İçeriğe atla

Đura Jakšić

Đura Jakšić
Otoportresi
Doğum27 Temmuz 1832(1832-07-27)
Ölüm16 Kasım 1878 (46 yaşında)
MeslekŞair, yazar, ressam
MilliyetSırp

Đura Jakšić (Sırpça Kiril: Георгије "Ђура" Јакшић) (d. 27 Temmuz 1832 - ö. 16 Kasım 1878), Sırp ressam, oyun yazarı, şair.

Sırp resminde romantizmin en önemli temsilcilerindendir.[1] Sırp Bilim ve Sanat Akademisi'nin oluşturduğu bir komitenin 1993 yılında belirlediği yüz önemli Sırp'ın biyografilerini içeren "En ünlü 100 Sırp" kitabına girmiş isimlerden biridir.[2]

1832'de Sırbistan'ın Banat bölgesindeki Srpska Crnja köyünde doğdu.[3] Viyana ve Münih'te güzel sanatlar öğrenimi gördü. Sırbistan'ın çeşitli kentlerinde öğretmenlik yaptı. Tutkulu, isyankar özgürlük şiirleri yazdı. Kırk kadar kısa öyküsü ve üç tarihi oyunu vardır. En önemli tabloları Belgrad'daki Ulusal Müze'de sergilenmektedir.

1878'de ölen sanatçının Srpska Crnja Köyü'ndeki evi 1980'de anı müzesine çevrilmiştir.[3]

Tabloları

Kaynakça

  1. ^ "Djura Jaksic". www.findagrave.com/. Findgrave.com sitesi. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  2. ^ "People". www.serbia.travel/. Serbia.travel sitesi. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  3. ^ a b "The Memorial Museum "Djura Jaksic" – Srpska Crnja". vojvodinaonline.com/. Vojvodinaonline.com sitesi. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp dinarı</span> günümüzde Sırbistanın kullandığı para birimi

Sırp dinarı, günümüzde Sırbistan'ın kullandığı para birimi. Kosova ve Karadağ Sırbistan'dan ayrıldıktan sonra Sırp dinarı yerine Avrupa Birliği'nin resmî para birimi olan Euroyu kullanmaya başladı. Kosova'da Sırpların yoğun olduğu bölgelerde euronun yanı sıra Sırp dinarı da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Prenses Ljubica'nın Konağı</span>

Prenses Ljubica'nın Konağı Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan konak. 1829 ile 1831 yılları arasında Sırp mimarlığının isimlerinden Hadži-Nikola Živković tarafından inşa edilen konak Sırp Kralı Miloš Obrenović tarafından karısı Ljubica ve kendisinden sonra hüküm sürecek Milan ve Mihailo için inşa ettirilmiştir. 1831 yılında buraya taşınan aile sonraki on yıl boyunca burada yaşamıştır. Kentte 19. yüzyıldan kalan en iyi korunmuş konut olan yapı mimari olarak kente daha sonra hakim olacak klasisizm etkileri barındıran bir Osmanlı tarzıyla inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandar Vučić</span> 5. Sırbistan cumhurbaşkanı

Aleksandar Vučić, Sırbistan'ın 5. ve şimdiki cumhurbaşkanı olan bir Sırp siyasetçidir. 2008'de aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nden ayrıldıktan sonra, popülist muhafazakâr Sırp İlerleme Partisi'nin (SİP) kurucularından biri oldu ve 2012'den beri parti başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp İlerleme Partisi</span>

Sırp İlerleme Partisi, Sırbistan'da faaliyet gösteren muhafazakâr bir merkez sağ partidir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

Sırbistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Kıbrıs'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından düzenlenen bir ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı "Ceo svet je moj" adlı şarkısıyla Bojana Stamenov olmuştur

<span class="mw-page-title-main">Kladova</span> Sırbistanda kasaba

Kladova veya Gladova, Sırbistan'ın Bor İlçesinde bulunan olan kasaba ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Šabac</span> Batı Sırbistanda şehir

Šabac, Sırbistan'ın Šumadija ve Batı Sırbistan İstatiksel bölgesine bağlı Mačva İlçesinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Nova Crnja</span>

Nova Crnja, Sırbistan'ın Voyvodina özerk bölgesine bağlı Orta Baçka ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 273 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 10,272'dir.

Sırbistan, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Sırp yayıncı Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil edecek katılımcı Beovizija 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

Sırbistan ekonomisi, üçüncül sektör toplam gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) üçte ikisini oluşturan ve serbest piyasa prensipleri üzerinde hizmet veren üst orta gelirli bir ekonomidir. 2020 yılında GSYİH'nın nominal olarak kişi başına 8.200 $ olmak üzere toplam 56.886 milyar $'a ulaşacağı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hurricane (Sırp müzik grubu)</span> Müzik grubu

Hurricane Sırp müzik grubu. Grubun üyeleri Ksenija Knežević, Ivana Nikolić ve Sanja Vučić'dir. Sanja Vučić Sırbistan'ı Eurovision 2016'da Goodbye (Shelter) adlı şarkı ile temsil etmiştir. Ksenija Knežević, Karadağ'ın 2015 temsilcisinin kızıdır ve kendisinin arka vokalliğini yapmıştır. Hurricane'in, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Hasta la vista" adlı şarkısıyla temsil etmeleri planlanıyordu. Yarışma COVID-19 pandemisi sebebiyle iptal edildi. Ülkelerinin kendilerini tekrar seçmesiyle 2021 yılında da yarışmaya katılmaya hak kazanan Hurricane, yarışmada 82 puan halktan alarak halkta dokuzuncu, 20 puan jüriden oy alarak jüride 21. ve genelde 15. oldu.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Sırp Savaşı (1876-1878)</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Sırbistan Prensliği arasında 1876-78 yılları arasında yapılmış savaş

Osmanlı-Sırp Savaşı veya Türk-Sırp Savaşı, Sırp Bağımsızlık Savaşları olarak da bilinir, Sırbistan Prensliği ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşen iki savaş. Karadağ Prensliği ile birlikte, Sırbistan 30 Haziran 1876'da Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etti. Diğer Avrupa devletlerinin müdahalesiyle sonbaharda ateşkes imzalandı ve Tersane Konferansı düzenlendi. Barış, 28 Şubat 1877'de statüko bellum bazında imzalandı. Resmi barıştan kısa bir süre sonra, Sırbistan 11 Aralık 1877'de Osmanlı İmparatorluğu'na tekrar savaş ilan etti. Bu savaş ise Şubat 1878'e kadar sürdü. Savaşların nihai sonucuna Berlin Kongresi (1878) karar verdi. Savaşın sonunda Sırbistan bağımsız bir devlet olarak uluslararası alanda tanındı ve toprakları genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Sırbistan ilişkileri</span>

Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Başlangıçta iki ülke arasında hiçbir ilişki yoktu; ancak sonraki yıllarda iki taraf arasında diyalog ve işbirliği artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sırp mutfağı</span>

Sırp mutfağı, Sırbistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kökleri, Bizanslılar, Osmanlılar, Yugoslavya ve Balkanlar ile yüzyıllarca süren kültürel temas ve etki de dahil olmak üzere Sırbistan tarihinde yatmaktadır. Tarihsel olarak Sırp yemekleri, Bizans ve Akdeniz mutfaklarının yanı sıra Osmanlı ve daha az ölçüde Orta Avrupa mutfağının güçlü etkisi ile karakterize edilmektedir.

Sırbistan, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil eden katılımcı Pesma za Evroviziju '22 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Aleksandar Vučić – Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz, genellikle Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz olarak kısaltılır, Sırp İlerleme Partisi (SNS) tarafından yönetilen bir siyasi koalisyondur. 2020-2022 yılları arasında meclis grubu adı Çocuklarımız İçin olarak seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Sırbistan ilişkileri</span>

Rusya-Sırbistan ilişkileri, Rusya ve Sırbistan arasındaki ikili dış ilişkilere atıfta bulunur. Ülkeler, 1816'da Rusya İmparatorluğu ve Sırbistan Prensliği olarak resmi diplomatik ilişki kurdular. Rusya'nın Belgrad'da bir fahri konsolosluğu, Belgrad'da bir büyükelçiliği ve Sırbistan'ın Kosova ve Metohija eyaletinin Priştine şehrinde UNMIK ile temas kurmak için irtibat bürosu bulunmaktadır. Sırbistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği, St. Petersburg'da bir fahri konsolosluğu var ve Yekaterinburg'da bir başkonsolosluk açacağını duyurdu.