İçeriğe atla

İfconfig

Net-tools ile birlikte verilen ifconfig'in ekran görüntüsü

Ifconfig (arabirim yapılandırmasının kısaltması) Unix benzeri işletim sistemlerinde komut satırından yapılandırma, kontrol ve TCP/IP ağ arabirim parametreleriyle sistem yapılandırma betiğidir. Ifconfig aslında BSD'nin TCP/IP paketinin bir parçası olarak BSD4.2 de ortaya çıktı.

Kullanım

Ifconfig' in yaygın kullanımı, IP Adres ve ağmaskesi yapılandırması ve belirli bir arabirimi etkinleştirme veya devre dışı bırakmayı içerir. Çoğu Unix benzeri işletim sistemlerinde açılış sırasında kabuk betikleri ile ifconfig'i çağırarak kendi ağ arabirimlerini başlatırlar. Sistem yöneticilerinin ağ arabirimlerini görüntelemek ve analiz etmek için yardımcı bir program olarak kullanılabilir. Aşağıda Linux tabanlı bir işletim sisteminde örnek bir ifconfig çıktısı şöyle olabilir:


eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 90:e6:ba:4d:34:b6  
          inet addr:192.168.1.116  Bcast:192.168.255.255  Mask:255.255.0.0
          inet6 addr: 2001:a98:a080:2:92e6:baff:fe4d:34b6/64 Scope:Global
          inet6 addr: fe80::92e6:baff:fe4d:34b6/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:11954 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:7834 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:1
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:10571324 (10.5 MB)  TX bytes:965176 (965.1 KB)
          Interrupt:33

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:104 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:104 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:5620 (5.6 KB)  TX bytes:5620 (5.6 KB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:21:6b:0e:75:c0  
          inet addr:192.168.205.60  Bcast:192.168.205.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::221:6bff:fe0e:75c0/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:164 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:87 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:16651 (16.6 KB)  TX bytes:16281 (16.2 KB)

Bu çıktıda 3 tane arabirimin olduğunu görüyoruz.

İlgili Araçlar

Windows 95, Windows Me mevcut IP bilgilerini grafiksel olarak sunmak için winipcfg'i kullanır. Ipconfig, ifconfig'e benzer şekilde komut satırından çalışır. Windows NT işletim sistemi çekirdeğinde kurulu gelir. Ayrıca Windows DHCP istemcisini denetler.

Mac OS X'de IP yapılandırma aracı olarak ifconfig kullanılabilir. Komut satırından BootP ve DHCP istemcisini kontrol edebilirsiniz. Mac OS X'de ağ yapılandırmasını yönetmek için alt seviyede çalıştığından, ağ ayarları için ifconfig kullanımı önerilmez. Mac OS X'de ağ ayarlarını değiştirmek için /usr/sbin/ipconfig veya /usr/sbin/networksetup kullanılabilir.

iwconfig, Linux kablosuz araçları için bir bileşendir. Adını, ifconfig'den alır. Linux ifconfig'den farklı olarak kablosuz ağ arabirimlerini yönetir. kablosuz bağlantının kalitesi ve sinyal okuma gibi özellikleri vardır.

Ethernet adaptörlerini yapılandırmak için diğer ilgili araçlar şunlardır: ethtool, mii-tool.

Dış bağlantılar

Kaynakça

http://en.wikipedia.org/wiki/Ifconfig 9 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">HTTP</span> iletişim protokolü

HTTP bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim protokolüdür. HTTP, World Wide Web için veri iletişiminin temelidir; burada köprü metni belgeleri, örneğin bir fare tıklamasıyla veya bir web tarayıcısında ekrana dokunarak kullanıcının kolayca erişebileceği diğer kaynaklara köprüler içerir.

<span class="mw-page-title-main">UPnP</span>

UPnP, Universal Plug&Play'in kısaltması. Günümüzde var olan birçok aygıt ve program, Evrensel Tak ve Çalıştır (UPnP) protokolünü desteklemektedir. UPnP protokolü, Windows masaüstü makinelerinde bulunan tak ve çalıştır konseptini yerel ağa getirmek için 1999'un başlarında Microsoft tarafından ortaya atıldı.

Basit Ağ Yönetim Protokolü, bilgisayar ağları büyüdükçe bu ağlar üzerindeki birimleri denetlemek amacıyla tasarlanmıştır. Cihaz üzerindeki sıcaklıktan, cihaza bağlı kullanıcılara, internet bağlantı hızından sistem çalışma süresine kadar çeşitli bilgiler SNMP'de tanımlanmış ağaç yapısı içinde tutulurlar.

<span class="mw-page-title-main">IPv6</span> İnternet protokolünün 6. versiyonu

Internet Protocol Version 6 kısaca IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">DHCP</span>

DHCP, ağda bulunan her bir bilgisayarın IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucuları gibi ağ bağlantısı ayarlarının otomatik olarak atamasını sağlar. Bu sayede ağ yöneticileri, ağdaki her bir bilgisayarın IP adresi ve diğer ağ bağlantısı ayarlarını elle girerek zaman kaybetmek yerine, DHCP sunucusu üzerinden bu bilgileri otomatik olarak atayarak daha verimli ve güvenilir bir ağ yönetimi yapabilirler. Bu sayede sistem yönetim işlemi de kolaylaşmış olur. Ayrıca UDP, TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün ve DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin kullanımına olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Wireshark</span>

Wireshark, özgür ve açık kaynaklı bir paket çözümleyicisidir. Ağ sorunlarını giderme, çözümleme, yazılım ve iletişim protokolü geliştirme ve eğitim amaçlı olarak kullanılır. Esas olarak Ethereal adıyla başlayan proje, ticari marka sorunları nedeniyle Mayıs 2006'da Wireshark olarak yeniden adlandırıldı.

iTunes Apple yazılımı

iTunes, Apple şirketinin ürettiği, Mac OS X, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista ve Windows 8 altında çalışabilen ücretsiz bir film ve müzik oynatıcı, ortam oynatıcısı, internet radyosudur. 9 Ocak 2001 yılında sunulmuştur. C++ dilinde yaratılmıştır. Müzik oynatmaktan, arşiv organize etmeye, hatta film ve müzik satın almaya kadar pek çok özelliği vardır. MacOS ve Microsoft Windows işletim sistemlerini çalıştıran kişisel bilgisayarlarda dijital müzik ve video indirme işlemlerini yürütmek, müzik indirmek ve düzenlemek için kullanılır.sayar Mac OS 9 için 2.0.4 sürümünden itibaren geliştirilmesi durdurulmuştur. iTunes Store, iPhone, iPad ve iPod Touch'da da mevcuttur.

SMPP, telekominikasyonda, Harici Kısa Mesaj Varlıkları (ESME), Yönlendirme varlıkları (RE) ve Mesaj Merkezleri (SMSC) arasında kısa mesaj verisinin transferi için, esnek bir veri iletişim arayüzünün sağlanması amacıyla tasarlanan, özgür, endüstri standardı olan bir protokoldür. Genellikle üçüncü partilerde(haber organizasyonları gibi) toplu mesaj iletimini sağlamak amacıyla kullanılır. Dolayısıyla, UMTS, IS-95 (CDMA), CDMA2000, ANSI-136 (TDMA) ve iDEN gibi GSM olmayan SMS protokollerine destek verir. SMPP, SS7 ağlarının dışında, kısa mesaj değiş tokuşu için yaygın olarak kullanılır.

Traceroute ya da İzleme Yolu açık kaynak kodlu bir ağ analizi yazılımıdır.

İnternet Protokolü Güvenliği (IPsec), Internet Protokolü (IP) kullanılarak sağlanan iletişimlerde her paket için doğrulama ve şifreleme kullanarak koruma sağlayan bir protokol paketidir. IPsec, içinde bulundurduğu protokoller sayesinde, oturum başlarken karşılıklı doğrulama ve oturum sırasında anahtar değişimlerini gerçekleştirme yetkisine sahiptir. İki bilgisayar arasında (host-to-host), iki güvenlik kapısı arasında(network-to-network), bir güvenlik kapısı ve bir bilgisayar arasında(network-to-host) sağlanan bağlantıdaki veri akışını korumak için kullanılır. IPsec kriptografik güvenlik servislerini kullanarak IP protokolü ile gerçekleştirilen bağlantıları korumak için kullanılır. Ağ seviyesinde doğrulama veri kaynağı doğrulama,veri bütünlüğü, şifreleme ve replay saldırılarına karşı koruma görevlerini üstlenir.

<span class="mw-page-title-main">Tcpdump</span>

tcpdump, komut satırından çalışan genel bir paket analizcisidir, bilgisayara gelen veri paketlerini kaydetmeye, incelemeye, filtrelemeye yardımcı bir sistemdir. Kullanıcıya bağlı bulunduğu bir ağ üzerinden iletilen veya alınan TCP/IP paketlerini veya diğer paketleri yakalama ve gözlemleme olanağı sunar. BSD lisansı altında dağıtılan tcpdump lisans ücreti olmayan bir açık kaynak yazılımdır.

MAC kafesleme, ağa bağlı bir aygıttaki bir ağ arabiriminin fabrikada atanmış bir Ortam Erişim Kontrolü (MAC) adresini değiştirmek için kullanılan bir tekniktir. Bir ağ arabirim denetleyicisinde (NIC) sabit kodlanmış MAC adresi değiştirilemez. Bununla birlikte, birçok sürücü MAC adresinin değiştirilmesine izin verir. Buna ek olarak, bir işletim sisteminin NIC'inde kullanıcının seçtiği MAC adresine sahip olduğuna inanmasını sağlayacak araçlar vardır. Bir MAC adresini gizleme işlemi, MAC kafesleme olarak bilinir. Esasen, MAC kafesleme işlemi herhangi bir nedenle bir bilgisayar kimliğini değiştirmeyi gerektirir ve nispeten kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Bluetooth Low Energy</span>

Bluetooth Low Energy (BLE) sağlık alanında, fitness'ta, güvenlikte ve ev eğlencelerinde yeni uygulamalar hedefleyen Bluetooth Special Interest Group (SIG) tarafından tasarlanan ve pazarlanan kablosuz kişisel alan ağı teknolojisidir. "Bluetooth Smart" olarak da anılan BLE, Klasik Bluetooth'un bir alt grubudur ve Bluetooth 4.0 temel özelliklerinin bir parçası olarak tanıtılmaktadır. Klasik Bluetooth ile örtüşüyor olsa da BLE, aslında tamamen farklı bir kökene sahiptir ve Bluetooth SIG tarafından benimsenmeden önce Nokia’da "Wibree" adı verilen bir şirket projesi olarak başlatılmıştır.

Bluetooth yığını, Bluetooth protokol yığınının uygulamasını belirten bir yazılımdır.

Güvenli kabuk,, ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Subsystem for Linux</span> Linux için Windows Alt Sistemi

Windows Subsystem for Linux (WSL), Windows 10, Windows 11, Windows Server 2019 ve Windows Server 2022 üzerinde yerel olarak Linux ikili yürütülebilir dosyalarını çalıştırmak için kullanılan uyumluluk katmanıdır.

Bit-Twist, libpcap tabanlı bir paket oluşturucu, paket yakalama dosyası değiştirici ve paket tekrarlayıcıdır. Paket yakalama motoru libpcap üzerine inşa edilmiş bir paket yakalama aracı olan tcpdump'ı tamamlar. Bit-Twist, bir veya daha fazla pcap dosyasından paketleri yeniden oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca, paketleri ağ üzerinde yeniden oluşturmadan önce Ethernet, ARP, IP, ICMP, TCP ve UDP başlıklarındaki alanlar gibi paket bilgilerinin önceden manipüle edilmesini sağlayan kapsamlı bir pcap dosya düzenleyicisi ile birlikte gelir.

AppleTalk, Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için geliştirilen ve artık kullanılmayan tescilli bir ağ protokolü paketidir. AppleTalk, yerel alan ağlarının önceden kurulum yapılmadan veya herhangi bir merkezi yönlendirici veya sunucuya ihtiyaç duyulmadan bağlanmasına olanak tanıyan bir dizi özellik içerir. Bağlı AppleTalk donanımlı sistemler otomatik olarak adres atar, dağıtılmış ad alanını günceller ve gerekli ağlar arası yönlendirmeyi yapılandırır.