
Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

Takıyyüddin ibn Teymiyye, özellikle Selefileri ve Vehhabîleri fıkıh, şeriat ve diğer İslamî görüşler konusunda etkilemiş olan İslam alimi. Kendinden sonra gelen çeşitli ve ağırlıklı olarak Hanbeli mezhebini benimseyen İslâm âlimlerini ve akımlarını da etkilemiştir. İbn Teymiyye'nin etkilediği isimlerin en önemlilerinden birisi de Muhammed bin Abdülvehhâb'dır.

Zühtü Müridoğlu, Türk heykeltıraş.

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.
İslâm dîni fıkhî mezhepleri; İslam coğrafyasında dînî bölünmeleri ifade etmekle birlikte bu bölünmelerin başlangıcı dînî değil, siyâsî ve sosyal bölünmelerden oluşmaktadır.

Şafiî mezhebi veya Şafiîlik, İslam dininin dört büyük Sünnî (fıkıh) mezheplerinden birisi. Şâfiîlerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Eş'ariliktir. İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b. İdrîs b. Abbâs eş-Şâfiî olan kurucusu Şafii'den (767-820) alır. Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur. Türkiye'de daha çok Kürtler arasında, Kafkaslar'da Çeçenler ve Avarlar arasında yaygındır. Hanefîlik'ten sonraki en yaygın Sünni mezheptir.

Orta Çağ felsefesi tarihsel dönem itibarıyla ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin başlangıcına kadar olan dönemi kapsar. M.S. 2. yüzyıldan 15. yüzyıl sonlarına-16. yüzyıl başlarına, rönesansa kadar olan dönem olarak ele alınır. Bu dönemin felsefe tarihi açısından kendine özgü özellikleri vardır. Birçok felsefe tarihi kitabında Orta Çağ'da felsefe yok sayılır ya da Orta Çağ'ın karanlık bir çağ olduğu değerlendirmesine bağlı olarak felsefenin de karanlığa gömüldüğü öne sürülür. Bunun yanı sıra Orta Çağ'da felsefenin varlığını kabul eden ve bu felsefenin özgül niteliklerini açıklayan felsefe tarihi çalışmaları da söz konusudur.
İbni kelimesinin farklı anlamları:
- İbni Arabi, Arap mutasavvıf, İslam düşünürü ve şairi
- İbni Arapşah, Arap bilgini ve şairi
- İbni Asem el-Kûfi, Arap tarihçisi
- İbni Bacce, Arap filozofu
- İbni Badis, Cezayirli din reformcusu
- İbni Battuta, Arap gezgini
- İbni Fadlan, Arap din bilgini ve gezgini
- İbni Haldun, Arap tarihçisi ve filozofu
- İbni Hazm, Arap bilgini ve şairi
- İbni Heysem, Arap filozofu ve matematikçisi
- İbni Kayyım el-Cevziyye, Arap din bilgini
- İbni Kesir, Arap hadis bilgini, tefsir bilgini ve tarihçisi
- İbni Kurtubi, hadîs, kırâat ve lügat âlimi, şâir, hatîp
- İbni Lebbâd, Şafii mezhebi fıkıh, kelam ve hadis alimi
- İbni Meserre, Arap filozofu
- İbni Meymun, Musevi düşünür
- İbni Miskeveyh, İranlı İslam filozofu
- İbni Rüşt, Endülüslü Arap filozofu
- İbni Sina, İranlı filozof ve hekim
- İbni Teymiyye, Arap fıkıhçısı ve kelamcısı
- İbni Tufeyl, Endülüslü Arap filozofu ve hekimi
- İbni Vasıl, Arap tarihçisi ve edebiyatçısı
- İbni Zühr, Arap filozofu ve hekimi
Aristotelesçilik, Platonculuğa paralel olarak, aynı zaman dönemleri içinde gelişen bir felsefi eğilimdir. Yeni bir dünya görüşü arayışı içinde rönesans felsefesinin Platon'a ve Aristoteles'e yönelmesi şaşırtıcı değildir. Her ikisi de klasik çağın en güçlü düşünürleriydi ve yapıtları bir anlamda ilk felsefeyi kurmaya yönelikti.
Bâhâeddin Veled, Mevlânâ'nın babası ve İslam dünyasının o dönemdeki en büyük bilginidir. Sultan-ı Ulema adı ile anılır. Anadolu Selçuklu sultanı Alâ-ed-Dîn Keykubat ile görüşmüştür. İslam Alimlerinin büyüklerindendir. Orta Asya-Türkistan'da yetişen en büyük İslam alimidir.

Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bir hastane.

Sidi Belabbas Vilayeti, Cezayir'in kuzeybatısında yer alan bir vilayet.

Eynali, Tebriz'in kuzeyinde bir dağdır. Kırmızı renkte bir toprağa sahiptir ve Tebriz'in her yerinden görülebilir. 1,811 metre yüksekliğinde olan dağın tepesinde, dağın adının ilişkili olduğu düşünülen iki din adamına ait olduğu tahmin edilen bir türbe vardır. Aynı zamanda bu anlatının yapıyı korumak için çıkarıldığı düşünülmektedir. Burası daha önce bir Zerdüşt tapınağı idi.

Ziriler, Endülüs Emevi Devleti'nden sonra İspanya'da hüküm sürmüş Berberi devleti.

Cezayirli Gazi Hasan Paşa, 18. yy'ın ikinci yarısında Kaptan-ı derya ve sadrazam olarak görev yapan Palabıyık lakaplı Osmanlı devlet adamıdır.
Abbas bin Ebul Futuf, Fatımi halifesi Zafir Biemrillah'ın veziri.. Beni Badis adlı hükümdar sülalesindendir. Üvey babası İbni Sallar vezir olunca siyasi faaliyetlere başlamıştır. Oğlu Nasr ile beraber İbni Sallar'ı öldürerek yerine vezir olmuştur. 1154 yılında halifeyi öldürüp yerine oğlunu halife yapınca, Abbas'ı sevmeyen halk ayaklanmıştır. Suriye'ye kaçmıştır ve burada öldürülmüştür.
Mûstezî veya El-Hasan "el-Mûstezî biʿEmr i’l-Lâh" Tam Adı: Ebû Muhammed "el-Mûstezî biʿEmr i’l-Lâh" el-Hasan bin Yûsuf el-Mûstencid Otuz üçüncü Abbâsî Hâlifesi.

Amir veya El-Âmir bi'Ahkâmillâh Tam Adı: Ebû Ali Mansur ibni el-Mustâ‘lî el-Âmir bi'Ahkâmi’l-Lâh Onuncu Fâtımî Hâlifesi ve İsmâilîyye-Mustâlîlik Mezhebi'nin "Yirminci İmâmı".

Faiz veya El-Fâiz bi-Nasr-Allâh Tam künyesi: Ebû-Kâsım Îsâ İbni ez-Zâfir el-Fâiz bi-Nasr-Allâh
. 1154 -1160 döneminde on üçüncü Fâtımî Hâlifesi olmustur. Mustâ‘lî-İsmâ‘îl’îyye Mezhebi'ni oluşturan iki ana kolundan biri olan Hafıziler tarafından da İmam olarak kabul edilmektedir.

Badis, Nandidae familyasına bağlı bir balık cinsidir.