İçeriğe atla

Üçüncü Adam (anlam ayrımı)

  • Üçüncü Adam (roman), Graham Greene'in 1949 tarihli romanı. Türkiye'de 1953 yılında Varlık Yayınları'ndan çıkmıştı. Özgün adı The Third Man.
  • Üçüncü Adam (film), Graham Greene'in romanından 1949 tarihinde çevrilmiş film, yönetmen Carol Reed. Joseph Cotten ve Orson Welles oynamışlardır. Özgün adı The Third Man.
  • Üçüncü Adam (kitap) (Üst başlığıyla beraber adı: C.İ.A'nın Namlusunda Üçüncü Adam), Semih Altan'ın yazdığı, 1975 yılında Birlik yayınlarından çıkan çok satan kitap. Bülend Ecevit'i anlatan anı-biyografi kitabı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Bin Dokuz Yüz Seksen Dört</i> George Orwellin kaleme aldığı politik roman

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan Big Brother kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda kitapta geçen "düşünce polisi" gibi kavramları da yazar George Orwell günümüze kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">J. G. Ballard</span>

James Graham Ballard Şanghay'da doğan İngiliz asıllı bilimkurgu yazarıdır. Bilimkurgu edebiyatta teknoloji tapınmacılığına karşı çıkan Yeni Dalga'nın seçkin temsilcilerindendir.

<i>Harold ve Maude</i>

Harold ve Maude 1971 ABD yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Harold and Maude dir. Özgün senaryosunu Colin Higgins'in yazdığı filmi Hal Ashby yönetmiş, başrollerinde Ruth Gordon ve Bud Cort oynamışlardır. Filmin senaryosundan oluşturulan romanı da filmle aynı yıl piyasaya verilmiştir. Bu roman 1975 yılında Türkiye'de Doğum Günüm Kutlu Olsun adıyla yayımlanmıştır. Filmin bir tiyatro uyarlaması da Broadway sahnelerinde ve Türkiye'de bir süre sahnelenmiştir.

<i>Tek Adam</i> (film) film

Tek Adam 1971 ABD yapımı fantastik bilimkurgu filmdir. Özgün adı The Omega Man'dir.

<i>Hepimiz Vampiriz</i> Richard Mathesonın 1954 tarihli gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan bir romanı

Hepimiz Vampiriz ya da Ben, Efsane Norveç asıllı Amerikalı bilimkurgu ve korku yazarı Richard Matheson'ın 1954 yılında yazdığı Gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan romanı. Özgün adı I Am Legend olan roman ilk kez 1972 yılında da Türkiye'de Milliyet Yayınları "Kara Dizi" serisinden 25. kitap olarak piyasaya verilmiştir. Özgün dili İngilizce olan romanın bu ilk Türkçe çevirisini A. Yesari yapmıştır. Roman 2003 yılında İthaki Yayınları'nda tarafından Ben, Efsane! adıyla ve Özgen Berkol Doğan'ın çevirisiyle ikinci kez yayımlandı. Daha sonraki baskılarda ise Ben, Efsane başlığı kullanıldı.

<i>Aşk Hikâyesi</i> (film, 1970)

Aşk Hikâyesi 1970 ABD yapımı romantik-dramatik filmdir. Özgün adı Love Story olan film Kasım 1971'de Türkiye'de de gösterime girmiştir. Film birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de gişe rekorları kırmış, haftalarca gösterimde kalmıştır.

<i>Yaz Günüydü</i>

Yaz Günüydü 1971 ABD yapımı dramatik filmdir.Özgün adı Summer of '42 dur. Senaryosunu Herman Raucher'in kendi anılarına dayandırarak yazdığı filmi Robert Mulligan yönetmiş, önemli rollerinde Jennifer O'Neill, Gary Grimes, Jerry Houser ve Oliver Conant oynamışlardır. Filmin müziklerini Michel Legrand yapmış ve bu çalışması ile 1972 yılında En İyi Orijinal Müzik Akademi Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Graham Greene</span> İngiliz öykü ve roman yazarı

Henry Graham Greene İngiliz öykü ve roman yazarı. Eserlerinin ekseriyeti modern dünyanın karmaşık ahlakî ve siyasi problemleri üzerinde durur. 1935'te yazdığı England Made Me isimli romanının dışında hemen hemen bütün romanlarında Katolik temalar bir şekilde kendilerine yer bulur. Bu temaların en çok ağır bastığı dört roman Brighton Rock, The Power and the Glory, The Heart of the Matter ve dilimize Zor Seçim olarak çevrilmiş The End of the Affair 'dir. Bir dönem MI6 ajanı olarak da görev yapmış olan Greene, özellikle 1955 yılına ait Sessiz Amerikalı 'yı yazmasının ardından uluslararası politika ve espiyonaj faaliyetlerini konu alan birçok roman yazmıştır. Bunlar arasında en önemlileri Havana'da geçen Our Man in Havana, Haiti'deki Duvalier diktatörlüğünü konu alan The Comedians (Komedyenler), Arjantin'de geçen The Honorary Consul ve Sovyetler Birliği - Güney Afrika ekseninde ilerleyen The Human Factor 'dür.

<i>Esrarengiz Yolculuk</i> (film) film

Esrarengiz Yolculuk, 1966 ABD yapımı bilimkurgu, macera filmidir. Özgün adı Fantastic Voyage olan film 1968 Mart ayında Türkiye'de gösterime girmişti.

<i>Üçüncü Adam</i> (film)

Üçüncü Adam 1949 Birleşik Krallık yapımı kara filmdir. Özgün adı The Third Man olan film ABD'de The 3rd Man alternatif adıyla da gösterime sunulmuştu.

<i>Üçüncü Adam</i> (roman)

Üçüncü Adam, casus romanlarının babası olarak da anılan İngiliz yazar Graham Greene'in 1949 yılında çekilen aynı adlı ABD filmi için yazdığı senaryoya bir ön hazırlık olarak kaleme aldığı kısa romanın adıdır. Yazar ertesi yıl 1950'de bu eserini kitap halinde de yayımlamıştır. Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika'nın Gizemli Yazarları'nın yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yer almıştır.

Film

<i>Uzay Mikrobu</i>

Uzay Mikrobu, Amerikalı yazar Michael Crichton'un 1969 yılında yayımladığı bilimkurgu gerilim romanının adıdır. Özgün adı Andromeda Strain olan kitap, Türkiye'de 1974 yılında Mehmet Harmancı'nın çevirisiyle Uycan Yayınları'ndan çıkmıştı.

Küçük Dev Adam şu anlamlara gelebilir:

<i>Hükmedenler</i> (film)

Hükmedenler, 1978 ABD - İngiltere ortak yapımı bilimkurgu gerilim filmidir. Özgün adı Capricorn One olan film Türkiye'de sinemalarda Aralık 1979'da gösterilmiştir. Capricorn astronomide Oğlak Takımyıldızı, astrolojide de oğlak burcu anlamlarına gelmektedir. Capricorn One ise filmde Mars'a gidecek uzay aracının kod adıdır.

<i>Ani Tehlike</i> (roman)

Ani Tehlike, İngiliz romancı, askeri tarihçi ve yemek yazarı Len Deighton'ın 1962 yılında yayımladığı ilk ve en ünlü romanıdır. Bu çok satan romanın özgün adı The IPCRESS File dır. Beyin yıkama ve zihin kontrolüyle ilgili bu romanın özgün adı Ipcress dosyası anlamına gelmektedir. Buradaki IPCRESS kelimesinin açılımı "Induction of Psycho-neuroses by Conditioned Reflex under strESS" tir ve Baskı Altında Şartlı Refleksle Psikonevrozların Başlatılması olarak Türkçeye çevrilebilir.

<i>Ölüm Raporu</i>

Ölüm Raporu, 1955 yılı Fransa, İspanya ve İsviçre ortak yapımı psikolojik gerilim, gizem filmidir. Özgün adı Mr. Arkadin olan film İngiltere'de Confidential Report adıyla gösterilmişti. Film çevrildikten bir buçuk yıl sonra, 20 Eylül 1956'da Türkiye'de de sinemalarda gösterime girmişti. Film ABD'de ancak 1962 yılında gösterime girebildi.

Sessiz Amerikalı, İngiliz Katolik yazar Graham Greene'in ilk defa 1955 yılında yayınlanmış romanıdır. Özgün adı The Quiet American olan roman, Birinci Çinhindi Savaşı sırasında Vietnam'da geçer. İngiliz savaş muhabiri Thomas Fowler'ın bakış açısından anlatılan romanda, Fowler, Amerikalı gizli ajan Alden Pyle ve Vietnamlı genç bir kadın olan Phuong'u çevreleyen bir aşk üçgeninden hareketle, sömürgecilik mirası, belirtileri yeni görülmeye başlanmış Amerikan müdahaleci politikası ve 20. yüzyılın karmaşık siyasi buhranları içinde bireyin ahlâkî tutum alma problemleri gibi konular işlenmektedir.