İçeriğe atla

Ömür boyu görev süresi

Ömür boyu görev süresi veya iyi davranış sırasında hizmet,[1] görevlinin görevi kötüye kullanma, olağanüstü koşullar veya şahsen istifa etmeye karar verme gibi nedenlerle görevden alınmadığı sürece, görevlinin ömrü boyunca süren bir görev süresidir.[2]

Bazı yargıçlar ve üst meclis üyeleri (örneğin, ömür boyu senatörler) ömür boyu görev süresine sahiptir. Ömür boyu görev süresinin temel amacı, görevliyi dış baskılardan izole etmektir. Monarşiler ve ömür boyu başkanlar gibi bazı devlet başkanlarına da ömür boyu görev süresi verilir. Amerika Birleşik Devletleri federal yargıçları, başkan tarafından atandıktan ve Senato tarafından onaylandıktan sonra ömür boyu görev süresine sahiptir.[3]

Bazı durumlarda, ömür boyu görev süresi yalnızca zorunlu emeklilik yaşına kadar sürer. Örneğin, Kanada senatörleri ömür boyu atanır, ancak 75 yaşında emekli olmaya zorlanırlar. Aynı şekilde, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi[4] ve Kanada Yüksek Mahkemesi yargıçları da dahil olmak üzere birçok yargıcın ömür boyu görev süresi vardır, ancak 75 yaşında emekli olmak zorundadırlar. Bazı yargı bölgelerinde, zorunlu emeklilik yaşına ulaşan bir yargıç fazladan yargıç olarak görev yapmaya devam edebilir, ancak artık görev süresi garantisine sahip olmayabilir.

Ömür boyu görev süresi çeşitli dini örgütlerde de mevcuttur. Roma Piskoposu ve dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin lideri olan Papa'nın ömür boyu görev süresi vardır, ancak diğer Katolik piskoposlarının 75 yaşında istifalarını sunmaları gerekir.[5]

Akademik kurumlardaki kıdemli profesörlere de akademik özgürlük ilkelerini korumayı amaçlayan ömür boyu görev süresi verilebilir.

Ömür boyu görev süresi olan bazı makamlar

Kaynakça

  1. ^ Şablon:Cite constitution
  2. ^ Oliver, Philip D. (2012). "Assessing and Addressing the Problems Caused by Life Tenure on the Supreme Court". The Journal of Appellate Practice and Process. 13 (1). ss. 11-32 – Bowen Law Repository vasıtasıyla. 
  3. ^ Saikrishna Prakash & Steven D. Smith, "How To Remove a Federal Judge" 15 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 116 Yale L.J. 72 (2006).
  4. ^ "Judicial Pensions and Retirement Act 1993[[:Şablon:Colon]] Section 26", legislation.gov.uk, The National Archives, 1993 c. 8 (s. 26), erişim tarihi: 31 Temmuz 2023  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  5. ^ "Canon 401 §1". 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Opus Dei</span> Katolik örgüt

Opus Dei, 2 Ekim 1928'de Madrid’de sıradan bir papaz olan Jose Maria Escriva de Balaguery Albas tarafından kurulan Katolik bir örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Senatosu (Türkiye)</span> 1961–1980 yılları arasında TBMM üst kanadı olarak çalışan parlamento

Cumhuriyet Senatosu ya da eskiden yaygın bir şekilde kullanılan adıyla Okumuşlar Meclisi, Türkiye'de 1961-1980 yılları arasında çift meclisli sistem yürürlükteyken TBMM'nin üst kanadını oluşturan yasama organı. Alt kanadı ise Millet Meclisi idi.

Yüce Divan, Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır. Mahkemenin bu yetkisi Anayasa'nın 148. maddesinin 6. fıkrasına dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Senatosu</span> ABD Kongresinin üst kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu veya yaygın ismiyle Birleşik Devletler Senatosu, Temsilciler Meclisi ile birlikte Birleşik Devletler Kongresini oluşturan iki yasama organından biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinin her birinden seçilen 2 senatörden oluşan 100 üyesi bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Senatosunun üçte biri her 2 yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Her senatörün bir sonraki seçime kadar olan görev süresi 6 yıldır.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

Piskopos, bazı Hristiyan kiliselerinde, birkaç cemaatten oluşan bir bölgenin başpapazı olan, fetva verme yetkisine sahip üst kademeden din adamı.

Bu liste günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanlarının listesi olarak, halen görevde olan devlet başkanları ve hükûmet başkanlarını göstermektedir. Parlamenter sistem'de bu görevler farklı kişilerdeyken, başkanlık sistemi ve diktatörlükler'de aynı kişinin elindedir. Yarı başkanlık sisteminin olduğu bazı ülkelerde devlet başkanlığı, hükûmet başkanlığına ait görevlerin birçoğuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Schlegelberger</span>

Louis Rudolph Franz Schlegelberger , Alman Reich Adalet Bakanlığı Devlet Sekreteri ve Adalet Bakanı olarak Üçüncü Reich döneminde bir süre görev yaptı. Nürnberg'de Hakimler davası'nda yargılanan en yüksek rütbeli sanıktı.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Gregorius</span>

Papa XIV. Gregorius, Niccolò Sfondrati adıyla doğmuştur. 5 Aralık 1590 - 16 Ekim 1591 döneminde Katolik kilisesi Papası.

<span class="mw-page-title-main">IX. Innocentius</span>

Papa IX. Innocentius, asıl adı Giovanni Antonio Facchinetti (d. 20 Temmuz 1519 Bologna, Papalık Devletleri,, 21 Ekim 1591 – 30 Aralık 1591 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">VII. Urbanus</span>

Papa VII. Urbanus; gerçek adı ile Giovanni Battista Castagna, 15-27 Eylül 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 13 gün süren papalık yapmıştır. Bu papalık tarihinde en kısa süren papalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Çin yargı sistemi</span>

Çin yargı sistemi, Çin'deki yargı düzenini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

<span class="mw-page-title-main">Federasyon Konseyi (Rusya)</span> Federal Meclisin üst kanadı

Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin (parlamento) üst kanadıdır. 22 cumhuriyet, 46 oblast, 9 kray, 3 federal şehir, 4 özerk okrug ve bir özerk oblasttan oluşan 85 Rusya'nın federal yapılanması'nın her biri Konseye iki senatör gönderir ve böylece toplam 170 konsey üyesi görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Godfried Danneels</span> Belçikalı kardinal ve piskopos

Godfried Maria Jules Danneels, Belçikalı Roma Katolik kardinal ve piskopos.

<span class="mw-page-title-main">Charles J. Folger</span> Amerikalı siyasetçi (1818 – 1884)

Charles James Folger Amerikalı avukat ve politikacıydı. 1881'den ölümüne kadar ABD Hazine Bakanı olarak görev yaptı.