İçeriğe atla

İbrani Kutsal Kitabı'ndaki isimler listesi, L-Z

Bu maddede, Kitâb-ı Mukaddes'te, özellikle İbrani Kutsal Kitabı ve Eski Ahit'te adı geçen fakat bazı aile bağlantıları dışında haklarında çok az şey bilinen veya hiçbir şey bilinmeyen kişileri içermektedir.

L

Laadah

Laadah (İbranice: לאדה), 1 Tarihler 4:21'de Yahuda'nın (Yakup'un oğlu) oğlu Şelah'ın oğullarından biridir.

Laadan

Bakınız Libni

Ladan

Bakınız Libni

Lael

Lael (İbranice לָאֵל "Tanrı'ya ait") Sayılar 3:24'e göre Gerşon ailesinin bir üyesiydi.Numbers 3:24 O, İlyasaf'ın babasıydı. Bunlardan hiçbirinin adı Gerşonlular listesinde yer almıyor.1 Chronicles 23:7-11.

Lahmi

Lahmi, 1 Tarihler 20:5'e göre Davut'un savaşçısı Elhanan tarafından öldürülen Golyat'ın kardeşiydi. Ayrıca bkz. Jair'in oğlu Elhanan.

Laiş

Bu başlık Laish isimli kişi hakkındadır. Laish olarak da bilinen Dan şehri için bkz. Dan (antik şehir)

Laiş, 1 Samuel 25:44 ve 2 Samuel 3:15'te geçen bir isimdir; burada Saul'un kızı Mikal ile Davut'a dönmeden önce evli olan Palti'nin veya Paltiel'in babasının adıdır.

Letuşim

Letuşim Yaratılış 25:3'e göre Dedan'ın oğlu olarak görünüyor.

Leummim

Leummim (İbraniceלְאֻמִּים) İbrahim'in Keturah'tan oğlu Yokşan oğlu Dedan'ın üçüncü oğluydu.

Libni

Libni (İbranice לִבְנִי), Mısır'dan Çıkış 6:17 ve Sayılar 3:18'e göre Levi evinden Gerşon'un oğluydu. Mısır'da doğdu. Onun soyundan gelenlere 'Libnitler' adı veriliyor. Gerşon'un ilk doğan oğlunun adı 1 Tarihler 23:7-9'da Laadan (veya Ladan) olarak geçer.

Likhi

Şemida oğlu Likhi, Manaşşe kabilesinin soy kütüğünde listelenmiştir. Ondan yalnızca 1 Tarihler 7:19'da bahsedilmektedir.[1]

Lo-Ammi

Lo-Ammi (İbranice "halkım değil" anlamına gelir), Hoşea ve Gomer'in en küçük oğluydu.  Yizreel adında bir ağabeyi ve Lo-Ruhamah adında bir ablası vardı.  Tanrı, Hoşea'ya İsrail halkına olan öfkesini simgelemek için ona "Lo-Ammi" adını vermesini emretti (bkz. Hoşea 1:1-9).

Lo-Ruhamah

Lo-Ruhamah (İbranice "sevilmeyen" anlamına gelir), Hoşea ve Gomer'in kızıydı.  Jezreel adında bir ağabeyi ve Lo-Ammi adında bir küçük erkek kardeşi vardı.  Onun adı Tanrı tarafından İsrail halkına karşı hoşnutsuzluğunu simgelemek için seçilmişti (bkz. Hoşea 1:1-9).

M

Maadai

Maadai, Bani'nin oğlu. Ezra 10:34'te yabancı kadınlarla evlenen erkeklerin listesinde yer alıyor.

Maadiah

Maadiah, Nehemya 12:5'te Zerubbabel'e eşlik ettiği söylenen rahiplerin ve Levililerin listesinde yer alıyor.

Maai

Maai (İbranice: מָעַי), Asaph'ın soyundan olan Zekeriya'nın akrabası olan bir müzisyendi. Bir keresinde, yeniden inşa edilen Kudüs duvarının (Nehemya 12:36) adanma töreninin bir parçası olarak kendisinden bahsedilmişti; burada Ezra'nın arkasında güneye doğru ilerleyen grubun bir parçasıydı.[2] Aynı ayette adı geçen Zekeriya'nın diğer beş akrabasının isimleri gibi onun adı da pasajın Septuagint tercümesinde çıkarılmıştır.[3] Aksi halde isim onaylanmamıştır.[4] Blenkinsopp, Maai'nin küçültülmüş bir takma ad olduğunu öne sürüyor.[4] Mandel, İbranice kökeninin "sempatik" anlamına geldiğini öne sürüyor.[5]

Maaseiah

İncil'de Maaseiah (İbranice מַעֲשֵׂיָה veya מַעֲשֵׂיָהוּ maaseyah(u) "YHWH'nin işi") adı verilen birkaç adamdan bahsedilir:

  • Davut'un geminin taşıyıcısı olarak atadığı Levililerden biri 1 Tarihler 15:18, 1 Tarihler 15:20
  • Kral Yehoaş'ın yeniden tahta geçmesinde Yehoyada'yla birlikte çalışan "yüzlerce komutandan" biri 2 Tarihler 23:1
  • Muhtemelen kral Ahaz'ın oğullarından biri olan "kralın oğlu", İsrail kralı Pekah'ın Yahuda'yı işgalinde Zichri tarafından öldürüldü 2 Tarihler 28:7
  • Tapınağı onarmak için Kral Yoşiya tarafından gönderilen kişi 2 Tarihler 34:8.  O, Kudüs'ün valisiydi (İbranice sar, Yetkili Versiyonun başka bir yerinde "prens", "baş kaptan", baş yönetici olarak çevrilmiştir).
  • Rahip Tsefanya'nın babası Yeremya 21:1, 37:3Jeremiah 37:3
  • Sahte peygamber Sidkiya'nın babası Yeremya 29:21Jeremiah 29:21
  • Neriah'ın babası bir rahip Yeremya 32:12, 51:59Jeremiah 51:59
  • "Eşik bekçisi" (Yeremya 35:4) Şallum'un oğlu, "[Yeremya] 21:1; 29:25; 37:3'te adı geçen rahip Sefanya'nın babası olabilir".[6]
  • Sürgün sırasında yabancı bir kadınla evlenen Yeşu'nun oğullarından biri (Ezra 10:18).

Maasiai

Esaret sırasında Kudüs'te ikamet eden rahiplerden biri olan "Yahveh'nin İşçisi"nin İbranicesidir.

Maaz

Maaz, Yerahmeel'in ilk oğlu Ram'ın oğullarından biriydi.  Kardeşleri: Jamin ve Eker.  Tarihler 2:27'de kendisinden kısaca bahsediliyor.

Maaziah

Machbanai

İbranice "Manto giymiş" anlamına gelir; çölde Davud'a katılan Gadlı kahramanlardan biri.

Machbena

Machbena veya Machbenah, 1. Tarihler 2:49'da kendisinden bahsedilen tek şeye göre, Kaleb'in oğlu Şeva'nın oğluydu.

Machi

Gad kabilesinden Machi, Ürdün Nehri'ni geçmeden önce Kenan'a gönderilen bir izci olan Geuel'in babasıydı. Numbers 13:15.

Machnadebai

Machnadebaiden İbranice İncilde yalnızca bir kez bahsedilmektedir; Ezra 10:40'ta, bu isim yabancı kadınlarla evlendiği iddia edilen kişilerin listesinde yer almaktadır.[7]

Magpiash

Nehemya 10:20'ye göre Magpiash, Tanrı ile Yehud Medinata halkı arasında bir antlaşma imzalayan adamlardan biriydi.

Mahalath

  1. Mahalath, Esav'ın eşlerinden biri ve İsmail'in kızı (Yaratılış 28:6-9).  Yaratılış 36'daki Basemath ile aynı olduğu düşünülüyor.
  2. Mahalath, Davut'un oğlu Yerimot ile Abihail'in kızı, 2 Tarihler 11:18'de kral Rehoboam'ın ilk adı olan Yesse'nin torunu.  Üç çocuğu vardı: Yeuş, Şamarya ve Zaham.

Mahali

Mahali (aynı zamanda Mahli), Çıkış 6:19'a göre Levi soyundan Merari'nin oğluydu ve Mısır'da doğmuştu.

Mahath

İbranice "kavramak" anlamına gelir

  • Elkanah'ın babası Kohatlı bir Levili (Samuel'in babası Elkanah'tan farklı)
  • O dönemden başka bir Kehatlı Levili Hezekiah. ()

Mahazioth

Levi soyundan Kohatlı bir müzisyenler sınıfının şefi.

Maher-shalal-hash-baz

Maher-shalal-hash-baz (“Yağmalamak için acele edin!” veya “Yağmalamak için acele etti!”), Yeşaya peygamberin adı geçen ikinci oğluydu (Yeşaya 8.1–4). Bu isim, Asur kralının Samiriye ve Şam'ı yağmalamasına bir göndermedir. Bu isim İncil'deki en uzun kişisel isimdir.

Mahlah

Mahlah İncil'de adı geçen iki kişinin adıdır:

  • Dört kız kardeşiyle birlikte Musa'nın huzuruna miras konusunda dava açan Selofehad'ın kızlarından biri. (Numbers 27:1–11, Numbers 36; )
  • Gilead'ın kız kardeşi Hammoleket'in çocuğu ve Manaşşe'nin torununun kızı.  Ishhod ve Abiezer adında iki kardeşi vardı.

Mahol

Dört oğul babası 1 Kings 4:31 bilgelik bakımından yalnızca Süleyman'dan aşağıydılar.

Malcam

Bazen Malcam, Malcham veya Milcom olarak adlandırılan tanrı için bkz. Moloch.

Şaharaim'in oğlu Malcam (Kral James Versiyonu Malcham'ı yazıyor) İbranice İncil'de Benjamin Kabilesi'nin soy kütüğünde yalnızca bir kez geçiyor.[8][9]

Malchiel

Malkiel (İbranice מַלְכִּיאֵל "kralım Tanrı'dır") Yaratılış 46:17 ve Sayılar 26:45'e göre Aşer oğlu Beriah'ın oğluydu.  Yakup'la birlikte Mısır'a göç eden 70 kişiden biriydi.  1 Tarihler 7:31'e göre o, Aşer Kabilesi'ndeki bir grup olan Malkiellerin atasıydı.

Malchishua

İbranice.  Saul'un dört oğlundan biri olan "Yardım Kralı" veya "Kurtuluş Kralı".  Gilboa savaşında babası ve kardeşleriyle birlikte öldü.(1 Samuel 31:2).

Malchiah

Malkiya (İbranice: מלכיהו malkiyahu "Tanrı benim kralımdır") kralın oğlu (Yeremya 38:6), Yeremya'nın atıldığı çukurun sahibi

Mallothi

Kohatlı bir Levili, Levili Heman'ın oğullarından biri ve tapınak müzisyenlerinin on dokuzuncu bölümünün şefi

Malluch

Malluch adında iki İncil figürü var

  • Merari ailesinden bir Levili
  • Babil'den dönen bir rahip (Neh. NIV)

Manahath

Manahath Şobal'ın oğullarından biridir. Kardeşlerinin isimleri şunlardı: Ebal, Shepho, Onam ve Alvan (Genesis 36:23).

Maon

1 Tarihler 2:45'e göre Maon, Şammay'ın oğlu ve Bet Zur'un babası Kaleb klanının bir üyesiydi.

Marsena

Marsena, Ester 1:14'te yedi Pers ve Med prensinden biri olarak görülüyor.[10] Marsena ayrıca Kral Ahasuerus'a tavsiyelerde bulundu. Ayrıca bakınız: Carshena. Her iki danışmanın da Farsça isimlere sahip olduğu varsayımı mevcuttur.

Mash

Yaratılış 10:23'e göre Maş, Aram'ın oğluydu. Arap geleneklerinde Meş, Nemrut'un (Nemrut bin Kush bin Kanan'ın değil) babası olarak kabul edilir; Kinan, başka bir Nemrut'un babası olur ve ikincisinin torunları Ashur'unkilerle (yani Asurlular) karışır.[11] Tse Tsan-Tai, soyundan gelenleri Sibirya'nın yerli halklarıyla özdeşleştiriyor.[12]

Massa

Haraç veya yük anlamına gelen İbranice kelime, bir Arap kabilesinin kurucusu İsmail'in oğullarından biri (Yaratılış 25:14); Arap çölünde Babil'e doğru yaşayan göçebe bir kabile.

Matred

Yaratılış 36:39 ve 1 Tarihler 1:50'ye göre Matred, Edomite kralı II. Hadad'ın kayınvalidesiydi.[13]

Matri

Benyamin Kabilesinden Matri, I Samuel 10:21'e göre Saul'un atalarından biriydi. Matri'nin klanı veya Matrit ailesi seçildi ve aralarından Kiş'in oğlu Saul kral olarak seçildi. Matrites ailesinden İbranice İncil'in başka hiçbir yerinde bahsedilmiyor; bu nedenle varsayım, Matri'nin muhtemelen Bikri'nin bozulması olduğu yönündedir, yani. Becher'in soyundan (Genesis 46:21).[14]

Mattan

Mattan (Douay-Rheims çevirisinde Mathan) Kudüs'teki Baal tapınağının bir rahibiydi ve Kral Azarya'nın geri kalan oğlu Yehoaş Yahuda kralı olarak atandığında Athaliah'a karşı çıkan ayaklanma sırasında öldürülmüştü. (2 Kings 11:18).

Mattattah

Mattattah yabancı kadınlarla evlenen Mattenai, Zabda, Elifelet, Jeremai, Manasseh ve Şimei ile birlikte Ezra 10:33'te adı geçen Haşum'un torunlarından biriydi.

Matthanias

1 Esdras'ta Matthanias adında iki adamdan bahsediliyor, her birinden 1 Esdras 9:27 ve 9:31'de bahsediliyor. Her iki pasajda da Ezra 10:26 ve 10:30'daki paralel metin Mattanya adını içeriyor.[15]

Mehetabeel

Mehetabeel (“Tanrı kime yarar sağlar” ya da “Tanrı iyilik sağlar”), Nehemya'ya karşı Sanballat'a katılan Delaiah'ın babası ve Şemaya'nın büyükbabasıydı.

Mehetabel

Mehetabel ("מהיטבאל") ("Tanrı kime yarar sağlar" veya "Tanrı kime iyilik yapar") Edom krallarından biri olan Hadad'ın karısıydı.

Mehir

Chelub oğlu Mehir, 1 Tarihler 4:11'de Yahuda Kabilesi'nin soy kütüğünde yer alıyor.

Mehujael

Nuremberg Chronicle'da (1493) tasvir edilen Mehujael.

Mehujael (İbraniceמְחוּיָאֵלMəḥūyāʾēl or מְחִיּיָאֵל‎; – Maiēl) Irad'ın oğlu ve Metuşael'in babası Kabil'in soyundan gelir.↵İsim, “El (veya) tanrı diriltir” anlamına gelir."[16]

Mehuman

Sadık, Ahaşveroş'un Vaşti'yi getirmesini emrettiği hadımlardan biri.

Meletya

Gibeonlu Melatya, Nehemya 3:7'ye göre Babil esaretinin sona ermesinden sonra Yeruşalim duvarının bir kısmının yeniden inşasından sorumlu olan kişidir.

Melech

Kral, Mika'nın dört oğlundan ikincisi ve dolayısıyla Mefiboşet'in torunu. Ayrıca güneybatı Asya tanrısıyla da ilgilidir, bkz. Melech

Melzar

Muhtemelen şarap ustası, yani baş kahya anlamına gelen Farsça bir kelime; Babil sarayında İbrani gençlerinin beslenmesinden sorumlu olan bir memurun unvanı. Daniel'in Melzar'la "iyilik ve şefkatli sevgi" içeren ilahi bir ilişkisi vardı.

Merab

Merab was the eldest of Saul's two daughters (Şablon:Bibleverse-lb). She was offered in marriage to David after his victory over Goliath, but does not seem to have entered heartily into this arrangement (1 Samuel 18:17–19). She was at length, however, married to Adriel of Abel-Meholah, a town in the Jordan valley, about 10 miles south of Bethshean (Beit She'an), with whom the house of Saul maintained an alliance. She had five sons, who were all put to death by the Gibeonites on the hill of Gibeah (2 Samuel 21:8). Merab is also a common feminine name in Israel.

Meraiah

Bir baş rahip, baş rahip Joiakim'in çağdaşı (Neh 12:12).

Meraioth

  • Eleazar soyundan bir rahip olan Amariah'ın babası. Başrahip olup olmadığı kesin değil.
  • Zerubbabel ile birlikte Kudüs'e giden bir rahip. Neh 12:3'te onun adı Meremoth'tur.

Meremoth

Tapınağa ait kutsal kapların gönderildiği Zerubbabel ile Babil'den dönen bir rahip. Yeruşalim'in surlarının yeniden inşasında rol aldı (Neh 3:4).

Meres

Meres, Ester 1:14'te Ahaşveroş'un hizmetindeki yedi memurdan biri olarak listelenir.

Meshelemiah

Korlular ailesinden bir Levili, aynı zamanda Şelemya da denir, Davut'un zamanında tapınağın kapı bekçisiydi.

Meshillemoth

İncil'de Meshillemoth (bir durumda Meshillemith olarak yazılır) adı verilen iki adamdan bahsedilir.[17]

  • Pekah'ın kral olduğu dönemde Efraim Kabilesi'nin bir üyesi olan Berekya'nın babası.[18]
  • rahip, İmmer'in oğlu.[19] 1 Tarihler 9:12'de ona "Meşillemot" adı verilir.[17]

Meshullam

Bknz. Meshullam

Meshullemeth

Yahuda Kralı Manasse'nin karısı ve Yahuda Kralı Amon'un annesi.

Methusael

Methusael veya Methushael (İbraniceמְתוּשָׁאֵלMəṯūšāʾēl) Mehujael'in oğlu ve Lemek'in babası Kabil'in soyundan gelir.

Mezahab

Matred'in babası ve Edom'un son kralı Hadar'ın karısı Mehetabel'in büyükbabası.

Miamin

Bakınız Mijamin

Mibhar

Davut'un savaşçılarından biri olan Hagarene; Gadite Bani olarak da anılır.

Mibsam

  • İsmail'in on iki oğlundan biri ve bir Arap kabilesinin başı.
  • Simeon'un bir oğlu.

Mibzar

Mibzar, Yaratılış 36:31-43'te adı geçen bir Edomlu boyuydu (muhtemelen aynı adı taşıyan bir reisin adını taşıyordu).

Michael

Mikail (İbranice'den gelen eril isimdir: מִיכָאֵל / מיכאל (Mīkhāʼēl, [miχaˈʔel] olarak telaffuz edilir), מי כאל mī kāʼēl sorusundan türetilmiştir, "Kim Tanrı gibidir?" anlamına gelir) İncil'deki 8 küçük kişinin adıdır. Başmelek Mikail'in yanı sıra.

Michaiah

İncil'de Mihaiah (İbranice: מיכיה Mikayah "Kim Yah'a benzer?") adı verilen iki adamdan bahsedilir:

  • İmri'nin oğlu Mihaiah
  • Baruh'un YHVH'nin kehanetlerini Yeremya'ya okuduğunu duyan ve bunu kral Johoiakim'e bildiren Şafan oğlu Gemarya oğlu Mihayya (Yeremya 36:11)

Michri

"Yehova'nın Ödülü" veya "Satış", Benjamite, Uzzi'nin babası

Mijamin

Three men called Mijamin (also spelled Miamin, Miniamin, Minjamin) ("from the right hand") are mentioned in the Bible:

  • The head of the sixth of twenty four priestly divisions set up by King David. (1 Chronicles 24:9)
  • A chief priest who returned from Babylon with Zerubbabel (Nehemiah 12:5), who signed the renewed covenant with God. (Nehemiah 10:8) In the time of Joiakim his family had joined with that of Moadiah, and was led by Piltai. He was also called Miniamin. (Şablon:Bibleverse-lb)
  • A non-priestly Mijamin son of Parosh is mentioned in Şablon:Bibleverse-lb as one of those who divorced a gentile wife, and sacrificed a ram in atonement.

Mikloth

  1. Davud ve Süleyman'ın zamanında Dodai'ye bağlı bir subay.
  2. Bir Benjamite.

Milalai

Yeruşalim duvarının adanmasına katılan Levili bir müzisyen.

Miniamin

Miniamin (or Mijamin) was one of the agents appointed under Kore in the time of King Hezekiah to distribute a share of the plenty to the priests in the Levitical cities of Judah (2 Chronicles 31:15.

Minjamin

See Mijamin

Mishael

Two men called 'Mischael (Hebrew מִישָׁאֵל 'Who is like God (El)?') are mentioned in the Bible:

Mishael was a son of Uzziel of the house of Levi according to Exodus 6:22, born in Egypt. He was a nephew of Amram and a cousin of Aaron, Miriam, and Moses. He and Elzaphan were asked by Moses to carry away Nadab's and Abihu's bodies to a place outside the camp. (Leviticus 10:4)

Mishael was one of the three Hebrew youths who were trained with Daniel in Babylon (Dan. 1:11, 19). He and his companions were cast into and miraculously delivered from the fiery furnace for refusing to worship the king's idol (3:13–30). Mishael's Babylonian name was Meshach.

Mishma

Mishma, Şimeon'un oğlu (1 Tarihler 4:25–26).

Mishmannah

(İbranice מִשְׁמַנָּה) Ziklag'da Davut'un yanında toplanan Gadlı kahramanlardan biri.

Mithredath

(İbraniceמִתְרְדָת; Şablon:Lang-el; Şablon:Lang-la) The Hebrew form of the Persian name Mithridates meaning 'given/dedicated to the sun'.[20]

  • The "treasurer" of King Cyrus (Şablon:Bibleverse-lb).
  • A Persian officer in Samaria (Şablon:Bibleverse-lb).

Moab

Moab, Lut'un oğlu ve onun en büyük kızıydı. Moabilerin babası oldu (bkz.Genesis 19:36–37).

Molid

(İbranice מוֹלִיד)

  • Yahuda kabilesinden Abişur'un oğlu.

Moza

(Hebrew מוֹצָא)

  • Caleb'in oğullarından biri.
  • Saul'un soyundan Zimri'nin oğlu.

Muppim

Muppim (İbranice מֻפִּים) veya Shuphim, Yaratılış 46:21 ve Sayılar 26:39'da Benyamin'in sekizinci oğluydu.

Mushi

Mushi (İbranice מוּשִׁי), Çıkış 6:19'a göre Levi soyundan Merari'nin oğluydu ve Mısır'da doğdu.

Kaynakça

  1. ^ T. K. Cheyne; J. Sutherland Black, (Ed.) (1901) [1899]. "Likhi". Encyclopaedia Biblica: A Critical Dictionary of the Literary, Political, and Religious History, the Archaeology, Geography, and Natural History of the Bible. 2, E–K. New York: The Macmillan Company. 
  2. ^ Williams, Nora A. (1992). "Maai (Person)". Freedman, David Noel (Ed.). The Anchor Bible Dictionary. 4. New York: Doubleday. s. 431. ISBN 9780300140811. 
  3. ^ Fulton, Deirdre N. (2015). Reconsidering Nehemiah's Judah: The Case of MT and LXX Nehemiah 11–12. Mohr Siebeck. s. 156. ISBN 9783161538810. 
  4. ^ a b Blenkinsopp, Joseph (1988). Ezra-Nehemiah: A Commentary. Old Testament Library. Westminster John Knox. s. 346. ISBN 9780664221867. 
  5. ^ Mandel, David (2010). Who's Who in the Jewish Bible. Jewish Publication Society. s. 250. ISBN 9780827610293. 
  6. ^ The Interpreter's Bible, 1951, volume V, page 1060.
  7. ^ T. K. Cheyne; J. Sutherland Black, (Ed.) (1901) [1899]. "Machnadebai". Encyclopaedia Biblica: A Critical Dictionary of the Literary, Political, and Religious History, the Archaeology, Geography, and Natural History of the Bible. 3, L–P. New York: The Macmillan Company. 
  8. ^ 1 Chronicles 8:9.
  9. ^ T. K. Cheyne; J. Sutherland Black, (Ed.) (1901) [1899]. "Malcham". Encyclopaedia Biblica: A Critical Dictionary of the Literary, Political, and Religious History, the Archaeology, Geography, and Natural History of the Bible. 3, L–P. New York: The Macmillan Company. 
  10. ^ Frederic W. Bush, Art. Marsena In: David Noel Freedman (Hrsg.), The Anchor Bible Dictionary, Doubleday 1992, 3-438-01121-2, Bd. 4, S. 573.
  11. ^ "Chapter:-1----The Country of Arabia--Part One". January 2018. 25 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  12. ^ "Harvard Mirador Viewer". 25 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  13. ^ T. K. Cheyne; J. Sutherland Black, (Ed.) (1901) [1899]. "Matred". Encyclopaedia Biblica: A Critical Dictionary of the Literary, Political, and Religious History, the Archaeology, Geography, and Natural History of the Bible. 3, L–P. New York: The Macmillan Company. 
  14. ^ Pulpit Commentary on 1 Samuel 10 7 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., accessed 1 May 2017.
  15. ^ T. K. Cheyne; J. Sutherland Black, (Ed.) (1901) [1899]. "Matthanias". Encyclopaedia Biblica: A Critical Dictionary of the Literary, Political, and Religious History, the Archaeology, Geography, and Natural History of the Bible. 3, L–P. New York: The Macmillan Company. 
  16. ^ Richard S. Hess (15 Ekim 2007). Israelite Religions: An Archaeological and Biblical Survey. Baker Academic. s. 144. ISBN 978-1-4412-0112-6. 
  17. ^ a b T. K. Cheyne; J. Sutherland Black, (Ed.) (1901) [1899]. "Meshillemoth". Encyclopaedia Biblica: A Critical Dictionary of the Literary, Political, and Religious History, the Archaeology, Geography, and Natural History of the Bible. 3, L–P. New York: The Macmillan Company. 
  18. ^ Şablon:Bibleverse-lb
  19. ^ Şablon:Bibleverse-lb
  20. ^ Easton's Bible Dictionary - Mithredath 22 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eski Ahit</span> Kitâb-ı Mukaddesin ilk kısmı

Eski Ahit veya Eski Antlaşma, Kutsal Kitap'ın İbranice kaleme alınmış olan ilk kısmına Hristiyanların verdiği isimdir. Yahudilerin Tanah ve Müslümanların Tevrat ve Zebur olarak kabul ettikleri kitapları içinde barındırır. Kutsal Kitap'ın birinci yüzyılda Grekçe kaleme alınan yazılarına "Yeni Ahit" adı verildi. İnançlı Yahudilerce "Yeni Ahit" kabul edilmez. Toplam 39 bölümden oluşur. Eski Ahit; Tevrat, Tarihsel Kitaplar, Şiirsel Kitaplar, Peygamberlik Kitapları olarak 4 temel bölüme ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Davud</span> İsrail ve Yehuda kralı

Davud, Tanak'a göre, Birleşik İsrail Krallığı'nın kralı olmuş bir Yahudi kraldı. İşboşet'in yerine gelir ve tahtı kendisinden sonra oğlu Süleyman'a bırakır.

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes</span> Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Tanah</span> Yahudiliğin ana kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Tanah/Tanak, Yahudiliğin ana mukaddes metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonudur. Hristiyanlar tarafından İbranice Mukaddes Kitap ya da Eski Ahit denir. Metinlerin neredeyse tamamı Kutsal İbranice ile yazılmış olup, ufak bir bölümü de Kutsal Aramiceyle yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İshak</span>

İshak, İsrailoğullarının üç önemli büyüğünden biri olan İbrani din büyüğü ve atasıydı. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam dahil olmak üzere İbrahimî dinlerde önemli bir kişidir. İbrahim ve Sare'nin oğlu, Yakup ve Esav'ın babası olan İshak, Yusuf ve Yehuda'da dahil İsrailoğullarının dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yehuda Krallığı</span>

Yehuda Krallığı, Yakup'un 12 oğlundan biri olan Yehuda'nın, Güney Levant'ta kurduğu Yehuda kabilesinin gelişip monarşi sistemine dönüşmesi ile oluşmuş bir Demir Çağı krallığı. Birinci dönemde, Tevrat'a göre İsrail Krallığı'nın kralı Şaul'un ölümüyle Yehuda topraklarında bir krallık oluştu ve bu krallığın başında Yehuda kabilesinin lideri Davud geçti. Yedi yıl Yehuda'nın krallığını yaptıktan sonra İsrail Krallığını tekrar bir araya getirdi ve başkenti Kudüs yaptı. İkinci dönem ise Yehuda Krallığı dendiğinde akla ilk gelen dönemdir. MÖ 930'da Birleşik İsrail Krallığı ikiye bölündü. Davud'un torunu Rehoboam'ı kendilerine kral olarak seçmek istemeyen kuzeydeki on kabile kendi (ikinci) İsrail Krallığını oluşturdu ve güneydeki iki kabilenin krallığını yapan Rehoboam Yehuda Krallığı'nın lideri oldu. Bazen bölünmeden sonraki İsrail Krallığı'na Kuzey Krallığı Yehuda Krallığı'na da Güney Krallığı denir. Yehuda'nın varlığı MÖ 587 yılında II. Nebukadnezar önderliğindeki Babil İmparatorluğu'nun Kudüs Kuşatması ile son bulmuştur. Babillilerin bölgeyi fethiyle birinci Tapınak yıkıldı ve Yahudiler bölgeden sürüldü.

Hadad, Haddad, Adad ; Kenan ve eski Mezopotamya dinlerinde fırtına ve yağmur tanrısıydı. Ebla'da MÖ 2500'de "Hadda" olarak tasdik edildi. Haddad Levant'tan Amoritler tarafından Mezopotamya'ya tanıtıldı ve burada Akad tanrısı Adad olarak tanındı. Adad ve Iškur genellikle Hurri tanrısı Teshub için kullanılan sembolün aynısı olan logogram 𒀭𒅎 dIM ile yazılır. Hadad ayrıca Pidar, Rapiu, Baal-Zephon veya genellikle basitçe Ba'al olarak da adlandırılırdı, ancak bu unvan diğer tanrılar için de kullanılıyordu. Boğa, Hadad'ın sembolik hayvanıydı. Sakallı görünüyordu, "boğa boynuzlu" bir başlık takarken sık sık bir sopa ve şimşek tutuyordu. Hadad, Yunan Zeus, Roma tanrısı Jüpiter ve Hitit fırtına tanrısı Teshub ile eşitlendi.

<span class="mw-page-title-main">Leviler</span> Antik kabile

Yahudilik geleneğine göre Levi kabilesi İsrailoğullarından Levi'nin soyundan gelenlere denir. İsrailoğulları Yeşu önderliğinde Kenan topraklarına girdiği zaman Levi kabilesine yönetmesi için toprak verilmedi, onun yerine şehirler takdis edildi çünkü "onların mirası İsrail'in Tanrısı Rab'bin kendisidir". Levi kabilesinin diğer İsrail kabileleri adına yaptıkları dini ve bazı politik görevleri vardı bunun karşılığında ise kendilerine Maaser Rişon ya da Levi vergisi denen aşar vergisi ödeniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ruben (Yakub'un oğlu)</span>

Tekvin'e göre Ruben, Ruven İslam geleneğinde Rubil, Yakup ve eşi Lea'nın ilk oğlu. Reuben kabilesinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Şimon (Yakub'un oğlu)</span>

Tora'nın Tekvin kitabına göre Şimon Yakup'la Lea'nın ikinci oğlu ve Şimon kabilesinin kurucusudur. Bazı dinbilimcilerce Şimon sembolik bir kişiliktir. Bu tezi savunanlara göre Lea ve Rahel'den gelenler orijinal İsrailoğullarını ve hizmetçilerden gelenler ise İsrailoğullarına sonradan katılan halkları belirtmektedir. Şimon, Lea'dan geldiği için orijinal İsrailoğullarındandır. Buna rağmen Debora'nın Ezgisi'nde kabileler listelenirken Şimon'un ismi verilmemektedir bunun için bazı dinbilimciler Şimon'un belirgin bir kabile olmadığını savunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Dan (Beni İsrail)</span> Yakupun beşinci ve cariyesi Bilanın ilk oğlu, Dan kabilesinin kurucusu

Tekvin'e göre Dan, Yakup'un beşinci ve cariyesi Bila'nın ilk oğludur; Dan kabilesinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yehoiakim</span> Yehuda kralı

Yehoyakim veya Jehoiakim, MÖ 635 – 597 yılları arasındaki Yehuda kralıdır. Yoşiyahu'nun Rumah'lı Pedaya'nın kızı Zevuda'dan olan ikinci oğludur. Doğumdaki ismi Eliakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Yehoyakin</span> Yehuda kralı

Yehoyakin, Babil kralı MÖ 6. yüzyılda kendisini tahtından edip sürgüne gönderene kadar Yehuda Krallığı'nın kralıydı. Yehoyakin hakkındaki bilgilerin çoğu Eski Ahit'ten gelmektedir. Irak'ta yapılan kazılar sonucu bulunan Yehoyakin'in İstihkak Tabletleri'yle Yehoyikan'ın varlığı su üstüne çıkarıldı. Bu tabletler Babil'in İştar Kapısı'nın yakınlarında bulunmuş olup tarihi yaklaşık MÖ 592'ye dayandırılır. Çivi yazısıyla yazılan tablette Yehoyakin'in ("Ya-'-ú-kinu") ve beş oğlunun Babil'deki yemek harçlığıyla ilgili bilgi mevcuttur. Babil kayıtlarıyla İbrani dini kayıtlar kıyaslandığında Yehoyakin'in sürgündeki süresi doğru bir şekilde hesaplanabilmektedir. Bir ölçüde, Kudüs'ün düşüşü MÖ 597'ye dayandırılabilir.

Tarihler kitabı Tanah'ın bir parçasıdır. Masoretik metinde Ketuvim'in ilk veya son kitabı olarak yer alır; Ketuvim'in son kitabı olarak kullanıldığında bütün Tanah'ın da son kitabı haline gelir. Tarihler kitabı büyük ölçüde Samuel ve Krallar kitaplarındaki David hikâyeleriyle paralellik gösterir. Hristiyanlıkta 1 ve 2. Tarihler olmak üzere ikiye bölünmüştür; 1 & 2 Samuel ve 1 & 2 Krallar'dan sonra yer alır. Hristiyanlıkta kitapların bu dizilişi, Yunanca tercüme olan Septuagint'ten baz alınarak gerçekleşmiştir.

Sefanya kitabı 'nın, giriş cümlesine istinaden, yazarı "Yahuda Kralı Amon oğlu Yoşiya zamanında Hizkiya oğlu Amarya oğlu Gedalya oğlu Kuşi oğlu Sefanya" olarak kabul edilir. Sefanya hakkında elde edilen tüm bilgiler bu metinden gelir. Kitabın giriş cümlesi, diğer kitapların giriş cümlelerine kıyasla daha uzun olup içinde iki özellik barındırır. Sefanya'nın babası Kuşi'nin anlamı "Etiyopyalı"dır. Toplumda, Tanrı'nın İbrahim ile yaptığı anlaşma gereği soyağacının önemi vardır ve bu nedenle yazar, peygamberin atalarının ismini verip Etiyoplı'dan ziyade İbrani olduğunu ispatlama gereği duymuş olabilir. Hatta peygamberin soyu bir zamanlar Yehuda kralı olan Hezekiya'ya kadar dayanır. Sefanya kitabının yazarı Kûşluları veya Etiyopyalıları kınamaktan çekinmemektedir. 2:12'de özlüce ve tartışmaya kapalı bir şekilde mesaj gönderir: "Ey Kûşlular, Siz de benim kılıcımla öleceksiniz". Sefanya'nın Kral Hezekiya olan aile bağı, 3:1-7'de kraliyet şehrine yaptığı şiddetli eleştiriyi meşrulaştırmaktadır.

Malaki kitabı, Tanah'ta bulunan Neviim kitabının içindeki Oniki küçük peygamber dizisinin son kitabıdır. Hristiyan sıralamasında Yeni Ahit'ten önce gelen son kitabı dolayısıyla Eski Ahit'teki son peygamberi oluşturur.

Ezra kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabına bağlı bir metindir. Orijinalinde Nehemya kitabı ile birlikte yer alan bu metin Hristiyanlığın erken çağlarında iki kitap haline ayrılmıştır. Babil Sürgününün ardından İsrail topraklarına dönüşü konu alan kitap iki bölümden oluşur. İlk bölümde Büyük Kiros'un krallığının ilk yılında MÖ 538'de sürgünden ilk dönenlerin hikâyesini ve I. Darius'un krallığının altıncı yılında MÖ 515'te Kudüs Tapınağı'nın tamamlanıp hizmete açılmasını anlatır. İkinci bölümde ise Ezra'nın Kudüs'teki misyonu ve goylarla evlenip günaha giren Yahudileri günahlardan arındırmak için verdiği çabalar anlatılır. Nehemya kitabıyla birlikte Tanah'taki tarihi hikâyelerin sonuncusunu temsil eder.

Nehemya kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabında bulunan bir metindir. Büyük ölçüde birinci tekil kişinin anıları olarak aktarılır. Kitapta, Pers sarayı yetkilisi bir Yahudi olan Nehemya'nın Kudüs duvarlarını ördürttüğü, şehre olan bağlılığı ve şehir halkının Tanrı'nın kanunlarına olan bağlılığı anlatılır. Kitapta anlatılanlar MÖ 5. yüzyılın ikinci yarısında geçmektedir. Ezra kitabıyla birlikte, Tanah'taki tarihi metinlerin sonuncusunu oluşturmaktadır.

Hinnom Vadisi (İbranice: גֵּיא בֶן־הִנֹּם Hinnom Vadisi'nden ilk olarak İbrani Kutsal Kitabı'nda Yehuda ve Benyamin kabileleri arasındaki sınırın bir parçası olarak bahsedilir. Birinci Tapınak döneminin sonlarında, bazı Yahuda krallarının çocuklarını yakarak kurban ettiği Tofet'in yeriydi. Daha sonra, Yeremya tarafından lanetlendi. Sonraki Yahudi Apokaliptizmi haham literatüründe, Gehinnom, kötülerin gideceği yer olarak ilahi ceza ile ilişkilendirildi. Ölülerin meskeni olan daha tarafsız Şeol teriminden farklıdır. İncil'in Kral James Versiyonu, her ikisini de Anglo-Sakson cehennem kelimesiyle tercüme eder.

<span class="mw-page-title-main">Periziler</span>

Periziler, Perizzitler, Perizziler veya Perizliler ; İsrailoğulları'nın gelişinden önce Kenan topraklarında yaşadıkları Kutsal Kitap'ta birçok kez belirtilen bir grup insandır. Bu isim "kırsal kesim insanı" anlamına gelen İbranice bir terimle ilişkili olabilir.