İçeriğe atla

Özgür Woodstock

Özgür Woodstock
Taking Woodstock
YönetmenAng Lee
YapımcıAng Lee
James Schamus
SenaristJames Schamus
Elliot Tiber ve Tom Monte'nin kitabından uyarlanmıştır.
OyuncularDemetri Martin
Imelda Staunton
Henry Goodman
Liev Schreiber
Jonathan Groff
Emile Hirsch
Paul Dano
MüzikDanny Elfman
Görüntü yönetmeniEric Gautier
KurguTim Squyres
StüdyoFocus Features
DağıtıcıFocus Features
CinsiSinema filmi
TürüDram, romantik, LGBT, komedi
RenkRenkli
Yapım yılı2009, Amerika Birleşik Devletleri ABD
Çıkış tarih(ler)i28 Ağustos 2009, ABD
16 Ekim 2009, Türkiye[1]
Süre120 dakika (sinema)
149 dakika (DVD)
Dilİngilizce
Bütçe30 milyon dolar
Resmî sitesi

Özgür Woodstock (İngilizcesi: Taking Woodstock), 1969 yılında gerçekleşen Woodstock Festivali'ni konu alan ve de Ang Lee’nin yönettiği bir komedi ve drama filmidir. Senaryosu James Schamus tarafından hazırlanan filmin esin kaynağı Elliot Tiber ve Tom Monte tarafından yazılan “Taking Woodstock: A True Story of a Riot, a Concert, and a Life" adlı kitap oldu. İlk gösterimi 2009 yılında Cannes Film Festivali'nde gerçekleşen film, 26 Ağustos 2009 tarihinde başta New York ve Los Angeles’te sonra diğer şehirlerde ve ülkelerde gösterime girdi. Türkiye’deki gösterimi ise 16 Ekim 2009 tarihinde gerçekleşti.[2]

Konusu

Gerçek olaylardan ilham alınan film, New York City’de çalışan bir iç mimar ve ressam olan Elliot Tiber’in ailesinin sahip olduğu ve White Lake, New York’ta yer alan El Monaco Motel’in elden çıkmaması için verdiği mücadele ile başlıyor.

Bu sebepten dolayı White Lake’e geri dönen Elliot Tiber aynı zamanda şehir yönetimi komitesine de başkan seçilir. Burada geçen sene de gerçekleştirdiği müzik festivalini bu sene de gerçekleştirmek için izin alır. Ama Woodstock Festivali planlayıcılarının yakındaki başka bir kasabadan red cevabı aldığını öğrenince bunu değerlendirmek ve de elindeki konser iznini bu amaçla kullanmak ister.

Festival planlayıcıları El Monaco Motel’in çevresindeki araziyi uygun bulmazlar ama yakınlardaki Max Yasgur’un çiftlik arazisi festival için son derece elverişlidr. Motel’i kalış amaçları için tüm sezonluğuna kiralayan organizatör ekibi Max Yasgur ile de ilk aşamada $5,000 teklif ederek anlaşırlar, daha sonra bu miktar $75,000’e çıksa da bunu da istemeye istemeye de olsa kabul ederler. Elliot Tiber’in annesi bu festivale ve hippilerin kasabaya gelmesine ilk başlarda çok sert tepki de gösterse, parayı görünce fikrini değiştirir.

Festival takvimi sürecinin başlaması ile ABD’nin dört bir yanından insanlar gelmeye başlarlar. İlk aşamada bir İtalyan mafyası veya çetesine ait bir grup da Elliot Tiber’i, ailesini ve moteliniı korumak bahanesiyle para isteseler de bu şahıslar Elliot’un babası tarafından kapı dışarı edilirler. Kendisi de eşcinsel olan Elliot Tiber’in Greenwich Village’den bir gay arkadaşının tanıdığı olan travesti bir güvenlik görevlisi bu amaç için işe alınır.

Gerek Elliot Tiber, gerekse Max Yasgur kasabanın geri kalanı tarafından sert tepki görür. Hatta bazı gençler motelin duvarlarına anti-semitik yazılar da yazarlar. Festival öncesi ve sırasında aile bütün borçlarını ödeyecek ve hatta üzerine para birikterecek duruma gelirler ama bir sabah Elliot Tiber annesinin, babasından da gizli, $97,000 biriktirdiğini öğrenir. Zaten kasabada kalmak istemeyen ama bunu ailesine destek vermek için yapan Elliot bu hayal kırıklığı ve tartışma sonucu evi terk etmeye karar verir.[3]

Bu süreç içinde Elliot Tiber’in eşcinselliği ve coming out süreci, Vietnam Savaşı ve gazileri, antisemitizm, insanın hayattan ne beklediği gibi temalar da film boyunca işlenir.[4]

Oyuncu kadrosu

Demetri Martin: Elliot Tiber, ailesine ait moteli Woodstock konserine organize edenlere kiralayan karakter.
Imelda Staunton: Sonia Teichberg, Elliot’un annesi
Henry Goodman: Jake Teichberg, Elliot’un babası
Liev Schreiber: Vilma, travesti güvenlik görevlisi
Jonathan Groff: Michael Lang, Woodstock organizatörü
Emile Hirsch: Billy, Vietnam’dan yakın zamanda dönmüş gazi
Paul Dano ve Kelli Garner: Konsere katılan Wolsvogen’i olan hippi çift
Jeffrey Dean Morgan: Dan, Billy'inin abisi
Eugene Levy: Max Yasgur, yakın bölgedeki bir çiftliğin sahibi
Mamie Gummer: Michael Lang'in yardımcısı
Dan Fogler: Yerel tiyatro grubunun başı
Skylar Astin: John P. Roberts, festivali finanse eden kişi
Damian Kulash: Gitar çalan bir hippi

Kaynakça

  1. ^ "Özgür Woodstock, www.sinemalar.com". 9 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2009. 
  2. ^ "Özgür Woodstock, Milliyet". 20 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2009. 
  3. ^ Özgür Woodstock, Timeout Istanbul[]
  4. ^ "Özgür Woodstock, Beyazperde.mynet.com". 4 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şebnem Ferah</span> Türk şarkıcı

Şebnem Ferah, Türk rock müzik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Woodstock Festivali</span>

Woodstock Festivali, resmi adı ile Woodstock Music and Art Fair, 15-18 Ağustos tarihleri arasında 1969 yılında Bethel, New York'ta bir mandıra alanında gerçekleşmiştir. Vietnam Savaşı'na karşı protestolar düzenlendiği ve bu protestoların ağır bir şekilde bastırıldığı ortamda, hippiler umutsuzluğa düşmüşlerdi. 1969'da gerçekleşen bu festivalin sloganının üç gün boyunca barış ve müzik olmasının sebebi de bu umutsuzluktan üç gün uzaklaşılmak istenmesidir. Festivalin organizatörlerinden Michael Lang bir röportajında "Son yıllarda üniversite kampüslerinde, yoksul mahallelerde ve ülkenin her köşesinde protestolar vardı, Woodstock'ta politik kaygılarımızı bir kenara bırakıp bütün enerjimizi barışa odakladık, barış ve anlayış mümkündü." diye belirtmiştir. 1960'ların karşı kültürlerinin bir araya geldiği festivale Amerika'nın her yerinden 450'000 genç katılmıştır. Festivalde Jimi Hendrix, The Who, Janis Joplin, Crosby, Stills, Nash & Young, Richie Havens, Jefferson Airplane, Joan Baez gibi sanatçılar ve gruplar performanslarını sergilemişlerdir. Woodstock Festivali 1960'ların bunalan gençliğinin bir araya gelmesinin sembolü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Leman Sam</span> Türk şarkıcı

Emine Leman Şenkan veya bilinen adıyla Leman Sam, Türk şarkıcı.

<i>Şahane Hayat</i> 1946 yapımı Amerikan filmi

Şahane Hayat, 1946 ABD yapımı fantastik drama filmidir. Özgün adı It's a Wonderful Life olan filmin, bazı kaynaklara göre Türkiye'de Yaşamak Güzeldir adı ile de gösterildiğine dair kayıtlar vardır.

<i>Gremlinler</i>

Gremlinler, Joe Dante tarafından yönetilen ve Warner Bros. tarafından 1984 yılında gösterime sokulan Amerikan korku komedi filmidir. Başarısız bir mucit olan Randall Peltzer, oğlunun doğum günü için Çin Mahallesi'nde bulunan bir dükkândan bir yaratık satın alır. Bu yaratık için bazı talimatlar vardır. O parlak ışıktan korunmalıdır, fazla su içmemelidir ve geceyarısından sonra yemek yememelidir. Randall'ın oğlu Billy, babasının Gizmo adını verdiği yaratığı çok sever. Ancak arkadaşı Pete, Gizmo'yu yanlışlıkla ıslatır ve ardından Gizmo birkaç mogwai yumurtlar. Fakat bunlar Gizmo kadar uysal değildir. Yaratıklar üremeye başladığı zaman kasabada korkunç şeyler olmaya başlar. Billy ve arkadaşı Kate onları durdurmaya çalışırlar.

<i>Dar Alanda Kısa Paslaşmalar</i> Serdar Akar filmi

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, 2000 Türkiye yapımı, dram türündeki sinema filmidir. Yönetmenliğini, ikinci uzun metraj filmini çeken ve bu filmde sinemaya uyarlayarak çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlatan Serdar Akar yapmıştır.

<i>Kırık</i> (film) 1997 İngiltere - Japonya ortak yapımı dramatik gey filmi

Kırık, 1997 İngiltere - Japonya ortak yapımı soykırım konulu dramatik gey filmi. Filmin ilk gösterimi Mayıs 1997'de Cannes Film Festivali'nde yapıldı, ABD'deki ilk gösterimi ise Kasım 1997'de Chicago Gey ve Lezbiyen Film Festivali'nde gerçekleştirildi.

<i>Mary Poppins</i> (film)

Mary Poppins, 1964 ABD yapımı fantastik müzikal filmdir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de özgün adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>Kuzenim Vinny</i> ABD Yapımı Komedi Filmi

Kuzenim Vinny, 1992 ABD yapımı komedi filmi.

<span class="mw-page-title-main">This Is It (konser)</span>

This Is It, Michael Jackson'ın Londra'da bulunan O2 Arena'da vermesi plânlanan 50 konserlik bir gösteri serisiydi. Konser dizisinin 13 Temmuz 2009'da başlaması ve 6 Mart 2010'da bitmesi plânlanıyordu. Konserlerin başlamasına üç hafta kala Jackson'ın, doktoru Conrad Murray tarafından uykusuzluk tedavisinde kullanılan güçlü bir ilaç olan propofolle öldürülmesi sonucunda konserler hiç başlayamadı.

<i>İki Dil Bir Bavul</i> 2008 yapımı Kürt–Türk sinema filmi

İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı Türk filmi. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir. İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Orta Doğu Film Festivali'nde "En İyi Orta Doğu Belgeseli" ödülü dâhil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımı Babamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.

<i>Leopar</i> (film)

Leopar, 1963 İtalya - Fransa ortak yapımı dönemsel tarihi filmdir. Özgün adı Il gattopardo olan ve ortak yapımcı ülke Fransa'da Le guépard adıyla gösterilen film Türkiye'de ilk kez Ocak 1965'te sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Zoraki Kral</i> 2010 yapımı İngiliz filmi

Zoraki Kral, Tom Hooper tarafından yönetilen ve David Seidler tarafından senaryosu yazılan 2010 tarihsel drama. Film, 2010 Toronto Uluslararası Film Festivali, People's Choice Ödülü kazandı ve on dört BAFTA, on iki Akademi ve yedi Altın Küre ödülüne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Ceza (müzisyen)</span> Türk rap sanatçısı ve söz yazarı

Ceza ya da gerçek adıyla Bilgin Özçalkan, Türk rap müzisyeni ve söz yazarı.

<i>Teslimiyet</i> (film, 2010) 2010 filmi

Teslimiyet yönetmenliğini Emre Yalgın'ın yaptığı, başrollerinde 4 travestinin rol aldığı bir grup travestinin hayatla mücadelesinden yola çıkarak travestilerin yaşamlarını anlatan filmdir. Türü dramadır. Filmin orijinal adı "Teslimiyet Diğer Melekler"dir. Araştırmalara göre homofobinin hat safhalarda olduğu Türkiye için; kısıtlı ve belirli sinemalarda gösterime girmiştir. Buna karşın film 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde tamamı yayınlanmak suretiyle seyirciyle buluşmuştur. Filmde Hayat karakterini canlandıran Seyhan Arman film için; "Bizi tamamen ötekileştiren, transları çirkin gösteren bir film olsaydı belki Kültür Bakanlığı yardım ederdi. Filmi çok küçük bir bütçeyle çekmek durumunda kaldık." demiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kasia Kowalska</span>

Katarzyna "Kasia" Kowalska Polonyalı şarkıcı, söz yazarı prodüktör ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Tom Holland</span> İngiliz oyuncu

Thomas Stanley Holland, İngiliz oyuncudur. Bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve üç Saturn Ödülü'ne sahip oyuncu 2019'da Forbes 30 Under 30 Europe listesinde yer almış ve çeşitli yayımlar tarafından "kendi jenerasyonundaki en popüler aktörlerden biri" olarak tanımlanmıştır.

<i>The Ballad of Buster Scruggs</i>

The Ballad of Buster Scruggs; 2018 çıkışlı, Coen kardeşler tarafından senaryosu yazılan, yönetilen ve yapımcılığı üstlenilen bir amerikan western antoloji filmi. Tim Blake Nelson, Liam Neeson, James Franco, Brendan Gleeson, Zoe Kazan, Tyne Daly, Harry Melling ve Tom Waits gibi oyuncuların çeşitli rolleri üstlendiği filmde Vahşi Batı'da geçen altı farklı hikâye anlatılmaktadır. 31 Ağustos 2018'de 75. Venedik Uluslararası Film Festivalinde gösterilen film burada Golden Osella ödülünü kazanmıştır. 16 Kasım 2018 tarihinden itibaren Netflix'te gösterilmeye başlanmıştır. National Board of Review filmi 2018 yılının en iyi 10 filmi arasında göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bong Joon-ho</span>

Bong Joon-ho Güney Koreli film yönetmeni ve yapımcı. İkinci uzun metrajlı filmi olan 2003 tarihli Cinayet Günlüğü ile uluslararası tanınırlık elde ettikten sonra, her ikisi de Güney Kore'de tüm zamanların en yüksek gişe yapan filmleri listesine girmiş olan kara komedi canavar filmi The Host (2006) ve distopik bilimkurgu filmi Snowpiercer ile ticari başarı yakaladı.

<i>Monako Prensesi Grace</i> (film)

Monako Prensesi Grace, Olivier Dahan tarafından yönetilen senaryosunu Arash Amel'in kaleme aldığı ve başrollerinde Oscar Ödüllü oyuncu Nicole Kidman'ın yer aldığı bunun yanında Tim Roth ve André Penvern'in oynadığı 2014 yapımı biyografik-drama filmi.