İçeriğe atla

Ünye kaya mezarları

Ünye Kalesi'ndeki üçgen alınlıklı kaya mezarı

Ünye kaya mezarları, Ordu ilinde yer alan Ünye kentinin yakın çevresinde üç kaya mezarı bulunmaktadır. Bu mezarlardan ikisi Ünye Kalesi'nde, biri de Cevizdere vadisindedir.[1]

  • Üçgen alınlıklı kaya mezarı, Ünye Kalesi'nde, kalenin giriş kapısının solunda bulunur ve güneydoğu yönüne bakmaktadır. Ünye'deki üç kaya mezarı içinde en dikkat çeken yapıdır. Girişindeki üçgen alınlığın her iki kenarında ve ortasında kartal kabartmaları bulunmaktadır. Ulaşımı çok zor olan bu kaya mezarının ön odasının ön duvarlarında, girişin sağ ve solunda ve odanın tavan kısmında renkli freskler bulunmaktadır. Bu freskler bu mezarının sonradan keşiş hücresi olarak kullanılmış olabileceğini göstermektedir.[1][2]
  • Ünye Kalesi’ndeki ikinci kaya mezarı, kalenin güney cephesinde, yerden yaklaşık 3 metre yükseklikte yer alır. Yaklaşık iki metre ebatlarında kare bir girişi olan mekânın giriş açıklığı ve iç kısmı büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Mezarın içi kademeli sekilerden oluşmaktadır. Ön kısmında, büyük bir olasılıkla sonraki dönemlerde örülmüş bir duvar kalıntısı tespit edilmiştir. Bu kaya mezarının sonradan gözetleme kulesi işlevi gördüğü tahmin edilmektedir.[1]
  • Tozkoparan Kaya Mezarı, Ünye ilçesinin bir mahallesi olan Cevizdere'deki vadide bir kaya kütlesi üzerinde bulunmaktadır. Kaya mezarının yuvarlak kemerli bir girişi bulunmaktadır. Mezar giriş alanı dışında ön mezar odası ve arka mezar odası olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Mezarın girişinin her iki yanının üst kısımda, karşılıklı kabartma boğa başları bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Hacer Kumandaş Yanmaz - "Ordu ili Ünye ilçesi kaya mezarları"". 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  2. ^ ""Kaleköy Kalesi Kaya Mezarları, Ünye/Ordu"- T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ordu İl Kültür ve Turim Müdürlüğü". 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir</span> Türkiyenin kurucusu Atatürkün Ankaradaki anıt mezarı

Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır. Anıt mezar binası başta olmak üzere çeşitli yapı ve anıtların yanı sıra Barış Parkı olarak adlandırılan ağaçlık alandan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas Mozolesi</span> Antik Mezar

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cevizdere, Ünye</span>

Cevizdere, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırlarının Ordu ili sınırlarına genişletilmesinden önce idari açıdan köy statüsü taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Karatepe (antik kent)</span> Osmaniye Kadirlide bir antik kent

Karatepe, Osmaniye ili Kadirli ilçesi sınırları içerisinde bulunan MÖ 8. yüzyılda, Geç Hitit Çağı’nda Hitit Kralı Asivatas tarafından kuzeyden gelecek saldırılara karşı bir sınır kalesi olarak kurdurduğu Asitivada (Aslantaş-Karatepe) Kalesi’nin çevresi günümüzde Açık hava Müzesi’dir. Karatepe Adana’nın yaklaşık 135 km doğusunda, Osmaniye iline 25 km Doğusundaki Aslantaş Baraj Gölü kenarındadır. Doğal bir tepenin üzerindedir. Toros Dağları’nın eteklerindedir. Karatepe eskiden bir kervan yoluna da hâkimdi.

<span class="mw-page-title-main">Çifte Minareli Medrese (Erzurum)</span> Erzurum, Türkiyede bir medrese

Çifte Minareli Medrese, Türkiye'de Erzurum İlinde bulunmaktadır. Selçuklular dönemine aittir. Bu tarihî eser günümüze kadar varlığını koruyabilmiş ve bulunduğu şehrin sembolü haline gelmiştir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaya mezarı</span> kayaya oyulan mezar

Kaya mezarları, statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar.

Karatepe-Arslantaş Höyüğü, Osmaniye ili, Kadirli İlçesi'nin 20 km. güney-güneydoğusunda yer alan bir höyüktür. Ceyhan Nehri'nin batı kıyısında bulunan tepe 22 metre yüksekliktedir. Tepe, bir yandan Ceyhan Vadisine, kuzeyden ise Andırın Ovası'na hakimdir. Diğer yandan Çukurova'dan gelip Toroslar'ı aşan, bugün de köylüler ve yörükler tarafından kullanılmaya devam edilen "Akyol" denilen eski kervan yoluna hakim durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Zerzevan Kalesi</span>

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan askeri tahkimâttır..

<span class="mw-page-title-main">Ananuri</span>

Ananuri, Aragvi Nehri üzerindeki bir kale kompleksidir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 72 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Mdzovreti Kalesi</span>

Mdzovreti Kalesi Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Dzama Nehri vadisinde yer alan bir kaledir. Kareli ilinin Ortubani köyünde konumlanmıştır. Kale, Dzama nehrinin sağ kıyısındadır. Kompleks, kilise, çan kulesi, kale, çeşitli evler ve tarımsal yerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağlı Kalesi</span> Erdemlide bir kale

Dağlı Kalesi Mersin ilinde yer alan bir ilk çağ kalesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ünye Kalesi</span> Ordu iline bağlı Ünye ilçesinde bir kale

Ünye Kalesi, Ordu'ya bağlı Ünye ilçesinde, Ünye kentinin 5 km güneydoğusunda eski çağlardan kalmış bir kaledir. Kaleköy'ün sınırları içindedir. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ünye Kalesi Kaya Mezarı</span>

Ünye Kalesi Kaya Mezarı, Ordu iline bağlı Ünye ilçe merkezinin 7 km kuzeydoğusunda Kaleköy'ün sınırları içinde yer alan Ünye Kalesi'nin güneydoğu cephesindeki kaya kütlesine oyulmuş bir kaya mezarıdır.

Tozkoparan Kaya Mezarı, Ordu ilinin Ünye ilçesinin bir mahallesi olan Cevizdere'deki vadide bulunan bir kaya mezarıdır. Bulunduğu mevkinin adından dolayı Tozkoparan Kaya Mezarı olarak anılmaktadır. Ünye ilçesinde tespit edilmiş olan üç kaya mezarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Balvana Manastırı</span> Şavşatta Gürcü manastırı

Balvana Manastırı, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Balvana olan Kirazlı köyü sınırları içinde erken Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü manastırıdır. Balvana Manastırı, Sulesi ve Balvana köyleri sınırında bulunduğu için Sulesi Manastırı olarak da bilinir.

Çarnesi Kalesi, Çağirnisi Kalesi olarak da bilinir, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı ve eski adı Çağirnisi / Çarnesi olan Kaleboynu köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Gerdekkaya Mezar Anıtı</span>

Gerdekkaya Mezar Anıtı, Eskişehir ili Seyitgazi ilçesi Çukurca köyü yakınlarında yer alan bir anıt mezardır.

Tzepta Kalesi Kilisesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Eskikale köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir. Günümüzde Eskikale köyünün Başkale adıyla mahallesi olan Tzepta köyündeki Tzepta Kalesi'nin içinde yer alır.