İçeriğe atla

İTÜ Rover Takımı

İTÜ Rover Takımı
SloganCurious Enough
EndüstriKeşif aracı, İnsansız kara aracı, Gezgin robot
TürİTÜ Proje Takımı
KuruluşKasım 2016
Genel merkeziAyazağa, İstanbul, Türkiye
Ürün
Araç listesi
  • İTÜ Rover 1. Nesil
  • İTÜ Rover 2. Nesil
  • İTÜ Rover 3. Nesil
  • İTÜ Rover 4. Nesil
  • İTÜ Rover 5. Nesil
  • İTÜ Rover 6. Nesil
Web sitesiİTÜ Rover Takımı

İTÜ Rover Takımı, Mars keşif aracı tasarlayan ve üreten öğrencilerden oluşan bir proje ekibidir. 2016 yılından bu yana yükselen başarı oranı ile uluslararası arenada tanınan rover ekipleri arasında yer alan ekip, 2017 yılında Amerika'nın Utah eyaletinde düzenlenen ve dünyanın en prestijli rover yarışması olan University Rover Challenge 'a katılmaya hak kazanan ilk Türk takımıdır.[1][2][3]

Tarihçe

İTÜ’lü öğrenciler tarafından uluslararası robotik yarışmalarına katıldıktan sonra, 2014 yılında elde edilen Dünya birinciliğinin ardından 2016 yılında “Robot Challenge” yarışmasında ilk üç dereceyi de almasının ardından insanlık adına uluslararası etki yaratabilecek çok daha kapsamlı bir projeyi geliştirmek adına İTÜ Rover Takımını kurdu.

2017 yılından beri gezegen keşif araçları geliştirerek ülkemizi uluslararası arenada gururla temsil eden İTÜ Rover Takımı, Türkiye’nin en köklü teknik üniversitesi İTÜ’nün bünyesindeki bütün mühendislik ve mimarlık fakültelerinden öğrenci barındıran nadir multidisipliner takımlardan biridir. Daha önce birçok başarılı projeye imza atmış, tecrübeli, çalışkan ve meraklı lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan İTÜ Rover Takımı, her yıl artan başarısı ile hem Türkiye’nin hem de dünyanın en başarılı proje takımları arasında yer alır. 2021 Yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi Rover Takımı, Polonya'da düzenlenen Avrupa’nın en büyük uluslararası uzay ve robotik yarışması European Rover Challenge Yarışmasında genel klasmanda gümüş madalya ile "En İyi Robot Kol" ödülünü almaya hak kazandı.[4][5][6]

İTÜ Rover Takımı, kurulduğu ilk yıl NASA tarafından desteklenen ve Mars Society tarafından Amerika’da düzenlenen uluslararası University Rover Challenge yarışmasında Türkiye’den kabul almış ilk Türk takım olarak Michigan, Stanford ve Harvard gibi üniversitelerin proje takımları ile yarışarak Türk mühendisliğinin geleceğinin uluslararası temsilcisi olmuştur. Daha sonraki yıllarda katıldığı yarışmalarda aldığı sayısız dereceyle dünyadaki etkili proje takımları arasındaki yerini sağlamlaştırmıştır.

Rover

Rover, gezegenlerin veya diğer gök cisimlerinin yüzeyinde gerekli misyonları yerine getirebilmesi için tasarlanmış uzay keşif aracı ve gezgin robotudur. Günümüzde roverlar, Mars ve Ay yüzeyinde aktif olarak görev almaktadırlar. İnsansız kara aracı sınıfına giren roverlarda robotik kollar, hareket sistemleri, yüksek çözünürlüklü kameralar ve sensörler bulunur. Roverlar uzay sektörünün yanında doğal afetlerde gereken müdahalelerde, savunma sanayiinde, nükleer araştırmalarda, madencilik ve sağlık sektörlerinde kullanılmaktadır. İnsan hayatının riske girebileceği her alanda roverlar, çalışacakları alan için özelleştirilebilen bileşenleri sayesinde insanın yapacağı tüm görevleri uzak mesafelerden gerçekleştirebilir ve gerekli bilgi akışını sağlar.[7]

Misyon

İTÜ Rover Takımı'nın temel misyonu insanlığın gelişimi adına küresel ölçekli değerler yaratmaktır. İTÜ Rover Takımı geleceği şekillendirecek uzay çağında herkese yer vererek bilimin, mühendisliğin ve sanatın bütün disiplinlerinin bir araya geldiği sürdürülebilir bir gelenek oluşturur. İTÜ’nün tüm fakültelerinden bir araya gelmiş öğrencilerle tek ve ortak bir hedefe doğru ilerliyor. İnsanlığın ilerlemesi ve gelişimi açısından uluslararası uzay ajansları ışığında genç yaşta inovatif çalışmalara başlayarak, ulusal sanayiyi geliştirirken global değerler yaratmak, bu süreçte uzay ve robotiğe meraklı bir gençliğin oluşmasında ekol rolünü üstlenerek üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek için çalışıyor.[8]

Vizyon

Uluslararası yarışmalarda küresel ölçekli ses getiren büyük başarılar kazanarak Türk mühendisliğini ön plana çıkartan bir proje takım olmanın ötesine geçerek uzay, bilim ve teknoloji alanlarına düşünen, hayal kuran, üreten, yeni hedefler belirleyen ve bu hedeflere emin adımlarla yürüyen bireylerden oluşan bir toplum yaratmak. İTÜ Rover Takımı büyük başarıların robot yapmaktan öte etkin robotların çıkabileceği bir sistem yaratmak olduğuna inanıyor ve bu doğrultuda büyük işler başarmak için yeterince meraklı olan herkesi destekliyor.

Takımın Katıldığı Yarışmalar

University Rover Challenge

2006 yılından beri NASA’nın desteğiyle Mars Society tarafından her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletindeki Mars Desert Research Station’da düzenlenen, dünyanın dört bir yanından başlıca üniversitelerin öğrencilerinin tasarlayıp ürettiği yeni nesil Mars roverlarıyla yarıştıkları uluslararası bir yarışmadır.

European Rover Challenge

European Space Foundation tarafından 2014’ten bugüne yeni nesillere ilham verme mottosuyla Avrupa’nın en büyük uzay ve robotik faaliyeti olarak her yıl Eylül ayında Polonya’da düzenlenen, finaline 35’ten fazla takımın katılabildiği ve aynı zamanda ilgili alanlarda Avrupa’nın bilim ve iş dünyasından temsilcileri yarışmacılarla buluşturan bir yarışmadır.

Ekipler

Yazılım

Yazılım ekibi aracın tüm sistemlerinin üzerinde tam hakimiyet kurulması, daha hassas ve istenilen şekilde kontrol edilmesi ve yarışmada ortaya çıkabilecek zorlu durumları yarışma öncesinde, geliştirme aşamasında fark edebilmek adına bu sistemlerin gelişim aşamasında ve sonrasında test edilip yarışmaya daha yüksek performansla çıkmasına olanak sağlar. Aracın kullanımını kolaylaştırmak ve optimize etmek yazılım ekibinin sorumluluğundadır. Ekip, aracın üzerindeki fiziksel sistemlerin gerçekleşmeden önce denenmesi adına simülasyon sistemleri geliştirir.

Elektronik

Elektronik ekibi; aracın tüm alt sistemleri ile beraber sürülebilir hale getirilmesi, araç ve yer istasyonu arasındaki haberleşmenin sağlanması, bilim ekibinin analizleri için ihtiyaç duyduğu sensör sistemlerinin kurulması gibi temel görevlere sahiptir. Aracın tüm alt sistemleriyle beraber modüler bir şekilde sürülebilmesini sağlayacak olan elektronik aksamı, gömülü sistemler yardımıyla geliştirilip araca entegre eder. Sistem çözümleri için alt sistemlerde kullanılacak olan devre kartlarının tasarımını yapar.

Mekanik

Mekanik ekibi; yarışmada belirlenen kurallar doğrultusunda alt yürür, robot kol ve örnek alma sistemlerinde kullanılacak parçalar seçilmesinden; bu sistemlerin optimum şekilde tasarlanmasından, üretiminden, montajlanmasında, hesaplanan verilere göre motorların seçilmesinden ve konumlandırılmasından sorumludur. Ekip, tasarımlar ve analizler yaparken Fusion 360 programını kullanmaktadır. Yapılan bu tasarım ve analizler sırasında aracın karşılaşabileceği çarpma, düşme gibi durumlar ve zorlu arazi koşullar göz önünde bulundurularak dayanıklı ve hafif bir tasarım ortaya koymaktadır. Bunu sağlayabilmek için uygun özelliklere sahip malzemeleri belirler ve paydaş üreticilerle koordine bir şekilde sistemlerin üretimini sağlar.

Bilim

Bilim ekibi; belirlenen bölgedeki topraktan alınan örneği, araç üstündeki laboratuvarda inceleyerek o bölgenin canlılık analizini yapmaktadır. Mars'ta canlılık ve yaşanabilirlik için jeolojik, biyolojik ve kimyasal analiz yöntemlerini (spektrometre, biyosensör, protein test kiti, sensörler) geliştirip, üretmekte ve örnek alım sistemine entegre etmektedir. Ayrica FPV kameralar da jeolojik analizlerde yardımcı olmuştur.

Organizasyon

Organizasyon ekibinin üç temel görevi bulunmaktadır: finans, tanıtım ve tasarım. Ekip roverın tasarım, üretim, analiz ve yarışma süreçlerinde teknik ekipler ile koordine bir şekilde hareket ederek takımın ihtiyacı olan maddi ve teknik desteği bulmakta ve bunları yönetmektedir. Bu süreçte takımın ilgili sektörlerin ileri gelen fuarlarında faaliyet göstermesi, ulusal ve uluslararası basında yer alınması, sosyal medya platformlarının efektif bir şekilde kullanılarak takımın ve aracın tanıtılmasını sağlar. Bunun yanında genç nesillerin uzay ve robotik alanlarına olan ilgilerini pekiştirmeyi hedefleyen çeşitli atölyeler düzenlemektedir.

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay aracı</span> araştırma yapmak üzere uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların ortak adı

Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu, gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ARIBA</span>

ARIBA, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Güneş Arabası Ekibinin üretiği güneş enerjili elektrikli yarış araçlarının genel adıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin logosu olan "Arı" ile "Araba" kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir. Ekip, 2004 yılında İTÜ Güneş Arabası Ekibi adı altında kurulmuştur. Üyelerini İTÜ mühendislik bölümlerinin lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Proje genel itibarı ile elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, işletme mühendisliği, kontrol mühendisliği, elektronik mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, uzay mühendisliği ve uçak mühendisliği bölümlerinin araştırma konusuna girmektedir.

Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Phoenix (uzay aracı)</span>

Phoenix, NASA'nın denetimi altında Mars Keşif Programı çerçevesinde Mars'a gönderilen robotik bir uzay aracı. Programda görev alan bilim insanları, Mars üzerinde mikrobiyal yaşam olup olmadığını ve orada suyun geçmişini araştırmak için Phoenix'in iniş bölümünün üstünde yer alan cihazları kullanacaklardır. Çok ortaklı program, NASA'nın Roket İtiş Laboratuvarı yönetimi altında Arizona Üniversitesi'ndeki Ay ve Gezegenler Laboratuvarı bölümünün başkanlığında yürütülmekteydi. Program ABD, Kanada, İsviçre, Filipinler, Danimarka, Almanya ve İngiltere'den çeşitli üniversitelerin; NASA, Kanada Uzay Ajansı, Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü, Lockheed Martin Space Systems ve diğer uzay şirketlerinin ortak çalışmasıdır. Bir devlet üniversitesi tarafından yönetilen ilk uzay uçuşudur.

Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi veya kısaca UYBHM, Türkiye'de hesaplamalı bilim ve mühendislik alanlarında farkındalık yaratmak, bilimsel araştırma ve AR-GE faaliyetlerinde yeterli hesaplama altyapısı sağlamak için kurulmuştur. Proje 2004 yılında DPT desteği ile başlatılmıştır.

EBEC , 96 üniversitede gerçekleşen yerel yarışmaları 13 ulusal ve bölgesel yarışmanın izlediği BEST mühendislik yarışmaları zincirinin finalidir. 5000 katılımcı kendi üniversitelerindeki yarışmalara katılmakta, bu yarışmaların birincileriyse ulusal ya da bölgesel yarışmalarda yarışmaya hak kazanmaktadır. Bu yarışmalar, Avrupa finaline gidecek en iyi mühendislik öğrencilerini belirlemekte ve 104 finalist EBEC'te yer alarak hayallerini gerçekleştirmek ve Avrupa'nın en iyi mühendisi olmak için “Vaka Analizi” ve “Takım Tasarımı” olmak üzere 2 alanda yarışmaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları (İTÜRO), İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından 2007 yılından bu yana her sene düzenlenen robotik etkinliğidir. Organizasyon İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapılmakta ve üç gün sürmektedir. Her yıl güncellenen yarışma kategorilerinde 2022 yılında 9 farklı kategoride yarışma düzenlenecektir. Bunun yanında robotik alanında uzman akademisyenlerin ve endüstri temsilcilerinin katılımıyla konuyla ilgili seminerler, konferanslar, söyleşiler, paneller ve sergiler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mars Bilim Laboratuvarı</span>

Mars Bilim Laboratuvarı, NASA'nın Curiosity isimli keşif robotunu Mars'a indirmek amacıyla fırlatılan robotik uzay sondası görevi. 26 Kasım 2011'de fırlatılan robot Mars'ta Sharp dağı yakınındaki Gale kraterine 6 Ağustos 2012 tarihinde iniş yapmıştır. Robot Mars'a daha önceki denemelerden farklı bir şekilde iniş yaptı ve Mars'ın yüzeyini incelemeye başladı.

<i>Curiosity</i> (keşif aracı) Marstaki Gale kraterinde keşifte bulunan NASA robot keşif aracı

Curiosity, NASA'nın Mars Bilim Laboratuvarı (MSL) görevinin bir parçası olarak Mars'taki Gale krateri ve Aeolis Mons'u araştıran otomobil büyüklüğündeki bir Mars keşif aracıdır. Curiosity kelimesi Türkçede "Merak" anlamına gelir. Curiosity, 26 Kasım 2011 15:02:00 UTC'de Cape Canaveral'dan (CCAFS) fırlatıldı ve 6 Ağustos 2012 05:17:57 UTC'de Mars'taki Gale kraterinin içindeki Aeolis Palus'a iniş yaptı. Bradbury iniş alanı, 560 milyon km (350 milyon mi) yolculuğun ardından aracın iniş hedefinin merkezine 2,4 km 'den (1,5 mi) daha yakındı.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ Güneş Arabası Ekibi</span>

2004 yılında İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından kurulan İTÜ Güneş Arabası Ekibi, üniversite–sanayi–öğrenci üçgenini güçlendirmeyi, bu süreçte de alternatif enerji kaynaklarının önemini vurgulayarak güneş enerjisine dikkat çekmeyi kendine hedef edinmiştir. İTÜ-GAE, Türkiye’de ilk defa düzenlenmiş güneş arabaları yarışı olan TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı 2005 için çalışmalara başlamış ve ilk aracı olan ARIBA I’i üretmiştir. Bunu takip eden yıllarda sırası ile 2006 yılında ARIBA II, 2007 yılında ARIBA III, 2009 yılında ARIBA IV ve 2011 yılında ARIBA V adlı araçları tasarlayarak üretmiştir.

<i>Mars Pathfinder</i>

Mars Pathfinder 1997 yılında Mars yüzeyine üzerinde bir ana istasyonu ve keşif robotunu başarıyla indirmiş bir Amerikan uzay aracıdır. İniş takımları ile birlikte Carl Sagan Hatıra İstasyonu olarak anılan tekerlekli ve hafif (10.6 kg/23 lb) keşif aracının adı ise Sojourner'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Integra</span>

Bahçeşehir Integra Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinden oluşan ve FIRST robotik yarışmalarına katılan bir öğrenci takımıdır. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bir araya gelen takım üyeleri, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinde yatılı olarak eğitim görmektedir. 2011 yılında 4 erkek 1 kız öğrenci ile kurulan takımın şu an yarısı kız olmak üzere 20 takım üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mars 2020</span>

Mars 2020, NASA Mars Keşif Programı'nın bir parçasını oluşturan ve keşif aracı Perseverance, küçük robotik müşterek eksenli helikopter Ingenuity ve ilgili teslimat araçlarını içeren bir Mars keşif aracı görevidir. 30 Temmuz 2020'de 11:50:01 UTC'de bir Atlas V fırlatma aracıyla Dünya'dan fırlatıldı ve Mars krateri Jezero'ya iniş onayı 18 Şubat 2021'de saat 20:55 UTC'de alındı. NASA 5 Mart 2021'de, keşif aracının iniş yerini Octavia E. Butler iniş alanı olarak adlandırdı. Perseverance ve Ingenuity 15 Ekim 2024 itibarıyla, 1299 Mars güneş günü boyunca Mars'ta bulunuyor.

For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST), FIRST Robotics Competition, FIRST LEGO League Challenge, FIRST LEGO League Explore, FIRST LEGO League Discover ve FIRST Tech Challenge yarışmalarını yürüten uluslararası bir gençlik organizasyonudur. FIRST, kâr amacı gütmeyen bir kamu yardım kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. 1989 yılında Dean Kamen ve Woodie Flowers tarafından öğrencilere mühendislik ve teknoloji alanlarında ilham verecek yollar geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Felsefesi organizasyon tarafından "İşbirliği" ve "Duyarlı Profesyonellik" olarak ifade edilmektedir.

<i>Opportunity</i> (keşif aracı) NASA Mars keşif aracı

Opportunity, 2004'ten 2018 yılına kadar Mars'ta faaliyet göstermiş olan robotik bir keşif aracıdır. Opportunity Mars'ta 5111 sol boyunca faaliyetini sürdürmüştü. NASA'nın Mars Exploration Rover programının bir parçası olarak 7 Temmuz 2003 tarihinde fırlatılan araç, ikizi Spirit'in (MER-A) gezegenin diğer tarafına inişinden üç hafta sonra 25 Ocak 2004'te, Meridiani Planum'a iniş yaptı. Spirit, planlanan 90 sol faaliyet süresiyle 2009 yılında mahsur kalana ve 2010'da iletişimini kesene kadar işlev görürken, Opportunity inişten sonra 5111 sol boyunca çalışır durumda kalabildi. Güneş enerjisi kullanarak pillerinin sürekli şarj edilmesiyle gücünü ve kilit sistemlerini korudu, güç tasarrufu için toz fırtınaları gibi olaylar sırasında kış uykusuna yattı. Bu dikkatli operasyon, ilk taslak planı 14 yıl, 47 gün aşarak, Opportunity için tasarlanan ömrün 57 katı boyunca çalışmasını sağladı. Keşif aracı, NASA ile en son temasa geçtiği 10 Haziran 2018 tarihine kadar 45,16 kilometre mesafe kat etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Robot kol</span>

Robot kol, insan kolu ile benzer işlevleri olan ve genellikle programlanabilir mekanik bir koldur. Kol, mekanizmanın toplamı veya karmaşık bir robotun parçası olabilir. Böyle bir manipülatörün bağlantıları dönme hareketine veya doğrusal yer değiştirmeyi sağlayan eklemlerle bağlanır. Manipülatör bağlantıları kinematik bir zincir oluşturur. Manipülatörün kinematik zincirinin ucuna son efektör denir ve insan eline benzer.

<i>Spirit</i> (keşif aracı) NASAnın eski Mars keşif aracı

Spirit,, 2004'ten 2010 yılına kadar Mars'ta faaliyet göstermiş olan robotik bir keşif aracıydı. Spirit, Mars'ta 2208 sol veya 3,3 Mars yılı boyunca faaliyetini sürdürdü. Jet İtki Laboratuvarı (JPL) tarafından yönetilen NASA'nın Mars Exploration Rover programının iki keşif aracından biriydi. Spirit, ikiz kardeşi Opportunity'nin (MER-B) gezegenin diğer tarafına inmesinden üç hafta önce, 4 Ocak 2004 saat 04:35'te (UTC) Mars'taki Gusev kraterine başarıyla indi. Adı, NASA sponsorluğunda düzenlenen bir öğrenci deneme yazısı yarışmasıyla seçildi. Keşif aracı, 2009 sonlarında pillerinin şarj olmasını engelleyecek bir açıyla bir "kum kapanına" sıkışıp kaldı. Dünya ile son iletişimi ise 22 Mart 2010 tarihinde gerçekleşti.