
Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.
Ulusal Birlik Partisi, genel başkanı Ünal Üstel olan, 11 Ekim 1975 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından kurulan siyasi partidir. Partinin merkezi Lefkoşa'dadır. Parti, kuruluşundan 2003 seçimlerine kadar 1994-1996 yılları dışında iktidardaydı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, KKTC Hükûmeti ya da Kabine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Başbakan'ın başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetleri listesi, 13 Şubat 1975 tarihli Kıbrıs Türk Federe Devleti Bakanlar Kurulunda yer alan hükûmetten itibaren günümüze kadar Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yer alan hükûmetleri gösteren listedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına ülke dışına seyahat yapmaları için verilen belgedir.

17. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Küçük Hükûmeti, Cumhuriyet Meclisi'nde 7. dönem milletvekillerinin güvenoyunu alarak 17 Mayıs 2010 - 13 Haziran 2013 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir.
Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

Ünal Üstel, Kıbrıslı Türk siyasetçi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetine bağlı olarak çalışan ve bayındırlık ve ulaştırma işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Mevcut Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'dır.
Cumhurbaşkanı ya da eski adıyla reisicumhur, cumhuriyetle yönetilen ülkelerin devlet başkanına verilen addır. Başkanlık sistemiyle yönetilen ABD, Brezilya, Türkiye ve Güney Kore gibi cumhuriyetlerde cumhurbaşkanı hükûmetin başı iken, Hindistan, Almanya, İtalya ve Yunanistan gibi parlamenter sistemle yönetilen parlamenter cumhuriyetlerde cumhurbaşkanı çoğunlukla semboliktir.

Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında 1960'ta kurulan ancak 1970'lerde kesilen diplomatik ve ticari ilişkilerdir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığından ve meclis başkanlığından sonraki en yüksek siyasi makamdır. 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren 16 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs'ın kurucu başbakanıdır. Tarihsel olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanlığının devamıdır.

18. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Siber Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 13 Haziran 2013 - 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında görev yapan, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi tarafından kurulan geçici seçim hükûmetidir. Hükûmetin başbakanlığını KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber yapmıştır.

11. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 7. Eroğlu Hükûmeti, Cumhuriyet Meclisi'nde 4. dönem milletvekillerinden güvenoyunu alarak 8 Haziran 2001 - 13 Ocak 2004 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir.
7. Kıbrıs Türk Federe Devleti Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Hükûmeti veya 3. Çağatay Hükûmeti, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nde 15 Mart 1982 - 15 Kasım 1983 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 15 Kasım 1983 - 13 Aralık 1983 tarihleri arasında görev yapan Ulusal Birlik Partisi, Demokratik Halk Partisi ve Türk Birliği Partisi koalisyon hükûmetidir. Hükûmetin başbakanlığını Mustafa Çağatay yapmıştır.

Faiz Sucuoğlu, 2021-2022 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçi.
25. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 1. Sucuoğlu Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu'nun başbakanlığında; Demokrat Parti desteği ile 5 Kasım 2021 tarihinde kurulan azınlık hükûmetidir. 2022 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimlerinin yapılmasıyla ve 2. Sucuoğlu Hükûmeti'nin kurulmasıyla bu hükûmetin görevi sona erdi.

Bu maddede, 2022 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gerçekleşen olaylar yer almaktadır.
27. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 3. Sucuoğlu Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu'nun başbakanlığında; Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi desteği ile 25 Nisan 2022 tarihinde kurulan hükûmettir. Hükûmet 30 Nisan 2022'de Başbakan Faiz Sucuğolu'nun istifası ile çöktü ve 12 Mayıs 2022'de İçişleri Bakanı Ünal Üstel'in yeni hükûmeti kurmasına kadar bakıcı hükûmet olarak görev yaptı.