İçeriğe atla

İbrahim Tığ

İbrahim Tığ, (d. 1970, Bakırcılar, Devrek, Zonguldak[1]) Türk şair ve gazeteci.

Biyografisi

İlk, orta ve lise öğrenimini Devrek'te tamamladıktan sonra Yükseköğrenimini Dicle Üniversitesi'nde mimar olarak tamamladı.

1986 yılında başladığı yazın yaşamında şiirleri; Kıyı, Karşı, Gerçek Sanat, Aykırı Sanat, Milliyet Sanat, İnsancıl, Tay, Tan (Yugoslavya), Ortam (KKTC), Türkstar (Almanya), Ünlem, Damar, Eski Edebiyat, Biçem, Şehir, Yaklaşım, Sözcükler, Varlık vb. sanat edebiyat dergilerinde yayınlandı.

2000’e Doğru Dergisi, Cumhuriyet ve Aydınlık gazeteleri ile Anadolu Ajansı’nda muhabirlik yaptı. 1994 yılında Devrek'te, Günlük Bölge Haber Gazetesi'ni kurdu ve halen bu gazetenin Yazı İşleri Müdürlüğü ve yazarlığını yapmaktadır. Sarı Basın Kartı sahibi olan Tığ, Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.

Devrekli şair Rüştü Onur’un 12 Eylül 1940 tarihinde dostu Necati Cumalı’ya yazdığı mektubunda;

Ey benim mektuplarıyle huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir’de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak… Şehir, okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak.”

diyordu. Ama Rüştü Onur, ömrü yetmediği (ö. 2 Aralık 1942) için Şehir’i çıkartamamıştı.

Rüştü Onur’un bu istemini vasiyet kabul eden İbrahim Tığ, dostları Fahrettin Koyuncu, Orhan Tüleylioğlu ile birlikte Zonguldak’ın Devrek ilçesinde, Aralık 2004'ten itibaren Şehir Edebiyat Dergisi'ni çıkarmaktadır.

Eserleri

  • İlk Yaz Vurgunu (Şiir-1994)
  • Neler Gizliyor Adın (Şiir-1998)
  • Karabayır (Öykü-2005)
  • Yitik Zaman Düşleri (Şiir-2006)
  • Rüştü Onur, Yaşamı, Sanatı, Eserleri (Araştırma-2010)
  • Rüştü Onur / Mektubun Avucumda (Araştırma-2013)
  • Sarıaylar (Şiir-2013)

Kaynakça

  1. ^ "İbrahim Tığ kimdir?". Zonguldak Pusula Son Dakika Haberleri. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bülent Özcan, Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Refik Durbaş</span> Türk şair ve gazeteci

Refik Durbaş, Türk şair, gazeteci ve yazardır.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

Rüştü Onur, Türk şairdir.

Özdemir İnce, Türk şair, yazar, çevirmen ve gazeteci.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Cenap Şahabettin</span> Türk şair, anı yazarı ve hekim (1870 - 1934)

Cenap Şahabeddin, Türk şâir ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

Rahmi Emeç, Türk gazeteci ve şairdir.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

Nuri Pakdil,, Türk şair, mütefekkir, deneme ve oyun yazarı.

Arzu K. Ayçiçek,. Türk yazar, şair.

Hidayet Karakuş, Türk şair, yazar, öğretmen.

<i>Kelebeğin Rüyası</i> 2013 yapımı Türk filmi

Kelebeğin Rüyası, Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği 2013 yapımı dram filmidir. Başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ ve Mert Fırat'ın paylaştığı film, II. Dünya Savaşı döneminde Zonguldak'ta yaşayan genç şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun hayat hikâyesini anlatıyor. O dönemde şairlerin Mehmet Çelikel Lisesinde edebiyat öğretmeni olan Behçet Necatigil'i de Yılmaz Erdoğan canlandırmaktadır.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

Mustafa Aydoğan, Türk şair ve yazardır.

Mehmet Faruk Habiboğlu 1963 yılında Türkiye'nin Şanlıurfa şehrinde doğdu. Temel eğitimlerini orada tamamladıktan sonra 1985'te Bursa Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Mesleği mali müşavirdir. Çocuk yaşlarında iken şiir sanatına ilgi duydu. Türk Şiirini ve büyük şairlerin kitaplarını okudu, araştırdı. Kendi şiirini yazmaya başladı. Sonraki yıllarda şiire daha çok yoğunlaştı. Dünya şiirini araştırdı. Japon Haiku Şiirine ilgi duydu. Zamanla kendi şiir tarzını oluşturmaya başladı. Daha çok serbest biçimde şiirleri vardır. Ancak geleneksel Türk şiiri olan Hece biçimini de kullanır. Gazel tarzında şiirleri de vardır. Ülkesinde birçok dergi, antoloji ve internet sitelerinde şiirleri yayınlanmıştır. Ayrıca Almanya, Kosova'da Romanya'da ve Azerbaycan'da dergi, gazete ve internet sitelerinde de şiirleri yayınlandı. Edebiyat ve sanat derneklerinde yöneticilik yaptı. Bunlar; Türkiye Yazarlar Birliği (üye), Anadolu Yazarlar Birliği, Dergizan'dır. Şair 1994 yılında ilk şiir kitabını, 2002 yılında ikinci, 2011 yılında üçüncü ve dokuz yıl aradan sonra son şiir kitabını 2020 yılında yayınlamıştır. Şanlıurfalı Şair ve Yazarlar Grubu'na devam etti. Akabinde sanatsal düşünce farkı nedeniyle birkaç arkadaşıyla bu gruptan ayrılıp Kabaltı Edebiyat Topluluğu’nu kurdular. Ülkesinde yapılan bazı yerel, ulusal ve uluslararası şiir etkinliklerine şair olarak katıldı. Bunlardan bazıları Uluslararası Balıklıgöl Şiir Akşamları, Urfa Kerkük Sanat Günleri, Konya Karatay Şiir Şöleni vb. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (Eskader) Mansiyon derecesini aldı. Birçok başka şiir yarışmalarında da ödüller kazandı. Fotoğraf sanatı ile de ilgilenmektedir. Karma sergilerde fotoğrafları yer almıştır. Ayrıca uzun yıllardan beri bazı haber sitelerinde ve yerel gazetelerde köşe yazıları yanında kısa öyküler ve deneme yazıları da yazmaktadır. İsmi Türk Edebiyat İsimleri Sözlüğü'nde yer almaktadır. Evli ve 4 çocuk babasıdır.