İçeriğe atla

Üst düzey UEFA ligleri yabancı futbolcu sınırlamaları

Kontrol Edilmiş
A map of the world. The blue area, marked "UEFA", covers continental Europe, the British Isles, Iceland, and parts of Northern Asia and the Middle East.
  UEFA, dünya üzerindeki 6 futbol konfederasyonundan birisidir

Üst düzey UEFA ligleri yabancı futbolcu sınırlamaları, en üst düzey UEFA liglerindeki yabancı futbolcu sınırlamalarını gösteren listedir.

UEFA, Avrupa futbolunun en yüksek idari ve kontrol organıdır.[1] UEFA, kendi liglerinin futbol federasyonu olan 53 ülke federasyonundan oluşmaktadır. UEFA'nın bir kısmı Avrupa'da veya tamamen dışarıda olan üye ülkeleri Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan, Kazakistan, İsrail, Kıbrıs ve Ermenistan'dır. Lihtenştayn hariç bütün UEFA üyesi ülkelerin kendi ligleri bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından tanınması şartıyla, ülkeler UEFA'ya üye olabilmektedir.[2]

1995 yılında Avrupa Adalet Divanı tarafından alınan kararla, Bosman kuralları uygulamaya geçmiştir.[3] Bu kararlar uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerine transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açılmıştır. Yabancı sınırlamasının kaldırılması, özellikle birçok Avrupa üyesi ülke liglerinde transfer kolaylığı sağlamıştır. Ancak ülke futbolunun gelişmesi ve ekonomik yönlerden, ligler birbirinden farklılık arz edecek şekilde yabancı futbolcu sınırlamasına gitmektedir.

Üst Düzey UEFA Liglerinin Yabancı Sınırlamaları

UEFA üyesi ülke liglerinden Almanya, Avusturya, Belçika, Galler, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İskoçya, Kuzey İrlanda, Polonya, Portekiz ve Sırbistan'da yabancı futbolculara yönelik sınırlama kuralları bulunmamaktadır.

Bulgaristan, Danimarka, Fransa, İspanya, İsviçre, İtalya ve Yunanistan liglerinde Avrupa Birliği üye ülkesi vatandaşı futbolcular yerli statüsünde oynamaktadır.

YesSözü geçen kuralın var olduğunu ifade eder. Sözü geçen kuralın olmadığını ifade eder.
Bayrak Ülke Lig Yabancı Futbolcu Sınırlama Kuralları AB Üyesi Ülkelerin Oyuncularının Yerli Statüsünde Oynatılması Kuralı

Kulüpte Bulunabilecek Yabancı Oyuncu Sayısı

Sahaya Çıkabilecek Yabancı Oyuncu Sayısı Ek açıklama
AlmanyaAlmanyaBundesligaŞartlı SınırsızSınırsızEn az 12 Alman futbolcu kadroda bulunması şartı var. En az 8 futbolcu ise altyapıdan yetiştirilmeli.
AvusturyaAvusturyaBundesliga (Avusturya)Şartlı SınırsızSınırsızEn az 10 Avusturyalı futbolcu kadroda bulunmalı.
BelarusBelarusVışeyşaya LihaYesEn fazla 5 yabancı futbolcuEn fazla 4 yabancı futbolcu
BelçikaBelçikaPro LeagueŞartlı SınırsızSınırsızEn az 6 futbolcu altyapıdan yetiştirilmelidir.
BulgaristanBulgaristanPrva profesionalna futbolna ligaYesYesAB Futbolcuları + 5 Yabancı FutbolcuAB Futbolcuları + 5 Yabancı Futbolcu
ÇekyaÇekya1. ligaYesSınırsızEn fazla 3 yabancı futbolcu
DanimarkaDanimarkaSuperligaYesSınırsızAvrupa kıtası dışından en fazla 3 yabancı futbolcuDanimarka, AB değil, Avrupa Kıtası bazlı uygulama yapmaktadır.
FinlandiyaFinlandiyaVeikkausliigaYesSınırsızEn fazla 3 yabancı futbolcu
FransaFransaLigue 1YesYesAB futbolcuları + 4 yabancı futbolcuAB futbolcuları + 4 yabancı futbolcu[4]
GallerGallerCymru PremierSınırsızSınırsız
HırvatistanHırvatistanPrva HNLYesSınırsızEn fazla 4 yabancı futbolcu
HollandaHollandaEredivisieŞartlı SınırsızSınırsız18-19 ve 20 yaş futbolcular için asgari maaş şartı vardır.
İngiltereİngilterePremier LeagueŞartlı SınırsızSınırsızİngiltere'de alınan yabancı futbolcuların son iki yılda kendi millî takımlarının maçlarının en az yüzde 75'inde oynamış olması gerekmektedir.[5]
İrlandaİrlandaLeague of IrelandSınırsızSınırsız
İspanyaİspanyaLa LigaYesYesAB futbolcuları + 3 yabancı futbolcuAB futbolcuları + 3 yabancı futbolcu
İskoçyaİskoçyaScottish Premier LeagueSınırsızSınırsız
İsrailİsrailLigat ha'AlYesEn fazla 5 yabancı futbolcuEn fazla 5 yabancı futbolcu
İsveçİsveçAllsvenskanYesSınırsızEn fazla 3 yabancı futbolcu
İsviçreİsviçreSuper LeagueYesYesAB futbolcuları + 5 yabancı futbolcuAB futbolcuları + 5 yabancı futbolcu
İtalyaİtalyaSerie AYesYesAB futbolcuları + 5 yabancı futbolcuAB futbolcuları + 5 yabancı futbolcu
İzlandaİzlandaÚrvalsdeildYesSınırsızEn fazla 3 yabancı futbolcu
Kuzey İrlandaKuzey İrlandaNIFL PremiershipSınırsızSınırsız
MacaristanMacaristanNemzeti Bajnokság IYesSınırsızEn fazla 5 yabancı futbolcu
NorveçNorveçEliteserienYesŞartlı sınırsızSınırsız14 yerli futbolcu arasında en az 2'si kulüpten yetişmiş olmalı
PolonyaPolonyaEkstraklasaSınırsızSınırsız
PortekizPortekizPrimeira LigaSınırsızSınırsız
RomanyaRomanyaLiga IYesEn fazla 5 yabancı futbolcuEn fazla 5 yabancı futbolcu
RusyaRusyaRossiyskaya Premyer-LigaYesSınırsızEn fazla 7 yabancı futbolcu
SırbistanSırbistanSuperligaSınırsızSınırsız
SlovakyaSlovakyaSuperligaYesSınırsızEn fazla 4 yabancı futbolcu
TürkiyeTürkiyeSüper Ligbağlantı=https://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Yes_check.svg7 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.30 kişilik A Takım listesinde en fazla 14 yabancı futbolcu[6]En fazla 8 yabancı futbolcuMüsabaka isim listesinde sahada müsabakaya devam eden kadroda aynı anda en fazla 8 yabancı uyruklu futbolcunun bulundurulması koşulu ile müsabaka isim listesine 14 yabancı uyruklu futbolcu yazılabilir.
UkraynaUkraynaPremyer-LihaYesSınırsızEn fazla 7 yabancı futbolcu
YunanistanYunanistanSuper League (Yunanistan)YesYesAB futbolcuları + 5 yabancı futbolcuAB futbolcuları + 5 yabancı futbolcu

[7]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Country coefficients". UEFA. 20 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2013. 
  2. ^ Ornstein, David (8 Aralık 2008). "Big four to feel wind of European change". BBC Sport. 8 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2010. 
  3. ^ http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:12002E039:EN:NOT 21 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. C-415/93
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 16 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Ekim 2023. 
  7. ^ "QUOTA FOR FOREIGN FOOTBALL PLAYERS ALLOWED TO PLAY IN A CLUB A COMPARATIVE ANALYSIS AT NATIONAL LEVEL" (PDF). rdes. 15 Aralık 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süper Lig</span> Türkiyenin en üst düzeydeki futbol ligi

Süper Lig ya da sponsorluk anlaşması gereği Trendyol Süper Lig, Türkiye'deki en üst seviye futbol ligidir. Bir sezonda 19 takımın mücadele ettiği ligde, her takımın diğerleriyle ikişer maç yaptığı çift devreli lig usulü uygulanır. En üst sırada yer alan takım şampiyon olurken son dört sıradaki takım 1. Lig'e düşmekte, 1. Lig'deki üç takım ise ertesi sezon mücadele etmek üzere Süper Lig'e yükselir. Ağustos ve mayıs ayları da dâhil olmak üzere dokuz ay süren bir organizasyon olan Süper Lig'in 2023-24 sezonu, 38 hafta ve 380 maçtan oluşmaktadır. 2022-23 sezonunu lig, UEFA ülkeler sıralamasında 12. sırada tamamlamıştır ve 2023-24 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 1, UEFA Konferans Ligi'ne 2 takım yollar. Türkiye Kupası şampiyonu olup ilk 3'e giremeyen bir takım UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turuna katılabilir.

<span class="mw-page-title-main">La Liga</span> İspanyanın en büyük futbol ligi

Primera Division, bilinen ismiyle La Liga veya sponsorluk anlaşmasından dolayı La Liga EA Sports, İspanya futbol liginin en üst düzey ligidir.

<span class="mw-page-title-main">Premier League</span> İngilterenin en üst düzeydeki futbol ligi

Premier League, İngiliz futbolunda lig sisteminin en üst seviyesindeki ligdir. Her yılın ağustos ayında başlayan ve toplam 20 takımın katılımıyla gerçekleşen ligin sona ermesinin ardından, bağlı bulunan English Football League'den üç takım terfi ederken Premier League'den üç takım küme düşer.

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">UEFA</span> FIFAya bağlı Avrupanın uluslararası futbol yönetim organı

UEFA ya da açılımıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, yalnızca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil olmamak üzere, tüm Avrupa devletleri ve ek olarak Kıbrıs, İsrail, Kazakistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'yı da içine alan ve kendisine bağlı ülke federasyonlarından oluşan yarı federal bir spor kurumudur. Futbol, futsal ve plaj futbolunun Avrupa'daki yöneticisi ve denetleyicisi olan UEFA'nın resmî dilleri İngilizce, Almanca ve Fransızcadır. Merkezi ise İsviçre'nin Nyon kentinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Olympique Lyonnais</span> 1950 yılında kurulmuş Fransız futbol kulübü

Olympique Lyonnais, 1950 yılında kurulmuş olan Fransız futbol kulübüdür. Maçlarını 59.186 koltuk kapasiteli Park Olympique Lyonnais Stadyumunda oynar.

<span class="mw-page-title-main">AS Monaco FC</span>

Association Sportive de Monaco Football Club ya da bilinen adıyla AS Monaco FC, Monako merkezli Fransız futbol kulübü. 1924 yılında kurulan AS Monaco, 2013-2014 sezonu itibarıyla Fransa'nın en üst düzey futbol ligi Ligue 1'de mücadele etmektedir. Maçlarını Fontvieille'de bulunan II. Louis Stadyumunda yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FK Partizan</span> Sırp futbol kulübü

Fudbalski Klub Partizan, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın futbol takımlarından biridir. 4 Ekim 1945'te kurulmuştur. Ezeli rakibi Crvena zvezda'dır. Maçlarını Partizan Stadyumu'nda oynarlar. Takımı iç sahada oynadığı maçlarda ateşli bir taraftar grubu olan Grobari Jug destekler.

Karadağ millî futbol takımı, 2006 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Bu organizasyonda yeni bağımsız ülkeler olan Sırbistan ve Karadağ; Sırbistan-Karadağ adıyla mücadele etmiştir ve gruptaki son maçını 21 Haziran 2006'da oynayıp bir üst tura çıkmayı başaramamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Shabani Nonda</span> Demokratik Kongolu futbolcu

Shabani Christophe Nonda, Demokratik Kongolu eski futbolcudur.

Bosman kuralları ya da Bosman kararları, 1995 tarihli bir Avrupa Adalet Divanı kararıdır. Avrupa Birliği içinde işçilerin serbestçe dolaşımını ve iş birliği özgürlüğünü güvenceye alan kararlar özellikle Avrupa içinde futbol sektöründe büyük değişiklikler yaşanmasına neden olmuştur. Bu kararlar uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerinde -transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla- yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açılmıştır. Kararlarla birlikte futbol ve diğer tüm spor dalları birer ekonomik sektör olarak değerlendirilmiş ve sporcular işçilerin serbest dolaşımı ilkesi uyarınca işçi haklarına sahip olmuşlardır. Kararlar, adını Belçika'nın Liège takımında forma giyen Jean-Marc Bosman adlı futbolcunun başka bir takıma transfer olmasının önünde engel olarak duran bonservis bedeli sorununu yargı makamlarına taşıyarak, giriştiği hukuk mücadelesini kazanmasından almaktadır.

Avrupa Birliği'nde kültür alanında üye ülkeler arasında pek çok iş birliği yapılmaktadır. Avrupa Birliği içinde kültürel etkinliklerin yaygınlaştırılması için atılan adımlar arasında en önemlileri yedi yıl sürmesi öngörülen Kültür 2000 programı, Avrupa Kültür Ayı etkinliği, Media Plus programı, Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası gibi orkestralar ve Avrupa Kültür Başkenti düzenlemesidir.

Avrupa Birliği'nde spor, Avrupa Birliği'nden çok, üye devletlerin kendilerinin ya da uluslararası kuruluşların sorumluluğundadır. Ancak, ulusal futbol liglerinde Avrupa Birliği vatandaşı yabancı oyuncu sayısına kota koymayı kaldıran ve bonservis bedeli olmaksızın transfer edilmesine olanak sağlayan Bosman Kuralları gibi bazı kararlar Avrupa Birliği içinde spor politikaları üzerine büyük öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Romelu Lukaku</span> Belçikalı futbolcu (d. 1993)

Romelu Lukaku Bolingoli, Kongo asıllı Belçikalı millî futbolcudur. Serie A ekibi Napoli'de forma giymektedir.

2011-12 Premier League sezonu, İngiltere futbolunun 1992-93 sezonundan beri en üst düzey organizasyonu olan Premier League'in 20. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">2012-13 Premier League</span>

2012-13 Premier League sezonu, İngiltere futbolunun 1992-93 sezonundan beri en üst düzey organizasyonu olan Premier League'in 21. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci seviye UEFA liglerindeki takımlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

UEFA Avrupa futbolunun yönetim ve kontrol organıdır. Kendi ülkelerinin futbol federasyonlarından oluşan 53 üye federasyonu bulunan bir konfederasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Han Aynaoğlu</span> Türk futbolcu

Oğuz Han Aynaoğlu, Türk asılı Danimarka doğumlu futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı</span>

Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı (TEN-T), Avrupa Birliği'nde planlanmış bir karayolları, demiryolları, havaalanları ve su altyapısı ağıdır. TEN-T ağı, bir telekomünikasyon ağı (eTEN) ve önerilen bir enerji ağı dahil olmak üzere daha geniş bir Trans-Avrupa Ağları (TEN'ler) sisteminin bir parçasıdır. Avrupa Komisyonu, 1990'da trans-Avrupa ağlarına ilişkin ilk eylem planlarını kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">Declan Rice</span>

Declan Rice, defansif orta saha mevkiinde oynayan İngiliz millî futbolcudur. Premier League ekibi Arsenal'de forma giymektedir.