İçeriğe atla

İhsan Şükrü Aksel

İhsan Şükrü Aksel (d. 5 Aralık 1899,[1] İstanbul - ö. 1 Nisan 1987, İstanbul), Türk uzman psikiyatrist hekim.

5 Aralık 1899 tarihinde İstanbul’da doğdu.[1] 1919 yılında İstanbul Darülfünun Tıp Fakültesi'nden mezun oldu ve Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi’nde asistan olarak göreve başladı. 1922 yılında eğitim için Almanya’ya gitti. Münih ve Hamburg’da Prof. Kraeplin, Prof. Spielmayer, Prof. Weygand ve Prof. Jakob ile çalıştı. 1925 yılında Türkiye’ye dönerek Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi’ne şef olarak tayin edilmiş ve nöropatoloji laboratuvarını kurmuştur. 1951 yılında ordinaryüs oldu.

1953 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı görevini üstlenmiş; Çapa’da psikiyatri kliniğinin kurulmasına öncelik etmiş ve 1958 yılında da Çocuk Psikiyatri Enstitüsü’nü kurmuştur. Aksel, 1 Nisan 1987'de doğum yeri İstanbul'da 88 yaşında öldü. Cenazesi Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

İhsan Şükrü Aksel'in mezarı

Kaynakça

  1. ^ a b @mezarlikgezgini (25 Ağustos 2020). "Çapa Tıp Fakültesi eski dekanı uzman psikiyatrist İhsan Şükrü Aksel (1899-1987)". 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021Instagram vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Fahrettin Gökay, Türk bürokrat ve siyasetçi. İstanbul Valisi ve İstanbul milletvekili olarak görev yaptı.

Ahmet Ziya Paşa Birgi, Türkiye'de KBB Hekimliğinin öncülerinden, öğretim üyeliği ve milletvekillliği de yapmış bir doktordur.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1933'te Üniversite Reformu ile Darülfünun Tıp Fakültesinden dönüştürülmüş, 1967'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi olarak ikiye ayrılmış Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir.

Neşet Ömer İrdelp, Türkiye'ye modern kardiyolojiyi getiren iç hastalıkları hekimidir.

<span class="mw-page-title-main">Hami Dilek</span>

Hami Dilek, Türk doktordur.

Ayhan Songar, Türk psikiyatri doktoru.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

M. Orhan Öztürk, Türk hekim ve psikiyatrist. Tarsus Amerikan Koleji ve İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. ABD'de Erik Erikson'un yanında psikiyatri ve psikanalitik psikoterapi eğitimi gördü. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde dersler verdi. 1964-1993 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri anabilim dalında öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye Bilimler Akademisi onur üyesidir. Çeşitli mesleki derneklerde başkanlık yapmıştır. {Türkiye Psikiyatri Derneği}nin kurucu başkanı olmuuştur. Türk Psikiyatri Dergisi'nin kurucu yayın yönetmenliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özcan Köknel</span>

Özcan Köknel, Türk psikiyatrist, yazar ve öğretim üyesi. İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1952'de mezun olduktan sonra aynı fakültede psikiyatri uzmanlığı eğitimini tamamladı (1958) ve öğretim üyesi oldu. Bir süre Roma'da çalıştı. 1995'te emekliye ayrıldı. Uzun süre İstanbul Tıp Fakültesi psikiyatri anabilim dalı başkanlığı yaptı. Halka yönelik yazdığı popüler psikiyatrik kitaplarla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Osman Usman</span> Ordinaryüs profesör

Mazhar Osman, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı ve Türkiye'de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Türk hekimdir.

Doğan Karan, - ö. 21 Haziran 2004), Türk akademisyen.

Ahmed İhsan Kırımlı, Kırım Tatarı-Türk siyasetçi

Mustafa Hayrullah Diker, Türk doktor, asker, akademisyen, siyasetçi.

Muhiddin Erel, Türk hekim ve profesör.

Hasan Vasıf Somyürek, -, Türk siyasetçidir.

Melih Tahsinoğlu, Türk patoloji uzmanıdır. Dünya tıp ve diş hekimliği literatürüne tanıttığı bir çene tümörü olan “Ameloblastik dentinosarkoma” ile tanınmıştır.

Cemil Taşcıoğlu, Türk hekimdir.

Aksel, bir soyadı, şu anlamlara gelebilir:

Şükrü, bir erkek ismi ve soyadı, şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Mualla Öztürk</span>

Mualla Öztürk, Türk doktor, çocuk psikiyatristi ve öğretim üyesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nın kurucusu.