İçeriğe atla

Üçlü İttifak Savaşı

Üçlü İttifak Savaşı
Tarih12 Ekim 1864 – 1 Mart 1870
(5 yıl, 4 ay, 2 hafta ve 3 gün)
Bölge
Güney Amerika; Paraguay, Brezilya ve Arjantin
Sonuç

Müttefik zaferi

  • Brezilya ve Paraguay arasında Loizaga–Cotegipe Antlaşması
  • Arjantin ve Paraguay arasında Machaín-Irigoyen Antlaşması
Coğrafi
Değişiklikler
  • Brezilya Apa Nehri'nin kuzeyindeki tartışmalı bölgeyi ele geçirdi
  • Arjantin tartışmalı Misiones Bölgesi'ni ve Pilcomayo Nehri'nin güneyindeki tartışmalı bölgeleri ele geçirdi
  • Taraflar
    Brezilya
    Arjantin
    Uruguay
    Paraguay
    Komutanlar ve liderler
    II. Pedro
    Bartolomé Mitre
    Domingo Faustino Sarmiento
    Venancio Flores
    Francisco Solano López (ölü)
    Güçler
    ~123.000 Brezilyalı asker
    ~30.000 Arjantinli asker
    ~5.500 Uruguaylı asker
    Toplam: ~160.000 asker
    ~80.000 Paraguaylı asker ve 70.000 Milis
    Kayıplar
    50.000 asker
    ~40.000 sivil
    18.000 asker
    ~10.000 sivil
    10.100 Uruguaylı
    Toplam: ~128.100 asker ve sivil
    ~240.000 asker ve sivil
    Toplam 150.000-500.000 ölü

    Üçlü İttifak Savaşı ya da Paraguay Savaşı olarak da bilinir. Arjantin, Brezilya ve Uruguay'dan oluşan koalisyon bloğu ile Paraguay arasında, 1864/65-1870 arası meydana gelen, Latin Amerika tarihinin en kanlı savaşıdır.

    Başlangıç

    Arjantin'in eski Başkanı Bartolomé Mitre (1862-1868).

    Savaşın tetikleyicileriyle ilgili birkaç teori var. Özünde, Arjantin revizyonizmi ve geleneksel Paraguaylı bakış açısı, Britanya İmparatorluğu'nun çıkarlarına baskın bir rol atfetmektedir. Klasik liberal tarih yazımı, Mareşal Francisco Solano López'in bu konudaki saldırgan politikasını vurgular. Paraguaylı başkan Mareşal Solano López, Kolorado Partisi'ne karşı bir iç savaşta özellikle Paysandú'yu savunmaya yardımcı olmak için Uruguay Blanko Partisi tarafından kullanılan hükûmetin yardımına gelmeye karar verdiğinde, 1864 sonlarında çatışma patlak verdi. Brezilya tarafından askeri olarak. López, Brezilya ve Arjantin hükûmetlerini Uruguay'a karşı herhangi bir saldırıyı "Plate Eyaletler'in dengesine bir saldırı" olarak değerlendireceği konusunda uyardı, ancak Brezilya askerleri Ekim 1864'te Uruguay topraklarını işgal etti. 12 Kasım 1864'te Brezilya'nın Uruguay'ı işgaline misilleme olarak, Paraguay hükûmeti Brezilya'da bir ticaret gemisini ve Brezilya'nın Mato Grosso eyaletinin valisini ele geçirerek savaşı başlattı ve ertesi gün ilan etti. İlk aşama, Aralık 1864'te Mato Grosso'nun işgalinden oluşuyordu ve bu sırada Paraguaylı güçler, bu vilayetin büyük bir bölümünü işgal etti ve yağmaladı. Henüz dış yardım almadan ve Venancio Flores'in birlikleri, Brezilyalı işgalciler, imparatorluk ekibi ve Arjantin hükûmetinden önemli lojistik destek almadan Uruguay hükûmeti teslim olmaya zorlandı. Solano López, Mitre tarafından reddedilen bir taleple Arjantin Devlet Başkanı Bartolomé Mitre'den, Arjantin topraklarını Uruguay'a doğru askerleriyle geçme izni istedi. Savaşan birliklerin kendi bölgesini geçmesine izin vermiş olsaydı, Arjantin'in şimdiye kadar kamuya açık tarafsız konumunu terk etmiş olacaktı; Öte yandan Arjantin hükûmeti, Uruguay'ın Kolorado Partisi'ne sempati duyuyordu. Buna cevaben, Paraguaylı birlikler Nisan 1865'te Arjantin'deki Corrientes şehrini işgal ederek Arjantin'i Brezilya ve yeni Uruguay hükûmeti ile ittifak halinde savaşa girmeye zorladı. O andan itibaren "Üçlü İttifak Savaşı" başladı. Buenos Aires ve Rosario dışında (basının Brezilya lehine güçlü siyasi propaganda yaptığı yer), Arjantin'in çatışmaya girişi popüler değildi ve gönderilen askerlerin büyük bir kısmı bunu yapmaya zorlandı.

    Sonuçlar

    Savaş, 1870'te Paraguay'ın yenilgisiyle sona erdi ve bu da demografik bir felakete yol açtı: farklı kaynaklara göre, ülke nüfusunun% 50'sini ve belki de yetişkin erkek nüfusunun% 90'ından fazlasını kaybetti. Paraguay, Brezilya ile halen diplomatik anlaşmazlık içinde bulunduğu bölgelerin büyük bir bölümünü kaybetti ve büyük bir savaş tazminatı ödemeye mahkûm edildi.

    Kaynakça

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">Uruguay</span> Güney Amerika ülkesi

    Uruguay veya resmî adıyla Uruguay Doğu Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın güneydoğusunda bulunan ülkedir. Batı ve güney batısında Arjantin, kuzeyi ve kuzeydoğusunda Brezilya bulunan ülke yaklaşık 176.000 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Coğrafi olarak Surinam'dan sonra Güney Amerika’ın en küçük ülkesidir. Nüfusu 3,51 milyon olan Uruguay’da, başkent Montevideo yaklaşık 1,8 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

    <span class="mw-page-title-main">Paraguay</span> Güney Amerikada ülke

    Paraguay Cumhuriyeti, Güney Amerika'da bir ülkedir. Denize kıyısı olmayan bir ülke, güneyi ile güneybatısında Arjantin, kuzeyi ile kuzeydoğusunda Brezilya, kuzeybatısında ise Bolivya ile çevrelenmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

    Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

    <span class="mw-page-title-main">Josef Mengele</span> Alman suçlu (1911-1979)

    Josef Rudolf Mengele, Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen bir Alman Nazi doktor. 2 milyon kişinin insanlık suçu işlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır.

    <span class="mw-page-title-main">Amerika yerlileri</span>

    Amerika yerlileri, Avrupalılar'ın gelişinden önce Amerika kıtasında yaşayan Eskimo-Aleut halkları ile Kızılderilileri kapsayan ortak ad. Bazıları bu adı İngilizce Amerindian terimin karşılığı olarak yalnızca Kızılderililer için kullanır ve Eskimo-Aleut halklarını dahil etmez. Alaska ve Kanada gibi hem Eskimo hem de Kızılderili nüfus barındıran yörelerde Amerika yerlisi adı her ikisi için kullanılırken, Kıta ABD'sinden Arjantin'e kadar Eskimo barındırmayan diğer yörelerde yalnızca Kızılderili anlamındadır.

    <span class="mw-page-title-main">Francisco Solano López</span>

    Francisco Solano López, Carlos Antonio Lopez'in büyük oğluydu.

    <span class="mw-page-title-main">Alfredo Stroessner</span> Paraguaylı asker ve diktatör

    Alfredo Stroessner Matiauda, 1954 ve 1989 yılları arasında Paraguay'ı yöneten askeri diktatör. Latin Amerika'da 20. yüzyılın en uzun süren diktatörlüğünü kurdu.

    <span class="mw-page-title-main">Üçlü İttifak (1882)</span> 1882den 1914e kadar Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya arasında kurulan ittifak

    Üçlü İttifak Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya arasında yapılanan ve 1882'den 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlamasına kadar süren askeri ittifaktır. Antlaşmaya göre eğer bir üye diğer büyük güçlerden biri tarafından saldırıya uğrarsa diğerleri ona yardım edecektir. İlave olarak, İtalya kendi teşebbüslerinin doğrudan Büyük Britanya'ya karşı yapılmış olarak değerlendirilemeyeceğini beyan etmiştir. Temmuz 1902'te İttifakın yenilenmesinden kısa bir süre sonra İtalya benzer bir garantiyi Fransa'ya da vermiştir. Yine özel bir anlaşmaya göre, ne Avusturya-Macaristan ne de İtalya Balkanlar'daki statükoyu önceden diğerine danışmadan değiştirmeyecektir. 7 Ekim 1879 tarihinde Alman İmparatorluğu ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında gerçekleştirilen İkili İttifak, bu antlaşmanın öncülü kabul edilir. Bir görüşe göre Mihver Devletleri de ardılıdır.

    <span class="mw-page-title-main">Curupaity Muharebesi</span>

    Curupaity Muharebesi, Üçlü İttifak Savaşı'nın önemli çarpışmalarından biri.

    <span class="mw-page-title-main">Arjantin-Brezilya Savaşı</span>

    Arjantin - Brezilya Savaşı, Arjantin ile Brezilya İmparatorluğu arasında 10 Aralık 1825'ten 27 Ağustos 1828'e kadar Güney Brezilya ve Uruguay bölgelerinde gerçekleşen savaş. Savaş sonucu kısmi Arjantin, kısmi Brezilya zaferi ile sonuçlanmış ve Uruguay devleti kurulmuştur.

    <span class="mw-page-title-main">Condor Planı</span> 1970li yıllarda Latin Amerikadaki sağ diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu operasyon

    Condor Planı veya Condor Operasyonu, 1970'li yıllarda Latin Amerika'daki sağ diktatörlüklerin CIA desteğiyle uygulamaya koyduğu operasyon. Bill Clinton döneminde (2000) açıklanan belgeler sonucunda CIA desteği daha açık biçimde ortaya konmuştur.

    <span class="mw-page-title-main">Gran Chaco</span> Güney Amerikada bir bölge

    Gran Chaco, Paraguay Nehri'nin batısında, doğu Bolivya, Paraguay, kuzey Arjantin ve Brezilya'nın Mato Grosso ile Mato Grosso do Sul eyaletlerinde Río de la Plata havzasının doğal bölgesi olan, seyrek nüfuslu, 647,500 km² genişlikte, sıcak ve yarı-kurak düzlük.

    <span class="mw-page-title-main">Brezilya İmparatorluğu</span> Brezilya ve Uruguay toprakları üzerinde var olmuş devlet

    Brezilya İmparatorluğu, 19. yüzyılda bugünkü Brezilya ve Uruguay toprakları üzerinde var olmuş devlet.

    <span class="mw-page-title-main">II. Pedro (Brezilya imparatoru)</span>

    II. Dom Pedro, Brezilya İmparatorluğu'nun ikinci ve son hükümdarıydı ve 58 yılı aşkın bir süre hüküm sürdü. Brezilya İmparatoru I. Dom Pedro ve İmparatoriçe Dona Maria Leopoldina'nın yedinci çocuğu olarak Rio de Janeiro'da doğdu ve böylelikle Braganza Hanedanı'nın Brezilya kolu kurulmuş oldu. Babasının beklenmedik tahttan çekilmesi ve 1831'de Avrupa'ya giderek, beş yaşındaki Pedro'yu İmparator olarak geride bırakması, onun acımasız ve yalnız bir çocukluğa ve ergenlik geçirmesine sebep oldu, zamanını kuralları öğrenmek ile geçirmek zorunda kaldı. Bu zamandaki saray entrikaları ve siyasi kargaşa ortamı ile ilgili deneyimleri, sonraki dönem karakterini büyük ölçüde etkiledi; ülkesine ve halkına karşı güçlü bir görev duygusu ve bağlılığı olan, ancak hükümdar olarak rolüne giderek artan bir şekilde bunalımlar yaşadı.

    <span class="mw-page-title-main">Foz do Iguaçu</span> Brezilyanın Paraná eyaletinde belediye

    Foz do Iguaçu, Brezilya'nın Paraná eyaletinde bulunan belediye. Nüfus 2020 sayımına göre 258.248 idi.

    <span class="mw-page-title-main">Brezilya'nın bölgeleri</span>

    Brezilya'nın bölgeleri, Brezilya'nın jeopolitik amaçlarla kullanılan bölgeleridir. Bölgeler, Brezilya Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü (IBGE) tarafından tanımlanmış olup coğrafi, sosyal ve ekonomik faktörleri göz önünde bulundurarak yalnızca akademik olarak faaliyet göstermektedirler ve federal düzeydeki hükûmet programlarının yönlendirilmesinden başka siyasi etkileri bulunmamaktadır.

    <span class="mw-page-title-main">Arjantin-Brezilya ilişkileri</span>

    Arjantin-Brezilya ilişkileri, hem yakın hem de tarihseldir. Ekonomiyi, ticareti, kültürü, eğitimi ve turizmi kapsar. Savaş ve rekabetten dostluk ve ittifaka kadar bu karmaşık ilişki iki yüzyılı aşkın bir süredir devam ediyor. Ülkeler ayrıca, her ikisi de başkanlık sistemine sahip federal cumhuriyetler olan bir hükûmet sistemini paylaşır.

    <span class="mw-page-title-main">Uruguay İç Savaşı</span>

    Uruguay İç Savaşı, bağımsız Uruguay'ın liderleri arasında çıkan çatışma. Savaş resmi olarak 1839'dan 1851'e kadar sürdü, ancak 1832'de başlayan ve Blancos fraksiyonunun 1904'teki son askeri yenilgisine kadar devam eden silahlı çatışmalar bu savaş kapsamında değerlendirilmiştir. Colorado Partisi ve Ulusal Parti haricinde, ülkenin komşuları ve Avrupa milletleri tarafından da destek gören bu çatışmaya, Brezilya İmparatorluğu, Arjantin Konfederasyonu, Buenos Aires Eyaleti, Birleşik Krallık, Fransa Krallığı ve İtalyan Vatansever Giuseppe Garibaldi önderliğinde toplanmış bir grup İtalyan gönüllü de katılmıştır. Colorado Partisini destekleyen büyük askeri çeşitlilik, mücadelelerinin "ulusal kurtuluş" çerçevesinde değerlendirilmesini zorlaştırsa da, Colorado Partisi bu çeşitliliğin "tiranlığa" karşı "insanlığı" ve "medeniyeti" savunan güç olarak görülmesi gerektiğini savundu. Uruguay'ın o zamanlardaki nüfusu 15.000 ' i Montevideo' da olmak üzere 60.000 kişi olduğundan, askerlerin ve atlıların sayısı birkaç bin kişiyi geçmiyordu.

    Vargas dönemi, Brezilya tarihinde Getúlio Vargas'ın devlet başkanı olduğu 1930 ve 1945 arası dönemi kapsayan dönemdir. 1930'dan 1937'ye kadar olan dönem, İkinci Brezilya Cumhuriyeti olarak bilinir ve 1937'den 1946'ya kadar olan Vargas Dönemi'nin diğer kısmı, Üçüncü Brezilya Cumhuriyeti olarak bilinir. Getúlio Vargas, ülkede yansımaya başlayan uluslararası jeopolitik belirsizlik anında Brezilya'nın başkanı oldu. Demokratik temsili siyasi partiler hiçbir zaman Brezilya DNA'sının bir parçası olmadılar ve bu 1930'larda bir kez daha kanıtlandı. Avrupa'da artan kutuplaşmayı yansıtan Brezilya'nın siyasi süreci, biri Komünist Parti'den büyük ölçüde etkilenen ve tenentes şöhretinin karizmatik Luís Carlos Prestes'i - Ulusal Kurtuluş İttifakı (ANL) tarafından yönetilen iki karşıt gruba ayrıldı. Sağ, Plínio Salgado adında havalı bir figürün önderlik ettiği, faşistten ilham alan bir hareket olan Integralizm'de vücut buldu. Bu iyi örgütlenmiş ve finanse edilmiş gruplar 1930 Liberal İttifak'ın kalıntılarını hızla bastırdı ve sokaklara hakim olmaya başladı. Getúlio kendi elementindeydi. Birbirlerini dikkatlice birbirine düşürdü ve ortalama Brezilya vatandaşı arasında açık, rekabetçi siyasetin hem lüks hem de tehlikeli olduğu izlenimini yarattı.

    <span class="mw-page-title-main">Arjantin Ordusu</span> Arjantin silahlı kuvvetleri

    Arjantin Ordusu, Arjantin Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin kara kuvvetleri kolu ve Arjantin'in üst düzey askerlik hizmetidir. Arjantin Anayasası'na göre, Arjantin Devlet Başkanı Silahlı Kuvvetlerin başkomutanıdır ve komuta yetkisini Savunma Bakanı aracılığıyla kullanır.