İçeriğe atla

Üstün Lezzet Ödülü

Superior Taste Award (Üstün Lezzet Ödülü), mükemmel tat ve kalitedeki yiyecek ve içecekleri onaylayan ve her yıl verilen bir ödüldür. Ödüller 2005 yılından beri Brüksel, Belçika'da bulunan International Taste & Quality Institute (iTQi)[1] tarafından verilmektedir. Ödül, distribütörlere ve tüketicilere yiyecek ve içecek ürünlerinin ayırt edilebilmesi için pazarlama araçları ve görüşler sağlamaktadır. Ödül ayrıca, kalite departmanları için Avrupalı aşçılar, içecek uzmanları ve içki uzmanları tarafından hazırlanan detaylı raporlar ve duyusal analizler de sağlamaktadır.

Değerlendirmeye alınan ürünler

Marketlerde mevcut ve tatmaya uygun tüm yiyecek ve içecek ürünleri. Test edilmiş ürünlerin ana kategorileri:

İÇECEK

YİYECEK

Ürünler 100'den fazla ülkeden, küçük üreticilerden uluslararası firmalara kadar bütün ölçeklerden firmalar tarafından sunulmuştur.

5J,Sanchez Romero Carvajal25 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(serrano salamı20 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), Anheuser-Busch Inbev12 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Leffe birası), Alpro Soya](soya ürünleri), Tadim Gida Maddeleri Sanayi Ve Ticaret A.S.10 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Zeytinyağı), Attiki Bee Culturing11 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (bal), Baltika Breweries (bira), Beniotome Shuzo13 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (shochu), Bols Sp. Z.O.O. (votka), Carlsberg Polska S.A. (bira), Unilever (zeytinyağı, mayonez), Doti WWC (çikolata), Carrefour22 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(hazır yemekler), Coca-Cola Germany (Maden suyu), Apollinaris), Elite Cafe Sp. z o.o. (kahve), Franz Simmler23 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (reçel), Eckes-Granini 15 Mart 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(meyve suyu), Mythos Brewery S.A.16 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (bira), Jamnica d.d. (meyve suyu, maden suyu), Nestlé Waters18 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (maden suyu S. Pellegrino), Sapporo Breweries8 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (sert içkiler), [Wyborowa sa] (votka), [Zoladkowa Gorzkaetc] (votka), Nestlé Waters (S. Pellegrino), Prenzel17 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (likör), Ron Montero12 Nisan 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (rom)

Jüri

Ürünler alanlarında lider 125'ten fazla tanınmış, Avrupalı aşçı, içecek uzmanı ve içki uzmanı tarafından test edilirler. Her jüri üyesi yiyecek-içecek tatma ve hazırlama alanlarında yıllarca kazanılmış uluslararası deneyime sahiptir.

iTQi; Federazione Italiana Cuochi24 Ocak 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Académie Culinaire de France, Academy of Culinary Art, Euro-Toques(Avrupalı Aşçılar Derneği), Association de la Sommellerie Internationale (ASI)4 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi 12 aşçılık organizasyonu ile ortaklık halindedir.

Tadım İşlemleri

Üreticiler ürünlerini Mart ayının başlangıcına kadar iTQi websitesi aracılığı ile girebilirler. Mart ayı boyunca üyeler Brüksel'de toplanırlar. Her ürün, sadece kendi kategorisinde (karşılaştırma yapılmaz) olmak üzere test edilmektedir. Yani bu ürünler arası bir rekabet değildir. Asıl odak, duyusal analiz metodolojisi doğrultusunda tad hoşnutluğunun yoğunluğudur. Her aşçı,içki uzmanı veya içecek uzmanı, her kriter için ayrı bir not verir ve ayrıca sonucu etkileyecek bir yorumda bulunur. Tad ve ilk izlenim kriterleri yüksek ağırlıkta olmak üzere, jüri tarafından verilen tüm notlar derlenir. Sonuçlar, ayrıca yorumları ve tavsiyeleri içeren bir rapor şeklinde katılımcılara gizli olarak iletilir.

Ödüller

En az %70 skora sahip ürünler şu şekilde ödüllendirilir:

  • %70-%80 arası skor, bir yıldız: Ürünler "İyi Tat" sıfatı ile ödüllendirilir
  • %80-%90 arası skor, iki yıldız: Ürünler "Dikkat Çekici" sıfatı ile ödüllendirilir.
  • %90 ve üstü skor, üç yıldız: Ürünler "Fevkalade" sıfatı ile ödüllendirilir

Kaynakça

  1. ^ "International Taste & Quality Institute (iTQi)". 1 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Votka</span> Rusların millî içkisi

Votka veya orijinal ismiyle Vodka, Polonya ve Rusya menşeli, farklı çeşitlere sahip, şeffaf bir distile alkollü içkidir. Temelde su ve rektifiye etanolden oluşur, bazı diğer maddeler ve aroma izleri bulunabilir. Geleneksel olarak, fermente edilmiş tahıl tanelerinden veya patateslerden elde edilen sıvının damıtılmasıyla yapılır, ancak bazı modern markalar temel olarak meyve veya şeker kullanır. Özel bir tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" 'dan geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pub</span>

Pub. tesislerinde tüketilmek üzere alkollü içecek servisi yapmak üzere lisanslı bir içki mekanıdır. Britanyalı sosyal kültürünün en önemli parçalarından birisi olan pub, "Public House" kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. İnsanların boş vakitlerini geçirdiği, dinlendiği ve bir arada bulunduğu, alkol tüketilen yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ'da Avrupa mutfağı</span> 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinleri, yeme alışkanlıkları ve yemek pişirme yöntemleri

Orta Çağ Avrupa mutfağı, 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinlerine, yeme alışkanlıklarına ve yemek pişirme yöntemlerine verilen genel addır. Bu dönem boyunca beslenme düzeni ve pişirme yöntemleri Avrupa genelinde değişimlere uğramış ve tüm bu değişiklikler Avrupa'nın modern mutfak kültürünün temelini oluşturmuştur.

Tuğrul Şavkay, Türk gazeteci, yemek uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Caipirinha</span>

Caipirinha [] misket limonu, esmer şeker, kaşasa ve kırılmış buz ile yapılan Brezilya kökenli alkollü bir içecektir. Türk asıllı barmenlerin Türkiye'ye gelen Brezilyalı müsterilere Cachaca yerine vodka koyup Caipirinda adıyla satışını yaptığı içecek olarak da bilinir. İçkinin kendine özgü Güney Amerika'da üretilen özel dizaynlı bardakları vardır fakat Türkiye'de genelde çok benzediği için köşeli su bardağı ile servis yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda</span> vücut tarafından tüketilen, enerji sağlayan madde

Yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yemek suretiyle tüketmeleri gereken maddelerdir. Belirli bir öğünde tüketilen yiyeceklere yemek denir. Yiyecekler organik veya inorganik maddelerden üretilmiş olabilirler. Yiyeceklerde bulunan ve canlıların yaşamını devam ettirmesi, büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral gibi maddelere ise besin veya gıda denir. Ancak gıda sözcüğü "ilaçlar hariç, yaşamı devam ettirmek için tüketilen tüm yiyecek ve içecekler" anlamında da kullanılır. Ultra işlenmiş gıda, kolay yiyecek, organik gıda, abur cubur, fast food, çerez, genetiği değiştirilmiş gıdalar çok tüketilen türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Wimm-Bill-Dann Foods</span>

Wimm Bill Dann Avrupa'nın en büyük süt ürünleri şirketlerinden biridir. Şirketin merkezi Moskova'dadır. WBD, yoğurt, süt, aromalı süt, meyve suları, maden suyu ve diğer içecekler üretiyor.

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Soju</span>

Soju Kore’nin yerli damıtılmış içeceğidir. Tadı votka ile karşılaştırılabilir olsa da üretim sürecinde eklenen şekerlerden dolayı genellikle hafif tatlıdır. Genellikle sek tüketilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hazır içecek</span>

Hazır içecek veya içmeye hazır paketlenmiş içecekler, tüketime hazır olarak hazırlanmış formda satılan sıvılardır. Dünyada en fazla tüketilen nesnelerden biridir. Bu, örneğin buzlu çay ve alkollü içeceklerin hazırlanmasını gerektiren, formlarda satılan paketlenmiş içeceklerdir. Hazır kahve, toz içecek, süt tozu, hazır çay da bu listeye dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Cott</span>

Cott Kanada merkezli bir içecek ve gıda hizmetleri şirketidir. Mississauga, Toronto ve Tampa, Florida merkezlidir. Kuzey Amerika ve Avrupa'daki Cott platformu, satış ve dağıtım tesisleri ve filoları, toptancılar ve distribütörler, konutlar, işletmeler, restoran zincirleri, oteller ve moteller, küçük ve büyük perakendeciler ve sağlık tesisleri tarafından desteklenmektedir. RC Cola gibi meşrubatları Kuzey Amerika hariç, tüm dünyaya dağıtır. Şişelenmiş sularda Cott, Sparkletts, Hinckley Springs, Kentwood Springs, Kanada Springs, Labrador ve Eden Springs gibi markalar sunuyor. Ofis kahve hizmetlerinde Cott, Keurig, Mars Alterra, Starbucks, Caribou Coffee, Peet Coffee & Tea, Javarama ve Lavazza gibi markaların altında ürünler sunmaktadır. Kahve kavurma ve çay harmanlamada Cott, üretilen kahve ve çay ürünlerinin çoğunu perakendeci ya da yiyecek servis markaları altında bu ürünlerle ilişkili ticari markalara sahip müşterilere satmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">San Pellegrino</span> Doğal maden suyu konusunda uzmanlaşmış İtalyan içecek şirketi

S.Pellegrino üretim tesisi İtalya'nın Bergamo ili, San Pellegrino Terme'de bulunan Sanpellegrino S.p.A. şirketine ait bir İtalyan doğal maden suyu markasıdır. Sanpellegrino S.p.A., 1997'den beri İsviçre şirketi Nestlé'nin Nestlé Waters bölümünün bir parçasıdır. Üstün Lezzet Ödülü sahibidir. Ürünleri Avrupa, Amerika, Avustralasya ve Orta Doğu'nun yanı sıra Japonya, Tayvan ve Hong Kong'daki çoğu ülkeye ihraç ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Rus mutfağı</span>

Rus mutfağı, Rusya'nın farklı pişirme geleneklerinin bir toplamıdır. Rus mutfağı, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Sibirya ve Uzak Doğu etkileri ile çeşitli olup temelleri, bol miktarda balık, domuz eti, kümes hayvanları, havyar, mantarlar, meyveler ve balın birleşimiyle, genellikle sert bir iklimde kırsal nüfusun köylü yiyecekleriyle atıldı. Çavdar, buğday, arpa ve darı mahsulleri, bol miktarda ekmek, krep, turta, tahıl, bira ve votka için gerekli malzemeleri sağlıyordu. Çorba ve güveçler, mevsimlik veya depolanabilir ürünler, balıklar ve etlere odaklanır. Bu tür yiyecekler, 20. yüzyıla kadar Rusların büyük çoğunluğunun temel malzemesi olarak kaldı. Sovyet mutfağının ise ayrı bir karakteri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eston mutfağı</span>

Eston mutfağı, Estonya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Geleneksel Eston mutfağı büyük ölçüde et, patates ve ve kıyı ve göl kenarındaki balıklara dayanmakla birlikte günümüzde yakın ülkelerin geleneklerinden bir dizi katkı ile çeşitli uluslararası yiyecekler ve yemekler de dahil olmak üzere diğer birçok mutfaktan etkilenmektedir. İskandinav, Alman, Rus, Leton, Litvan ve diğer etkiler de önemli rol oynamıştır. Estonya'daki en tipik yiyecekler çavdar ekmeği, domuz eti, patates ve süt ürünleridir. Estonya'nın yeme alışkanlıkları tarihsel olarak mevsimlerle yakından bağlantılıdır. Temel ürünler açısından Estonya, Avrupa'nın bira, votka, çavdar ekmeği ve domuz kemerine sıkı sıkıya bağlıdır.

Porchclimb olarak da bilinen Porchcrawler, esas olarak bira, likör ve tatlandırıcı maddeden yapılan karışık bir içecektir. İçki için en yaygın likörler votka, cin, rom veya viskidir. Nihai ürün genellikle meyvemsi bir tada ve açık pembe veya sarı bir renge sahip yüksek alkollü, karbonatlı bir punchtır. Genellikle büyük bir buzluktan servis edilir ve özellikle Kuzey Amerika üniversite öğrencileri arasında popülerdir.