İçeriğe atla

İbrahim Desûki

İbrahim Desûki
Desûki'nin türbesi.
Doğum1235 veya 1255
Desuk, Memlûk Sultanlığı
Ölüm1277 veya 1296
Desuk, Memlûk Sultanlığı
Defin yeriMandenboyu, Hatay
Dinİslam (Şafi)

İbrahim Desûki[a] (Arapça: إبراهيم الدسوقي; d. Desuk - ö. Desuk), Mısırlı Arap mutasavvıf, Desûkiyye tarikatının kurucusu.

Hayatı

Desuk'ta Nil Deltası'nda dünyaya geldi ve orada bütün hayatını geçirdi ve bundan ötürü Desûki diye anıldı.[1] Rivayetlere göre, baba tarafından soyu Halife Ali'ye dayanıyor.[2] Doğduğu yerde eğitimine başlayıp Kur'an'ı ezberledi ve ardından Şafi fıkhını öğrendi. Daha sonra Sühreverdi, Şâzelî ve Rufâi tarikatlarından çeşitli zamanlarda ders aldı. 20 yıl boyunca halvethanesinde riyazetle uğraştı. Babasının ölümü üzerine çıktığı halvethaneden dostlarının telkinleriyle geri dönmemiştir. Ölümü üzerine halvethanesine gömülmüştür.[3]

Kaynaklar, Desûki'nin hayvanların dillerinden anladığını ve eski Mısır dilleri, İbranice ve Süryanice bildiğini rivayet etmektedirler. Cezbeye gelip "Yüce makamlarda Muhammed'in nuru ile, tufanda Hz. Nuh ile rüya görürken Hz. İbrahim ile ve beşikte Hz. İsa ile idim" sözleri nedeniyle eleştirilmiştir. Ayrıca tasavvufi şiirleri mevcuttur.[3]

Eserleri

  • el-Cevâhir

Ayrıca bakınız

  • Aktab-ı Erbaa

Notlar

  1. ^ tam adıyla Burhânüddîn İbrahim bin Ebu’l-Mecd Abdülazîz ed-Desûki

Kaynakça

  1. ^ Jalāl al-Dīn Aḥmad al-Karkī, A definition of Wali Sīdī 'Ibrahīm al-Dosūqī, Taj 2006, page 8
  2. ^ True Knower of God Sīdī 'Ibrahīm al-Dosūqī. 29 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Municipality of Dessouk.
  3. ^ a b Mehmet Demirci, TDV İslâm Ansiklopedisi, cilt: 9, sayfa: 212-213

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miraç</span> İslam inancında Muhammed tarafından gerçekleştirilmiş olan öte âlem yolculuğu

Miraç ; İslam dini anlatımlarında, Muhammed'in göğe yükselip, Allah ve öte âlemleri görüp geriye döndüğü rivayetlerine verilen isimdir. Rivayetler; Muhammed'in kalbinin temizlenmesi, Burak ve Cebrail eşliğinde Mescid-i Aksa'ya gidiş (isra), Burak'ı bağlayıp peygamberlere namaz kıldırma, muallak taşından göğe yükselme, Allah ile konuşmalar, gök katlarında diğer peygamberler ile diyaloglar, cennet ve cehennemi görme ve geri dönme gibi bölümlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Titus Burckhardt</span>

Titus Burckhardt. Doğu ve Batı gelenekleri üzerine yazan İsviçreli yazar.

<span class="mw-page-title-main">Karamanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Karamanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmadan önce Nureddin Bey tarafından temelleri atılan ve Kerimüddin Karaman Bey tarafından kurulan Larende merkezli beyliktir. Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeyi beylik sınırları içerisinde konuşulacak dil ilan etmişti ancak zamanla beylikte Farsça resmî dil olmuştur. 13. yüzyılda Anadolu'daki en güçlü Türk beyliği kabul ediliyordu. Beylerinin Afşar boyuna veya Salur boyunun, Karamanlı oymağının, Begbölük uruğunun, Kallaklar tiresine bağlı olduğu belirtilmiştir. Beyliğin halk kitlesi ise çoğunlukla Salur ve Afşar boyuna bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Muâviye</span> İslam Devletinin Aliden sonraki halifesi ve Emevi Hanedanının kurucusu

Muaviye bin Ebu Süfyan, İslam Devleti'nin Hasan'dan sonraki halifesi ve Emevi Hanedanı'nın kurucusudur.

Cerrahîlik bir İslâm tarikatı, Halvetîyye'nin kolu olan Ramazânîyye'nin alt şubesi. Cerrahîlik, adını kurucusu olan Nureddîn Muhammed ibn-i Abdullah er-Rûmî el-İstanbulî el-Cerrahî'den alır. 17. yüzyılın sonlarında kurulmuş olan Cerrâhî tarikatı, eski İstanbul'un en yaygın tarikatlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Bayramı</span> Ay takvimine göre Zilhicce ayının onunda başlayıp dört gün süren ve kurban kesilen dinî bayram

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günlerine 'Eyyâm-ı nahr' ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Şeyh Haydar,, Safeviye Tarikatından Şeyh Cüneyd'in oğludur. Babası savaşta öldüğünde henüz doğmamış olan Haydar, babası ölünce annesi Hatice Begüm Akkoyunlu Devleti'ne gittiği için Akkoyunlu sarayında doğdu. Dokuz yaşına kadar burada büyüyen Haydar, dayısı Uzun Hasan'la birlikte tarikatın merkezi Erdebil'e geldi ve tarikatın başına geçti. Küçüklüğünde Türkçe'den başka Arapça ve Farsçayı da öğrenen Haydar, dönemin ünlü bilgini Ali Kuşçu'dan da dersler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaygusuz Abdal</span>

Kaygusuz Abdal asıl adı "Gaybi" olan Alevî-Bektaşî halk ozanı ve Türkmen şairi.

Yesevîlik, adını Nakşibend’îyye tarikâtı şeyhi Yusuf Hemedanî'nin müritlerinden Hoca Ahmed Yesevî'den alan, İslâm'da kadın-erkek denkliğini yaşatan, Anadolu Alevîliği üzerinde bir hayli tesirleri olan, Bektâşî Tarikâtı'nın da beslendiği tasavvufî yol ve Türk tarikatı.

İbrahim Gülşeni, mutasavvıf ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Aişe</span> Muhammedin eşi, Ebu Bekirin kızı

Aişe bint Ebu Bekir, İslam peygamberi Muhammed'in üçüncü ve en genç karısı ve birinci İslam halifesi Ebû Bekir'in kızıdır.

Rûşeni Ömer Dede, Tasavvuf tarikatlarından Halidilik'in bir kolu olan Rûşenilik'in kurucusu ve ilk şeyhidir.

Rûşeniyye Tarikatı, Rûşeni Ömer Dede'nin şeyhi bulunduğu tarikattır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Hureyre</span> sahabe

Ebu Hureyre (Arapça: أبو هريرة‎ ‎;, Yemen asıllı sahabe. Gerçek adı bilinmemekle birlikte Müslüman olmadan önceki adının Abdüamr, Sükeyn, Abdüşşems olduğu yönünde farklı rivayetler vardır. Sahipsiz kedi yavrularını besleyip büyütmesinden dolayı Kedicik babası anlamına gelen Ebu Hureyre ismiyle anılırdı.

Safevi Tarikatı, Safiyüddin Erdebilî tarafından Erdebil kentinde kurulmuş bir sufi tarikattır. Erdebil, Hazar Denizi’nin güney batı kıyısında, günümüzde İran’ın kuzey batı bölgesinde yer alan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim bin Velîd</span> Emevi halifesi

İbrahim bin Velid, 13. Emevi halifesidir. I. Velîd 'in oğludur. Kardeşi III. Yezid'i takiben 744 yılında Emevi halifesi olmuş ama sadece iki ay bu görevde kalabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zahid Gilani</span> İranlı ilahiyatçı (1216-1301)

Zahid Gilani tam adıyla Tâcüddîn İbrahim b. Rûşen Emîr b. Bâbil b. Bîdâr el-Kürdî es-Sencânî Zahidiyye tarikatının şeyhi ve mutasavvıf.

Abdullah bin Sebe, Sebeilik mezhebinin kurucusu olan kişi.

<span class="mw-page-title-main">El-Kâfi</span>

el-Kâfi tam adıyla el-Kâfî fî İlmi'd-Dîn, Küleynî tarafından kaleme alınan Şia'ya göre muteber addedilen dört hadis kitabından birisidir. Yirmi senede hazırlanan eserde 16.000 civarında hadis vardır. Kitapta yer alan rivayetlerin çoğu Ca'fer es-Sâdık'ın ve diğer imamların sözlerinden ibaret olup isnadlar çoğunlukla Muhammed'e aralıksız olarak ulaşmamakta, pek çok rivayetin uydurma olduğu iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Caban el-Kurdi</span> Kürt sahabe

Caban el-Kurdi, İslam peygamberi Muhammed'in Kürt sahabesidir.