
Athena, Yunan mitolojisinde zekâ, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva ile eşit kabul edilir. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus'un ilk karısı olan hikmet tanrıçası Metis'tir. Sembolleri, kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuştur. Mızrak savaşı, zeytin dalı barışı, gök gözlü baykuş da bilgeliği temsil eder. Athena, Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur, kent ismini de ondan almıştır. Athena ve sembolize ettiği karakterler birçok kültürde benzer formlarda bulunur. Athena ayrıca Troya savaşında Akhaların yardımına koşup tahta atın yapılmasına yardım etmiştir. Athena özel bir kalkan taşır. Bu kalkan Aegis olarak isimlendirilmiştir. Kalkanın üzerinde, değişik süslemelerle birlikte Medusa'nın başının resmi bulunur. Bu kalkanın önünde en güçlü ordular bile bozguna uğrar. Zeus'un en sevdiği kızı olduğu için Zeus'un yıldırımlarını da bir tek o kullanabilir. Gigantlar arasındaki karşıtı Enceladus'dur.

Selene, veya Mene, Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur. Geleneksel ilahi soyağacına göre Helios, yani güneş, Selene'nin erkek kardeşiydi. Helios gökyüzündeki yolculuğunu bitirdiğinde, Selene kendi yolculuğuna başlardı. Ayrıca şafak tanrıçası Eos da onun kardeşiydi. Roma mitolojisindeki muadili Luna'dır. Selene isminin, Yunanca kökenli "ışık" anlamındaki selas ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Ceres, Roma mitolojisinde anne sevgisinin ve büyüyen bitkilerin tanrıçasıydı. Satürn ve Rhea'nın kızı, Jüpiter'in eşi ve kız kardeşiydi. Jüpiter'den Proserpina'nin annesiydi ve Juno, Vesta, Neptün ve Plüton'un da kız kardeşiydi. Ayrıca Sicilya'nın baş tanrıçası, koruyucusuydu. Yunan mitolojisindeki tanrıça Demeter'e denktir.

Tanrıça, dişi ya da dişil ilah anlamlarına gelebilir. Soyut bir ilahi varlıktır. Birçok kültürde tanrıçalardan bahsedilir. Bazen tek başına, ama çoğunlukla bir panteonun üyesi olarak tanrıça inanışı özellikle paganizmde yaygındır.

Asklepios, Yunan Mitolojisi'nde tıbbın ve sağlığın tanrısı. Apollon ve Koronis'in oğludur. Tıp sanatlarının iyileştirici yönünü temsil edem Asklepios'un kızları; Hygieia, Iaso, Akeso, Aglæa ve Panakea olmakla beraber aynı zamanda birçok erkek çocuğu da bulunmaktadır.

10 Hygiea, Güneş Sistemindeki Asteroit kuşağında bulunan, hacim ve kütle bakımından dördüncü en büyük gök cismidir. Çapı 350–500 km arasında değişir ve kütlesi asteroit kuşağının toplam kütlesinin % 2,9'unu oluşturur. Karbonlu yüzeye sahip koyu C-tipi asteroitler sınıfının en büyüğüdür.

Hygieia, Yunan ve Roma mitolojisinde Hygieia (Ὑγιεία) veya Hygeia (Ὑγεία) olarak geçmektedir ve tıp tanrısı Asklepios'un kızıdır. Sağlık ve temizlik tanrıçasıdır. Babasının iyileştirme temalı mitolojik görevini Hygieia koruma temalı olarak gerçekleştirmektedir. Hijyen kelimesinin etimolojik kökeni de içerdiği anlam bakımından aynı zamanda tanrıçanın ismi ile özdeştir.

Hygieia çeşmesi, ana kaidesinde sağlık ve temizlik tanrıçası Hygieia'yı tasvir eden heykelin bulunduğu, Hamburg'da eski belediye binası (Rathaus) avlusunda bulunan çeşme.
Hygeia şu anlamlara gelebilir:
- Hygeia veya Hygieia, Yunan ve Roma mitolojisinde sağlık ve temizlik tanrıçası
- 10 Hygeia, asteroit kuşağının dördüncü en büyük gökcismi
- Hygieia çeşmesi, ana kaidesinde tanrıça Hygieia'yı tasvir eden heykelin bulunduğu, Hamburg'da bulunan çeşme
- Hygieia kâsesi, eczacılığın uluslararası kabul görmüş simgesi
- Hygeia (şehir), Ohio Nehri üzerinde planlanmış ütopik bir şehir

Panakea Yunan mitolojisinde bir şifa tanrıçası. Asklepios ve Epione'un kızıydı. Panakea ve beş kız kardeşin her biri Apollo'nun sanatının bir fasetasını yaptı. Genellikle elinde bir iksir veya bir kase lapa ile betimlenir.
İskandinav mitolojisinde Güzellik Tanrıçası. Gersemi eski İskandinavcada "hazine" demektir. Bereket Tanrıçası Freyja ile Güneş Tanrısı Odr'ın kızı ve Arzu Tanrıçası Hnoss'un kardeşidir.
Akeso Yunan hastalıklardan iyileştirme ve iyileşme süreci tanrıçası.Asklepios ve Epione'nin kızı, Iaso, Hygieia, Panakea ve Aglæa'nin kız kardeşi. Büyükbabası Apollon'dur.
Yunan mitolojisi'nde, Epione ağrı yatıştırma tanrıçası. İsmi yatıştırma anlamına gelir.Asklepius'un karısı, Hygieia ve Panacea'nın annesi.Aynı zamanda Homeros'un İlyada'sında bahsi geçen ünlü doktorlar Machaon ve Podalirius'un muhtemel annesidir.
Salus bir Roma tanrıçasıydı. Hem bireyin hem de devletin güvenlik ve esenliğinin tanrıçasıydı. İşlevleri önemli ölçüde farklılık gösterse de bazen Yunan tanrıçası Hygieia ile özdeşleştirilir.

Bir sağlık tanrısı, mitolojide veya dinde sağlık, şifa ve esenlikle ilişkili bir tanrı veya tanrıçadır. Ayrıca doğum veya ana tanrıçalarla ilgili de olabilirler. Çok tanrılı dinlerin ortak bir özelliğidir.

Yunan mitolojisinde, Alkinoos, Alkinos, Alkinus Nausithoos'un oğlu ve Rhexenor'un kardeşidir. Kardeşinin kızı Arete ile evlenir ve Nausikaa, Halius, Klytoneus ve Laodamas isimli çocukları olur. Bazı anlatımlarda, Alkinoos'un babası Poseidon ve Corcyra'un oğlu Phaeax'tır ve kardeşi Lokros'tur.
Yunan mitolojisinde, Aeson Teselya'da bulunan Iolkos kentinin kralıdır.
Yunan mitolojisinde, Spartoi Kadmos'un diktiği ejderhanın dişlerinden oluşmuş efsanevi bir halktır. Thebai soylularının ataları olduğuna inanılıyordu.

Hygieia Kâsesi, farmakolojinin sembollerinden biridir ve Asklepios'un Asası ile birlikte batı ülkelerinde tıpla ilgili en eski ve önemli sembollerden birisi olarak kabul edilir. Hygieia; Yunan sağlık, hijyen, temizlik ve sanitasyon tanrıçası ve aynı zamanda Asklepios'un kızıydı. Asklepios'un sembolü etrafına bir yılan dolanmış olan asasıdır. Buna karşılık, Hygieia'nın sembolü, sapının etrafına dolanmış bir yılan bulunan bir kâse veya kadehtir. Orijinal Hipokrat Yemini'nde babası Asklepios ve Panacea ile birlikte Hygieia'ya da belirtilmektedir.