İçeriğe atla

İhsan Tamgüney

Sultan Baba

İhsan Tamgüney veya bilinen adıyla Sultan Baba (1904, Arhavi, Artvin - 24 Kasım 1991, Yalova), Türk din adamı ve İslam mutasavvıfı.[1]

Hayatı

Tamgüney, 1904 yılında Arhavi'de doğdu. 2 yaşında babasını, 6 yaşında annesini kaybetti. 1954 yılında İstanbul, Zeytinburnu'na geldi ve Dağıstanlı Şeyh Şerafeddin tarafından eğitildi. Dağıstanlı Şeyh Şerafeddin'in ölümünden sonra kendini insanlara İslam'ı öğretme ve doğru yolu göstermeye adadı. Bu sürede Zeytinburnu'ndaki dergâhında binlerce öğrenciyi eğitti.[2] Birçok okul, Kur'an kursu ve camii yaptırdı.[3] Millî Görüşe yakınlığı ile bilinen Tamgüney'in Necmettin Erbakan ile yakın ilişkileri vardı.[4] 1991'de hayatını kaybeden Tamgüney, Güneyköy'deki kabristanlığa defnedildi.

Vahit Göktaş, 2013 yılında Tamgüney'in hayatını konu alan İhsan Tamgüney'in Sultan Baba Hayatı, Kişiliği ve Tasavvuf Anlayışı isimli kitabı yazdı.[5] 2015 yılında kendisinin anısına Sultan Baba İlim ve Hizmet Vakfı kuruldu. 2019 itibarıyla vakfın yaklaşık 400.000 üyesi bulunmaktadır.[6]

Kişisel hayatı

Evli ve 5 çocuk babasıydı.[7]

Kaynakça

  1. ^ Özcan, Ayla (2007). Emine Erdoğan: iktidara taşıyan kadın. Birharf. s. 53. ISBN 9789759198770. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  2. ^ Aydın, Yılmaz, M. Âkif, Coşkun (2015). Antik çağ'dan XXI. yüzyıla büyük İstanbul tarihi: 5. Ciltte, İstanbul'un pagan geçmişiyle başlayan dinî yolculuğu "Hristiyanlık", "Musevilik" ve "İslam" başlıklarında incelenerek bu inançların şehrî uygulamaları ortaya konuluyor. İBB Kültür A.Ş. s. 351. ISBN 9786059132213. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  3. ^ "Sultan Baba rahmetle anılıyor". yeniakit.com.tr. 24 Kasım 2013. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 
  4. ^ "Sultan Baba 29. yıldönümünde rahmetle yâd ediliyor". milligazete.com.tr. 25 Kasım 2020. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 
  5. ^ Vahit Göktaş (2016). "İhsan Tamgüney'in (Sultan Baba) Hayatı, Kişiliği ve Tasavvuf Anlayışı". docplayer.biz.tr. 14 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 
  6. ^ "Sultan Baba Cemaatinden Cumhur İttifakına tam destek". aydin24haber.com. 27 Mart 2019. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 
  7. ^ "Yalova'nın Güneyköy Köyünün Kabristanında". evliyalar.net. 25 Temmuz 2015. 17 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tasavvuf</span> İslamın içsel, mistik boyutu

Tasavvuf veya Sûfîzm ya da Sûfîlik, İslam'ın iç veya mistik yüzü olarak tarif edilir. Ayrıca Sufizmin batıda yükseltilen içeriğinin "Budizm ve Taoizm gibi içeriksiz güzel yaşama tarzı" olarak yorumlanması da vardır.

Nakşibendilik, 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.

Kadirilik ya da Kadiriyye, Seyyid Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan tarikattır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkâdir Geylânî</span> Alim, mutasavvıf

Muhyiddin Ebû Muhammed Abdülkādir b. Ebî Sâlih Mûsâ Zengîdost el-Geylânî ya da daha bilinen adıyla Abdülkādir Geylânî, Büyük Selçuklu Devleti döneminde, günümüz İran'ının Hazar Denizi kıyısındaki Gilan Eyaleti'nde doğan âlim ve mutasavvıf olan Kadiriye tarikatının kurucusu ve İslam filozofu. Türbesi Bağdat'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Erol Kılıç</span> Türk akademisyen, büyükelçi

Mahmud Erol Kılıç, Türk akademisyen, tasavvuf, İbn Arabî ve İslam felsefesi uzmanı teolog.

Hâlidîlik, İslam'ın Sünnîlik mezhebine bağlı bir tarîkat olan Nakşibendîliğin en yaygın kollarından biridir. Kol, adını Kürt İslam âlimi Halid Bağdadî'den alır. Türkiye'de etkinlik gösteren Nakşibendî şeyhleri genellikle Halidî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Güneyköy, Yalova</span>

Güneyköy, Yalova ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Abdülbaki Gölpınarlı</span> Türk edebiyat tarihçisi ve tercüman

Abdülbaki Gölpınarlı, asıl adı Mustafa İzzet Baki olan edebiyat tarihçisi ve mütercimdir.

Kalenderîlik ya da Kalender'îyye 10. yüzyılda İran'da, Horasan Melametiliği'nden kaynaklanan bir sufilik akımı olarak ortaya çıkan 12. yüzyılın sonunda Cemaleddin-i Savi adlı Safevi Devletinden bir sufinin gayretiyle teşkilatlanarak Orta Doğu'da ve Orta Asya'da geniş taraftarlar toplayan bir tasavvuf akımıdır. Kalenderîler, mala, mülke ve şöhrete önem vermeyen, toplumdan önemli ölçüde kendilerini tecrid etmiş, kanaat anlayışına sahip bir topluluktu. Kalenderilik, yaşadığı toplumun nizamına karşı çıkararak dünyayı kaale almaya değer görmeyen ve bu düşünce tarzının günlük hayat ve davranışlarıyla da açığa vuran tasavvuf akımıdır. Kalenderîlik söz konusu mistik temelini ve sosyal niteliğini tarihî akış içinde İslâm dünyasının çeşitli yerlerinde ve değişik zamanlarda yeni unsurlarla zenginleştirerek geliştirmiş ve hep muhalif bir çevre olarak süregelmiştir.

Şeyh Cüneyd, Safeviye Tarikatı'nı devlet yapmak isteyen ve Şiiliğe temayül ettiren ilk şeyhi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Dağıstanî</span>

Abdullah Dağıstânî,, Türk mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Yesevî</span> Türk mutasavvıf ve şair

Ahmed Yesevî ya da Ata Yesevî (Kazakistan Türkçesi: Қожа Ахмед Яссауи; Özbekistan Türkçesi: Xoja Ahmad Yassaviy; 1093, Sayram - 1166, Türkistan, kendi gibi Türk asıllı olan Arslan Baba'nın talebesidir. "Pîr-i Türkistan" lakabıyla bilinen bir mutasavvıf ve şairdir.

Yesevîlik, adını Nakşibend’îyye tarikâtı şeyhi Yusuf Hemedanî'nin müritlerinden Hoca Ahmed Yesevî'den alan, İslâm'da kadın-erkek denkliğini yaşatan, Anadolu Alevîliği üzerinde bir hayli tesirleri olan, Bektâşî Tarikâtı'nın da beslendiği tasavvufî yol ve Türk tarikatı.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bektaş-ı Veli</span> Anadolu ermişi

Hacı Bektâş Velî ; mistik, seyyid, mutasavvıf, âlim ve İslam filozofu. Alevi-Bektâşiliğin fikir ve isim öncülerindendir. Kendisinin yolunu takip edenlere Bektâşi adı verilir.

Şücâ'ed-Dîn Ebû'l-Bekâ Baba İlyâs bin Ali el-Horasânî, 13. yüzyılda Bâbâ'îyye Tarikâtı'nın Anadolu'daki önderlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Sema (tasavvuf)</span>

Sema veya Sama,, sufinin musiki nağmelerini dinlerken sesi ve anlamı işitmesi, vecde gelip hareket etmesi ve kendinden geçip dönmesi anlamında bir tasavvuf terimidir.

Tanburi İsak Efendi, Klasik Türk müziği'nin ünlü tanburisi ve bestecisidir.

Zeynel Abidin Şerafeddin Dağıstani, mutasavvıf, Nakşibendi şeyhidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İhsan Oğuz</span>

Muhammed İhsan Oğuz, Türk İslam âlimi, mutasavvıf ve mütefekkirdir.

Muhammed Şemseddin Yeşil, Türk din alimi, yazar, mutasavvıf.