İçeriğe atla

İbik (anlam ayrımı)

İbik sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yenibağyaka, Menteşe</span>

Yenibağyaka, Muğla ilinin Menteşe ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İbik, İskilip</span>

İbik, Çorum ilinin İskilip ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kızılcapelit, Oğuzlar</span>

Kızılcapelit, Çorum ilinin Oğuzlar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İbikkaya, Çüngüş</span>

İbikkaya (Derdere), Diyarbakır ilinin Çüngüş ilçesine bağlı bir mahalledir. Çüngüş ilçesine 12 km uzaklıktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde yer almaktadır. Güneydoğu Toros Dağları silsilesi üzerinde bulunduğundan oldukça dağlık bir bölgede bulunur. Zazaca Derdere ve Türkçe İbikkaya diye adlandırılır. Kuzeyi Çüngüş'e bağlı Geçitköy, Güney Doğu İstikameti Çermik'e bağlı Pınarlı Mahallesi, Batısı Fırat Nehri ve Doğusu Çermik'e bağlı Kuyu Mahallesi ile çevrili Diyarbakır sınırları içerisindeki en batı kısmındaki mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Horoz</span> tavukgillerden, tavuğun erkeği olan kümes hayvanı

Horoz, bir kümes hayvanıdır. Tavuğa göre kuyruk ve boyun tüyleri daha uzun ve parlaktır. İbiği büyük ve gösterişlidir. Kendine has, ahenkli bir ötüşü vardır. Ağırlığı 3,5 - 4,5 kilo kadardır. Çok güzel ve uzun süre ile ötenleri olduğu gibi, özel olarak horoz dövüşü için yetiştirilen cinsleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tavuksular</span> kuş takımı

Tavuksular, kuşlar sınıfına ait, tavuklar, sülünler ve hindiler gibi kuşları kapsayan bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarakdiş</span>

Tarakdiş, ördekgiller (Anatidae) familyasından bir ördek türü.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl ibikli kız kuşu</span>

Kızıl ibikli kız kuşu, yağmurcungiller familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 35 santim boyunda. Kanatlar ve arka, açık kahverengidir ama baş ve göğüs ve boynun ön parçası siyahtır. Kuyruk kısa olup ucu siyahtır. Her gözün önünde kırmızı etli bir ibik vardır. Gaga siyah uçlu olup kırmızıdır ve uzun bacaklar sarı renklidir. Karıncalar, kanatlı böcekler, tırtıllar ve diğer böcekler, salyangozlar ve diğer omurgasız hayvanları çoğunlukla yerden seçerek alırlar. Tür asgari endişe altındaki türler listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı ipekkuyruk</span>

Bayağı ipekkuyruk, ipekkuyrukgiller (Bombycillidae) familyasına ait bir kuş türüdür.

<i>Parasaurolophus</i>

Parasaurolophus, uzun ibikli, ördek gagalı bir dinozordur. Bu ismi almasını sağlayan ibiğinin ses çıkarmasında etkili olduğu sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Corpus maxillae</span>

Üstçene kemiği gövdesi ya da Corpus maxillae, üst çene kemiğinin orta bölümünü oluşturur. İç kısmında boşluk bulunan bu cismin iç ve dış olmak üzere iki yüzü; üst, ön, alt ve arka olmak üzere dört kenarı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Damak kemiği</span>

Çift olan kafatası kemiklerinden olan damak kemiği os palatinum, üst çene kemiğinin arkasında ve temel kemiğin os sphenoidale nin altında yer alır.Göz çukuru, burun boşluğu, fossa pterygopalatina ve ağız boşluğunun oluşturulmasını sağlayan bu kemiğin iki laminası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lakrimal kemik</span> Kafatası kemiği

Lakrimal kemik veya gözyaşı kemiği, göz boşluğunun iç yan duvarının küçük bir kısmını yapar ve çifttir.Os frontale alın kemiğinin altında, üst çene kemiğinin processus frontalis'inin arkasında ve os ethmoidale 'nin önünde yer almaktadır. İnce ve dörtgen şeklindedir. İki yüzü dört adet kenarı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Os sphenoidale</span>

Temel kemik ya da sfenoid kemik ek olan bu kemik, kafa tabanında, etmoid kemiğin ve alın kemiği'nin arkasında artkafa kemiği 'nin taban parçası pars basilarisin ve şakak kemiği'nin önündedir. Bu kemik, kafa tabanının ön ve orta çukurlarının ön kafatası çukurunun oluşumuna katkı verir. Aynı zamanda şakak kısmının ön tarafını meydana getirir.

<span class="mw-page-title-main">Kayık gagalı balıkçıl</span>

Kayık gagalı balıkçıl ya da koca gagalı balıkçıl, balıkçılgiller (Ardeidae) familyasının atipik bir üyesidir. Önceleri monotipik Cochlearidae familyasında sınıflandırılmaktaydı. Meksika'dan Peru ve Brezilya'ya kadar olan bölgede mangrov bataklıklarında bulunur. Geceleri aktif olan bu kuş, mangrov ağaçları üzerinde yarı koloni hâlinde bulunur. Çalılardan oluşan yuvalarında bir kerede 2 ila 4 yumurta yumurtlar. Yumurtalar mavimsi beyaz renklidir.

<span class="mw-page-title-main">İbik</span>

İbik; genellikle tavuksular ailesinin üyelerinde görülen, başın üzerinde bulunan, çoğunlukla kırmızı renkteki etimsi parça. Yüz veya boyundan sarkan etimsi parçalara ise sakal denir. Bazı yöresel ağızlarda ibik sözcüğü gaga anlamında da kullanılır.

Sakal sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<i>Theristicus branickii</i>

Theristicus branickii Threskiornithidae familyasında yer alan bir aynak türüdür. Güney Amerika'da And Dağları'nda yaşar.

<i>Leucocarbo verrucosus</i>

Leucocarbo verrucosus karabatakgiller (Phalacrocoracidae) familyasından bir kuş türüdür. Kerguelen Adaları'na endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Denizli horozu</span>

Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.