İçeriğe atla

Üç Kralın İttifakı

Üç Kralın İttifakı (“Prusya, Saksonya ve Hannover Arasında İttifak Antlaşması”) 26 Mayıs 1849 tarihli bir anlaşmaydı. Prusya Krallığı, Hannover Krallığı ve Saksonya Krallığı arasında akdedilmişti. Devrimi şiddetle bastırmaya devam ederken, "Alman işlerinin birleşik yönetiminin kurulması" konusunda anlaştılar.[1] Amaç, bir Alman federal devleti olan bir Alman İmparatorluğu'nun kurulmasıydı. Proje daha sonra Erfurt Birliği adını aldı.

İttifakın antlaşma metni, geçici bir anayasal düzeni temsil ediyor ve buna bir seçim yasası taslağı eşlik ediyordu. Tahkim mahkemesi konusunda da bir anlaşma vardı. İki gün sonra, Alman İmparatorluğu için bir anayasa taslağı (daha sonra Erfurt Birliği Anayasası olarak bilinir) izledi. Bu taslak, bir önceki ayın Frankfurt İmparatorluk Anayasasına dayanıyordu.

Diğer eyaletler birleşme girişimine katıldı, ancak diğer Bavyera ve Württemberg krallıkları katılmadı. Hannover ve Saksonya, 1849 sonbaharında birleşme girişiminden ayrıldı. En geç 1850 Sonbahar Krizinden sonra Erfurt Birliği sona erdi.

Geliştirme

Nisan ayında Frankfurt imparatorluk tacı reddedilirken, dördüncü Prusya kralı Friedrich Wilhelm, diğer Alman eyaletlerini bir federal devletin kuruluşunu tartışmaya davet etti. Baş danışmanı Joseph von Radowitz'di. 17 Mayıs 1849'dan itibaren Prusya, Bavyera, Württemberg, Hannover ve Saksonya temsilcileri Berlin'de toplandı. Ancak anlaşmayı yalnızca Prusya, Hannover ve Saksonya imzaladı.[2] Hannover ve Saksonya ise yalnızca tüm Alman devletleri (Avusturya hariç) ittifaka katılırsa (tüm katılım maddesi) anayasaya bağlı kalacaklarını beyan ederek çekince koydu.

İçindekiler

26 Mayıs 1849 tarihli ittifak antlaşması, Reich ve federal devlet kelimelerinden kaçınıyor, ancak (giriş cümlesinde) "Alman işlerinin birleşik bir yönetiminin kurulması, aynı ilkelere göre ilerlemeye kararlı hükümetlerin daha yakın bir birliği" için bir ittifaktan bahsediliyordu. İttifak, Alman Konfederasyonunun tüm üye devletlerine açık olmalıdır.[3]

Ayrıca, sözleşme halihazırda organlar kurmaktadır (Madde III):

  • Prusya, 1 Haziran'dan itibaren bir yıl süreyle "bu ittifakın amacına ulaşmak için alınacak önlemlerin genel yönünü" belirleme hakkına sahip olacak. Bundan sonra, ya (iki gün sonra yayınlanan) “İmparatorluk Anayasası” uygulanacak ya da mevcut antlaşma kuralları genişletilebilecekti.
  • Müttefiklerden her biri, amaca ulaşmak için iş yapmak üzere bir veya daha fazla yetkiliyi bir "yönetim kuruluna" gönderir.
  • Bir Reichstag anayasasına karar vermeli.
  • Ayrıca bir federal mahkeme (Madde V) ve iç karışıklık durumunda askeri yardım talep etme olasılığı vardır. Operasyonlar Prusya tarafından yönetilecekti.

Madde IV'e göre, müttefikler “Alman halkına” bir anayasa vereceklerdi. Taslak aralarında kararlaştırıldı ve bu sözleşmeye eklendi. Taslak, bir seçim yasası taslağı ile birlikte bir Erfurt Birlik Parlamentosu'na (Reichs-Assembly) sunulacaktır. Reich Meclisi değişiklik teklif ederse, müttefiklerin onay vermesi gerekecekti.

Kaynakça

  1. ^ "Das Erfurter Unionsparlament 1850 – Gesellschaft zur Erforschung der Demokratiegeschichte". gedg.org. 16 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Werkansicht". Sachsen.Digital. 
  3. ^ "26. Mai 1849: Preußen, Hannover und Sachsen gegen Österreich - WELT". DIE WELT. 24 Mayıs 2018. 16 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera</span> Almanyada bir eyalet

Bavyera, resmî adıyla Özgür Bavyera Devleti, Almanya'nın güneydoğusunda bir eyalet. Yüzölçümü bakımından Almanya'nın en büyük eyaletidir. Başkenti Münih'tir. Diğer önemli kentleri ise Nürnberg, Augsburg, Regensburg, Ingolstadt, Bamberg ve Würzburg'dur. Batıda Baden-Württemberg ve Hessen eyaletleri, kuzeyde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, doğuda Çekya, güney ve güneybatıda Avusturya ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Almanya Konfederasyonu</span> Main Nehri’nin kuzeyindeki Alman devletlerinin Prusya önderliğinde 1867de kurdukları birlik

Kuzey Almanya Konfederasyonu, Prusya'nın Avusturya karşısında kazandığı zaferin ardından, Main Nehri'nin kuzeyindeki Alman devletlerinin Prusya önderliğinde 1867'de kurdukları birliktir. Başkenti Berlin, devlet başkanı Prusya kralı, başbakanı ise Prusya şansölyesiydi. 1871'de Alman İmparatorluğu'na katılan konfederasyonun anayasası imparatorluk anayasasına örnek alındı.

<span class="mw-page-title-main">Alman İmparatorluğu</span> 1871den 1918e dek Almanya

Alman İmparatorluğu ya da İkinci Reich, 18 Ocak 1871'de Prusya ve diğer Küçük Alman Devletlerinin özellikle Otto von Bismarck'ın katkılarıyla, birleşmesiyle oluşan birleşik Alman devletidir. İlk imparatoru I. Wilhelm'in taç giymesiyle imparatorluk resmen kuruldu. Yeni İmparatorluğu Habsburg Hanedanı yerine Hohenzollern Hanedanı yönetti, başkent Berlin yapıldı. Yeni İmparatorluk, Avusturya'yı toprakları dışında bıraktı. 1884'ten itibaren Almanya, Avrupa dışında sömürgeler kurmaya başladı. Hızlı büyüyen ekonomisiyle, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu, ordusu ve donanmasıyla Büyük Britanya'ya kafa tutar hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">Alman Konfederasyonu</span> 1815 Viyana Kongresi ile kurulan ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun yerini doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur

Alman Konfederasyonu Orta Avrupa'da, 1815 Viyana Kongresi ile 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur. 1848'te, liberal ve milliyetçi ihtilalciler birleşmiş bir Alman Devleti kurmaya çalıştılar. Fakat Alman eyaletleri arasındaki görüşmeler olumsuz sonuçlanınca konfederasyon 1848'de dağıldı. Buna karşın 1850'de tekrar kuruldu. İki üstün ülke, Prusya ve Avusturya arasındaki Alman devletçiklerinin lideri olma konusundaki çekişme, 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu ve konfederasyon dağıldı. Böylece 1866'da, kuzey Almanya'da, Kuzey Almanya Konfederasyonu ve birçok devletçik kuruldu ve bunlar 1871 yılına kadar varlıklarını sürdürdü. Bu sürecin sonunda Prusya'nın önderliğinde Alman İmparatorluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Zollverein</span> Genellikle Alman kökenli devletlerin kurduğu gümrük antlaşması

Zollverein ya da Alman Gümrük Birliği, bölge içindeki gümrük ve ekonomi politikalarını yönetebilmek amacıyla Alman eyaletleri arasında kurulmuş bir koalisyon. Birlik, 1818'de kurulduğunda çeşitli Prusya ve Hohenzollern toprakları arasındaki ekonomik bağları güçlendirdi ve aynı zamanda Prusya'yı da yöneten Hohenzollern ailesinin komşu olmayan toprakları arasında ekonomik temas kurulmasını sağladı. 1820'den 1866'ya kadar çoğu Alman eyaletini içine alacak şekilde genişledi. Avusturya sıkı korunan endüstrisi sebebiyle dışarıda bırakıldı; bu ekonomik dışlama özellikle 1850'ler ve 1860'larda orta Avrupa egemenliği için Avusturya-Prusya arasındaki rekabeti alevlendirdi. 1866'da Kuzey Almanya Konfederasyonu'nun kurulmasıyla Zollverein yaklaşık 425.000 kilometrekarelik bir alana ulaştı ve İsveç, Lüksemburg gibi Alman olmayan ülkelerde ekonomik anlaşmalar yapılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera Krallığı</span> 1806-1918 yılları arasında var olan bir Alman devleti

Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya (vilayet)</span>

Saksonya vilayeti, Prusya Krallığı ile Özgür Prusya Eyaleti'nin vilayetlerinden biriydi. Vilayetin merkezi Magdeburg idi.

<span class="mw-page-title-main">I. Wilhelm (Württemberg kralı)</span>

I. Wilhelm, 30 Ekim 1816'dan ölümüne kadar hüküm süren Württemberg kralı.

<span class="mw-page-title-main">I. Karl (Württemberg kralı)</span>

I. Karl, 25 Haziran 1864'ten 1891 yılına kadar Württemberg kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Prusya Devleti</span>

Bağımsız Prusya Devleti, 1918'den 1947'ye kadar Almanya'nın kurucu devletlerinden biriydi. Birinci Dünya Savaşı'nda Alman İmparatorluğu'nun yenilgisinden sonra Prusya Krallığı'nın halefi olan bu krallık, Weimar Cumhuriyeti döneminde de imparatorluk döneminde olduğu gibi Almanya'nın egemen devleti olmaya devam etti. Avrupa'daki kayıplar kendi topraklarından gelmişti. Özgür Prusya Devleti'nin başkenti Berlin'di ve Almanya topraklarının % 62'sine ve nüfusunun % 61'ine sahipti. Prusya, geçmişteki otoriter devletten çıkarak 1920 anayasasına göre parlamenter demokrasiye geçti. Weimar döneminde neredeyse tamamen demokrasi yanlısı partiler tarafından yönetildi ve siyasi olarak Cumhuriyet'in kendisinden daha istikrarlı olduğunu kanıtladı. Sadece kısa kesintilerle, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) bir cumhurbaşkanı seçildi. Yine SPD'den olan İçişleri Bakanları, yönetim ve poliste cumhuriyet reformunu zorladı, bunun sonucunda Prusya, Weimar Cumhuriyeti içinde demokrasinin bir kalesi olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Almanya çözümü</span>

Küçük Almanya çözümü, Alman sorununun ayyuka çıktığı 1848/49 devrimi döneminde ve sonrasında tartışılan iki çözümden biriydi. Diğeri Büyük Almanya çözümü olarak adlandırıldı. Küçük Almanya çözümü 1867-1871'de uygulandıktan sonra terim anlamını yitirdi. Diğer terim, Büyük Almanya, Avusturya'nın dahil edilmesi için kullanılmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">1850 Sonbahar Krizi</span>

Sonbahar Krizi ya da Kasım Krizi, 1850'de Almanya'da yaşanan siyasi-askeri bir çatışmadır. Bir yanda Alman Konfederasyonunu yeniden kurmak isteyen Alman devletleri ve Erfurt Birliğini kuran Prusya, diğer yanda buna karşı çıkan Avusturya vardı. Bu bölünme, Almanya'da neredeyse savaşa yol açtı ve sonunda Prusya'nın geri çekilmesiyle önlendi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Almanya çözümü</span>

Büyük Almanya çözümü, 1848 Frankfurt Ulusal Meclisi'nde tartışılan ancak reddedilen Avusturya'nın dahil olduğu ve onun tarafından yönetilen bir Alman ulusal devleti modelidir. Sonunda kararlaştırılan ve Avusturya dışındaki Alman Konfederasyonunun tüm üyelerinin Prusya hegemonyası altında olmasını sağlayan Küçük Almanya çözümüne zıttı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Avusturya</span>

Büyük Avusturya, Habsburg'un yönettiği Avusturya'nın kontrol ettiği Alman dışı unsurlar ile Alman Konfederasyonunda bulunan tüm Alman bölgelerin katılmasını içeriyordu. Doğu-Orta Avrupa'daki Habsburg topraklarının geniş alanları, önceki Alman devletler konfederasyonu Alman Konfederasyonu'a ait değildi. İlgili planlara, Büyük Avusturya, Yetmiş Milyon Reich veya önerenlerin ardından Schwarzenberg Planı veya Schwarzenberg-Bruck Planı gibi isimler verildi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya'nın Main Nehri Harekâtı (1866)</span> Prusya "Main Ordusu"nun 1866 Avusturya-Prusya Savaşındaki harekâtları

Prusya'nın Main Nehri Harekâtı ya da Main Harekâtı, Prusya ordusunun 1866 Avusturya-Prusya Savaşı sırasında Güney Almanya'daki Avusturya müttefiklerine karşı Main nehri bölgesinde gerçekleştirdiği bir harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Langensalza Muharebesi (1866)</span>

Langensalza Muharebesi, 27 Haziran 1866'da, Avusturya-Prusya Savaşı sırasında, günümüzde Almanya'nın Bad Langensalza yakınlarında, Hannover Krallığı ile Prusya Krallığı arasında gerçekleşti. Hannoverliler savaşı kazandılar ancak daha sonra daha büyük ve güçlendirilmiş bir Prusya ordusu tarafından kuşatıldılar. Güneydeki Bavyera müttefikleriyle bağlantı kuramayan Hannoverlılar teslim oldu.