İçeriğe atla

İbrahim Amini

İbrahim Amini
İran Uzmanlar Meclisi Üyesi (1983-2007), (2016-2020)
İran Uzmanlar Meclisi İkinci Başkan Yardımcısı (1985-2006)
İran İcra Bilgilendirme Konseyi (1997-2020)
Kişisel bilgiler
Doğum İbrahim Amini Necefbadi
30 Haziran 1925(1925-06-30)
Necef Abad, İsfahan, İran
Ölüm 24 Nisan 2020 (94 yaşında)
Kum, İran
Ölüm nedeni COVID-19
Milliyeti İranlı
Partisi Kum İlahiyat Eğitimcileri Birliği
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul İsfahan Hawza
Kum İlahiyat Fakültesi
Mesleği Din adamı
siyasetçi
İmzası

İbrahim Amini (30 Haziran 1925, Necef Abad, İsfahan - 24 Nisan 2020, Kum, İran), İranlı siyasetçi ve din adamı.

Hayatı

Amini 30 Haziran 1925'te Necef Abad, İsfahan'da doğdu. 1983-2007 ve 2016-2020 yılları arasında iki dönem İran Uzmanlar Meclisi üyesiydi. Aynı zamanda 1985 ile 2006 yılları arasında İran Uzmanlar Meclisi İkinci Başkan Yardımcısı ve 1997'den 2020 yılına kadar İran İcra Bilgilendirme Konseyi'nde yer aldı. Gelecekteki İran dinî lideri adayları arasında gösterilmekteydi.[1]

Amini eski İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad hükûmetini eleştiren muhalif isimlerden birisi olarak biliniyordu.[2]

Ölümü

Amini 24 Nisan 2020'de Kum, İran'da COVID-19 tedavisi gördüğü bir hastanede 94 yaşında ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ Saeed Kamali Dehghan (31 Ekim 2014), "When the time comes, who will succeed Iran's Ayatollah Ali Khamenei?", The Guardian, 17 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 24 Şubat 2017 
  2. ^ "Who will be the next chair of Iran's Assembly of Experts?". 30 Mart 2016. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  3. ^ "Ayatollah Ibrahim Amini Passes Away at 94". 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran</span> Batı Asyada bir ülke

İran (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ruhullah Humeyni</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk dinî lideri

Ruhullah Humeyni, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Pehlevî Hanedanı</span> 1925-1979 yılları arasında İranı yöneten hanedan

Pehlevî Hanedanı, İran Şahanşah Devleti'ne 54 yıl boyunca hükmetmiş Mazenderan kökenli hanedan.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın eyaletleri</span> İranın yerel idaresi

İran'ın eyaletleri, İran her biri (Farsça: مرکز markaz / Türkçe: merkez) olarak adlandırılan bir yerel yerleşim birimi olan şehirden yönetilen ve Türkiye'deki İllere karşılık gelen Otuz bir adet "Ostan" adı verilen eyalete ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran Yahudileri</span>

İran Yahudileri, eskiden Pers İmparatorluğu ya da İran'da yaşamış veya hâlen İran'da yaşamakta olan Yahudiler'e denir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sistani</span>

Ali Sistani ya da dinî adıyla Büyük Ayetullah Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani (Arapça: السيد علي الحسيني السيستاني, Farsça:سید علی حسینی سیستانی), Irak'ta yaşayan en önemli Şii dini liderdir.

<span class="mw-page-title-main">İran Standart Saati</span> İranın kullandığı saat dilimi

İran Standart Saati (IRST) ya da İran Saati (IT) İran'ın kullandığı saat dilimidir. Diğer bir deyişle İran UTC+03.30'u kullanmaktadır. IRST 52,5 derece doğu meridyeni ile tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya-Rusya Antantı</span> Rusya, Britanya ve Fransa arasında yapılan “Üçlü İttifak”ın bir parçası olan antlaşma

Britanya-Rusya Antantı (1907), Rusya, Britanya ve Fransa arasında yapılan "Üçlü İttifak”ın bir parçası olan antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cenneti</span>

Ahmed Cenneti veya Ayetullah Ahmed Cenneti,, İranlı din adamı, politikacı ve yargıç.

<span class="mw-page-title-main">İran yüce lideri</span> İran İslam Cumhuriyetinin devlet başkanı

İran yüce lideri, (Farsça: رهبر معظم ایران, rehber-i muazzam-i İran,) Devrim lideri, resmi adıyla Yüce Rehberlik Makamı, İran'ın başı ve en yüksek siyasi ve dini otoritesi, yüce lideridir. Silahlı Kuvvetler, yargı sistemi, devlet televizyonu ve diğer kilit hükûmet kuruluşları, yüce liderin kontrolü altındadır. Yüce lider seçildikten sonra Uzmanlar Meclisi tarafından denetlenir. Ancak bugüne kadar denetleme yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şapur Bahtiyar</span> İslami rejime muhalif eski İran Başbakanı

Şapur Bahtiyar, (Farsça: شاپور بختیار

<span class="mw-page-title-main">İran Anayasası</span>

İran Anayasası, 3 Aralık 1979'da referandumla kabul edildi ve 1906 İran Anayasası'nın yerine yürürlüğe girdi. 28 Temmuz 1989'da değiştirildi. Anayasa teokratik ve demokratik unsurlardan oluşan melez bir yapıya sahip deniliyor. Birinci ve ikinci maddeler İran'ın teokratik temelini belirler, altıncı madde cumhurbaşkanlığı ve parlamento için popüler seçimleri zorunlu kılıyor. Bununla birlikte, tüm demokratik usuller ve haklar, Anayasa Koruma Konseyi'ne ve sekizinci bölümde yetkileri açıklanan Dini Lider'e bağlıdır.

İran'da turizm çeşitlilik gösterir ve Elburz Dağları ve Zagros dağlarında yürüyüş ve kayak yapmaktan, Basra Körfezi ve Hazar Denizi'nin plaj tatillerine kadar çeşitli aktiviteler sunar. İran hükûmeti, turistleri ülkedeki çeşitli yerlere çekmek için büyük çabalar sarf ediyor ve son birkaç yıl içinde varışlar artmıştır. Tek başına Kiş Adası, çoğunluğu İranlı olmakla birlikte, bölgeleri her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmektedir, ancak aynı zamanda erkekler ve kadınların ayrı plajlar kullandığı İslam tarzı plajlarla plaj tatilleri yapmak isteyen pek çok İranlı olmayan Müslümanı da çekmektedir.

İran ulusal düzeyde bir devlet başkanı ve hükümet başkanı (cumhurbaşkanı), bir yasama meclisi (Meclis) ve yüksek dini lideri seçen “Uzmanlar Meclisi”ni seçer. Ayrıca, ülke çapında her dört yılda bir Şehir ve Köy Konseyi seçimleri yapılır. Cumhurbaşkanı halk tarafından dört yıllığına seçilir. Parlamento'nun, çok üyeli seçim bölgelerinden gelen ve dört yıllığına seçilen 290 üyesi vardır. Uzmanlar Meclisi seçimleri sekiz yılda bir yapılır. Tüm adayların Anayasa Koruma Konseyi tarafından onaylanması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Şeyhülislam</span>

Hüseyin Şeyhülislam, İranlı siyasetçi, aktivist ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Reisi</span> 8. İran cumhurbaşkanı

Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Yezdi</span>

Muhammed Yezdi, 1989-1999 yılları arasında İran Yargı Sistemi başkanı olarak görev yapan İranlı bir din adamı. 2015 yılında, eski bir başkan olan Ekber Haşimi Rafsancani'yi 47 oyla yenerek İran Uzmanları Meclisi'ne liderlik etmek üzere seçildi.

Hadis Necefi'nin öldürülmesi - Mehsa Emini'nin öldürülmesinin ardından İran'da başlayan protestolara katılan 22 yaşındaki Azeri Hadis Necefi adlı kadın, İran güvenlik güçleri tarafından 6 kurşunla vurularak öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İmami-Kaşani</span>

Muhammed İmami-Kaşani, İranlı din adamı ve siyasetçi.