İçeriğe atla

Ömer Zülfe

Ömer Zülfe
Doğum29 Eylül 1973 (51 yaşında)[1]
Edirne, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekAkademisyen, Türkolog
Resmî siteomerzulfe.academia.edu
avesis.marmara.edu.tr/omer.zulfe
Akademik geçmişi
EğitimMarmara Üniversitesi
TezNaşid (1749-1791) Dîvân (Yüksek Lisans),[2] Yakînî [ö.1568]: Dîvân: Yakînî Tenkitli Metin Tetkik Dizin (Doktora)[3]
Akademik danışmanlarıProf.Dr. Orhan Bilgin, Prof. Tahir Üzgör
Akademik çalışmaları
DisiplinTürk Dili ve Edebiyatı, Türkoloji
Alt disiplinEski Türk Edebiyatı
KurumuMarmara Üniversitesi
Ana ilgi alanıDivan Edebiyatı, Etimoloji, Arapça, Farsça, İngilizce, Latince, Yunanca
Önemli eserleriFuzûlî Beng ü Bâde İnceleme-Tenkitli-Metin-Çeviri-Açıklamalar-Seçme Sözlük-Dizin-Tıpkıbasım,[4] Nâşid Dîvân,[5] Yakînî Dîvân[6]

Ömer Zülfe (d. 29 Eylül 1973, Edirne), Türk akademisyen ve Türkolog.

Hayatı

İlkokul ve ortaokulu Edirne'de tamamlayan Ömer Zülfe, 1995 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştur. "Naşid (1749-1791) Dîvân" adlı yüksek lisans tezini Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde 1998 yılında yazmıştır. Marmara Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı alanında "Yakînî [ö.1568]: Dîvân: Yakînî Tenkitli Metin Tetkik Dizin" adlı teziyle de doktor unvanı almıştır. 2007'de doçent, 2014'te profesör olarak Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyeliğine devam etmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Ömer ZÜLFE | Marmara University - Academia.edu". marmara.academia.edu. 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Ulusal Tez Merkezi | Naşid Divan (1749-1791)". tez.yok.gov.tr. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Ulusal Tez Merkezi | Yakînî [ö.1568]". tez.yok.gov.tr. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 
  4. ^ Zülfe, Ö. (2018) Fuzûlî Beng ü Bâde İnceleme-Tenkitli-Metin-Çeviri-Açıklamalar-Seçme Sözlük-Dizin-Tıpkıbasım . 1st edn. Massachusetts: Harvard University Press, Cambridge (MA), USA .
  5. ^ Zülfe, Ö. (2009) Nâşid Dîvân . Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  6. ^ Zülfe, Ö. (2009) Yakînî Dîvân . Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  7. ^ ZÜLFE, Ö. (2015) Metin Şerhi . 1st edn. İstanbul: MARMARA ÜNİVERSİTESİ Yayınevi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Oruç Aruoba</span> Türk yazar, şair ve felsefeci

Oruç Aruoba, Türk yazar, şair, akademisyen ve felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Halaçoğlu</span> Türk tarihçi ve politikacı

Yusuf Halaçoğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisinin 24, 25 ve 26. dönem Kayseri milletvekili ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çağatayca</span>

Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Orta Asya'daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'ın illeri</span> Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan şehirler ya da bölgeler

Bulgaristan, 1999'dan beri 28 ile bölünmüştür. 1987'den önce de 28 okruga bölünmüş olan ülke, 1999'a kadar 9 büyük ile bölünmüş olarak yönetiliyordu.

Sünbülzade Vehbî, 18. yüzyılın dîvan şairlerindendir. Asıl adı Mehmet olup, Maraş'ta 'Sünbülzadeler' olarak anılan ailenin bireylerindendir.

Nihad Sâmi Banarlı,, Türk edebiyat tarihçisi, yazar, şair ve edebiyat öğretmenidir.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

Bâki Asiltürk, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Alim Şerif Onaran</span>

Alim Şerif Onaran, Türk sinema kuramcısı, yazar, akademisyen ve hukukçudur. Türkiye'nin ilk sinema profesörü olma unvanına da sahipti. Türkiye'de sinemanın okullaşmasında öncü rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Nihad Tarlan</span>

Ali Nihad Tarlan,, Türk tarihçi, şair ve profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Lâmiî Çelebi</span>

Lâmiî Çelebi (1472-1532), divan şairi ve mürit. Asıl adı Mahmut'tur.

Ersin Özarslan,, Türk akademisyen yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ebubekir Kânî Efendi</span>

Ebubekir Kânî Efendi Divan şairidir. Aslen Tokat'lıdır. Mizahi mektupları ve şiirleri ile tanınır. Eflak, Rusçuk ve çevresinde görev yaptığı yıllarda İskerletzade Konstantin Bey'in isteği üzerine yeğeni Alexandre için “Benam-ı Havariyyun-ı Buruc-ı Fünun” isimli bir Türkçe öğrenme ve konuşma kitabı yazdı. XVIII. yüzyılda kaleme almış olduğu bu eser Türkçenin diğer milletlere öğretilmesi konusunda bir model olarak gösterilir. Bir kedinin ağzından sahibine yazılmış ünlü "Hirrename" si yergi ve mektuplarıyla birlikte Münşeat-ı Kânî isimli eserindedir. Münşeat'ın değişik hacimlerdeki el yazma nüshaları çeşitli kütüphanelerde mevcuttur. Eser hakkında bir doktora tezi hazırlanmıştır Yazdığı Arapça, Farsça ve Türkçe şiirler Divan'ında toplanmıştır. İstanbul kütüphanelerinde bazı yazma nüshaları bulunan Divan, Arap harfleriyle yayımlanmış ve eser tenkitli metin hâlinde yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır Ayrıca İlyas Yazar tarafından hazırlanan “Kânî Dîvânı” isimli eser 2012 yılında Kültür Bakanlığı Yayınları arasında neşredilmiştir. Ebubekir Kânî Efendi'nin Silistre'de söylediği rivayet edilen ve insanların kolay kolay değişmeyeceğine dair “Kırk yıllık Kani, olur mu Yani” sözü günümüze kadar ulaşmıştır. Kânî Efendi 1792 yılında öldü. Mezarı Eyüp Sultan'da Beybaba Sokağı üzerinde ve Nişancı Ferudun Paşa Türbesi yakınındadır.

Filiz Kılıç, Türk edebiyat profesörü, eski rektör ve siyasetçi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi kurucu rektörüdür. 2008-2017 arasında rektörlük yaptı. 2023 genel seçimlerinde MHP Nevşehir milletvekili olarak meclise girdi. Cumhuriyet tarihinde Nevşehir'i temsil eden ilk kadın milletvekilidir.

Ahu Antmen Akiska, Türk yazar, çevirmen, akademisyen ve köşe yazarı. Lisansını 1989-1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yaptı. 1994-1995 yıllarında Londra Üniversitesi Goldsmiths Koleji Kültürel Araştırmalar Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. Doktorasını ise 2002-2005 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde profesör olarak görev yapan Antmen; 20. Yüzyıl Sanatı, Sanat Eleştirisi ve Kuramı, Çağdaş Sanat Pratiği ve Çağdaş Türk Sanatı konularında dersler vermektedir. Aynı zamanda Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde de profesör olarak görev yapmaktadır. Antmen; kültürel geçişlerin, dönüşümlerin ve çevirilerin temsilleri; bedenin performansta sosyopsikolojik bir araç olarak kullanılması; sanat tarihinde cinsiyet eşitsizliği; modern ve çağdaş sanatta benlik, kimlik ve cinsiyet sorunları gibi konularda araştırma yapar ve bu konularla ilgili sergiler düzenlemiştir.

Necat Çavuş, Türk şair ve yazardır.

Ömer Faruk Harman, Türk akademisyen, yazar, ilahiyatçı ve sosyologdur. Akademik çalışmaları dinler tarihi alanında, özellikle de Yahudilik, Hristiyanlık ve Kitâb–ı Mukaddes üzerinde yoğunlaşmakla birlikte, İslam ilimlerinin farklı alanlarında da çok sayıda eser, kitap ve makale kaleme aldı.

Basiri 15. ve 16. yüzyılda yaşamış bir ozan ve yazardır.