İçeriğe atla

İAYOSB

İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi (İAYOSB), Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir organize sanayi bölgesidir. 1986 yılında faaliyete başlamıştır. Bölge, şehrin Tuzla ilçesinde yer almaktadır.

Bölgenin toplam alanı 790.000m²'dir. 9.000 kişinin istihdam edildiği 153 fabrika bulunmaktadır.[1]

Hakkında

Bölge,1986 yılında “Sınırlı Sorumlu Mermerciler Organize Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi” adıyla kurulmuştur. 13 Ekim 2000 tarihinde ise T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile "Tuzla Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi (TMOSB)" tüzel kişiliğini kazanmıştır. Bölgenin statüsü ihtisas OSB'den karma OSB'ye dönüşmesiyle birlikte yapılan unvan değişikliği talebi sonucu bölgenin unvanı 18 Ekim 2011 tarihinde "İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi" olarak değiştirilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Hakkımızda". İAYOSB. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı</span> Ankaranın ilçesi

Polatlı, Ankara ilinin batı kesiminde, Eskişehir-Ankara Devlet Yolu üzerinde Ankara'ya en yakın ilçedir (76 km). 1 Ağustos 1926 tarihinde 877 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sincan</span> ilçe

Sincan, Ankara ilinin ilçelerinden biri ve en kalabalık altıncı ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkezköy</span> Tekirdağın ilçesi

Çerkezköy, Tekirdağ iline bağlı, ticari ve sanayi olarak sürekli gelişim hâlinde olan ilçe. Çerkezköy, İstanbul ve komşu ilçesi Çorlu'dan sonra Türkiye Trakyası'ndaki en büyük üçüncü yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">İkitelli, İstanbul</span>

İkitelli, İstanbul ilinin batısında Küçükçekmece ve Başakşehir sınırları içerisinde yer alan semt.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Yakası</span> İstanbulun Asya üzerinde kalan toprakları

Anadolu Yakası, Anadolu Tarafı ya da Asya Yakası, İstanbul'un Asya üzerinde kalan toprakları için kullanılan tabirdir. İlk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı döneminden beri kullanıldığı kesindir. Kuzey sahilinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Şile, güney sahilinde ise Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy bulunmaktadır. Boğazda bulunan iki ilçe Üsküdar ve Beykoz olup iç ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye ve yeni ilçe statüsüne kavuşmuş olan Sancaktepe, Ataşehir ve Çekmeköy'dür. 1973'e kadar pek canlılığı olmayan Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından sonra iyice hareketlenmeye başlamıştır. İstanbul nüfusunun 1/3'ü burada yaşamaktadır. Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), 1961 yılında Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi olarak Bursa şehrinde kurulmuş sanayi bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilovası</span> Kocaelinin ilçesi

Dilovası, Kocaeli'nin bir ilçesi. 2008 yılında çıkan kararla Gebze'den ayrılıp ilçe olmuştur. Kocaeli Yarımadası'nın güney kıyı şeridinde yaklaşık 2000 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur. İlçe olması ile beraber kaymakamlık belediye binası bünyesinde kurulmuş ve Dilovası'nın ilk kaymakamı Hasan Göç olmuştur. 2009 yerel seçimleri sonucunda Dilovası Belediye başkanı Cemil Yaman olmuştur.

Dilovası ilçesinde kurulan Organize Sanayi Bölgeleri yaklaşık 2200 hektarlık sanayi alanını kapsamaktadır. Dilovası OSB de 193 sanayi kuruluşu ve 20000 çalışanı ile ülke ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.

Ahmet Yesevi, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Pendik ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Sanayi; doğusunda Fatih; batısında Tuzla ilçesine bağlı Aydınlı; güneyinde ise yine Tuzla ilçesine bağlı Aydıntepe mahalleleri bulunmaktadır. 1994 yılında Esenyalı mahallesinden ayrılarak kurulmuştur.

İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 1997 yılında İMES, DES, KADOSAN ve Fabrikalar Bölgesinin birleştirilmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aydıntepe Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Aydıntepe Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Tuzla ilçesi Aydıntepe Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İçmeler Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

İçmeler Tren İstasyonu, eskiden İçme Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Tuzla ilçesi İçmeler Mahallesi ile Evliya Çelebi Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tepeören, Tuzla</span> Tuzla, İstanbul, Türkiyede mahalle

Tepeören; İstanbul ilinin Kocaeli sınırında bulunan, Tuzla ilçesine bağlı bir mahalledir.

Dudullu OSB, İstanbul ilinin Ümraniye ilçesine bağlı bir mahalledir. Sınırları içerisinde Dudullu Organize Sanayi Sitesi'ni barındırmaktadır.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi/Akpınar Metro İstasyonu, BursaRay'ın M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 29 Ekim 2001'de hizmete giren hemzemin metro istasyonudur.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir organize sanayi bölgesidir. 1990 yılında faaliyete başlamıştır. Bölge, şehrin kuzeybatısında, Çiğli ilçesinde yer almaktadır. Şehir metropolünde yer alan bölge, TIR gümrüğüne 8 km, Adnan Menderes Havalimanı'na 45 km ve Alsancak Limanı'na 20 km uzaklıktadır.

İstanbul Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi (İBOSB), Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir organize sanayi bölgesidir. 2002 yılında faaliyete başlamıştır. Bölge, şehrin Beylikdüzü ilçesinde yer almaktadır.