
Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında kurulmuş olan devlet kurumudur. Merkez binası Ankara'da bulunur. Yılda yaklaşık 10 milyon adaya sınav uygulamaktadır.

YÖK olarak kısaltılan Yükseköğretim Kurulu, Türk üniversiteleri için merkezî devlet denetim organıdır.

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

Yale Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinin New Haven kentinde bulunan özel bir üniversitedir.

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.
Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılan, ilköğretim okullarını bitiren öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. 2005 yılına kadar LGS adıyla anılan sınav daha sonra bu ismi almıştır. Resmi ve özel fen liselerine, Anadolu liselerine, Sosyal bilimler liselerine, Anadolu öğretmen liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Liselerine, Anadolu Teknik Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine, İmam hatip liselerine, Turizim ve Otelcilik Meslek Liselerine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine ve Endüstri Meslek Liselerine kayıt öncesi yapılan genel sınavdır. 2006 yılından itibaren Polis Kolejinin de bu sınav ile öğrenci alımı yapması hususunda karar alınmıştır. 2008 yılında ise bu sınavın yerini Seviye Belirleme Sınavı (SBS) almıştır.

Kolej, Fransızca collège sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan bir sözcüktür. Öğretim uygulamasında yabancı bir dil öğretimine ağırlık veren okullara, bazı meslek okullarına veya ilköğretim ve lise eğitimini kapsayan özel okullara kolej denir. Mesleki eğitim veya ortaöğretim sunmaktadır.

Yükseköğretim, yüksekokullar ve üniversitelerde yapılan öğretim. İlköğretim ve ortaöğretim'den sonra gelir. Yükseköğretim; ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi kapsayacak şekilde ele alınır. Ortaöğretimin ötesindeki mesleki eğitim, Birleşik Krallık'ta ileri eğitim olarak bilinir ve Birleşik Devletler'de sürekli eğitim kategorisine dahil edilir.

İzmir Üniversitesi, İzmir'in 6. üniversitesiydi. Üniversite, 2007 yılında Doğanata Grubu'nun önderliğinde Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı (DEKVA) tarafından kurulmuş olup 2008-2009 öğretim yılında eğitim-öğretim hizmeti vermeye başlamıştı. Üniversitenin binası, Üçkuyular mevkiinde bulunmaktaydı.

Sınav veya imtihan, kişinin belirli bir konu hakkında edindiği bilgiyi veya deneyimi ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Sınava giren kişinin diğer birçok konudaki bilgisini, becerisini, yeteneğini, istidâtını, kabiliyetini, fiziksel uygunluğunu veya sınıflandırmasını ölçmeyi amaçlar. Çoğunlukla süre kısıtlamalı olarak gerçekleştirilir. Sınav, kişinin edindiği bilgiyi/bilgi birikimini verilen kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde en iyi şekilde ifade etmesidir. Bir test sözlü olarak, kağıt üzerinde veya bilgisayarda yapılabilir. Sorular standart test, açık uçlu soru ve kapalı uçlu soru'lardan oluşur. Sınavda sorulacak olan sorular öğretilen bilgiye bağlı olarak, mantıksal olarak belirli kurallar çerçevesinde oluşturulur. Kişinin veya öğretilen bilginin düzeyine göre sorular(çoktan seçmeli olduğu takdirde) üç, dört veya beş seçenek olabilir. Sınavlar çevrimiçi, görsel, bedensel, ruhsal, yazılı veya işitsel yollarla yapılabilir. Resmi testler genellikle bir notlandırma veya test puanıyla sonuçlanır. Türkiye'de sınav uygulayan kurumların başında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, ÖSYM ve özel dershaneler gelmektedir.
Yahya Kemal Koleji, Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren özel eğitim kurumlarıdır. Ülke içinde Üsküp, Gostivar, Struga, Ustrumca ve Kalkandelen’de şubesi bulunmaktadır.

SAT , Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversiteye kabul için yaygın olarak kullanılan standart testtir. 1926'daki ilk çıkışından bu yana adı ve test puanı birkaç kez değişti. Tarihinin büyük bölümünde buna Scholastic Yetenek Testi adı verildi. Sözel ve Matematiksel olmak üzere iki bileşenden oluşuyordu ve her biri 200 ile 800 arasında puanlanıyordu. Daha sonra Scholastic Assessment Test, ardından SAT I: Reasoning Test, ardından SAT Reasoning Test, daha sonra da kısaca SAT olarak adlandırıldı. Reading (Okuma), Writing and Language, Math - No Calculator ve Math - Calculator olarak 154 sorudan oluşur ve 3 saat 15 dakika sürer. Sınav ücreti 103 Amerikan dolarıdır (USD).
Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) , Türkiye ve Almanya tarafından ortaklaşa kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kampüsü İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında Beykoz ilçesindedir. 10 Nisan 2010 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 5979 Sayılı kanunla kurulmuştur.
Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en eski koleji olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim veren köklü bir kurumudur. Okula giriş ilkokul sonrası yapılan Kolej Giriş Sınavı'yla yapılır.

Mezun kolej, lise, üniversite veya başka bir okuldan bir şekilde katılmış veya bitirmiş eski bir öğrencidir. Kelime Latinceden "alumnus" veya "alumne" olmakla öğrenci anlamına gelir. Bunun için özel olarak "mezuniyet töreni" de düzenlenir.
Bir matrikülasyon sınavı, genellikle ortaöğrenimin sonuna doğru düzenlenen bir üniversite giriş sınavıdır. Sınavı geçtikten sonra, bir öğrenci ikinci seviye eğitimden gelen akademik nitelikleri tanıyan bir okuldan ayrılma sertifikası alır. Alınan puanlara veya notlara bağlı olarak, bir öğrenci daha sonra daha fazla araştırma yapmak üzere üniversiteye girebilir. Matrikülasyon sınavı akademik sertifikadır.
Şansölye, bir akademik yönetim türüdür. Şansölye kolej veya üniversitenin lideridir, genellikle üniversitenin yöneticisi veya tören başkanı veya bir üniversite sistemi içindeki bir yerleşke yöneticisidir. Birçok ülkelerde eşdeğeri rektör yöneticisidir.
Kolej giriş sınavı herhangi bir standart teste atıfta bulunabilen bir sınavdır. Birinin ortaöğretim sonrası başvurusu zamanı bir kurum tarafından uygun sayılabilmesi için gereklidir. Bu testlerden bazıları şunlardır:
- Scholastic Aptitude Test- Amerika Birleşik Devletleri
- ACT, Amerika Birleşik Devletleri
- Hong Kong Orta Öğretim Diploması, Hong Kong
- UCAS - Birleşik Krallık
- Leaving Certificate, İrlanda'daki üniversite bitirme sınavı.
- Baccalauréat, Fransa'daki akademik yeterlilik sınavı
- ATAR, Avustralya'daki akademik yeterlilik sınavı
- Abitur, Almanya'daki akademik yeterlilik sınavı
- GCSE, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da
- Cambridge Assessment International Education tarafından yönetilen International General Certificate of Secondary Education (IGCSE)
- OSS, Türkiye'de her yıl 1,7 milyondan fazla öğrencinin girdiği akademik yeterlilik ve sıralama sınavı
- Matura, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Lihtenştayn, Litvanya, Makedonya, Karadağ, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve İsviçre'de yapılan akademik yeterlilik sınavı
- Tuyển sinh đại học và cao đẳng, Vietnam
- Selectividad, İspanya
- İran'da yaygın olarak Konkour olarak bilinen İran Üniversitesi Giriş Sınavı
- CSAT(수능), Güney Kore.
- Çin'de Gaokao gibi bilinen Ulusal Üniversite Giriş Sınavı.
- Üniversite Kabulleri için Ulusal Merkez Testi ve Japon Üniversitelerine Giriş Sınavı, Japonya
- SBMPTN, Endonezya'daki devlet üniversitelerine kaydolmak için gerekli olan rekabetçi bir sınav.
- PSU Prueba de Selección Universitaria, Şili
- ENEM Exame Nacional do Ensino Médio, Brezilya
- ICFES Examen ICFES Prueba Sabre 11, Kolombiya
- Riigieksamid — Estonya.
- Birleşik Devlet Sınavı – Rusya.
- Harici bağımsız testler - Ukrayna.
- Birleşik Ulusal Test - Kazakistan.
- Genel Cumhuriyet Testi - Kırgızistan.
- Merkezi Test - Belarus, Letonya ve Tacikistan
- Birleşik Devlet/Ulusal Sınavlar - Ermenistan ve Gürcistan
- Bakalorya - Moldova ve Romanya
- Genel Akademik Yetenek Testi - Tayvan

Eğitim giriş sınavı eğitim kurumlarının kabul zamanı aday öğrencileri seçmek için yaptıkları bir sınavdır. Tipik olarak üçüncül aşamada yapılmasına rağmen, ilköğretimden yükseköğretime kadar eğitimin herhangi bir aşamasında yapılabilir.