İçeriğe atla

Ülkelere göre şehirler listesi

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin şehirler listesi ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülkeye ait şehirler listesi yer almaktadır.[1] Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır.

İçindekiler: Baş - 0–9 A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z

A

B

C

Ç

D

E

F

G

H

I

İ

J

K

L

M

N

O

Ö

P

R

S

Ş

T

U

Ü

V

Y

Z

Kaynakça

  1. ^ Bu ülkeler güncel tarih itibarıyla Abhazya, Cook Adaları, Filistin, Güney Osetya, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Niue, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti ve Tayvan'dır.
  2. ^ Abhazya güncel olarak BM üyesi ülkeler olan Nauru, Nikaragua, Rusya, Tuvalu, Vanuatu ve Venezuela ile de-facto devletler olan ve bağımsızlıkları kabul görmeyen Dağlık Karabağ, Güney Osetya ve Transdinyester tarafından egemen devlet olarak kabul edilmektedir. Gürcistan bölgeyi hala kendi toprakları olarak görmektedir.Kaynak haber 19 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Cook Adaları güncel olarak 32 BM üyesi ülke tarafından tam egemen bir devlet olarak görülmektedir ve diplomatik ilişkileri mevcuttur. Cook Adaları,Yeni Zelanda ile serbest işbirliği içerisinde olduğu için birçok ülke tarafından bu ülkeye ait bir bölge olarak görülmektedir.Kaynak haber 18 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Filistin Devleti güncel olarak BM'de gerçekleştirilen oylama ile üye olmayan gözlemci statüsüne kavuşmuş ve böylece egemen bir devlet olarak kabul görmüştür.Kaynak haber 7 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Güney Osetya güncel olarak beş ülke tarafından egemen devlet olarak görülmektedir. Bunlar Nauru, Nikaragua, Rusya, Tuvalu ve Venezuela'dır. Ayrıca de-facto devletler olan ve bağımsızlıkları kabul görmeyen Abhazya, Dağlık Karabağ, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti ve Transdinyester tarafından da egemen devlet olarak kabul edilmektedir. Gürcistan bölgeyi hala kendi toprakları olarak görmektedir.Kaynak haber 19 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Kosova güncel olarak 91 ülke tarafından egemen bir devlet olarak kabul edilmektedir. Sırbistan bölgeyi hala kendi toprağı olarak kabul etmektedir. Kaynak haber 3 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güncel olarak sadece Türkiye Cumhuriyeti tarafından egemenliği kabul edilmiştir.Kaynak haber 25 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ Niue ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında 12 Aralık 2007 tarihinde diplomatik ilişkiler başlatılmış ve Niue egemen bir devlet olarak kabul edilmiştir. Niue, Yeni Zelanda ile serbest işbirliği içerisinde olduğu için birçok ülke tarafından o ülkeye ait bölge olarak görülmektedir.Xinhua: China, Niue establish diplomatic ties, Kaynak haber 12 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti güncel olarak 50 ülke tarafından egemen devlet olarak kabul görmektedir. Fas bölgeyi kendi toprağı olarak görmektedir. BM bu konu ile ilgili referanduma gidilmesini talep etmektedir.Güncel ülkeler listesi kaynak haberde yer almaktadır Kaynak haber 15 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası telefon kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ülkelerin kod isimleri ile telefon kodları aşağıdaki listede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ülke bayrakları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin bayrağı ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülke yer almaktadır. Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır. Belli bir ülkeye bağlı, idari açıdan söz konusu ülkelerin yönetiminde olan özerk bölgeler için ayrıca bağımlı topraklar listesi sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Yüzölçümlerine göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünya ülkelerinin ve bağımlı topraklarının kara, su ve toplam alana göre sıralanmış bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ülke armaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin resmi devlet arması ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülkenin arması yer almaktadır. Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya devlet başkanları listesi</span>

Güney Osetya Cumhuriyeti devlet başkanı, Kafkasya'da bulunan, tek taraflı bağımsızlığa rağmen uluslararası alanda dört ülke hariç Gürcistan'ın bir parçası olarak görülen Güney Osetya'daki en yüksek siyasi makamıdır. 28 Kasım 1991 ve 27 Kasım 1996 tarihleri arasındaki kişiler Parlamento başkanı olarak görev yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya'nın dış ilişkileri</span>

Güney Osetya Cumhuriyeti, kendi kendine bağımsızlığını ilan eden de facto bir yönetim olarak sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru, Abhazya Cumhuriyeti ve Transdinyester Cumhuriyeti tarafından tanınmaktadır. Güney Osetya Cumhuriyeti, Gürcistan'dan bağımsızlık ilanını 1991 tarihinde ilan etti, fakat 2008 Güney Osetya Savaşı'na kadar hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya'nın dış ilişkileri</span> Abhazyanın dış ilişkilerine genel bakış

Abhazya, kendi kendine bağımsızlığını ilan eden de facto bir yönetim olarak sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru, Güney Osetya ve Transdinyester tarafından tanınmaktadır. Abhazya, Gürcistan'dan bağımsızlık ilanını 1992 tarihinde ilan etti, fakat 2008 Güney Osetya Savaşı'na kadar hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti</span> Afrikada kısmen tanınan bir ülke

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti (SDAC), Afrika kıtasının batısında yer alan ve bütün Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet. Ülkenin sınır komşusu olarak kuzeyinde Fas, kuzeydoğusunda Cezayir, doğu ve güneyinde Moritanya yer alırken, bölgenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin anayasal başkenti Layun olarak belirlenmesine rağmen Fas idaresi altında bulunan kısımda kaldığı için 2011 yılından bu yana başkent geçici olarak Tifariti'dir.

Ülkelerin yerel isimleri listesi ülkelerin kendi dillerinde isimlerinin alfabetik olarak sıralandığı listedir. De facto ve de jure ülkeleri ile bağlı bölgeler ve özel bölgeler de bu listede yer almaktadır.

Dünya Bankası Grubu, 5 uluslararası organizasyon tarafından oluşturulan ve amacı genellikle fakir ülkelere kredi vererek destek olmak olan bir çatı kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan Devletler Topluluğu</span>

Tanınmayan Devletler Topluluğu, uluslararası toplumun sınırlı bir kesimin tanıdığı, eski Sovyetler Birliği'ndeki çeşitli devletler birleştiren uluslararası bir organizasyondur.

FIFA'ya üye olmayan ülkeler sırasıyla şunlardır:

2006 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, 15-26 Mart tarihleri arasında, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 18. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü Bölgeleri</span>

Dünya Sağlık Örgütü, raporlama, analiz ve denetim amacıyla altı farklı alt bölümlere ayrılmıştır. Bu bölgeler (AFRO) Afrika Bölgesi, (PAHO) Amerika Bölgesi, (SEARO) Güney Doğu Asya Bölgesi, (EURO) Avrupa Bölgesi, (EMRO) Doğu Akdeniz Bölgesi ve (WPRO) Batı Pasifik Bölgesidir. Her bölgenin kendisine ait ofisi bulunmaktadır

ISO 3166-1 alpha-3 kodları, ülkeleri, bağımlı bölgeleri ve özel coğrafi bölgeleri temsil etmek için Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının parçası olan ISO 3166-1'de tanımlanan üç harfli ülke kodlarıdır. Kodlar ve ülke adları arasında iki harfli alfa-2 kodlarından daha iyi bir görsel ilişkiye izin verirler. İlk olarak 1974'teki ilk baskısında ISO 3166 standardının bir parçası olarak dahil edildiler.

Bu liste, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerdeki turizm endüstrisi'ne genel bir bakış sunmaktadır.

Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), ISO 3166 standardı – Ülke ve alt bölümlerinin adlarının temsili için kodlar oluşturmuş ve sürdürmüştür. ISO 3166 standardı üç bölümden oluşur: