İçeriğe atla

Özbekistan Bağımsızlık Günü

   Özbekistan Bağımsızlık Günü
Bağımsızlık Günü 2015 vesilesiyle bir müzikal performans, Buhara
Resmî adıO'zbekiston Respublikasi Mustaqilligi kuni
Diğer adıBağımsızlık günü
ÖnemiÖzbekistan'ın SSCB'den bağımsızlığını kazandığı gün
TörenlerHavai Fişekler, konserler, geçit törenleri
SıklıkHer yıl

Bağımsızlık Günü (Özbekçe:O'zbekiston Respublikasi Mustaqilligi kuni) Özbekistan'da 1 Eylül'de kutlanan resmi bir ulusal bayramdır.[1] Bağımsızlık günü kutlamaları sırasında Taşkent'te havai fişekler, konserler, yarışmalar, askeri geçit törenleri ve çelenk törenleri düzenlenmektedir.

Arka plan

1991 yılında Sovyet başkenti Moskova'da meydana gelen Ağustos Darbesi, birçok Sovyet cumhuriyetinin Sovyetler Birliği'nden bağımsızlıklarını ilan etmesine neden oldu. Özbek SSC Devlet Başkanı İslam Kerimov, 31 Ağustos 1991'de Özbekistan'ın SSCB'den ayrıldığını ilan etti. Aynı gün, Özbekistan Yüksek Sovyeti, Özbekistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının ilanına ilişkin bir kararı ve Özbekistan'ın devlet bağımsızlığına ilişkin bir yasayı kabul etti. Kanunlar Kerimov tarafından imzalandıktan sonra, Özbek SSR'nin adı Özbekistan Cumhuriyeti olarak değiştirildi [2] Ertesi gün ulusal bayram ilan edildi ve hükûmet tarafından işlere bir gün tatil yapıldı.

Kutlama tarihi

1992

1992 yılında Bağımsızlık Günü ilk kez kutlandı. Davron Salimov'un yönettiği İstiqlol (İstiklal) filmi Taşkent'te sinemalarda gösterildi. Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Özbek başkentindeki Bağımsızlık Meydanı'ndaki akşam etkinliğinde bir konuşma yaptı.[3][4]

1996

Bağımsızlığın 5. yıldönümünü onurlandırdı. Bu yıl, Cumhurbaşkanı Kerimov ilk kez Özbekistan Kahramanı unvanını aldı.

2016

Bağımsızlığın 25. yıldönümünü kutladı. Yıldönümünde hastaneye kaldırılan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, ertesi gün Taşkent'te vefat edecekti. Kerimov'un yıllık bağımsızlık günü konuşması ise televizyonda bir sunucu tarafından okundu.[5]

2018

2018'deki bağımsızlığın 27. yıldönümü arifesinde, hükûmet yetkilileri ilk kez Tacikistan vatandaşlarının sınır kapılarına girişine kısıtlama getirmeme kararı aldı.[6][7]

Özbekistan'da bağımsızlık gününü onurlandıran yerler

Bağımsızlık günü şerefine Maliye Bakanlığı'nın dekore edilmiş binası.
  • Mustaqillik Maydoni
  • Özbekistan'ın bağımsızlığı Anıtı
  • Bağımsızlık Kütüphanesi

Ayrıca bakınız

  • Mustakıllık Maydoni

Kaynakça

  1. ^ "День независимости Республики Узбекистан" (Rusça). Календарь событий. 26 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2015. 
  2. ^ "День Независимости Узбекистана" (Rusça). Advantour. 9 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2015. 
  3. ^ "МУСТАҚИЛЛИГИМИЗНИНГ 1 ЙИЛЛИГИ ҚАНДАЙ НИШОНЛАНГАН ЭДИ?". 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024 – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  4. ^ "ВИДЕОАРХИВ: Мустақиллигимизни бир йиллик байрам тадбири". 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024 – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  5. ^ "В День независимости Узбекистана вместо президента граждан поздравит премьер: Средняя Азия: Бывший СССР: Lenta.ru". 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan</span> Orta Asyada bir ülke

Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur. Lihtenştayn ile birlikte sadece denize kıyısı olmayan ülkelere sınırı bulunan iki ülkeden biridir. Seküler ve üniter bir cumhuriyet olan Özbekistan 12 il ve bir özerk cumhuriyete (Karakalpakistan) ayrılmıştır. Başkenti Taşkent'tir. Ülke tarihî önemi ve stratejik konumu nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Halkın %85'i Özbekçe konuşur. Rusça, yönetimde ve ülkenin farklı etnik grupları arasında ortak dil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Tacik ve Kazak azınlıklar bulunur. Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Salih</span>

Muhammed Salih, sürgündeki Özbek muhalefet lideri, yazar ve politikacı. İlk şiir denemelerini de öğrencilik yıllarında yapar. Özbekistan'da Sovyet baskısına ve komünizme karşı edebi alanda bir mücadele başlatır. Gazetecilik, senaristlik ve 1988–1991 yılları arasında Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanlığı yapar. Milletvekili seçilir. Siyasi dernekler kurar ve 1991'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kerimov'a karşı adaylığını koyar. 1992 yılında baskılar sonucu yurdunu terk etmek zorunda kalır. Bir süre Azerbaycan'da yaşar sonra da Türkiye'ye gelir.

<span class="mw-page-title-main">Erk Partisi</span>

Erk Partisi Özbekistan’da rejim muhalifi siyasi partidir. “ERK Demokratik Partisi” olarak da bilinir. Başkanı halen ülke dışında sürgünde bulunan Muhammed Salih ’tir.

<span class="mw-page-title-main">Taşkent</span> Özbekistanın başkenti

Taşkent, Özbekistan'ın başkenti ve büyük şehridir. Bu şehir, Özbekistan'ın kuzeydoğu kesiminde yer almaktır ve şehrin yüzölçümü 334,8 km2 'dir. 2021 yılı sayımlarına göre şehrin nüfusu 2.694.400'dir. 2018 yılı verilerine göre Taşkent'in GSYİH'sı $2,74 milyar olup, onu Özbekistan'ın en büyük GSYİH'ye sahip şehri yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kerimov</span> Özbekistan Cumhuriyetinin ilk devlet başkanı

İslam Abduğanıyeviç Kerimov, 24 Mart 1990'dan; 2 Eylül 2016'daki ölümüne değin, kurucu Özbekistan Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğine bağlı özerk devlet

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, diğer ismiyle Özbekistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biriydi. Cumhuriyet, 1924 yılında kuruldu. 1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Gülnare Kerimova</span>

Gülnare İslamovna Kerimova, Özbek iş insanı, moda tasarımcısı, şarkıcı ve diplomattı. 1991'den 2016'daki ölümüne kadar Özbekistan'ın cumhurbaşkanı olan İslam Kerimov'un en büyük kızı, ayrıca Kerimova Kültür Forumu ve Mütevelli Özbekistan Vakfı Yönetim Kurulu Sanatlar kurucusu ve başkanıydı. İş ilişkileri ve aile bağlantıları nedeniyle Özbekistan'da önemli bir nüfuza sahipti. 2013 yılından itibaren babasıyla yaşadığı bir anlaşmazlık nedeniyle nüfuzunu hızla kaybetmeye başladı. Kerimova, Kasım 2014'te Özbekistan'ın Taşkent kentinde ev hapsine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Moldova Bağımsızlık Günü</span> Moldova ulusal bayramı

Moldova Bağımsızlık Günü, 27 Ağustos'ta Moldova'nın bağımsızlığın ilan edilişini kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nigmatilla Yuldaşev</span> Özbekistan Senatosu 3. Başkanı

Niğmatilla Tolkinoviç Yoldaşev Özbekistan Meclisi Başkanı olarak, İslam Kerimov'un ölümünden sonra bir süre Özbekistan Devlet Başkan Vekili olarak görev yapan Özbek avukat ve siyasetçi. Daha önce Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

Dedehan Hasan,, Sovyet Özbek şair, gazeteci, sanatçı, ozan, besteci, kanaat önderi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Özbekistan ilişkileri</span>

Hindistan-Özbekistan ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Hindistan'ın Taşkent'te; Özbekistan'ın Yeni Delhi'de elçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nasrullo Sayidov</span>

Nasrullo Sayidov (Nasrullo Sayyid) Özbek bir muhalif siyasetçidir. Özbek Parlamentosu'nun eski üyesi (1990-1993). Ayni zamanda bir yazar, gazeteci ve "Erk" muhalefet partisinin liderlerinden biri, partinin Buhara Bölgesi şubesi başkanı. Özbekistan Bağımsızlık Bildirgesi'nin kabulünü başlatan öncü aktivistlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Özbekistan ilişkileri</span>

Özbekistan–Belarus ilişkileri, Belarus ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 21 Ocak 1993'te kuruldu. Belarus'un Taşkent Büyükelçiliği Şubat 1994'te açıldı. Minsk'teki Özbek Büyükelçiliği ise Mart 2018'de açılmıştır. Her iki ülke de eski Sovyetler Birliği'nin birer parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti</span>

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti, 1938'den 1991'e kadar Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Yüksek Sovyeti idi. Özbekistan SSC Yüksek Sovyeti, 1925'ten 1938'e kadar faaliyet gösteren Tüm Özbek Sovyetler Kongresi'nden sonra geldi. Özbekistan'ın 1991'de bağımsızlığından sonra, Özbekistan SSC Yüksek Sovyeti'nin yerine 1991'den 1994'e kadar Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Konseyi geçti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri</span> Devletler arası ilişkiler

Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tarif eder.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkmenistan ilişkileri</span>

Türkmenistan-Özbekistan ilişkileri Türkmenistan ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkileri kapsar. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 7 Şubat 1993 tarihinde kuruldu. Ülkeler ortak bir tarih ve kültürle birleşmiştir. Uluslararası işbirliği yıllarında, devletlerarası işbirliğinin çeşitli alanlarında sistematik ve amaçlı diyalog temelinde güçlü bir ortaklık kurulmuştur.

Gürcistan-Özbekistan ilişkileri - Gürcistan ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkileri tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Bağımsızlık Günü</span>

Kazakistan Bağımsızlık Günü Kazakistan Cumhuriyeti'nde her yıl 16 Aralık'ta kutlanan ana ulusal bayramdır.

İhtiyar Abdullayev 22 Mayıs 1966 Fergana Eyaleti, Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, SSCB) bir Özbek devlet adamı ve Özbekistan Ulusal Güvenlik Servisi'nin eski başkanıdır. (2018-2019).

Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. Bu zirveleri 2011-2021 yılları arasında Türk Keneşi zirveleri ve 2022 yılından itibaren Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri takip etmiştir.