İçeriğe atla

Ústí nad Labem

Koordinatlar: 50°39′30″K 14°2′30″D / 50.65833°K 14.04167°D / 50.65833; 14.04167
Ústí nad Labem
Ústí nad Labem, 2005
Ústí nad Labem bayrağı
Bayrak
Ústí nad Labem arması
Arma
Çekya üzerinde Ústí nad Labem
Ústí nad Labem
Ústí nad Labem
ÜlkeÇekya Çekya
İlÚstí nad Labem
İlçeÚstí nad Labem
İdare
 • Belediye başkanıPetr Nedvědický
Yüzölçümü
 • Toplam93,97 km²
Nüfus
 (2021)[1]
 • Toplam91.982
 • Yoğunluk980/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Ústí nad Labem, Çekya'nın Ústí nad Labem Bölgesi'nde bir şehirdir. Ülkenin 7. en kalabalık şehridir. Ústí, Bílina ve Elbe Nehri'nin (Labe) birleştiği noktada yer alan dağlık bir bölgede yer alır ve aktif bir nehir limanı bulunmasınında yanı sıra, önemli bir demiryolu kavşağı bulunduğu bir yerleşim yeridir.

Tarihi

Ústí, Alman Nasyonal sosyalizmin merkezi olmuştur. 15 Kasım 1903 tarihinde, Österreich Alman İşçi Partisi ("Avusturya'da Alman İşçi Partisi") kurulmuş ve bu ileride Südet Alman Nasyonal Sosyalist Partisi ve Avusturya Milli Sosyalizm'in temeli olacaktı. Bu partilerin kendi edebiyat kitaplarının çoğu Ústí'de basıldı. 1938 yılında Yeni Yıl Arifesinde Naziler, yerel Sinagogları yaktı ve bir et fabrikası haline getirdiler. Savaş sırasında kentin Yahudi sakinlerinin büyük çoğunluğu Nazi ölüm kamplarına gönderildi. 17 Nisan-19 Nisan 1945 tarihleri arası şehir Müttefik Kuvvetleri tarafından bombalandı ve 500'den fazla kişi hayatını kaybetti. 31 Temmuz 1945'te Alman sivillerine karşı Ústí Katliamı yapıldı. 1945 ve 1946 yılında, 53.000 insanın üzerinde etnik Alman bölgeden kovuldular. 1970'li-1980'li yıllarda çok sayıda Panel binalar inşa edildi. 1989'daki Kadife Devrimi'nde Çekoslovakya'da komünizmin yıkılmasından sonra şehrin ağır sanayisi ekonomik sıkıntılar yaşadı.

Turizm

Střekov kalesi şehrin güney banliyösünde yer almaktadır. Ústí, Bohemya dağlık arazisinin (České středohoří) romantik manzara turizmi ve Ceske Svycarsko milli parkı sayesinde bir merkezdir.

Şehir toplu taşıma

Şehir, otobüs ve troleybüs hatlarını içeren toplu taşıma ağına sahiptir.

Demiryolu taşımacılığı

Usti nad Labem dış hatlarda Berlin-Viyana ve Berlin-Budapeşte-Belgrad-Sofya (Baltık-Orient) ile kesişen dört tren istasyonları ile önemli bir demiryolu düğümüdür.

Nehir taşımacılığı

Elbe Nehri Hattı Almanya, Benelüks ülkeleri, kuzey Fransa ve önemli deniz limanlarına erişim sağlanmasında Batı Avrupa nehir hatlarının bir kavşak noktasıdır.

Hava taşımacılığı

Şu anda, küçük spor uçaklar için bir havaalanı yapım aşamasındadır. Uçaklar için en yakın havaalanı Prag'a (92 km) veya Dresden'e (75 km) mesafede bulunmaktadır.

Mariansky Köprüsü

Mariansky Köprüsü 1998 yılında açıldı. Köprü beş yıllık bir süre içinde inşa edilmiştir. İnşaası için CZK 750 milyon (37.500.000 $) fazla yatırım yapılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Population of Municipalities – 1 January 2021". Czech Statistical Office. 30 Nisan 2021. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamburg</span>

Hamburg, resmî adıyla Hür Hansa Şehri Hamburg, Almanya'nın ikinci büyük şehri olup kendi başına ayrı bir eyaleti oluşturur. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki en büyük 6. metropoldür. Almanya'nın Dünya'ya açılan kapısı da denilen bu şehir, Almanya'nın en büyük limanına da sahiptir. Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup Dünya'da da 9. sıradadır.

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Faşizm</span> Aşırı sağcı, otoriter, aşırı milliyetçiliği savunan ideoloji

Faşizm, ilk olarak İtalya'da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir. İlkeleri ve öğretileri, La dottrina del fascismo adı altında Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır. Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu Ulusal Faşist Parti'nin İtalya'da iktidara gelmesinin ardından, faşizm birçok milliyetçi ideolojiye örnek olmuştur. Hitler'in nasyonal sosyalizmi ve Franco'nun falanjizmi, faşizmden çok etkilenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Leipzig</span> Saksonyada büyükşehir (Almanya)

Leipzig, Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı 590.000 nüfusu aşkın büyük iki şehirden biridir. Leipzig Kuzey Alman Ovası'nın güney ucunda bulunmaktadır ve "Weisse Elster", "Pleisse" ve "Parthe" nehirlerinin kavşağında konumlanmıştır. Orta Saksonya eyaletinde aşağı Saksonya sınırında Halle şehri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Chemnitz</span>

Chemnitz [ˈkɛmnɪts], Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı bir şehir. Eyaletin üçüncü en büyük şehridir. Herhangi bir hükûmet kesimi ya da bir bölgenin parçası olmayan bağımsız bir şehirdir. Chemnitz Teknik Üniversitesi 10.000 civarında öğrenciye sahiptir ve bilimsel yaşamın merkezidir. 10 Mayıs 1953'ten 21 Haziran 1990'a kadar şehrin resmî adı Karl-Marx-Stadt idi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Würzburg</span> Bavyerada bağımsız şehir (Almanya)

Würzburg, Almanya'da Bavyera eyaletinin kuzeyinde yer alan şehir. Bu eyalete bağlı Unterfranken ilinin başkentidir. Würzburg şehri kanunen Würzburg İlçesi (Landkreis)'ne bağlı olmamakla beraber bu ilce arazileri ile çepeçevre çevrilmiştir. Würzburg şehri 124.698 kişi nüfusu ile Bavyera eyaletinin beşinci büyük şehridir.

Emil Gustav Friedrich Martin Niemöller, Alman ilahiyatçı, Alman Protestan Kilisesi'nin Nazilerle iş birliği yapmasına muhalefet eden kilisenin yöneticisi ve Dünya Kiliseler Konseyi başkanı. Önceleri inanmış bir Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi seçmeni olan Niemöller, daha sonra kiliseler arası kavgalarda kendisini geliştirerek nasyonal sosyalizm karşıtı bir direnişçi olmuştur. 1938-1945 yılları arası tutuklanarak Sachsenhausen ve Dachau toplama kamplarına gönderildi. Eski hücre arkadaşı Leo Stein Amerika'ya gitmek için Sachsenhausen'den serbest bırakıldıktan sonra, 1941 yılında Aylık Ulusal Yahudi dergisinde Niemöller hakkında bir makale yazdı. 1945 yılının Nisan ayı sonunda Niemöller yaklaşık 140 diğer önemli mahkûm ile birlikte Tirol'e transfer oldu. 5 Mayıs 1945 tarihinde Beşinci ABD Ordusu tarafından serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Potsdam Konferansı</span>

Potsdam Konferansı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın teslimiyetinden sonra 17 Temmuz 1945 - 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'in 26 kilometre güneybatısında bulunan Cecilienhof Sarayı'nda düzenlenen ve Churchill, Truman ve Stalin olmak üzere "Big Three" 'nin katıldığı konferans.

<span class="mw-page-title-main">Hitler selamı</span> Naziler tarafından kullanılan ideolojik selam

Hitler selamı, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından partinin lideri Adolf Hitler'e itaati göstermek için benimsenen ve Alman ulusu ve savaş gayretine şükretmeyi ifade eden selam şekli.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Děčín</span>

Děčín, Çekya'nın kuzeyinde Ústí nad Labem İli'nde bulunan bir küçük şehirdir. Ústí nad Labem ilindeki Děčín ilçesinin en büyük kenti olup bu ilcenin merkez kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Bohemya</span>

Güney Bohemya ili, Çekya'nın güneydoğu kesiminde tarihsel Bohemya ülkesi ile tarihsel Moravya ülkesinin güneybatısının ufak bir kısmını kapsayan bir il. İl merkezi České Budějovice kentidir.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

<span class="mw-page-title-main">Alman İşçi Partisi</span>

Alman İşçi Partisi, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Weimar Almanya'sında kurulan kısa ömürlü aşırı sağcı bir siyasi partiydi. Resmî olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin öncüsüydü. DAP sadece 5 Ocak 1919'dan 24 Şubat 1920'ye kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi</span> Siyasi parti

Danimarka Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi, nasyonal sosyalizm ilkelerine dayanarak oluşturulmuş bir partidir.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.