İçeriğe atla

İki Yalnız Adam

"İki Yalnız Adam"
YazarJ. D. Salinger
Özgün adı"Two Lonely Men"
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Önceki"Çocuklar Taburu[1] (The Children's Echelon)"
Sonraki"Haftada Bir Kez Seni Öldürmez[2] (Once A Week Won't Kill You)"

İki Yalnız Adam[3] (İng. Two Lonely Men) Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1944 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür.

Salinger'ın ordudayken yazdığı bu öykünün orijinal, üzerine tarih atılmış kopyası Princeton Üniversitesi'ne bağlı Firestone Kütüphanesi'ndeki Story dergisinin arşivlerinde saklanmaktadır.[4] Öykünün çoğaltılmasına izin verilmemektedir.

Konusu

İki Yalnız Adam'ın kahramanları bir hava üssünde askerlik yapan Başçavuş Charles Maydee ve Komutan Huggins'tir. İki adam geceleri kâğıt oynamaktadırlar. Üstte birlikte vakit geçirmelerine rağmen Maydee izne çıkıp San Fransisco'daki evine gittiğinde şehre gelen Huggins onunla görüşmek yerine başka arkadaşlarını görmeyi tercih eder.

İkili bir gece bir şişe viskisine kâğıt oynarlar. Huggins kaybetmesine rağmen Maydee'ye viskiyi almaz.

Bir süre sonra Huggins eşini üssün yakınlarındaki bir otele yerleştirir. Ancak Maydee'yi karısıyla tanışması için hiçbir zaman davet etmez. Eşi geldikten sonra Maydee ile vakit geçirmemeye başlar. Maydee o günlerde kendisini çok yalnız hisseder.

Bir gece Huggins tekrar Maydee'nin yanına gelir. Çok sinirli ve gergindir. Karısı bir pilotla ilişki yaşadığını ve ondan ayrılmak istediğini açıklamıştır. Maydee Huggins'e eşiyle arasını düzeltebileceğini söyler ve kadınla bir buçuk hafta görüşür (-ki bir buçuk hafta bir şişe viskiyi bitirme süresidir). Bu süre sonunda adama gelip yurtdışına gönderilmeyi talep ettiğini açıklar. Nedenini soran Huggins'e artık kendisini görmeye dayanamadığını söyler.

Hikâyenin finalinde Maydee'nin tüm zaman boyunca Huggins'i kandırdığı, arkadaşını geri kazanmak için pilot rolü yaparak eşini ayarttığı ve boşanmalarına sebep olduğu ortaya çıkar.

Sonrası

1944 yılında Salinger, Amerikan ordusunun askerî olarak Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nda savaşıyordu. 14 Nisan 1944'te Story dergisi editörü Whit Burnett yazara öykülerinden oluşan bir derlemeyi antoloji olarak basmayı teklif etti. Kitabın ismi Gençler olacaktı.[5] Bu fikir karşısında heyecanlanan Salinger, Burnett'a basılabilecek sekiz hikâyesinin listesini gönderdi. Ancak aynı yılın 9 Haziran'ında Burnett antolojiyi basmaktan vazgeçip yazarın ilk romanını bitirmesini beklemeye karar verdi.

Yazar Ocak 1944'te Avrupa'ya gelişinin ardından sekiz, Normandiya Çıkartması'ndan sonra ise üç öykü daha yazdı. 9 Eylül'de Burnett'a antoloji fikrini hatırlattı ve bu yeni öykülerini de kitaba eklemeyi önerdi. Bu öykülerden biri de İki Yalnız Adam'dı.

Maddi yetersizliklerden ötürü Gençler'in basılması bir kere daha iptal oldu. Böylece İki Yalnız Adam Salinger'ın hiç basılmamış öykülerinden biri olarak kaldı.

Kaynakça

  • Slawenski, Kenneth (2011), Üzüntü Muz Kabuğu ve J. D. Salinger, Sel Yayınları, ISBN 9789755705200 

Notlar

  1. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 81
  2. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 79
  3. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 66
  4. ^ Salinger, Jerome David. "Two Lonely Men." öyküsüne ait elyazısı notları. Princeton Firestone Kütüphanesi. Story Dergisi ve Yayınları arşivi, 1931-1999 [1] 10 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Slawenski 2011, s. 87

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gençler</span>

Gençler, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ilk öyküsüdür. Bir partide tanışan iki gencin diyalogu üzerine kurulu olan Gençler, Story dergisinin Mart/Nisan 1940 sayısında yayınlandı.

Git Eddie'yi Gör, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ikinci öyküsüdür. Kendisi ve sıkıntıları dışında bir şeyi önemsemeyen ve sıkıntılarından kurtulmak için çevresindeki insanların yaşamlarında sorun çıkartan güzel, bencil ve baştan çıkartıcı bir kadının öyküsünü anlatan Git Eddie'yi Gör ilk kez artık New Letters ismiyle çıkan Kansas City University Review'ın Aralık 1940 sayısında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Alışmak</span>

Alışmak, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Askerlik yaşamının erdemlerini konu alan Alışmak, Collier's dergisinin 12 Temmuz 1941'de çıkan sayısında yayınlandı.

Kırık Öykünün Kalbi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Kurgudan çok hiciv yanı ağır basan öykü ilk kez Esquire dergisinin Eylül 1941 sayısından yayınlandı.

Lois Taggett'ın Uzun Takdimi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Eylül-Ekim 1942 tarihinde çıkan sayısında yayınlanan öyküsüdür.

Piyadenin Özel Notları, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Askerlik yaşamını konu alan Piyadenin Özel Notları, Collier's dergisinin 12 Aralık 1942'de çıkan sayısında yayınlandı.

Peter Pan'ların En İyisi ve En Sonuncusu, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanmamış bir öyküsüdür. Salinger, eseri 1942 yılında yazdı.

Varioni Kardeşler,, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 17 Temmuz 1943'te The Saturday Evening Post gazetesinde yayınlanan bir öyküsüdür. Biri şan ve şöhret, diğeri ise nitelik peşinde olan iki erkek kardeşin hayatının anlatıldığı hikâyedeki karakterlerin yazarın ünlü karakteri Holden Caulfield'in öncüleri olduğu kabul edilir.

İlgili Taraflar, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 26 Şubat 1944'te Saturday Evening Post'ta yayınlanan öyküsü. Öykünün ilk ismi Gök Gürlediği Zaman Beni Uyandır'dır.

<span class="mw-page-title-main">Az Haşlanmış Çavuş</span>

Az Haşlanmış Çavuş, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 15 Nisan 1944'te The Saturday Evening Post'ta yayınlanan öyküsü. Salinger, esere ilk olarak Bir Erin Ölümü ismini vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Son İznin Son Günü</span> J. D. Salingerın ilk kez 15 Temmuz 1944te yayımlanan öyküsü

Son İznin Son Günü, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 15 Temmuz 1944'te The Saturday Evening Post'ta yayınlanan öyküsü.

Haftada Bir Kez Seni Öldürmez, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Kasım/Aralık 1944 sayısının 23-27. sayfalarında yayınlanan öyküsü.

Çocuklar Taburu Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1944 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür.

Sihirli Siper Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1944 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür.

Fransa'da Bir Çocuk Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez The Saturday Evening Post'un 31 Mart 1945'te yayımlanan sayısında basılan öyküsüdür.

Elaine Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Mart - Nisan 1945 sayısında yayımlanan öyküsüdür.

Bu Sandviçte Mayonez Yok Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Esquire dergisinin Ekim 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Yazarın bu çalışmasının da kahramanları Caulfield ailesidir.

Doğumgünü Çocuğu Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın hiç yayımlanmamış bir öyküsüdür. Yazar bu öyküyü 1946 yılında yazdı. Harry Ransom Center'daki Salinger'ın el yazısı notları ve yazarın ajansı Dorothy Olding'le yazışmalarına göre Salinger bu öyküyü savaştan döndükten sonra ekonomik olarak zorda kalırsa satmak üzere yazmıştı.

Tanıdığım Bir Kız ya da Viyana, Viyana Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Good Housekeeping dergisinin Şubat 1948'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür.

Bovling Toplarıyla Dolu Okyanus Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1945 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür. Eser, yazarın tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'da Allie olarak tanıtılan Kenneth Caulfield'ın ölümünü anlatır.