İçeriğe atla

ÖzgürKon

ÖzgürKon
ÖzgürKon logo
Durumuaktif
TürüUluslararası Özgür Yazılım Konferansı
SıklığıYıllık
Konum(lar)Çevrimiçi
ÜlkeUluslararası, Türkiye Merkezli
Açılış16 Mayıs 2020 (2020-05-16)[1]
En yeni2020
Sonraki festivalMayıs 2021
Devamlılık2000+[1]
OrganizeÖzgür Yazılım Derneği
Resmî siteozgurkon.org

ÖzgürKon, Türkiye'de yerleşik bir dernek olan Özgür Yazılım Derneği tarafından düzenlenen uluslararası bir çevrimiçi Özgür yazılım etkinliğidir.[2][3][4][5] Etkinliğin ana konuları, özgür yazılım, İnternet özgürlüğü, donanım özgürlüğü, dijital kültürlerdeki çeşitlilik, gizlilik ve ilgili konulardır.[6][7]

Gregory Engels ÖzgürKon 2020'de

ÖzgürKon, başlangıçta COVID-19 salgını nedeniyle fiziksel olayın yokluğunu doldurmak için organize edilmiş ancak organizatörler etkinliğin önümüzdeki yıllarda bizzat yapılmasının planlandığını açıkladı.[6][8]

2020

ÖzgürKon 2020, 16–17 Mayıs 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi ve açılış konuşmacıları Aral Balkan,[9] Karen Sandler,[10] Rosie Stephenson-Goodknight,[11] Gregory Engels, Alexander Sander, John Lubbock idi. Dünya çapında 2000'den fazla katılımcısı vardı.

2021

ÖzgürKon 2021, 29-30 Mayıs 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak yapılacak.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "ÖzgürKon 2020". ÖzgürKon 2020. 3 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Projects - Free Software Association in Turkey". Özgür Yazılım Derneği (İngilizce). 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Free Software Supporter - Issue 145, May 2020 — Free Software Foundation — Working together for free software". www.fsf.org. 8 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Events - FSFE". FSFE - Free Software Foundation Europe (İngilizce). 24 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "ÖzgürKon 16-17 Mayıs 2020 çevrimiçi konferansı | get GNU". 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b "ÖzgürKon 2020". cfp.ozgurkon.org (İngilizce). 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "FAQs". ÖzgürKon 2020 (İngilizce). 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Closing talk by ÖzgürKon team | ÖzgürKon 2020 [TR/EN]". ÖzgürKon Videos (İngilizce). 
  9. ^ "Aral Balkan - Twitter". Twitter (İngilizce). 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Support Conservancy!". Software Freedom Conservancy (İngilizce). 11 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "2020 OzgurKon - Wikipedia's gender gaps in the COVID-19 era" (PDF). commons.wikimedia.org (İngilizce). 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketini ve GNU projesini desteklemek amacıyla 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. FSF, dört temel yazılım özgürlüğünü savunmakta ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar aracılığıyla korunmasını tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Eben Moglen</span> Amerikalı hukuk profesörü

Eben Moglen, Columbia Üniversitesi hukuk ve hukuk tarihi profesörü. Aynı zamanda ücret almadan Özgür Yazılım Vakfı genel danışmanlığı ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi başkanlığı yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Libreboot</span>

Libreboot özgür olmayan BIOS donanım yazılımlarını özgür olanla değiştirmeyi hedefleyen özgür yazılım tasarısıdır. Libreboot, çağdaş 32-bit veya 64-bit işletim sistemini yüklemek ve çalıştırmak için asgari sayıdaki hizmetleri yürütebilecek hafif tasarlanmış bir dizgedir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Yazılım Vakfı Latin Amerika</span>

Özgür Yazılım Vakfı Latin Amerika Özgür Yazılım Vakfının Latin Amerika ayağını oluşturan kardeş kuruluştur. Özgür Yazılım Vakfı Avrupa ve Özgür Yazılım Vakfı Hindistan'dan sonra FSF'nin dördüncü kardeş kuruluşudur. 23 Kasım 2005 tarihinde Rosario, Arjantin'de açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<i>Özgür Yazılım, Özgür Toplum</i>

Özgür Yazılım, Özgür Toplum, Richard M. Stallman'ın seçme yazılarından, çoğunlukla denemelerden, nadiren makalelerden ve röportajlardan, oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Özgür Yazılım Vakfı</span>

Avrupa Özgür Yazılım Vakfı (FSFE), Avrupa'daki özgür yazılım hareketini tüm yönleriyle desteklemek için 2001 yılında kurulmuştur. FSFE, Alman yasalarına göre hayır kurumu olarak kayıtlı bir dernektir (e.V.) ve çeşitli Avrupa ülkelerinde şubeleri bulunmaktadır. ABD merkezli Özgür Yazılım Vakfı'nın (FSF) resmi bir Avrupa kardeş örgütüdür. Ancak FSF ve FSFE, finansal ve yasal olarak iki ayrı kuruluşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Peter T. Brown</span>

Peter T. Brown, 2005'ten 2011'in başına kadar Özgür Yazılım Vakfı'nın (FSF) genel müdürüydü. İşletme yönetimi ve finans geçmişinden gelen biri olarak, FSF'e 2001 yılında denetçi olarak katıldı ve Bradley Kuhn'un ayrılmasının ardından 2005 yılında genel müdürlüğe terfi etti. Onun yerini John Sullivan aldı. O zamandan beri Yazılım Özgürlüğü Muhafazası (Software Freedom Conservancy) isimli dernekte yönetmen ve veznedar olarak görev yapıyor. Kendisi aslen Oxford, İngiltere'den olan Peter, BBC ve New Internationalist için çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım Özgürlüğü Muhafazası</span>

Yazılım Özgürlüğü Muhafazası ya da Muhafaza, Açık kaynak ve özgür yazılım projeleri için yasal hizmetler dahil olmak üzere altyapı sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Organizasyon, Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi'nin (SLFC) yardımıyla 2006 yılında kuruldu. Haziran 2018 itibarıyla, organizasyonun 40'ın üzerinde üye projesi bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Özgür lisans</span> özgür içerik veya özgür yazılım için kullanılan lisans türü

Özgür lisans bir kişiye başka bir kişinin özgün çalışmasını yeniden kullanma hakkı tanıyan bir sözleşmedir. İçerik bu tür bir lisanslama yöntemiyle telif hakkı ihlaline yol açmadan kullanılabilir. GNU Genel Kamu Lisansı, Creative Commons lisansı, BSD lisansı ve MIT Lisansı özgür lisanslara örnek olarak verilebilir.

LibrePlanet Özgür Yazılım Vakfı tarafından oluşturulan ve desteklenen bir topluluk projesidir. Hedefi yerel toplulukları ve kuruluşları bir araya getirerek yıllık bir konferans düzenlemek ve Özgür Yazılım'ın dünya çapında tanınmasını sağlamaktır.

Özgür yazılım hareketi, yazılım kullanıcıları için yazılımı çalıştırma, inceleme, değiştirme ve yazılımın kopyalarını paylaşma özgürlükleri gibi belirli özgürlükleri elde etme ve garanti altına alma amacını güden toplumsal bir harekettir. Bu şartları, yani Özgür Yazılımın Dört Temel Özgürlüğünü karşılayan yazılıma özgür yazılım denir.