İçeriğe atla

Üsküp Saat Kulesi

Koordinatlar: 42°00′07″K 21°26′29″D / 42.00194°K 21.44139°D / 42.00194; 21.44139
Üsküp Saat Kulesi
Harita
Genel bilgiler
TürSaat kulesi
KonumÜsküp, Kuzey Makedonya
Koordinatlar42°00′07″K 21°26′29″D / 42.00194°K 21.44139°D / 42.00194; 21.44139
Başlama1566 (tahmini)
Tamamlanma1573 (tahmini)
Yükseklik37m.

Üsküp Saat Kulesi, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yer alan 16. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu saat kulesi.

Balkanlar'daki en eski saat kulelerinden birisi olan yapının inşa tarihi ve kimin eseri olduğuna ilişkin net bir bilgi bulunmaz ancak 1566-1573 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilir. 37m. yüksekliğindedir. Üsküp'e hakim bir tepe üzerinde, şehrin en eski semtlerinden Gazi Baba bölgesindedir ve Sultan Murad Camii külliyesinin bir parçasıdır.[1]

Zamanında ahşap malzemenin ağırlıklı olduğu saat kulesinin bugünkü görünümünü, 19. yüzyıl sonlarında, Kosova Valisi Hafız Mehmet Paşa döneminde almıştır. Üç bölümlü yapının altı kare şeklinde ve taştan; orta kısmı sekiz köşeli ve tuğladandır; üst bölümü cumbalıdır ve korkuluklarla çevrilidir.[1]

1573 yılında Üsküp'ü ziyaret eden Fransa asıllı seyyah Filip Difren, Üsküp saat kulesinin Osmanlı toprakları içerisinde birinci saat kulesi unvanına sahip olduğunu ve saati ile saatçısının Osmanlı hakimiyeti altına giren Szeged şehrinden getirildiğini ifade etmiştir.[2]

Batı kaynaklarında kilise mimarisine benzetilen ve çan kulesi olarak kullanıldığı belirtilen kule 1689’daki yangından sonra tamir edilmiş; 1904'te onarım görmüştür.[3] 1963 yılındaki Üsküp depreminde ciddi hasar gören yapının, tamir edilmek bahanesiyle yerinden sökülen orijinal saatleri kayıptır. Türkiye'nin de katkılarıyla 2008 yılında, İsviçre yapımı yeni saatler getirilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Hasip, Esra. "Üsküp'te 450 Yıllık Saat Kulesi". www.dunyabizim.com/. Dunyabizim.com, 3 Ekim 2016. 13 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017. 
  2. ^ a b "Üsküp'ün Osmanlı yâdigârı saatlerine kavuştu". www.dunyabulteni.net. Dunyabulteni.net haber merkezi, 9 Haziran 2008. 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017. 
  3. ^ İnbaşı, Mehmet. "Üsküp". /www.islamansiklopedisi.info. Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt 42, Yıl 2012. 19 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manastır, Kuzey Makedonya</span> Kuzey Makedonyada bir yerleşim yeri

Manastır, Kuzey Makedonya’nın güneybatısında yer alan şehir, ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Saat Kulesi</span> İzmir, Türkiyede bir saat kulesi

İzmir Saat Kulesi, İzmir'de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901'de inşa edilmiş tarihî saat kulesidir. İzmir'in simgesi hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Saat Kulesi (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir saat kulesi

Tophane Saat Kulesi Bursa'da Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa edildiği rivayet edilen tarihî saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">San Marco Çan Kulesi</span>

Venedik'teki San Marco Bazilikası'nın çan kulesidir. Ayni isimdeki meydanda yer alır. Şehrin sembolü ile tanımlıdır. Kule 98,6 metre yüksekliğinde, Basilika'nın ön tarafında San Marko meydanının köşesinde ayakta duran tek kuledir. Basit bir forma sahiptir. Gövde düz tuğla sütünludur. 12 metre bir tarafta, 50 metre boyunda, yukarıda çan kulesi şeklinde kubbelenir. 5 adet çana ev sahipliği yapar. Çan kulesi sahanlığı küb ile kapatılır. Birbiri ardı sıra gelen cepheler Venedik'in dişi temsilcisi La Giustizia: Justice ve yürüyen aslan figürlerini gösterir. Kule piramit tepe şeklinde kapatılır. Onun tepesinde baş melek Gabriel Cebrail (melek) durur. Çan kulesi onun şimdiki formuna 1514 yılında ulaştı. Bugünkü duruşu, mamafih, 1902 yılındaki çökmesinden sonra 1912 yılında yeniden inşa edildi ve tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">İzmit Saat Kulesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan bir saat kulesi

İzmit Saat Kulesi ya da diğer adıyla Kocaeli Saat Kulesi, Kocaeli'nin merkezi İzmit'te yer alan bir saat kulesidir. Hem ilin hem de şehrin sembolleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yafa Saat Kulesi</span> İsrailde Osmanlı dönemi saat kulesi

Yafa Saat Kulesi İsrail'de Osmanlı döneminde dikilmiş yedi saat kulesinden biridir. Diğerleri Safed, Akka, Nasıra, Hayfa, Nablus ve Kudüs'e dikilmiştir fakat bunlardan sonuncusu şu anda ayakta değildir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Yangın Kulesi</span>

Tebriz Yangın Kulesi, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan yangın kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Saat Kulesi</span>

Samsun Saat Kulesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Saathane Meydanı'na adını veren kule.

<span class="mw-page-title-main">Merzifon Saat Kulesi</span> Merzifonda bir saat kulesi

Merzifon Saat Kulesi, Türkiye'nin Amasya iline bağlı Merzifon'un ilçe merkezinde, Çelebi Mehmet Medresesi anıtsal giriş kapısı üzerinde bulunan saat kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Saat Kulesi</span>

Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir'de, Belediye Parkı içerisinde yer alan yamaç üzerinde inşa edilmiş olan eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Saat Kulesi</span>

Amasya Saat Kulesi, Amasya'nın merkez ilçesinde yer alan saat kulesi. 1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan kule aynı yıl çıkan yangında hasar görmüştür. 1938 yılında gerçekleşen depremle de oldukça hasar gören yapı Şubat 1940'ta Amasya Valisi Talat Öncel tarafından yeni köprü yapımı tarafından yıktırılmıştır. 2002 yılındaysa orijinal yapıya sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir.

Ayvalık Saat Kulesi, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde bulunan saat kulesi. Fevzipaşa Mahallesi'nide bulunan kule Agios Yannis Kilisesinin çan kulesi üzerinde yükselmektedir. 1870 yılında inşa edilen kule kare planlı çan kulesinin üzerinde yine kare planlı şekilde inşa edilmiştir.

Erzincan Dördüncü Ordu Evrak Mahzeni Saat Kulesi, Erzincan ilinin Merkez ilçesinde bulunan eski saat kulesi. 1892 yılında inşa edilen yapı 1939 yılında meydana gelen depremle birlikte yıkılmıştır. Erzincan Askerî Ortaokulunun saat kulesine benzer bir mimariye sahip olan, ahşap inşa edilen ve binanın giriş kapısı üzerinde yükselen kulenin benzerinden farkı ise iki katlı olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Saat Kulesi</span>

Kütahya Saat Kulesi, Kütahya ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Mudurnu Saat Kulesi</span>

Mudurnu Saat Kulesi, Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde bulunan ahşap kaplı, kiremit çatılı saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki saat kuleleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki saat kuleleri listesi, Türkiye'deki kayda değer saat kulelerinin yer aldığı derleme.

<span class="mw-page-title-main">Saat kulesi</span> mimari yapı

Saat kulesi, bir kule ya da bir yapının üzerinde yükselen kulevari çıkıntı üzerine saat kadranı eklenmesiyle oluşan ikonik yapı.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Murad Camii</span>

Sultan Murad Camii II. Murad tarafından Üsküp'te inşa edilmiş bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Manastır Saat Kulesi</span> Makedonyada bir saat kulesi.

Manastır Saat Kulesi, Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde yer alan tarihi saat kulesi ve çan kulesi.