
Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

Ceyhan Nehri ya da eski adıyla Piramos, Türkiye'nin en önemli akarsularından birisidir. Çukurova'nın iki ana hayat kaynağından birisidir. Uzunluğu 509 km.dir. Elbistan'ın 3 km Güneydoğusunda, Pınarbaşı Mevkii'nden doğan ve Elbistan'ın ortasından geçen Ceyhan, şehrin can damarıdır. Akdeniz Bölgesi'nin en büyük akarsularındandır. Çukurova'da geniş bir delta oluşturarak Akdeniz'de İskenderun Körfezi'ne dökülür. Başlıca kolları; Söğütlü, Hurman, Göksun, Mağara Gözü, Fırnız, Tekir, Körsulu ve Aksu çaylarıdır. Ceyhan Nehri Kahramanmaraş İl sınırları içerisinde genellikle derin vadilerden geçmektedir. Bu vadilerin birçoğu baraj suları altında kalmıştır. Menzelet Baraj gölünün bitiş noktasından itibaren başlayan Kısık Vadisi (Kanyonu) hala doğal yapısındadır. Ceyhan vadisi barajlar için son derece elverişli olması nedeniyle üzerinde birçok baraj kurulmuştur. Nehir üzerinde kaynağından denize doğru sırasıyla Sarsap, Kandil, Sarıgüzel, Hacınınoğlu, Menzelet, Kılavuzlu, Sır (Kahramanmaraş), Berke, Aslantaş (Osmaniye), Oşkan ve Berkman hidroelektrik santralleri yer almaktadır. Ayrıca Ceyhan tarım sulaması yönünden büyük bir kaynaktır.

Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçedir. Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada konumlanmıştır. Şehir merkezinin nüfusu yaklaşık olarak 110.000'dir. TÜİK 2023 yılı ADNKS nüfus sayımına göre tüm ilçe nüfusu belde ve köyleriyle birlikte 127.755'dir.

Afşin, Kahramanmaraş ilinin bir ilçesidir. 1572 tarihinde Osmanlı Devleti egemenliğine giren Efsus, 02.08.1944 gün ve 4642 sayılı kanunla 1944 yılında ilçe merkezi olmuş ve Afşin adını almıştır. Merkez, belde ve köyleriyle birlikte ilçenin nüfusu 2020 TÜİK verilerine göre 80.980'dir. Türkiye'nin en büyük termik santral kompleksi olan Afşin-Elbistan Termik Santrali Afşin'in Çoğulhan kasabasındadır. Bu santral Afşin ilçe sınırları içindedir. Fakat santralde işletilen kömürlerin bulunduğu havzalar Elbistan ilçesi sınırlarındadır.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak 1957 yılında kurulmuş iktisadi devlet teşekkülüdür.
Arıtaş, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. Arıtaş Mahallesi, 1563 tarihli Maraş Tahrir Defteri'ndeki resmi kayıtlarda "Hunu" olarak geçmektedir. Afşin ilçe merkezine 14, il merkezine 160 km uzaklıktadır.

Armutalan, Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kabaağaç, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarlacık, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalle ve köydür. Eski adı Berçenek'tir.

Tombak, Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çoğulhan, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. Beldenin en büyük özelliği linyit sahalarının üstüne kurulmuş olmasıdır. Türkiye'nin en büyük termik santrali olan Afşin-Elbistan termik santrali bu belde sınırları içerisindedir.

Binboğa Dağları Akdeniz Bölgesi içinde Orta Toroslarda yer alan ve 4. Zaman'da oluşmuş dağlardır. Binboğa Dağları Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında kalır. Doğusunda Afşin Ovası batısında ise Dibek Dağı bulunur. Güneyinden Göksun Çayı geçer. Büyük bölümü K. Maraş sınırlarında olan dağın, batı bölümü Kayseri topraklarıdır. Çoğunlukla kireçtaşlarından oluşan dağın yamaçları eğimlidir.

Afşin Belediyespor, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı il amatör kümelerinde mücadele eden bir spor kulübüdür. Kahramanmaraş ilinde hâla faal olan ilk kurulan kulüp olma özelliğine sahiptir. 1956'da kurulan bu kulübün ilk adı Afşinspor'du. 3. Lig macerasının sona ermesiyle maddi zorluklar çeken Afşinspor'un ismi, 17 Nisan 1994 tarihi kongresinde tüzük değişikliğine gidilerek Afşin Belediyespor olarak değiştirilmiştir.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi'nin, Çoğulhan Belde'sinde Çöllolar sektöründeki 544 milyon ton düşük kalorili linyit kömür rezervlerinin kullanılması ile Türkiye'de devamlı olarak artan enerji ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş bir termik santraldir. Afşin-Elbistan B Termik Santrali, 4 üniteden oluşmaktadır ve her bir ünite 360MW kurulu güce sahiptir. Santralin toplam kurulu gücü 1440MW'tır. Mitsubishi, Babcock, Gama-Tekfen-Tokar Ortaklığı, Enka Konsorsiyumu tarafından inşa edilmiştir. Müşaviri ELTEM-TEK 'dir.
Afşin- Elbistan A Termik Santrali Kahramanmaraş'ta bulunan 1.355 MWe [(1x335) + (3x344)] kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük linyit termik santralidir.
Afşin Elbistan C Termik Santrali 1800 MW Kahramanmaraş taki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)tan önerilen kömür yakan termik santralidir. ₺17 milyar yatırımlı termik santrali açıldığı takdirde ÇED raporunu göre yıllık 61 Mt dan fazla CO2 salması tahmin ediliyor, Türkiye’nin toplam sera gaz emisyonları %10 dan fazla artış gösterecek. Açılırsa Afşin Elbistan C yakın sahadan linyit alacak.

Hurman, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

Oğlakkaya, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski Survivor şampiyonlarından oyuncu ve dövüşçü Turabi Çamkıran aslen buralıdır.

Elbistan Kömür Sahası veya Afşin-Elbistan Linyit Rezervi, Türkiye'nin Kahramanmaraş iline bağlı Elbistan ilçesinde bulunan bir linyit kömür sahasıdır. Elbistan Türkiye'nin en fazla kömür içeren sahasıdır. Kışlaköy Kömür Madeni artık sahada madencilik yapıyor. Bu sahadan 2016 yılı öncesinde linyitin yakılmasıyla 200 milyon ton karbon dioksit salınıyordu, gelecekte ise 2,4 milyar ton karbon dioksit salınımı gerçekleşebileceği tahmin edilmektedir. Linyitin kükürt ve nem oranı yüksektir ve yalnızca 1.000 ila 1.500 kcal/kg veya 5 MJ/kg'dan azdır; bu da tipik termal kömürün dörtte biri kadardır. Kömür yatağı Afşin-Elbistan termik santrallerinin ihtiyacını karşılamaktador.