İçeriğe atla

Ömrümde Sükût

Ömrümde Sükût
YazarCahit Sıtkı Tarancı
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürŞiir
Yayım1933

Ömrümde Sükût, Cahit Sıtkı Tarancı'nın 1933'te yayımlanan ilk şiir kitabıdır. Necip Fazıl Kısakürek tesiri altındaki bu şiirlerde, Fransız şiirinin tür ve biçim etkisi görülmekte ve Tarancı'nın çocukluk anıları, özlemleri, içinde yaşadığı zamanın kişisel bunalımları ele alınmıştır.[1] Şairin lise yıllarında yazdığı ve Akademi, Muhit ve Galatasaray dergilerinde neşrettiği bazı şiirleri de içinde barındıran kitap, yedi bölüm hâlinde 21 şiiri ihtiva etmektedir.[2]

Bölümleri

  • I. Bölüm: Ömrümde Sükût
    • "Ömrümde Sükût"
    • "Odamda Sükût"
    • "Zaman Bir Kuşak Gibi"
  • II. Bölüm: Maziyi Yâda Daldığın Zaman
    • "Maziyi Yâda Daldığın Zaman"
  • III. Bölüm: Yatak
    • "Yatak"
    • "Uykusuzluk"
    • "Uyku"
  • IV. Bölüm: Aynalar
    • "Aynalar"
    • "Bir Lâhzam"
    • "Dar Kalıp"
    • "Bir Kapı Açıp Gitsem"
  • V. Bölüm: Bir Yaz Günü
    • "Bir Yaz Günü"
    • "Rüyamız"
    • "Yağmur ve Ben"
    • "Kar ve Hatıralar"
  • VI. Bölüm: Gece Bir Neticedir
    • "Gece Bir Neticedir"
    • "Bilmecelerle Kal"
    • "Gece Bahçelerinde"
  • VII. Bölüm: Güneşe Aşık Çocuk
    • "Güneşe Aşık Çocuk"
    • "Kuşlar ve Gemiler"
    • "Uzak Bir İklimde"

Eleştiriler

Ahmet Hamdi Tanpınar'a göre Tarancı "ilk şiirlerinde kendi şuuraltını alacakaranlık bir alem gibi yoklamıştır."[3]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Yetiştiren 2014, s. 28.
  2. ^ Okur 1993, s. 113.
  3. ^ Okur 1993, s. 115.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Sıtkı Tarancı</span> Türk şair

Cahit Sıtkı Tarancı Türk şair, yazar ve çevirmendir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önde gelen şairlerinden biridir. "Otuz Beş Yaş" şiiriyle özdeşleşen Tarancı, "sanat için sanat" anlayışına bağlı kaldı. Şiirlerinde en çok yaşama sevinci ve ölüm temalarına yer verdi; ayrıca yitik aşklar, mutlu sevdalar, yalnızlık, yaşadığı bohem hayatın buruklukları, çocukluk özlemi konulu şiirler yazdı. Birçok şiiri, farklı bestekârlar tarafından bestelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Kudret Aksal</span> Türk yazar ve şair

Sabahattin Kudret Aksal, Türk şair, senarist ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnü Arkan</span>

Hüsnü Arkan,, Türk söz yazarı, besteci, yazar ve Ezginin Günlüğü grubunun eski solistidir.

Abdülkadir Budak, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Muhip Dıranas</span> Türk şair, yazar ve oyun yazarı

Ahmet Muhip Dıranas, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

"Otuz Beş Yaş", Cahit Sıtkı Tarancı'nın en tanınmış şiirlerinden biridir. Tarancı, 1946 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nin düzenlediği yarışmada bu şiirle birincilik kazanmıştır. Otuz beş yaş şiiri otuz beş mısradan oluşmuştur. (5x7) 11'li hece ve ababa çapraz uyak örgüsü kullanılmıştır.

Avni Dökmeci, Türk şair ve yayıncı.

Yılmaz Odabaşı, Kürt kökenli Türk şair, yazar ve gazeteci.

Mustafa İlhan Geçer, Türk yazar, şair, araştırmacı, eleştirmen, güfteci. Hisar dergisinin ve Hisarcılar akımın kurucularındandır.

Kültür Haftası, Peyami Safa'nın ağabeyi İlhami Safa ile beraber 5 Ocak 1936'da yayımlamaya başladığı düşünce, kültür ve edebiyat dergisidir. Dergiyi çıkaran kişi Peyami Safa olmasına rağmen derginin mülkiyetini ve genel yayın müdürlüğünü Hafta dergisinde olduğu gibi İlhami Safa üstlenmiştir. Derginin ilk sayısı çok sayıda entelektüeli bir araya getirmiştir ve toplamda 21 sayı çıkmıştır. Toplamda dört yüksek lisans tezine de konu olmuştur.

Otuz Beş Yaş, Cahit Sıtkı Tarancı'nın 1946'da yayımlanan ikinci şiir kitabıdır. 1933-1946 döneminde yazılan şiirleri kapsayan bu eser, sonraki yıllarda en çok basılan şiir kitapları arasında yer almıştır. Kitaptaki şiirlerin büyük bir kısmı Varlık başta olmak üzere Kültür Haftası, Ağaç, Yücel, Gündüz, İnkılapçı Gençlik, Ülkü gibi dergilerde yayımlanmıştır. Eser, Ağustos 1946'da Varlık Yayınları'nın ilk kitabı olarak basılmış ve yüz sekiz şiir içermektedir. Çalışma Bakanlığı'nda çevirmenlik yapmaya başladığı dönemde yazmaya başladığı ve kitaba adını veren "Otuz Beş Yaş" şiiriyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş yıldönümü ile ilgili açtığı yarışmada birinciliği elde etmiştir.

Düşten Güzel, Cahit Sıtkı Tarancı'nın yayımlanan üçüncü, şairin ölümünden önce yayımlanan son şiir kitabıdır. İlk baskısı Varlık Yayınları tarafında Aralık 1952'de yapılmıştır. Kitapta şairin 1947-1952 yıllar arasında yazdığı şiirlerden otuz beşi yer almaktadır. Önceki kitapta yer alan ölüm, ölüm korkusu, yaşama sevinci; artık bu kitapta yerini sevgi ve evlilikten kaynaklanan mutluluk duygusuna bırakmıştır. Tarancı bu kitabında ayrıca Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili bazı konulara, ülke ve ülke insanlarına değinen bazı deyişlere yer vermiştir.

Sonrası, Cahit Sıtkı Tarancı'nın dördüncü şiir kitabıdır. Şairin ölümünden sonra Varlık Yayınları tarafından 1957'de yayımlanmıştır. Bu kitabın ilk 28 sayfasında 1933-1954 yazıp sağlığında yayımladığı, 1952'den sonra yazıldığı halde çeşitli dergilerde yayımlandığı halde kitaplarında yer almayan 73 şiiri ile birlikte bazı çeviri şiirleri yer almaktadır. Kitaptaki tüm şiirler, kronolojik olarak sıralanmış ve her şiirin ilk neşrinin nerede ve hangi tarihte yapıldığı şiirlerin altında gösterilmiştir. Kitapta ayrıca Fransızcadan çeviri şiirler de yer almaktadır.

<i>Bütün Şiirleri</i> (Cahit Sıtkı Tarancı) Cahit Sıtkı Tarancı kitabı

Bütün Şiirleri ya da Otuz Beş Yaş Bütün Şiirleri, Asım Bezirci tarafından hazırlanan ve Cahit Sıtkı Tarancı'nın tüm şiirlerini içeren şiir kitabıdır. 1983'te Can Yayınları tarafından basılmıştır. Kitaptaki şiirlerin sıralanışı Bezirci tarafından şu sözlerle dile getirilmiştir:

"Şiirleri, elverdiğince, yayım tarihlerine göre sıraladım. Bunun için, şairin Ömrümde Sükût adlı ilk eserinden önce yayımlanan ve hiçbir kitabına girmeyen yirmi dört şiirini 'Öncekiler' bölümünde topladım. Ömrümde Sükût'tan sonra ve Düşten Güzel'den önce basılıp da eserlerinde yer almayanları 'Aradakiler'” bölümünde birleştirdim. Düşten Güzel'den sonra çıkanları ise 'Sonrakiler”' bölümüne yerleştirdim. En sona da 'Çeviriler'i ekledim. Ömrümde Sükût, Otuz Beş Yaş ve Düşten Güzel'deki şiirlerin sıralanış düzenine dokunmadım."

<i>Evime ve Nihale Mektuplar</i> Cahit Sıtkı Tarancı Müzesindeki mektupların bir araya getirilmiş hâli

Evime ve Nihal'e Mektuplar, İnci Enginün tarafından hazırlanan ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından basılan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi'ndeki mektupların bir araya getirilmiş hâlidir. Kitaptaki mektuplardan on biri Cahit Sıtkı Tarancı'nın annesine; beşi babasına; ikisi anne ve babasına; kırkı Nihal'e; ikisi Yıldız'a; biri Yıldız, Nihal ve Yılmaz'a hitaben yazılmıştır. Mektuplar kronolojik olarak sıralanmıştır. Kitapta ayrıca Tarancı'nın kendi el yazısıyle hem Osmanlıca harflerle hem Latin harflerle yazdığı mektuplarla çeşitli aile resimlerine de yer verilmiştir.

Gün Eksilmesin Penceremden, Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölümünün ellinci yılında, 2006'da, Can Yayınları tarafından basılan hikâye kitabıdır. Kitapta Tarancı'nın 43 hikâyesi yer almaktadır. Kitabın adı Tarancı'nın "Gün Eksilmesin Penceremden" adlı şiirinden gelmektedir.

Arife Kalender, Türk şair, çevirmen ve araştırmacı.