İçeriğe atla

Ümmügülsüm

Ümmügülsüm
Kendi dilinde adıÜmmügülsüm Rəsulzadə
Doğum1899
Novhanı, Bakü Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm1944
Şamahı, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Defin yeriŞahendan
Meslekşair, yazar
MilliyetAzerbaycanlı
EvlilikSeyyid Hüseyin Sadık
ÇocuklarOktay Sadıkzade
Toğrul Sadıkzade
Kumral Sadıkzade

Ümmügülsüm Resulzade (AzericeÜmmügülsüm Rəsulzadə) veya Ümmügülsüm Sadıkzade (AzericeÜmmügülsüm Sadıqzadə; 1899, Novhanı – 1944, Şamahı), Azerbaycanlı şairdir.

Müsavat Partisi'nin kurucularından Muhammet Ali Resulzade'nin kız kardeşi, Müsavat Partisi ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Milli Konseyi'nin başkanlığını yapmış Muhammed Emin Resulzade'nin kuzeni ve baldızıydı.

Hayatı

Ümmügülsüm 1899'da Novhanı köyünde dindar bir ailede, Abdülaziz'in çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.[1] Evde babasından Arapça ve Farsça öğrenmiştir.[2]

1908'de şiir yazmaya başlamıştır[3] Şiir ve öyküleri İqbal, Yeni iqbal, Açıq söz, Qurtuluş, Dirilik, Məktəb, Qardaş köməyi, Azərbaycan gibi gazete ve dergilerde yayınlanmıştır.[4] 1914'te öyküleri basında yayınlanmaya başlamış[5] ve 1915'te Solğun çiçək adlı öyküsü Qurtuluş dergisinin açtığı yarışmada ödül almıştır.[3]

1918–1920 yıllarında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla ilgili olarak Türk ordusuna, Ey türk oğlu!, Çəkil, dəf ol!, Əsgər anasına, Dərdli nəğmə, Yurdumuzun qəhrəmanlığına, Yollarını bəklədim gibi şiirler yazmıştır. Nisan işgalinden sonra Hicran ve Bayrağım enərkən şiirlerini yazmıştır. Bayrağım enərkən şiirini 3 Mayıs 1920'de Azerbaycan bayrağının parlamento binasından kaldırılmasıyla ilgili olarak yazmıştır.[6][7] Bu şiirler 1920'li ve 1930'lu yıllarda Türkiye'deki Azerbaycanlı siyasi göçmenler arasında geniş çapta dağıtılmıştır. İşgalden sonra ailesiyle birlikte Hızı'ya taşınmıştır.

1937'de kocası Seyid Hüseyin tutuklanınca,[8] Ümmügülsüm de "halk düşmanının eşi" olarak hapse atılmıştır. Evinde arama yapılmış ve mal varlığına el konulmuştur. Hapishanede kaldığı süre boyunca yazıları yasaklanmıştır. Bayıl hapishanesindeyken Qala xatirələrim başlıklı bir anı yazmıştır. Bayıl hapishanesinde birkaç ay tutuklu kaldıktan sonra 8 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Temlag çalışma kampına gönderilmiştir.[9]

Ümmügülsüm, 1943'te SSCB İçişleri Halk Komiserliği'ne başvurarak serbest bırakılmasını istemiştir. Nisan 1944'te hapisten çıkmıştır. Bakü'de birkaç gün yaşadıktan sonra şehirde ikamet etmesine izin verilmemiş,[10] bu yüzden Şamahı'ya taşınmıştır. Birkaç ay Şamahı'da yaşamış ve Eylül 1944'te 45 yaşında vefat etmiştir.[11] Şahendan mezarlığına defnedilmiştir.

Ailesi

Müsavat Partisi'nin kurucularından Muhammet Ali Resulzade'nin kız kardeşi, Müsavat Partisi ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Milli Konseyi'nin başkanlığını yapmış Muhammed Emin Resulzade'nin kuzeni ve baldızıydı.[12] 1916'da Celil Memmedguluzade'nin Ölülər adlı oyununun Tağıyev Tiyatrosu'nda ilk gösterimi sırasında yazar Seyid Hüseyin ile tanışmış, daha sonra 1920'de onunla evlenmiştir.[13]

Bu evliliğinden Kumral Sadıkzade adında yazar olan bir kızı ve ressam olan Oktay ve Toğrul adında üç oğlu olmuştur. En küçük oğlu Çağatay ise istihkam taburunda görev yapmıştır ancak zorlu koşullarda çalıştığı için ağır bir tüberküloz hastalığına yenik düşmüş ve 24 yaşında vefat etmiştir. Oktay Sadıkzade, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Ressamı olarak tanınmıştır.[14]

Mirası

Kızı Kumral Sadıkzade, Son mənzili Xəzər oldu adlı romanının kitabının ikinci bölümünü Ümmügülsüm'e ithaf etmiştir.[15] 18 Aralık 2022'de Bakü Sanat Galerisi'nde Ümmügülsüm'ün anısına ithaf edilen Çəmən ayrısı başlıklı sergi açılmıştır.[16]

Kaynakça

  1. ^ Bağırzadə, Nəcibə (2018). Vətən ayrısı Rəsulzadələr. Bakı: Ecoprint. 
  2. ^ Morkoç, Ayvaz (31 Ağustos 2021), "Azerbaycan'ın istiklal şairesi Ümmügülsüm Sadıqzade", Journal of Social and Humanities Sciences Research, s. 2238 
  3. ^ a b tərtib edən Aydın Hüseynzadə (1992). Gözümüz yaşlıdır, sinəmiz dağlı. Bakı: Nicat nəşriyyatı. s. 4. 
  4. ^ "101 yaşlı "Azərbaycan"". worldinfo.az (Azerice). 1 Ocak 1970. 18 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  5. ^ Aydın Hüseynzadə (2005). İstiqlal şairi Ümmügülsüm. Baku: Chashioghlu. s. 19. 
  6. ^ Nasiman Yagublu (2018). Azərbaycan Milli Azadlıq Hərəkatı Ensiklopediyası. Baku: Qanun Nəşriyyatı. s. 110. ISBN 978-9952-36-521-4. 
  7. ^ "Ümmügülsüm xanımdan yeni soraq – Vəfatından bir il sonra yazılan məqalə". Teleqraf.com (Azerice). 24 Nisan 2023. 18 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  8. ^ "Садыгзаде Сеид Гусейн Мир Казым оглы (1887)" (Azerice). ru.openlist.wiki. 5 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  9. ^ Nazim İbrahimov (1999). Min beş yüz ilin oğuz şeri. Antologiya (PDF). I. Baku: Azernashr. s. 711. 18 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  10. ^ "Gecikmiş etiraf..." web.archive.org. 31 Ocak 2017. 31 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  11. ^ "Cavid ona elçi gəldi, ərini güllələyib Xəzərə atdılar, öz qəbri 57 il sonra tapıldı - Rəsulzadənin baldızı, Azərbaycanın ilk yazıçı qadını..." Kulis.az (Azerice). 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  12. ^ Bağırzadə, Nəcibə (2018). Vətən ayrısı Rəsulzadələr. Baku: Ecoprint. s. 176. 
  13. ^ tərtib edən Aydın Hüseynzadə (1992). Gözümüz yaşlıdır, sinəmiz dağlı. Baku: Nicat nəşriyyatı. s. 1. 
  14. ^ Gumral Sadigzade (2002). Mənim nakam qardaşım. Baku: Chashıoghlu. s. 5. 
  15. ^ Niyarlı, Mənzər (16 Şubat 2019). "Seyid Hüseyn yadigarı - Qumral Sadıqzadə". Ədəbiyyat qəzeti. 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  16. ^ ""Çəmən ayrısı" – Ümgülsüm Sadıqzadə yad olunub". medeniyyet.az. 18 Aralık 2022. 18 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Resulzâde</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kurucusu

Mehmed Emin Resulzâde, Azeri devlet adamı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Müsavat Partisi</span> Azerbaycanda siyasi parti

Müsavat Partisi, Azerbaycan'ın en eski siyasi partisidir. İlk defa 1911 yılında kuruldu. 1920 yılında Azerbaycan SSC Yönetimi tarafından yasaklandı. Azerbaycan'ın tekrar bağımsızlığını kazanmasından sonra 1992 yılında yeniden kuruldu. 2023 yılı itibarıyla ne yerel, ne genel yönetimde, ne de hükûmette temsil edilmektedir. Parti Yeni Azerbaycan Partisi iktidarına muhaliftir.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Azim Şirvani</span>

Seyid Azim Şirvani, Azerbaycanlı şair ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir Berker</span> Azerbaycanlı tümgeneral

Cihangir Berker veya Cihangir Bey Novruzov Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri tuğgeneralidir.

Oktay Seyid Hüseyin oğlu Sadıkzade - Azerbaycan güzel sanatlar temsilcisi, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı (1992), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi (2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın kişisel emeklisi (2002).

<span class="mw-page-title-main">Adalet Tahirzade</span>

Adalet Şerif oğlu Tahirzade ; öğretmen, dilbilimci, filolog-metin bilimcisi, tarihçi, gazeteci, profesör doktor, eski Eğitim Bakanı Yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Baba Behbud</span> Türk asker

Baba Behbud — veya Baba Behbudov — Azerbaycan Cumhuriyeti Ordusunun subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri albayı.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Hazarlı</span> Türk asker

Yunis Shekerov veya Yunus Hazarlı, Azerbaycan Cumhuriyeti Ordusu'nun subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Albayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akpolat</span> Türk asker

Mehmet Akpolat veya Memmed Rzayev, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri albayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kazah</span> Türk asker

Mehmet Kazah veya Gülmemmed Gülmemmedov, Azerbaycan Cumhuriyeti Ordusu'nun subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Albayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Firudin Bey Daryal</span> Türk asker

Firudin Bey Daryal — veya Ferman bey Alıyev, — Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir subayı, Türk Silahlı Kuvvetleri albayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Bey Alibeyov</span>

Mustafa Bey Alibeyov Azerbaycanlı gazeteci, yazar, oyun yazarı, hukukçuydu. Alibeyov, Işık dergisinin yayıncısı, Nicat Hayır Cemiyeti ve Muhtaçlara Yardım Cemiyeti üyesi, Hidayet Hayır Cemiyeti katibi ve Ahrar Partisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Habib Sahir</span>

Habib Sahir veya Mir Habib Qavami Azerbaycanlı şair, yazar, mütercim ve editördür. İran'da serbest Türk nazımın hamisi.

<span class="mw-page-title-main">Safa Cemiyeti</span> Dernek

Safa Cemiyeti — 20. yüzyılın başında Bakü'de faaliyet gösteren hayırsever bir toplum. Derneğin amacı dezavantajlı çocukları eğitime dahil etmek, yoksul nüfusa tıbbi yardım sağlamak ve halkın kültürel düzeyini yükseltmekti.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Bey Hacıbababeyov</span>

Mehdi Bey Hacıbababeyov sosyal ve politik faaliyetlerde bulunmuş şahıs, Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesinin aktif katılımcılarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Müseyib Bey Ahicanov</span>

Müseyib Bey Ahicanov, Ahicanov veya Ahicanovlı - Azerbaycan Millî Şûrası Üyesi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Parlamento Üyesi, Transkafkasya Seymi Üyesi, Bakü Guberniyası Gubernatoru.

<span class="mw-page-title-main">Osman Kazak</span>

Osman Ağa Gülmemmedov ve ya Osman Kazak - Çarlık Rusyası ve Azerbaycan Cumhuriyetinin subayı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin albayı.

Mirza Muhammed Musavvir XIX yüzyılda aslen Güney Azerbaycan'da doğmuş, fakat Kuzey Azerbaycan'da çalışmış şair, ressam, kaligrafi uzmanı ve ünlü şairler meclisi olan "Macmaus-Şüara"'nın üyesi.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Han Ziyadhanov</span>

İsmail Han Ziyadhanov — Azerbaycan Cumhuriyeti hükümetinin üyesi, diplomat, Azerbaycan Cumhuriyeti ordusunun yarbayı. Rusya İmparatorluğu'nun Birinci Devlet Dumasına seçilen 5 Azerbaycanlıdan biri.