusuyla birlikte Slovak ordusunu güney Rusya'nın derinliklerine yönlendirdi. Uman Muharebesi sırasında (3-8 Ağustos 1941), Karpat Grubu'nun mekanize grubu, 6. ve 12. Sovyet birimlerini çevreleyen çift kanatlar oluşturdu. Bu mücadele sırasında 20 Sovyet tümeni imha edildi veya teslim oldu.

1942'den 1944'e kadar sadece Slovak 1. Tümeni ön cephede tutuldu, Kafkasya bölgesinde ve daha sonra güney Ukrayna'da savaştı.

Doğu Cephesindeki çatışmalarda 4.000 Slovak askeri zayiat verdi. İlk başta bireysel olarak, ancak daha sonra savaştan hayal kırıklığına uğrayan büyük asker grupları firar etmeye başladı.

Slovak Ulusal Ayaklanması

29 Ağustos 1944'te, Alman birliklerinin Slovakya'yı işgal etmesinden sonra Slovak Ulusal Ayaklanması patlak verdi. Alman işgal birlikleri, Slovak Yahudilerini Almanya ve Polonya'daki toplu ölüm kamplarına sürerek Nihai Çözüm arayışına yeniden başladı.

Slovakya kısa sürede bir savaş alanı haline geldi. 19 Eylül 1944'te Alman komutanlığı, daha önce Ayaklanma ile savaşan birliklere komuta etmiş olan SS-Obergruppenführer Berger'i SS Generali Höfle ile değiştirdi. O zamana kadar Almanların Slovakya'da 48.000 askeri vardı: sekiz Alman tümeni (dördü Waffen-SS dahil) ve bir Nazi yanlısı Slovak oluşumu.

1 Ekim'de direniş ordusu, müttefik kuvvetlerin tanıyacağı bir Çek-Slovak yeniden birleşmesinin başlangıcını sembolize etmek için kendisini "Slovakya'daki 1. Çekoslovak Ordusu" olarak yeniden adlandırdı.

17-18 Ekim 1944'te 35.000 Alman askerinin Macaristan'dan (Alman ordusunun 19 Mart 1944'te işgal ettiği) Slovakya'ya girmesiyle büyük bir Alman karşı saldırısı başladı. Stalin, General Rodion Malinovski liderliğindeki 2. Ukrayna Cephesi'nin ilerlemesinin derhal Budapeşte'ye yönelmesini talep etti. Ekim 1944'ün sonunda, Mihver kuvvetleri (altı Alman tümeni ve Nazi yanlısı Slovak birimi), direniş ordusunun işgal ettiği toprakların çoğunu geri aldı ve muharebe gruplarını kuşattı. Çatışma her iki tarafta da en az 10.000 can kaybına mal oldu.

Direniş, Almanya'nın ele geçirmesinden hemen önce 27 Ekim'de Banská Bystrica'yı boşaltmak zorunda kaldı. Özel Harekât İcra (KİT) ve Stratejik Hizmetler Ofisi (OSS) ajanları, binlerce kişinin Alman ilerleyişinden kaçmasıyla dağlara çekildi. 28 Ekim'de Slovakya'daki 1. Çekoslovak Ordusu komutanı General Viest, Londra'ya direnişin gerilla savaşına doğru ilerleyeceğini bildirdi. 30 Ekim'de Genel Başkan Hoffa ve Tiso, Banská Bystrica'da Alman askerlerine isyanı bastırmadaki rollerinden dolayı madalya vererek kutladılar.

Ancak Milli Ayaklanma güçlerinin kalıntıları dağlarda çabalarını sürdürdü. Misilleme olarak Almanlar, birkaç yüz şüpheli direniş üyesini ve Yahudiyi idam etti ve işbirliği şüphesiyle 93 köyü yok etti. Daha sonra tahmin edilen ölü sayısı 5.304 idi; ve yetkililer bu vahşetlerden kaynaklanan 211 toplu mezar ortaya çıkardı. İnfazların çoğu Kremnička ve Nemecká'da gerçekleşti. 3 Kasım'da Almanlar, Bukovec Pohronský'da Viest ve Golian'ı ele geçirdi; Nazi yetkilileri daha sonra yakalanan iki komutanı sorguladı ve idam etti.

KİT ve OSS ekipleri acil yardım talep eden bir mesaj gönderdi. Almanlar, 25 Aralık'tan itibaren her iki grubu da kuşattı ve yakalandılar. Bazı savaşçılar kısa sürede idam edildi. Almanlar, geri kalanları işkence gördükleri ve idam edildikleri Mauthausen-Gusen toplama kampına götürdü.

Almanya'nın Slovakya'daki zaferi, yalnızca Tiso'nun Nasyonal Sosyalist yanlısı rejiminin nihai düşüşünü geciktirdi. Altı ay sonra Kızıl Ordu, Slovakya'daki Mihver kuvvetlerine saldırdı. Aralık 1944 gibi erken bir tarihte, Rumen ve Sovyet birlikleri, Budapeşte Muharebesi'nin bir parçası olarak (26 Aralık - 13 Şubat) güney Slovakya'da Alman birlikleriyle karşı karşıya geldi. 19 Ocak 1945'te Kızıl Ordu doğu Slovakya'da Bardejov, Svidník, Prešov ve Košice'yi işgal etti. 3-5 Mart'ta kuzeybatı Slovakya'yı aldılar. Sovyet ve Rumen birlikleri 26 Mart 1945'te Banská Bystrica'yı kurtardı. Malinovsky'nin güçleri 4 Nisan 1945'te Bratislava'ya yürüdü.

Slovak Ulusal Ayaklanması, ayaklanmanın zamanlaması ve Slovak silahlı ayaklanmasının planlarını ve hedeflerini sık sık baltalayan Sovyet partizanlarının eylemleri nedeniyle ana askeri hedeflerine ulaşamadı. Ayaklanma daha sonra, Slovak hazırlıkları tamamlandığında gerçekleşmiş olsaydı, Slovak direnişi teorik olarak Müttefiklerle koordinasyon kurabilir ve Kızıl Ordu'nun Slovakya'da hızla hareket etmesine izin verebilirdi ancak Sovyet liderliğinin böyle bir seçeneği tercih edip etmeyeceği şüphelidir çünkü bu, Slovakya'daki demokratik güçleri önemli ölçüde güçlendirecekti. Bununla birlikte, gerilla güçlerinin faaliyeti, Almanya'nın, aksi takdirde Slovakya'nın kuzeyinde ve güneyinde Ukrayna'nın ilerleyen cephelerine karşı doğu cephe hatlarını güçlendirebilecek birlikleri konuşlandırmasını gerektirdi. Dolayısıyla bu açıdan Sovyet birliklerine yardımcı olmuş oldu.

Hava savaşı

Slovakya, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Müttefik bombardıman uçaklarının hedefi oldu. Stratejik bombalamanın ana hedefleri arasında Bratislava ve Dubová'daki (Banská Bystrica Bölgesi) petrol rafinerileri, Dubnica nad Váhom ve Považská Bystrica'daki silah fabrikaları, Nové Zámky gibi demiryolu merkezleri yer alıyordu. Kurtuluş aylarında taktik bombalama gerçekleştirildi, en güçlü bombardıman Prešov ve Nitra da yaşandı.

Büyük hava saldırısı, 16 Haziran 1944'te On Beşinci Hava Kuvvetlerinin Amerikan B-24 bombardıman uçakları tarafından 181 kurbanla Bratislava ve rafinerisi Apollo'nun bombalanmasını ve 26 Mart 1945'te Sovyet A-20 bombardıman uçakları tarafından 345 kurbanla Nitra'nın bombalanmasını içeriyordu.

Yahudilerin Sürgünleri

95.000 Slovak Yahudisinden yaklaşık 60.000'i, 1942'den önce Naziler tarafından sınır dışı edildi ve Alman işgali altındaki Polonya'daki ölüm kamplarına gönderildi. Ardından Slovak hükûmeti, Slovaklar için ihtiyaç duyulan işçiler karşılığında Yahudilerin "teslim edilmesi" için Almanya ile bir anlaşma yaptı. Nazi savaş ekonomisi. 20 Ocak 1942'deki Wannsee Konferansı'ndan sonra Almanlar, Slovakların önerisini kabul ettiler ve iki taraf, Slovak Cumhuriyeti'nin sınır dışı edilen her Yahudi için sabit bir miktar ödemesi konusunda anlaştılar. Buna karşılık Almanya, Yahudilerin Slovakya'ya asla geri dönmeyeceklerine söz verdi.

Sonrası

Paris Barış Antlaşması'nı imzaladıktan sonra Slovakya sözde bağımsızlığını kaybetti ve Çek Cumhuriyeti ile yeniden birleşti. Macar ve Çekoslovak yetkililer (Sovyet etkisi altında) nüfus mübadelesini zorladı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan tarihi</span> Macaristan ülkesinin tarihi

Macaristan tarihi, Macarların ya da Avrupa'da bilinen adları ile Hungarların kökenine ilişkin genel olarak kabul edilen görüş belirsiz ve tartışmalı olmasına karşın; onların milattan sonra 9. yüzyıla kadar Avrasya'nın ovalarında yaşayan göçebe topluluklar oldukları yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Banská Bystrica</span> Slovakyada belediye

Banská Bystrica, Slovakya'nın Banská Bystrica Eyaleti'nin başkenti. 1988'de nüfusu 83.001 iken 2005 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 81.281 olarak sayılmıştır. Şehir 1255 yılında kurulmuştur. 26 Ağustos 1944'te Almanlar'a karşı Slovak Ulusal Ayaklanması'na sahne olmuştur.

Çek Cumhuriyeti tarihi, bugünkü Çekya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovakya tarihi, bugünkü Slovakya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Panzerfaust Harekâtı</span> Wehrmachtın Macaristanı işgal planı

Panzerfaust Harekâtı, Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sonlarında 15-16 Ekim 1944'te Macaristan'ı işgal için giriştiği bir harekâttır. Adolf Hitler, Macaristan Kral Naibi Amiral Miklós Horthy'nin, Kızıl Ordu birliklerinin ilerlemesi karşısında, ülkesinin teslim olması konusunda Sovyetler Birliği ile gizlice görüşmeler yaptığını öğrenince, bu gidişata engel olması için Waffen-SS komando Binbaşı Otto Skorzeny'i görevlendirdi. Romanya zaten kısa bir süre önce Sovyetler ile birleşmiş ve Almanya'ya savaş ilan etmişti. Hitler, Macarların teslim olması durumunda güney kanadının bütünüyle korumasız kalacağından, hâlen Sovyet ilerlemesine karşı Balkanlar'da çarpışmakta olan bir milyon askerinin durumunun da tehlikeye gireceğinden endişe etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Debrecen Muharebesi</span> 1944 yılında SSCBnin Alman-Macar ordularına yaptığı taarruz

Debrecen Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde, Sovyet 2. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince 6 - 28 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilen Debrecen Taarruz Harekâtı'dır. Sovyetler'in Macaristan'a yönelen genel taarruzu Debrecen bölgesini hedef almış, Mareşal Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi, General Maximilian Fretter-Pico'nun Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu cephesine yönelmiştir. Bu mevzilerde, müttefiki Macaristan'ın 7. Kolordusu da mevzi almıştı. Sovyet taarruzu, bu mevzileri atmış ve Alman - Macar kuvvetlerini yer yer 160 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştır.

II. Dünya Savaşı'ndan önce Slovakya'da 135.000 Yahudi yaşıyordu. Bazıları savaştan önce göç ettilerse de çoğu sürgün sırasında öldürüldü. Mart 1939'da Slovakya Cumhuriyeti Nazi Almanyası kontrolünde bağımsızlığını ilan ettikten sonra Yahudilere karşı kanunlar koymaya başladı; Yahudiler ilk olarak askeri ve hükûmet görevlerinden alındı. Hlinka Slovak Halk Partisi muhafızları Yahudilere saldırmaya başlayıp Eylül 1941'de "Yahudi Kod'u"nu yürürlüğe soktu. Nürnberg Yasalarını andıran bu kod'da Yahudilere sarı kol bandı takma zorunluluğu getirilip, birçok işten ve karışık evliliklerden mahrum edildiler.

<span class="mw-page-title-main">Miklós Horthy</span> Macar asker ve siyasetçi (1868–1957)

Miklós Horthy de Nagybánya, Macar asker ve siyasetçi. 1 Mart 1920 - 15 Ekim 1944 tarihleri arasında Macaristan Kral Naibi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vojtech Tuka</span> Slovak politikacı

Vojtech "Béla" Tuka, 1940 ile 1945 yılları arasında Slovak Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Başbakanıydı. Tuka, Alman işgali altındaki Polonya'da Nazi toplama kamplarına Slovak Yahudilerinin sürgününün arkasındaki ana kuvvetlerinden biriydi. Vojtech Tuka, Slovak Halk Partisi'nin radikal kanadının lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Slovak partizanlar</span>

Slovak partizanlar, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ve işbirlikçiliğe karşı Slovak direnişini örgütleyen düzensiz askerî gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Macaristan</span>

Macaristan I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılan devletlerden birisi oldu. Savaştan sonra imzalanan Trianon Antlaşması ile hem toprak kaybedilmişti hem de silah konusunda sınırlandırılmalar mevcuttu. Ayrıca ekonomi konusunda da maddeler vardı. Antlaşmadan önce kaybedilen toprakları geri kazanmak için ülkede komünist devrim Béla Kun harekâtlar düzenlese de başarılı olamadı. Hatta komünist rejim yıkıldı. Bu durumda I. Dünya Savaşı'nda aynı kaderi yaşayan Almanya ile ittifak yapması işten bile değildi. Tabi hükûmet pek istemese de hem kralın isteği hem de Almanlar'ın baskısı sonucunda Anti-Komintern Paktı imzalandı.

Macaristan Ulusal Ayaklanması, Macaristan'ı işgal eden Nazi Almanyası'nı ülkeden kovmak ve onların hükûmete atadığı Ok Haç Partisi rejimi devirerek demokratik Macaristan'ı kurmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Ulusal Ayaklanması</span> 1944te Slovak partizanların Nazi Almanyasına karşı giriştiği direniş

Slovak Ulusal Ayaklanması, II. Dünya Savaşı sırasında 29 Ağustos-28 Ekim 1944 tarihleri arasında Slovak partizanların Nazi Almanyası'na karşı başlattıkları büyük çapta direniştir.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Cumhuriyeti (1939-1945)</span> Nazi Almanyasının bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmında var olmuş uydu devleti

Slovak Cumhuriyeti (1939-1945) veya Birinci Slovakya Cumhuriyeti veya Birinci Slovak Cumhuriyeti, 14 Mart 1939 ile 4 Nisan 1945 arasında, bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmı üzerinde var olmuş Nazi Almanyası'na bağlı uydu devlet. Devlet Almanların Çekoslovakya'yı işgalinden 1 gün önce Alman provokasyonları ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu daha önce kendilerine ait bir devletleri olmayan Slovakların tarihinde bir ilkti. Slovak Cumhuriyeti, günümüz Slovakya topraklarının büyük kısmına sahipti ancak 1938'de Çekoslovakya'nın Macaristan'a bıraktığı güney toprakları yoktu. Doğudaki bazı topraklar, kısa süren bir savaş sonucunda Macaristan'a kaybedildi.

<span class="mw-page-title-main">Faustschlag Harekâtı</span>

Faustschlag Harekâtı sürmekte olan I. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde Alman İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu askerî birliklerinin Çarlık Rusyasında iktidarı 1917 Ekim Devrimi ile alan Bolşeviklere karşı başlattığı harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti</span>

İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti, 30 Eylül 1938 ile 15 Mart 1939 arasında 169 gün yaşadı. Bohemya, Moravya, Silezya, Karpat Rutenya ve Slovakya'nın özerk bölgelerinden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Karpat-Ukrayna</span>

Karpat-Ukrayna, Aralık 1938'de Altkarpat-Rus olarak adlandırılarak oluşturulan İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti'nde özerk bir bölgeydi. Tam idari ve siyasi özerklik, 22 Kasım 1938 tarihli Anayasa kanunuyla onaylandı. 20 yıl önce, tarihsel olarak Macaristan'a ait olan bölge, 1920 Trianon Antlaşması ile Macaristan Krallığı'ndan ayrılarak yeni oluşturulan Çekoslovakya'ya bağlandı ve Macaristan, tarihsel sınırlarını geri getirmenin şiddet içermeyen bir yolu ve Trianon Antlaşması'nın revizyonunun yolunu arıyordu. 2 Kasım 1938'de Birinci Viyana Ödülü, Çekoslovakya'dan, çoğunlukla Macar nüfuslu güney Karpat Rusları da dahil olmak üzere bölgeleri ayırdı ve onları Macaristan'a geri verdi. Ancak İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti'nin dağılmasından sonra, 15 Mart 1939'da, Karpat-Ukrayna'yı temsilen Avgustyn Voloshyn Hitler'e tanınma ve destek için bizzat başvururken, aynı zamanda Karpat-Ukrayna bağımsızlığını ilan etti. Nazi Almanyası cevap vermedi ve kısa ömürlü devlet, 18 Mart 1939'a kadar tüm yerel direnişi ezen Macaristan tarafından işgal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Kuşatması</span>

Budapeşte kuşatması, Sovyet ve Romanya ordularının Macaristan'a ve onların Nazi Almanyası'ndan gelen Mihver müttefiklerine karşı genel saldırısıydı. Saldırı 29 Ekim 1944'ten 13 Şubat 1945'te Budapeşte'nin düşüşüne kadar sürdü. Bu, Sovyet Ordusunun Orta Avrupa'da gerçekleştirdiği en zor ve karmaşık saldırılardan biriydi. Bu, Nazi Almanyası'nın Avrupalı son müttefikini mağlup eden ve Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini büyük ölçüde hızlandıran SSCB için kesin bir zaferle sonuçlandı.