İçeriğe atla

İbrahim Bey Azer

İbrahim Bey Azer
Doğumİbrahim Bey Ali Bey oğlu Poladov
1836
Şuşa, Yelizavetpol Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm1885
Şuşa, Yelizavetpol Guberniyası, Rus İmparatorluğu
MilliyetAzerbaycanlı
VatandaşlıkRus İmparatorluğu
Tanınma nedeniŞairlik
Dinİslam
Çocuk(lar)Aliş Bey ve Hosrov Bey

İbrahim Bey Azer (Azericeİbrahim bəy Azər; d. 1836 - ö. 1885), Azerbaycanlı şairdir. “Azər” takma adıyla şiirler yazmıştır.

Hayatı

İbrahim Be Ali Bey oğlu Azer (Puladov) 1836 yılında Şuşa şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Ali Bey ünlü Azerbaycan şairi Kasım Bey Zakirin oğludur. Bundan başka, İbrahim Beyin büyük kardeşi Abdulla Bey Asi de şair olmuştur. Aile köken olarak Karabağ Hanları soyundan gelmektedir. Babasını erken yaşlarında ölümünden dolayı dedesi Kasım Bey Zakir'in himayesinde büyümüştür. İlk eğitimini yerel din adamından almış ve sonradan Medresede eğitim almıştır. Azerbaycan Türkçesiyle birlikte, çok iyi düzeyde Farsça ve Rusça öğrenmiştir. İlk iş hayatına Medresede başlamış, daha sonra II. dereceden devlet çalışanı olarak guberniyanın polis organlarında çalışmıştır.[1]

Azər takma adıyla şiirler yazmıştır. Şuşalı şair Mir Möhsün Nevvabın düzenlediği ve dönemin ünlü şairlerinin toplandığı “Meclisi-faramuşan”ın aktif üyelerinden olmuş, Azerbaycan Türkçesinde ve Farsçada şiirler yazmıştır. Şiirleri genellikle Gazel olmakla birlikte, çoğunluğu dönemimize ulaşmamıştır. Dönemimize ulaşan şiirleri Feridun Bey Köçerlinin hazırladığı "Azerbaycan edebiyyatı" ve "Poetik toplamalar" kolleksiyonlarında yayımlanmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Əsgərli, Zaman (2005). Антология азербайджанской народной литературы. Bakü: Şərq-Qərb. s. 272. ISBN 9952-418-69-5 |isbn= değerini kontrol edin: checksum (yardım). 
  2. ^ Anvar, Chingizoglu (2010). Poladovlar. Bakü: Soy. ss. 32-39. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fuzûlî</span> 15. ve 16. yüzyılda yaşamış Türk şair

Fuzûlî, Azerbaycan Türkçesi, Arapça ve Farsça eser veren Osmanlı dönemi Türk divan şâiridir. Asıl adı Mehmed bin Süleyman'dır. Oğuzlar'ın Bayat boyuna mensuptur. Arapça ve Farsça eserleri de bulunmakla birlikte Azerbaycanca'nın en önemli lirik şairi olarak kabul görmüştür. Mehmed Fuzûlî Alevî Müslümanların Yedi Ulu Ozanlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Vahapzade</span> Şair

Bahtiyar Vahabzade, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Şefi Vazeh</span>

Mirza Şefi Vazeh - Azerbaycanlı şair, eserlerini Azerbaycan Türkçesinde ve Farsça yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zakir Memmedov</span>

Zakir Memmedov - Azerbaycan'da Doğu felsefe tarihi, Türk düşüncesi tarihi araştırıcısı, Prof.Dr.

<span class="mw-page-title-main">Meşedi Azizbeyov</span>

Meşedi Azim-bey oğlu Azizbeyov Azeri komünist, Bolşevik devrimci ve mühendis. 1917 Ekim Devrimi sırasında Kafkaslarda önde gelen Bolşevik önderlerdendir ve aynı zamanda ülkesinin ilk Marksistlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cevad</span>

Ahmet Cevad, Azerbaycanlı şair, tercüman, AYB üyesi (1934), profesör (1933), Kuba Halk Eğitim Şubesi müdürü, Gence'de Azerbaycan Tarım Enstitüsü'nde Azerbaycan ve Rus dilleri kürsüsünde öğretmen, doçent, kürsü başkanı (1930-1933), Azerbaycan Devlet Yayınevi'nin çeviri bölümünde editör (1934), "Azerbaycanfilm" stüdyosunda belgesel filmler bölümünün müdürü (1935-1936), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi devlet marşının sözlerinin yazarı büyük şairimiz Ahmed Cevad'dır. Azerbaycan şiirinde yeni bir edebi okulun temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Nigar Rafibeyli</span>

Nigar Rafibeyli, Azeri yazar ve şair. Roman ve kısa öykü yazarı olan Anar Rızayev'in annesi, yazar ve şair Resul Rıza'nın eşidir.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Mir Muhsin Nevvab</span>

Mir Muhsin Nevvab, Azeri şair, yazar, müzisyen, ressam, hattat, bilim insanı. Çok yönlü Nevvab aynı zamanda astronom, matematikçi, kimyacı, tarihçi, müzik tarihçisi ve marangozdur.

<span class="mw-page-title-main">Molla Penah Vâkıf</span> XVIII. yyde yaşamış Azeri şair, devlet adamı

Molla Penah Vâkıf, Azeri şair, Karabağ Hanlığı başveziri.

Abdulla Bey Asi Azerbaycanlı şairdir. Asi takma adıyla şiirler yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Bey Zakir</span>

Kasım Bey Zakir, 19. yüzyıl Azerbaycanlı şairdi. Azerbaycan edebiyatında eleştirel gerçekçilik ve hiciv türünün kurucularındandır. 19. yüzyılın ilk yarısının önde gelen Azerbaycan şairi ve hicivcisi, 19. yüzyıl Azerbaycan satirik şiirinin en büyük ustası olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali bey Mekhfi</span>

Muhammed Ali bey Meşedi Asadulla bey oğlu Valiyev Azerbaycanlı şair, meclisi-ünsün üyesi. Ehvalati-Karabağ eserin yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Behram Bey Vezirov</span>

Behram Bey Esat bey oğlu Vezirov — Azerbaycanlı devlet adamı, siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Parlamentosunun üyesi ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Bahış Bey Vezirov</span>

Bahış Bey Vezirov — 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın ilk yarısında faaliyet göstermiş Kuzey Azerbaycanlı şair, Meclisi-Feramuşan isimli edebi cemiyyetin üyesi. Bahış Bey Karabağ'ın ünlü asilzadelerinden olan Vezirovlar ailesinde yetişmişti.