İçeriğe atla

Öncü Gençlik

Öncü Gençlik
SloganPartisi olmayan bir halkın hiçbir şeyi yoktur!
Kuruluş17 Nisan 1994 (30 yıl önce) (1994-04-17)
TürGençlik kuruluşu
MerkezAşağı Öveçler Mah. 1308. Sok. No: 12
Çankaya/ANKARA, Çankaya, Ankara
Genel BaşkanSamet Kunt
Genel Sekreterİbrahim Toraman
Ana kurumVatan Partisi
Resmî siteoncugenclik.org.tr

Öncü Gençlik, Vatan Partisi’nin gençlik koludur. Partinin selefi olan İşçi Partisi (İP) döneminde, 17 Nisan 1994’te kurulmuştur.[1]

Amaç ve yöntem

Öncü Gençlik, birinci görevinin Türkiye gençlik hareketine ideolojik, stratejik, politik ve pratik önderlik yaparak gençliği ülkenin, emeğin ve insanlığın büyük değerleri etrafında birleştirmek olduğunu addeder. Öncü Gençlik kadroları ve üyeleri, parti çalışmalarına katılmanın yanı sıra, esas olarak üniversite toplulukları ve gençlik kitle örgütleri içerisinde faaliyetler yürütürler. "Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye!" sloganı ile siyasi programını en geniş gençlik kitleleri içerisinde, üniversite ve liselerde yaymayı hedefler. Bağımsızlıktan, aydınlanmadan ve emekten yana bir halk iktidarının demokratik devrimler yoluyla arasız devrimler sürecinden geçerek kurulabileceğini savunur. Tarihsel köklerini Jön Türkler ile başlayan, Atatürk’ün önderliğindeki Cumhuriyet Devrimi ile somutlaşan, ara kuşaklarla ve atılımlarla bugüne uzanan Türkiye’nin 200 yıllık demokratik devrim mücadelesine (Mithat Paşa, Namık Kemal, Mustafa Kemal, Şefik Hüsnü, 27 Mayısçı Kuşak, 1968 Hareketi vd.) ve insanlığın devrimci birikimine (Fransız Devrimi, Rus Devrimleri ve ezilen uluslardaki anti emperyalist devrimler) dayandırır. Bu çerçevede, en geniş gençlik kitleleriyle birleşebilmek ve farklı yurtsever siyasal öznelerin gençlik tabanlarıyla ve örgütleriyle de birlikte mücadele edebilmek adına, üyelerini kitle örgütü çalışmalarına yönlendirir.

Öncü Gençlik, herkesin kampüslerde özgür siyaset yapma hakkını savunur. Eğitim hakkının engellenmesine karşı, "Öğrenci kimliği olan herkes okula" şiarını ortaya atar. Öncü Gençlik, konferans ve eylemler düzenleyen, kendi ifadeleriyle "mücadeleyi örgütleyen" bir çizgiyi savunmaktadır. Üniversitelerdeki "Bağımsız Türkiye", "Aydınlanma" ve "Bağımsızlık, Devrim, Sosyalizm" mücadelesinin önder gençlik örgütü olduğunu ilan eder.[2]

Tarihçe

Öncü Gençlik'in 10. Genel Kurultay Afişi

Öncü Gençlik’in tarihi, Vatan Partisi’nin 1968 gençlik hareketi içinden filizlenmesine dayanır. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 1968 gençlik hareketinin en ihtişamlı günlerinde, dönemin öncü örgütü Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun Genel Başkanıdır. Vatan Partisi önderliği üniversite koridorlarından Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşlerine, 6. Filo eylemlerinden NATO karşıtı eylemlere kadar gençlik hareketinin kalbinde yetişmişlerdir.

Doğu Perinçek önderliğinde, 21 Mayıs 1969 yılında Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi’nin kurulmasının ardından, partili gençler de “İhtilalci Gençlik Birliğini” kurdu. ABD, 12 Mart 1971 darbesini tezgahlayarak antiemperyalist gençlik hareketinde yaşanan büyük yükselişi ezmeye çalıştı.

Halk hareketindeki canlanmayla 12 Mart’ı yapan güçlerin geri çekilmesi sonucu, vatanseverler af yasası ile özgürlüklerine kavuştu. 1974 yılında Devrimci Gençlik Birlikleri kuruldu. DGB, halktan kopuk 1971 maceracı çizgisinin eleştirdi. Maceracılar içine yuvalanan Atatürk düşmanlığına karşı mücadele etti. Kontrgerilladan hesap sorulması için bayrak açtı. ABD emperyalizmine ve gençlik hareketinin içine sızarak örgütlenen yeni emperyalist Sovyetler Birliği’ne karşı bağımsızlık mücadelesinin yükseltilmesi için harekete geçti. ABD emperyalizminin, kontrgerilla yoluyla sol ve sağ içinde örgütlenerek, gençliği iç çatışmanın içine çekmek; gençliği bölerek, kitle hareketinin önünü kesmek için düzenlediği tertiplere karşı mücadele etti.

12 Eylül darbesinden sonra, 1988’de Sosyalist Parti’nin kuruluşuyla Aydınlıkçı gençler, “Yeni Olgu Dergisi”, “Gökyüzü Dergisi” ve “Sosyalist Gençlik Derneği” gibi deneylerle gençlik çalışmalarını sürdürdüler. Özellikle Gökyüzü Dergisi çalışmalarıyla 12 Eylül’ün örgütsüzlük, hareketsizlik, ideolojisizlik saldırılarına karşı mücadelenin merkezi oldu. Gökyüzü Dergisi 12 Eylül 1980 darbesinin ardından çıkan ilk politik gençlik dergisiydi ve her kesimden destek almıştı.

1980 darbesinden sonra gençlik örgütlenmesini planlayan, bu alana ilişkin özel politikalar oluşturan bir örgütlenme olmadığı için illerdeki parti üyesi gençler, bir takım yayın ve dernek pratikleri dışında bulundukları yerlerde genel parti propagandası yönünde faaliyetler yürütüyordu. Bu durum, 1994 yılında Öncü Gençlik’in kuruluşuna kadar esas olarak devam etti. 1994 yılı başında Genel Başkanımız Doğu Perinçek’in katılımıyla İstanbul’da Merkez Gençlik Komitesi’nin düzenlediği toplantıda partinin gençlik örgütlenmesinin adı Öncü Gençlik olarak belirlendi ve bu adla bir gençlik dergisinin çıkarılmasına karar verildi.

Öncü Gençlik kuruluşundan bu yana gerek üniversite ve liselerde gerekse okul dışında gençlik kitlelerinin vatanseverlik paydasında birleşmesine, ABD emperyalizmine, FETÖ ve bölücü terör örgütlerine karşı mücadelesine, ayrıca Türk gençliğinin bütün talep ve isteklerine ulaşmasına önderlik etti. Bu doğrultuda çok geniş bir çerçevede etkinlikler, eylemler ve kampanyalar yürüttü. Yüzlerce üniversite topluluğu kurdu ve yönetti. Demokratik üniversite talebinin öncüsü ve merkezi oldu. Sayısız gençlik dergisinin çıkarılmasına, gençliğin kendini ifade edebileceği birçok mecranın yaratılmasına öncülük etti. Üniversiteleri vatanseverliğin kaleleri haline getirdi. Türkiye Gençlik Birliği ile ulusal ve uluslararası basında yer alan onlarca ses getiren eyleme imza attı. ABD’nin FETÖ aracılığıyla tertiplediği Ergenekon kumpasında hedef alınan iki gençlik örgütünden birisi oldu.

Öncü Gençlik 12. Dönem Genel Başkanı Özgür Bursalı tarafından derlenen “Tecrübenin Işığında Genç Aydınlıkçılar” kitabı Vatan Partisi’nin önderlik ettiği gençlik mücadelesini, Öncü Gençlik’in köklerini ve yürüttüğü pratiği kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Türkiye’de gençlik hareketi tarihinin toplam bir incelemesi olarak yayınlanan kitaptan Vatan Partisi Öncü Gençlik’in tarihi detaylarıyla öğrenilebilir.

https://www.kaynakyayinlari.com/genc-aydinlikcilar-p364562.html

Öncü Gençlik Genel Başkanlığına, 12 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen Öncü Gençlik Genişletilmiş Genel Yönetim Kurulu Toplantısında Barış Demiralay seçilmiştir. Genel Sekreterlik görevini ise 27 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen Öncü Gençlik Genel Yönetim Kurulu Toplantısında Sezer Özseven seçilmiştir. Öncü Gençlik, 11 kişilik bir Merkez Yürütme Kurulu’nun önderlik ettiği 45 (41 asıl üye+4 yedek üye) kişilik bir Genel Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir.

Vatan Partisi’nde gençlik, bütün kademelerde söz ve yetki sahibidir. Öncü Gençlik Genel Başkanı, Vatan Partisi Başkanlık Kurulu’nun, Merkez Yürütme Kurulu’nun ve Merkez Karar Kurulu’nun doğal üyesidir. Çok sayıda gençlik lideri, il örgütlerinden Merkez Karar Kurulu’na kadar kurullarda aktif görev alır.

Öncü Gençlik, 2014 yılında kurulan Dünya Antiemperyalist Gençlik Birliği’nin (World Antiemperyalist Youth Union) kurucu üyeleri arasındadır.

Yönetim

Genel Başkanlık

Öncü Gençlik Genel Başkanı, Öncü Gençlik’in en yetkili kurulu olan Genel Kurultay’ın belirlediği Genel Yönetim Kurulu (GYK) üyelerinin kendi aralarında yaptıkları ilk toplantıda belirlenir. Öncü Gençlik Genel Başkanlığı görevini, 11 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen Öncü Gençlik Genel Yönetim Kurulu toplantısında seçilen Barış Demiralay yürütmektedir.

Genel Başkan temsil görevinin yanında, iki genel kurultay arasındaki örgüt faaliyetlerin tümüne siyasi ve pratik olarak önderlik eder.[3]

Genel Sekreterlik

Öncü Gençlik Genel Sekreteri, Öncü Gençlik’in en yetkili kurulu olan Genel Kurultay’ın belirlediği Genel Yönetim Kurulu (GYK) üyelerinin kendi aralarında yaptıkları ilk toplantıda belirlenir. Öncü Gençlik Genel Sekreterliği görevini, İbrahim Toraman yürütmektedir.

Genel Sekreterlik temsil görevinin yanında, iki genel kurultay arasındaki örgüt faaliyetlerin tümüne genel başkanla birlikte siyasi ve pratik olarak önderlik eder.[4]

Merkez Yürütme Kurulu

Merkez Yürütme Kurulu, Öncü Gençlik’in en yetkili kurulu olan Genel Kurultay’ın belirlediği Genel Yönetim Kurulu (GYK) üyelerinin kendi aralarında yaptıkları ilk toplantıda Genel Başkan, Genel Sekreter, Genel Sayman ve 8 üye seçmesiyle belirlenir. 11 kişiden oluşur. Merkez Yürütme Kurulu Öncü Gençlik’in en üst yürütme organıdır. Tüzük ve iç tüzük gereği ayda en az bir kere toplanır.[5]

Genel Yönetim Kurulu

Öncü Gençlik’in en yetkili kurulu olan Genel Kurultay tarafından belirlenen GYK, 41 asıl 4 yedek üyeden oluşur. Öncü Gençlik’in iki kurultay arasındaki en yetkili kuruludur. Vatan Partisi tüzüğü, programı ve genel kurultay kararları doğrultusunda Öncü Gençlik’in stratejisini, siyasetlerini ve eylem çizgisini belirler. GYK, tüzük ve iç tüzük gereği üç ayda en az bir kere toplanır.[6]

Kaynakça

  1. ^ Öncü Gençlik dergisi, sayı 26, s. 25
  2. ^ "Öncü Gençlik Tarihi". Öncü Gençlik. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 
  3. ^ "Genel Başkanlık". Öncü Gençlik. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 
  4. ^ "Genel Sekreterlik". Öncü Gençlik. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 
  5. ^ "Merkez Yürütme Kurulu". Öncü Gençlik. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 
  6. ^ "Genel Yönetim Kurulu". Öncü Gençlik. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), 12 Kasım 1965 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kantininde, Ankara’daki yükseköğrenim kurumlarının öğrenci delegeleri tarafından kurulmuş sosyalist öğrenci örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Komünist parti</span> işçi sınıfının önderliğinde üretim araçlarının mülkiyetinin kolektifleştirilmesini hedefleyen siyasi parti

Komünist parti, işçi sınıfının önderliğinde üretim araçlarının mülkiyetinin kolektifleştirilmesini hedefleyen ve tüm dünyada herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar ilkesi doğrultusunda sınıfsız, sınırsız ve sömürüsüz bir dünya kurmayı amaçlayan yasal veya yasa dışı olarak örgütlenen, silahlı kanadı da bulunabilen siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci Komünist Partisi</span> Yasa dışı sol görüşlü siyasi parti

Türkiye Devrimci Komünist Partisi, Türkiye'de faaliyet gösteren yasa dışı siyasi partidir. Parti 2 Şubat 1980'de İzmir'de toplanan I. (Kuruluş) Kongresi'yle Halkın Kurtuluşu hareketinin partileşmesi sonucu kurulmuştur.

Merkez komitesi, sol siyasal örgütlerin yönetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (2001)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Komünist Partisi, 11 Kasım 2001 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TKP" şeklindedir. Simgesi çarkla çevrelenmiş çekiç ve üstünde bulunan yıldızdır. Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dır. Ancak kolektif liderlik ilkesi gereği en yetkili karar organı parti kongresinde seçilen Merkezi Komite'dir.

Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (TDGF) ya da daha yaygın ismiyle DEV-GENÇ, 1965'in sonlarında kurulan Fikir Kulüpleri Federasyonu içerisinde yer alan öğrenciler tarafından dönemin özgünlüğünde kimi fikirsel ve mücadele pratiğine dair ayrılıklar üzerine kurulan, üniversiteli sosyalist gençlik örgütlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Azerbaycan Partisi</span> Azerbaycanda bir siyasi parti

Yeni Azerbaycan Partisi, Azerbaycan'da 91'lerin talebiyle 21 Kasım 1992 tarihinde Haydar Aliyev'in liderliği ile 550 kişilik kurucu üyenin katılımıyla gerçekleşen Kuruluş Kurultayı ile kurulan, 18 Aralık 1992 tarihinde Adalet Bakanlığınca resmi kayda alınan siyasi parti.

Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi, Aydınlık çevresinin 21 Mayıs 1969 tarihinde kurduğu ilk fakat yasa dışı siyasi parti. Genel başkanı Doğu Perinçek'ti. TİİKP'nin ilk Merkez Komitesi üyeleri şu şekildedir: Doğu Perinçek, Vecdi Özgüner, Cengiz Çandar, Hasan Yalçın, Ömer Özerturgut, Gün Zileli, Mehmet Altun ve Oral Çalışlar. Merkez Komitesi Yedek Üyeleri ise Bora Gözen, Ferit İlsever, Halil Berktay ve İbrahim Kaypakkaya'dır. Daha kuruluş aşamasında silahlı mücadeleye yaklaşım konusunda parti içinde görüş ayrılıkları belirdi. Bu tartışmalar sonucu önce Garbis Altınoğlu partiden ayrıldı. Partinin Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu İbrahim Kaypakkaya ve onun çevresinde bulunan bir grup Nisan 1971'de parti çizgisine yönelik eleştiriler getirdiler. Bu sürecin sonucunda Şubat 1972'de "DABK Kararı" adıyla bilinen bir bildiri yayınlayan parti muhalefeti partiden ayrıldı ve daha sonraki süreçte Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist adlı örgütü kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi</span> 1898-1918 tarihleri arasında Rusyada faaliyet göstermiş sosyalist–marksist işçi partisi

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi, 1898'de kurulan, Rusya'nın ilk Marksist partisi. Daha sonra Bolşevik ve Menşevik olmak üzere ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Müsavat Partisi</span> Azerbaycanda siyasi parti

Müsavat Partisi, Azerbaycan'ın en eski siyasi partisidir. İlk defa 1911 yılında kuruldu. 1920 yılında Azerbaycan SSC Yönetimi tarafından yasaklandı. Azerbaycan'ın tekrar bağımsızlığını kazanmasından sonra 1992 yılında yeniden kuruldu. 2023 yılı itibarıyla ne yerel, ne genel yönetimde, ne de hükûmette temsil edilmektedir. Parti Yeni Azerbaycan Partisi iktidarına muhaliftir.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Yolu</span> Türkiyede komünist topluluk

Halkın Yolu yasadışı politik dergi çevresidir. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin 12 Mart Muhtırası ile yenilgiye uğrayıp kadroları arasında çıkan ayrışmadan sonra Devrimci Yol, THKP-C/MLSPB ve THKP-C/HDÖ ile aynı yılda Maoizm ideolojisini benimseyen Militan Gençlik Dergisi grubunun Halkın Yolu dergisini çıkarmasıyla kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren grup yayın organı "Halkın Yolu" ve "Kızıl Bayrak" dergilerini çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Köylü Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1978–1981)

Türkiye İşçi Köylü Partisi, 29 Ocak 1978’de Ankara’da kurulan Türk siyasal partisi.

<span class="mw-page-title-main">Komünist Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Komünist Parti, Türkiye'de 17 Temmuz 2014'te Arif Hikmet Basa tarafından kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Partinin genel merkezi Çankaya, Ankara'da bulunmaktadır. Marksizm-Leninizmi benimsemiş olan ve komünizmi hedefleyen bir komünist partidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (2015)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Vatan Partisi, 15 Şubat 2015 tarihinde Doğu Perinçek liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Vatan Partisi" şeklindedir. Simgesi iki buğday başağının arasında yer alan yıldızdır. Genel başkanı Doğu Perinçek'tir.

Türkiye Genç Komünistler Birliği (TGKB), gençlik içinde ilk olarak Halkın Kurtuluşu, ardından Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) görüşleri doğrultusunda faaliyet yürüten gençlik örgütü. Tüzüğünde "Komünizm okulu" olarak tanımlanan TGKB, örgütsel olarak bağımsız hareket eden, ancak siyasal ve ideolojik olarak TDKP'ye bağlı bir komsomol örgütlenmesi idi.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi, Rusça kısaltması ile ЦК ("Tse-ka"), Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin (SBKP) de jure olarak en yüksek yönetim organıydı. Merkez Komite, parti tüzüğüne göre partinin iki kurultayı arasındaki dönemde tüm parti ve hükûmet etkinliklerini yönetmekteydi. Komite üyeleri, parti kurultayında seçilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Önder İşleyen</span> Türk Marksist Leninist, Devrimci

Önder İşleyen, Türk gazeteci, aktivist ve siyasetçi. Sol Parti Kurucu Genel Başkanı ve eski Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Alternatif Partisi</span> Azerbaycanda muhalif siyasi parti (REAL)

Cumhuriyetçi Alternatif Partisi, Azerbaycan'da 2009'da anayasa değişikliği referandumuna itiraz olarak kurulan hareket. Hareket 2018'de siyasi partiye çevrildi. 31 Ağustos 2020'de Adliye Bakanlığı'nca resmî devlet kaydına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Yalçın Cerit</span>

Yalçın Cerit, Türk devrimci ve komünist siyasetçi. Asıl mesleği öğretmenliktir. 12 Eylül Darbesinden önceki dönemde Türkiye İşçi Partisinde Merkez Yürütme Kurulunda görev almıştır. Sonraki süreçte Gelenek hareketine dahil olarak Sosyalist Türkiye Partisi, Sosyalist İktidar Partisi ve Türkiye Komünist Partisi'nde yeralmış, yöneticilik yapmıştır.