Ütopya (anlam ayrımı)
Ütopya, gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce. Şu anlamlara da gelebilir:
- Ütopya (kitap), Thomas More tarafından kaleme alınan aynı isimdeki eser.
- "Ütopya" (yarışma), Tv8 tarafından yayınlanan yarışma
Ütopya, gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce. Şu anlamlara da gelebilir:
Robert Nozick, Amerikalı filozof. Nozick Anarşi, Devlet ve Ütopya isimli kitabı ile bilinir.
Ütopya, Thomas More tarafından yazılan, Yunanca “olmayan yer” sözcüğünden "yaratılmış" kelime ile aynı ismi taşıyan kitap. İki bölümden/kitaptan oluşur. Birinci kitap, Konsey Diyaloğu ve ikinci kitap, Ütopya Üzerine Söylev başlıklarını içerir. Kurgusal bir ada devletindeki ideal toplumsal yaşam düzenini konu alır.
Distopya, çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır.
Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum.
Şeyh Bedreddin Mahmud, Bedreddin Simâvî veya Simavnalı Bedreddin, İslâm tasavvufunun Vahdet-i Vücud okuluna mensup mutasavvıf, filozof ve Osmanlı kazaskeri. Şeyh Bedreddin İsyanı diye bilinen dini ve siyasi ayaklanmanın lideri.
Fransızca bir terim olan art brutun tam karşılığı "ham sanat"tır. Art brutda profesyonel olmayan, kendiliğinden bir sanat söz konusudur.
Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.
Kıbrıs Cumhuriyeti, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1981 yılında gerçekleştirmiş ve o yıldan günümüze 35 kez katılmıştır. Kıbrıs'ın ilk temsilcisi Island müzik grubu olmuş, yarışmada altıncı olmuştur. En iyi derecesini 2018 yılında Eleni Foureira ile ikinci olarak almıştır.
Rusya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Channel One ve Russia-1 isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Rusya 2008 yarışması'nı "Believe" adlı şarkısıyla Dima Bilan ile kazanmıştır. Rusya 21.yüzyılda en fazla ilk 5'te bitiren ülke unvanını elinde bulundurmaktadır. 2000 yılında Alsu ile, 2006 yılında Dima Bilan ile, 2012 yılında Buranovskiye Babuşki ile ve 2015 yılında Polina Gagarina ile ikinci, 2003 yılında T.A.T.u. ile, 2007 yılında Serebro ile, 2016 ve 2019 yılında Sergey Lazarev ile üçüncü ve 2013 yılında Dina Garipova ile beşinci olmuştur.
Malta, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1971 yılında, Public Broadcasting Services (PBS) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Malta iki kez ikinci ve iki kez üçüncü olmasına rağmen, yarışma hiç kazanamadı. İlk başta, ada devleti ana dili olan Maltaca dilinde şarkı gönderdi, ancak 1971 ve 1972 yıllarında yapılan ilk iki katılımında sonuncu oldu ve 1975 yarışmasının ardından yarışmadan çekildi.
İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.
Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.
Acun Medya, 27 Eylül 2006 tarihinde kurulmuş, medya sektöründe hizmet veren şirket. Şirket ticaret odası kayıtlarına göre 3.060.000 TL sermaye ile Acun Ilıcalı, Esat Yontunç, Çaykun Ertan, Alpay Kazan, Mustafa Kazan ve Evren Çağlar tarafından kurulmuştur. Şirketin sahibi aynı zamanda şirketin bünyesindeki televizyon programlarının çoğunun sunuculuğunu yapan Acun Ilıcalı'dır. Şirket, TV8'i de bünyesinde bulundurmaktadır.
Kahramanlar Doğmalıydı, Şevket Süreyya Aydemir'in 1974 yılında Çağdaş Yayınları tarafından yayınlanan aynı zamanda son romanı olan kitap.
Ukrayna, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 2003 yılında katılmıştır. Національна Телекомпанія України (NTU) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ukrayna, 2003 yılında yarışmaya ilk defa katılan tek ülke olmuştur.
Ütopya, 29 Ekim 2014 tarihinde TV8'de yayınlanmaya başlayan ve 20 Eylül 2015 tarihinde final yapan Türk yarışma programıdır.
Distopik filmler listesi, içerisinde bir distopi barındıran açıklamalı sinema ve televizyon filmleri listesidir. Distopya, ütopyanın tam aksidir. Distopyalar içerisinde sıklıkla fukaralık, diktatörlük, şiddet, açlık, hastalık ya da aşırı çevre kirliliği gibi özellikler öne çıkmaktadır. Böylesi distopyalarda ortalama bir vatandaşın hayatı, bugüne kıyasen çok kötü bir durumdadır. Tipik distopyalardan birisi devletlerin halk üzerinde ve halkın özgür düşüncesi üzerinde kontrolü ele geçirdiği ya da kontrolü ele geçirmeye çalıştığı yönetim sistemleridir. Böylesi sistemlerde özgürlüğe yer yoktur. Distopyaların diğer örnekleri zekâ ve ayrımcılık gibi konuları da ele alabilir.
Ejderhanı Nasıl Eğitirsin: Gizli Dünya, DreamWorks Animation tarafından üretilmiş ve Universal Pictures tarafından dağıtılan 2019 Amerikan yapımı bilgisayar animasyonu aksiyon fantastik filmidir.
Feminist bilimkurgu cinsiyet eşitsizliği, cinsellik, ırk, ekonomi ve üreme gibi feminist temaları irdeleyen ama yalnızca bunlarla da sınırlı kalmayan bilimkurgunun bir alt alanıdır. Feminist bilimkurgu baskın kültürü eleştirme eğilimi nedeniyle politiktir. En tanınmış feminist bilimkurgu eserlerinden bazıları bu temaları cinsiyet eşitsizliklerinin ya da cinsiyet güç dengesizliklerinin olmadığı toplumları ütopyalar ya da cinsiyet eşitsizliğinin şiddetlendiği dünyaları anlatan distopyalar ile bu temaları açıklamış ve dolayısıyla feminist çalışmanın devam etmesi gerektiğini vurgulamışlardır.
Yeni Ütopya, Karayip Denizi'nde su altı topraklarından yükselen yapılar inşa etmenin umulduğu Karayip Denizi'ndeki bir mikro ulustur. İlk kez 13 Nisan 1999'da Amerikalı iş insanı Howard Turney tarafından ilan edildi.