İçeriğe atla

Ürün arama

Ürün Arama (İngilizce:Discovery Shopping[1]) internet kullanıcılarının aradıkları ürünleri bulmalarını sağlayan ve bu süreci güncel arama motorları gibi navigasyon ve arama yönünden güçlendirmeye çalışan bir Çevrimiçi Alışveriş kavramıdır. Çoğunlukla Fiyat Karşılaştırma Servisileri ile karıştırılan bu konseptin ana amacı kullanıcılara sadece fiyatlar hakkında bilgi sahibi olma imkânı sağlamak değil kullanıcıların aradıkları ürünleri bulmalarını sağlamaktır. İnternet'te bir ürün hakkında bilgi sahibi olmayı ve ürün bilgisine ulaşmayı kolaylaştırmak amacı ile arama dünyasında zaten kullanılan düz yazı arama, çok boyutlu arama (faceted search) gibi kavramları kullanır.

Ürün arama'yı genel arama motorlarının (Google, Yahoo vb.) özelleşmiş bir versiyonu olarak düşünmek en doğrusudur. Genel arama motorları kullanıcıları İnternette bulunan milyonlarca sayfa arasında onlar için en doğru sonuca götürmeye odaklıdır ki zaten Google'ı ilk zamanlarında farklı kılan "derecelendirme" özelliğindeki yaklaşımı bu işleme bir örnektir. Diğer arama sistemleri gibi "arama sürecini kolaylaştırmak" üzerine kurulu ürün arama kavramında da arama sonuçlarının sorgu ile ilgisi, sonuçların sıralanması ve kullanıcının isteğine cevap verebilmesi en önemli unsurdur.

Fiyat Karşılaştırma Sistemleri ile Benzerlikleri ve Farklılıkları

Bir Fiyat Karşılaştırma Servisinde olduğu gibi birbirine benzer ürünleri fiyat ve özellik olarak karşılaştırmak yerine ürün arama motorları kullanıcıların sonuçları kendi ihtiyaç ve isteklerine göre kişiselleştirmesini sağlar. Bu amaç doğrultusunda Çok boyutlu arama kavramı sıkça kullanılır. Çok boyutlu aramada kullancılara arama sonuçlarını marka, model, renk, bulunan site ve benzeri farklı boyutlarda sınırlandırması sağlanarak her adımda kullanıcının aradığı ürüne yaklaşması sağlanır. Google ve benzeri genel arama sistemlerinin 2000'li yılların sonlarına doğru sunmaya başladığı aramaları içerik tipine göre(blog, haber vb), bulunma tarihine göre(son arananlar, 1 gün önce, son 1 hafta, geçen yıl) ve benzeri yapıları "çok boyutlu aramaya" verilebilecek bir örnektir.

Ürün arama sistemlerini Fiyat karşılaştırma sistemlerinden ayıran bir diğer önemli özellik ise verilerin Fiyat karşılaştırma sistemlerinde olduğu gibi sadece veri beslemeleri ile değil hem ağ örümcekleri ile de toplayabilmesidir. Ağ örümceklerinin çalışma mantığı Arama Motoru ve Dikey arama kavramlarında açıklanmıştır.

Veri besleme yolu ile çalışan bir fiyat karşılaştırma sistemi ile arama motoru olarak çalışan bir ürün arama sisteminin teknik farklılıkları ve amaçları arasındaki fark çoğunlukla sağladıkları fonksiyonlara ve grafiksel tasarımlarına yansır. Fiyat karşılaştırma sistemleri tüm verileri hazır olarak insan eli ile işaretlenmiş yapısal bir formatta aldıkları için ve ana kriterleri aramayı kolaylaştırmak olmadığından dolayı tasarımları daha kalabalıktır. Sağladıkları fonksiyonlar içerisinde ise çok farklı kriterlere göre aramayı daraltmak mümkündür (ör: cep telefonlarını kamerasının bulunup bulunmadığına göre gezinmek). Oysaki İnternette dolaşan örümcekler aracılığı ile toplanan veride kamera örneğinde olduğu gibi bir bilgiye sahip olmak teknik olarak zor bir olgudur. Bu nedenle ürün arama sistemlerinde bu tip kriterler daha sınırlıdır. Yine ürün arama sistemleri günümüzde var olan diğer arama sistemleri gibi kullanıcıya basit ve hızlı bir şekilde aradıklarına ulaşma imkânı vermeyi amaçladıkları için genellikle grafik arayüzleri çok basit, düz yazı aramaya dayalı bir yapıdadır. Günümüzde Amerika ve Avrupa'da var olan ürün arama sistemleri (TheFind.com,[2] Become.com,[3] Google.com/Products,[4] Glimpse.com[5] benzer arayüz özellikleri taşımaktır. Yine Türkiye içerisinde Karniyarik.com[6][7] ürün arama kavramını hem teknolojisi ile hem de arayüzü ile kullanmaktadır.

Ürün arama kavramında Uzun Kuyruk (ing. Longtail21 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) önemli bir etkendir. Uzun kuyruk sayesinde beli miktarları az olan ya da az aranan sonuçlarada varılabilir ve bu özellik ürün aramanın kullanışlılığına katkıda bulunur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Discovery Shopping". 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2010. 
  2. ^ "TheFind.com". 28 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  3. ^ "Become.com". 27 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  4. ^ "Google.com/Products". 9 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2010. 
  5. ^ "Glimpse.com". 1 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 
  6. ^ "Karniyarik.com". 7 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  7. ^ "Karniyarik.com teknolojisi hakkında şirket sayfasındaki bilgi". 13 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gmail</span> Googleın sunduğu ücretsiz e-posta hizmeti

Gmail, Google'ın sunduğu reklam destekli ücretsiz bir e-posta hizmeti. Kullanıcılar Gmail'e güvenli web postasının yanı sıra POP3 veya IMAP4 protokolleri aracılığıyla da erişebilir. Gmail, ilk olarak 1 Nisan 2004'te yalnızca davet üzerine kullanılabilen bir beta sürüm yayınladı ve 7 Şubat 2007'de herkese açık hale getirildi, bu sırada hâlen beta durumundaydı. Hizmet 7 Temmuz 2009'da beta durumundan diğer Google Apps hizmetleriyle birlikte güncellendi.

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

SketchUp, mimarlar, mühendisler, film yapımcıları, oyun geliştiricileri ve 3 boyutlu modelleme gerektiren hemen her alandaki kullanıcılar için tasarlanmış bir 3B Modelleme yazılımıdır. Arayüzü diğer çizim programları kadar karmaşık olmayan, sade bir arayüze sahiptir. İlk olarak Boulder, Colorado kökenli @Last Software tarafından 2001'de üretilen yazılım, 14 Mart 2006, Salı günü Google'ın sözü geçen şirketi satın almasıyla birlikte Google şemsiyesi altına girmiştir. 2012 yılı nisan ayında Trimble Google'dan SketchUp satın alacağını duyurdu, 1 haziran 2012 tarihinde SketchUp Trimble'nin bir parçası olmuştur.Trimble son yayınladığı sürüm ile pek değişiklik yapmasa da yeni sürüm olan 2013 her türlü 3B çizim programının dosyasını açabiliyor ve değiştirebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Meta arama</span>

Meta arama, kullanıcıların sorgulama yaptıkları aramaları birçok arama motorunda ve/veya veri tabanlarında sorguladıktan sonra her birindeki sonuçları bir arada sunan bir arama motorudur.

Bu liste bilinen bazı Firefox eklentilerinin listesidir. Birçok Mozilla Firefox eklentisi SeaMonkey tarayıcısında da çalışır. Daha geniş bir liste için resmi eklenti deposuna bakabilirsiniz. 30 Nisan 2007 tarihiyle bu depoda 2286 eklenti bulunmaktadır. Eklentiler geliştiriciler tarafından yaratılmaktadır. Eklentilerin tamamı kamuya açıklanmadan önce editör bir grup tarafından gözden geçirilir.

<span class="mw-page-title-main">Googlefight</span>

Googlefight, İnternet üzerinde yayınlanan bir karşılaştırma motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Google Haritalar</span> ayrıntılı yer görüntüleri sağlayan Google Inc.a ait web ürünü

Google Haritalar, Google tarafından hizmete sunulmuş ve ücretsiz çevrimiçi haritalama servisidir. Google Haritalar ayrıca diğer sitelerin de hizmetten yararlanması için API desteği de sunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Çevrimiçi alışveriş, İnternet üzerinden çevrimiçi olarak yapılan alışveriş. Ziyaretçiler İnternet üzerinden istedikleri ürünleri sepete atarlar, kayıt olurlar, ödeme yaparlar. Seçip satın alınan ürünler kargoyla adrese gönderilir.

Bilgi erişim, kişinin istediği bilgiye ulaşmak için bilgi toplama, veri tarama, sınıflama eylemleri ve aranan bilgiye ulaşmak için izlediği yolların tamamı olarak tanımlanabilir. Terim ilk kez Calvin N. Mooers tarafından 1950 yılında kullanılmıştır. Bilgi erişim, kişinin ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşma amacıyla bilgiyi toplama, sınıflama, kataloglama, depolama, büyük miktardaki verilerden arama yapma ve bu verilerden istenilen bilgiyi üretme tekniği ve sürecidir.

Kullanılabilirlik kavramı incelenmesi gereken çok boyutlu bir kavramdır. Arayüz bu kavramlardan biridir; kullanılan sistemle olan etkileşim ve iletişimi sağlayan araç olması nedeniyle önemli bir ögesidir. Kullanılabilirlik, sistem ve kullanılanların arayüz aracılığı ile açık ve hızlı bir biçimde iletişim kurabilmektir. Geniş anlamıyla kullanılabilirlik; herhangi bir ürünün belirli bir kullanım çerçevesinde, belirli kullanıcılar için, belirli amaçları gerçekleştirmek üzere etkin, verimli ve tatmin edici bir şekilde kullanılmasıdır. Yani kullanılabilirlik kavramı etkililik, etkinlik, performans ve kullanıcı memnuniyeti gibi kavramları içermektedir. Etkinlik; kullanılan amaçlarını ve görevlerini doğru ve tam bir biçimde tamamlama düzeyleridir. Verimlilik; amaçları gerçekleştirirken gösterilen çabayı ve zamanı aynı zamanda da kullanılan kaynakları ifade eder. Memnuniyet ise kullanıcıların sistem kullanımı ile ilgili pozitif tutumları inceler ve kullanıcıların rahatlıklarını ölçer.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Android Donut</span>

Android Donut veya Android 1.6 Donut, Google tarafından geliştirilen dördüncü Android sürümüdür. 15 Eylül 2009'da kullanıcılara tanıtıldı. Sürüme Donut ismi verildi. Bu, Android Cupcake sürümün geliştirilmiş versiyonu idi. Bu sürüm Linux Kernel 2.6.29 bazında ve API 4.seviyesine kuruldu (üretildi). Daha hızlı fotoğraf çekmek mümkün olduğu gibi WVGA (780x480) çözünürlüklü ekranlara destek getirildi. Bu sürüme internet ve yerel aramalar için Hızlı Arama seçeneği, galeri entegrasyonlu kamera resim ve video çekim modları, batarya göstergesi, CDMA desteği, ek ekran boyutları için destek, text-to-speech motoru desteği, çoklu dil seçeneği gibi özellikler eklendi. Android Donut'ın esas özelliklerine bular dahil idi:

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bing Shopping</span>

Bing Shopping 1 Ekim 2013 yılında durdurulan bir ürün arama servisi ve Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçasıydı. Web üzerinde satışa sunulan ürünleri bulmak için özelleştirildi. Sonuçlar, ürün resimleri, fiyatlandırma ve açıklama gibi bilgileri sağladı. Bu ürünler, webin taranması ve web sayfalarından zengin meta veriler çıkarılarak endekslenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Expo</span>

Windows Live Expo Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan seri ilan hizmeti ve sosyal paylaşım sitesidir. Microsoft tarafından bir "çevrimiçi sosyal pazar" olarak tanımlandı. Web sitesi 31 Temmuz 2008'de faaliyete son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Akakçe</span>

Akakçe, Koray Karataş tarafından 3 Kasım 2000'de kurulan Türkiye'nin ilk fiyat karşılaştırma platformudur. 2003 yılında ise Taner Şahin projeye dahil oldu. İkili tarafından 2006 yılında Akakçe Ltd. Şti. kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Meizu M9</span>

Meizu M9; Flyme OS'la çalışan, Çinli firma Meizu Technology Co. Ltd tarafından tasarlanmış ve tanıtılmış bir akıllı telefondur. Cihaz, 1 Ocak 2011'de satışa çıkarılmıştır; cihazı satın almak isteyen kullanıcılar, cihazları satın almak amacıyla dükkanlara girmek için gece boyunca kuyruk oluşturmuşlardır.