İçeriğe atla

Ünye Kalesi Kaya Mezarı

Koordinatlar: 41°05′47″K 37°14′23″D / 41.09639°K 37.23972°D / 41.09639; 37.23972
Ünye Kalesi Yukarı Kaya Mezarı
Ünye Kalesi'ndeki kaya mezarı, 1847, Jules Laurens
Harita
KonumÜnye, Ordu, Türkiye
Koordinatlar41°05′47″K 37°14′23″D / 41.09639°K 37.23972°D / 41.09639; 37.23972
TürKaya Mezar
DurumKullanımda

Ünye Kalesi Kaya Mezarı, Ordu iline bağlı Ünye ilçe merkezinin 7 km kuzeydoğusunda Kaleköy'ün sınırları içinde yer alan Ünye Kalesi'nin güneydoğu cephesindeki kaya kütlesine oyulmuş bir kaya mezarıdır.[1][2]

Girişindeki üçgen alınlığın her iki kenarında ve ortasında kartal kabartmaları bulunmaktadır. Ulaşımı çok zor olan bu kaya mezarının ön odasının ön duvarlarında, girişin sağ ve solunda ve odanın tavan kısmında renkli freskler bulunmaktadır. Bu freskler bu mezarının sonradan keşiş hücresi olarak kullanılmış olabileceğini göstermektedir.[3][4] Ünye Kalesi Kaya Mezarı, Pontus kraliyet mezarlarıyla biçimsel benzerlikleri nedeniyle Helenistik dönemden kalmış, kartal kabartmaları nedeniyle de Roma dönemine ait mezar olarak değerlendirilmektedir.[5]

2009 yılında Ünye Kalesi'nin restorasyonunda yeni lahitler keşfedilmiştir. Arkeologların bulunmadığı restorasyon çalışmasında mezarları temizlemek adına çıkarılan iskelet ve kemiklerin bilinçsiz müdahalelerle yok edildiği kaydedilmektedir.[6]

Üçgen alınlıklı kaya mezarı, Ünye Kalesinde yer alan iki kaya mezarından biridir. Diğer mezar, Ünye Kalesi’nin güney cephesinde, zeminden yaklaşık 3 metre yükseklikteki kaya kütlesinde yer almaktadır.[1]

Ayrıca bakınız

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Kumandaş Yanmaz, Hacer (2018). "Ordu İli Ünye İlçesi Kaya Mezarları". Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. Dergipark. 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  2. ^ "Kaleköy Kalesi Kaya Mezarları, Ünye/Ordu". Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. ordu.ktb.gov.tr. 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  3. ^ "Hacer Kumandaş Yanmaz - "Ordu ili Ünye ilçesi kaya mezarları"". 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  4. ^ ""Kaleköy Kalesi Kaya Mezarları, Ünye/Ordu"- T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ordu İl Kültür ve Turim Müdürlüğü". 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  5. ^ "Katherine Elise Rice - A Tomb with a View: Constructing Place and Identity in the Funerary Monuments of Hellenistic Anatolia, 2016, s. 418" (PDF). 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  6. ^ Işık, O. İrfan (8 Aralık 2009). "Arkeolojinin doğuşu ve Ünye Kalesi". Ünye Kent. 23 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Trabzon)</span> Türkiyenin Trabzon şehrinde yer alan bir cami

Ayasofya ya da eskiden Ayasofya Kilisesi, Trabzon'un Fatih Mahallesi'nde bulunan tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Çankırı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Kuzey ilçeleri Karadeniz Bölgesi'nde kalan il, kuzeyde Karabük ve Kastamonu, doğuda Çorum, güneydoğuda Kırıkkale, güneyde Ankara ve batıda Bolu illeriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas Mozolesi</span> Antik Mezar

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

<span class="mw-page-title-main">Cevizdere, Ünye</span>

Cevizdere, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırlarının Ordu ili sınırlarına genişletilmesinden önce idari açıdan köy statüsü taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kral Kaya Mezarları</span>

Kral Kaya Mezarları, Helenistik dönem'nde, Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.

<span class="mw-page-title-main">Çifte Minareli Medrese (Erzurum)</span> Erzurum, Türkiyede bir medrese

Çifte Minareli Medrese, Türkiye'de Erzurum İlinde bulunmaktadır. Selçuklular dönemine aittir. Bu tarihî eser günümüze kadar varlığını koruyabilmiş ve bulunduğu şehrin sembolü haline gelmiştir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaya mezarı</span> kayaya oyulan mezar

Kaya mezarları, statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar.

Hüseyindede Höyüğü, Çorum İl merkezinin güneybatısında, Sungurlu İlçesi'nin kuzeybatısında Yörüklü beldesinin 2,5 km. güneyinde yer alan bir höyüktür. Tepe, Hüseyindede Tepesi olarak da bilinmektedir. Kazılar sonucunda höyüğün bir Eski Hitit kült merkezi olduğu, kült yapılarının dışında başkaca yapı bulunmadığı ve Hüseyindede'nin geniş bir yerleşim olmadığı anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakçı Kaya Mezarları</span>

Çanakçı Kaya Mezarları, Mersin ilinde bulunan ve kabartma figürlerle süslenmiş bir grup kaya mezarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaleköy, Ünye</span>

Kaleköy, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çeşka Kalesi Yer Altı Şehri, Yozgat ili şehir merkezine 3 kilometre kuzeydoğusunda bulunan kirazlı göleti'nin kuzey kısmında, çevreye hakim yüksek bir tepenin uç noktasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ünye Kalesi</span> Ordu iline bağlı Ünye ilçesinde bir kale

Ünye Kalesi, Ordu'ya bağlı Ünye ilçesinde, Ünye kentinin 5 km güneydoğusunda eski çağlardan kalmış bir kaledir. Kaleköy'ün sınırları içindedir. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinir.

Saray Hamamı veya Yeni Hamam, Ordu ilinin Ünye ilçesinde bulunan tarihi bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Ünye kaya mezarları</span>

Ünye kaya mezarları, Ordu ilinde yer alan Ünye kentinin yakın çevresinde üç kaya mezarı bulunmaktadır. Bu mezarlardan ikisi Ünye Kalesi'nde, biri de Cevizdere vadisindedir.

Tozkoparan Kaya Mezarı, Ordu ilinin Ünye ilçesinin bir mahallesi olan Cevizdere'deki vadide bulunan bir kaya mezarıdır. Bulunduğu mevkinin adından dolayı Tozkoparan Kaya Mezarı olarak anılmaktadır. Ünye ilçesinde tespit edilmiş olan üç kaya mezarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hazinedaroğlu Konağı</span>

Hazinedaroğlu Konağı, Ordu ilinin Fatsa ilçesine bağlı Bolaman mahallesinde, eski bir kalenin iç kalesi üzerinde inşa edilmiş ahşap yapıdır. Hazinedarzade ailesi tarafından inşa edilmiş olan konak, Kademoğlu Konağı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Balvana Manastırı</span> Şavşatta Gürcü manastırı

Balvana Manastırı, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Balvana olan Kirazlı köyü sınırları içinde erken Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü manastırıdır. Balvana Manastırı, Sulesi ve Balvana köyleri sınırında bulunduğu için Sulesi Manastırı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Gerdekkaya Mezar Anıtı</span>

Gerdekkaya Mezar Anıtı, Eskişehir ili Seyitgazi ilçesi Çukurca köyü yakınlarında yer alan bir anıt mezardır.