İçeriğe atla

Ömer Vehbi Hatipoğlu

Ömer Vehbi Hatipoğlu (d. 1953; Hazro, Diyarbakır, Türkiye), eğitimci-yazar, şair ve siyasetçi. TBMM 20. ve 21. dönem RP ve FP Diyarbakır milletvekillerindendir.

Babası Haydar Hatipoğlu Türkiye'nin tanınmış İslam alimlerinden olup, çeşitli illerde müftülük görevlerinde bulunmuş, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi iken Medine'de ölmüştür.

Hazro Merkez İlkokulu (1965), Siirt Lisesi (1969), Diyarbakır Eğitim Enstitüsü (1973), TODAİE (1982) mezunudur. Near East Üniversitesi “Eğitim Yönetimi ve Denetimi” alanında yüksek lisans derecesi vardır. Orta dereceli okullarda bir süre öğretmen ve idareci (1973-77) olarak çalıştıktan sonra MEB merkez teşkilatında görev alarak şube müdürlüğü (1977), eğitim uzmanlığı (1978), bakanlık müşavirliği (1978-84) Talim ve Terbiye Yayımlar Dairesi başkanlıklarında (1985) bulundu. Görevinden ayrılarak Mesaj Yayınlarını kurdu. Panel dergisini çıkardı ve yöneticiliğini üstlendi (1989) . EGO Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 20. ve 21. dönem Diyarbakır milletvekilliği yaptı. ESAM Genel Başkan yardımcılığını yürüttü.

Hatipoğlu’nun birçok dergi ve gazetede “Güneydoğu ve Kürt Sorunu” üzerinde yayımlanmış makale, inceleme ve araştırmaları mevcuttur.

Yazı ve şiirleri Türk Edebiyatı (1985), Panel (1989), Pınar (1989), Milli Gazete (1987-89, 2005-09) dergi ve gazetelerinde yayınlandı.

Eserleri

Şiir: Ceylanım (1985), Heval (2006)

Deneme - İnceleme: Tevhid Mücadelesi (1985), Medeniyetimizin Kökleri (1987), Yaşadığımız Çelişkiler ve Davet (1988), Düdük Çalacaksa Eğer (1990), Bir Başka Açıdan Kürt Sorunu (1992), Güneydoğu Sorunu Ekonomik Boyut (1997), Nasıl Bir Devlet (1999), Nasıl Bir Eğitim (2000), Guantanamo Medeniyeti (2006), Kürt Sorununda Ezber Bozmak (2008) .

Kaynakça

'Ömer Vehbi Hatipoğlu Resmi İnternet Sitesi''Halkın Sesi Partisi Kurucular Kurulu listesi' 3 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [1] 27 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ziya Gökalp</span> Türk yazar ve toplum bilimci

Ziya Gökalp, Türk yazar, toplum bilimci, şair ve siyasetçidir. Meclis-i Mebûsanda ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekilliği yapmıştır. "Türk milliyetçiliğinin babası" olarak da anılır.

Galip Erdem, Türk gazeteci ve köşe yazarıdır.

Abdülkadir Aksu, Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve mevcut Vakıfbank yönetim kurulu üyesidir.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

Coşkun Ertepınar, Türk şair ve eğitimci. Türk edebiyatında Egzotik Şair olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

Şükran Kurdakul, Türk şair, yazar ve araştırmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Kemal Çağlar</span> Türk şair ve siyasetçi

Behçet Kemalettin Çağlar, Türk şair ve siyasetçi. Faruk Nafiz Çamlıbel ile birlikte Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halim Yazıcı</span>

Halim Yazıcı Türk şair.

Adnan Satıcı Türk şair, köşe yazarı, öğretmen.

Mehmet Rüştü Şardağ, Türk siyasetçi, yazar, besteci, şair.

Bedrettin Tuncel, Türk akademisyen, çevirmen, edebiyatçı, siyasetçi.

Nuri Okutan Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Altan Tan</span> Türk yazar ve siyasetçi

Altan Tan, Türk yazar ve siyasetçidir.

İbrahim Seydo Aydoğan, Kürt yazar, eleştirmen, çevirmen ve araştırmacı.

Yılmaz Odabaşı, Kürt kökenli Türk şair, yazar ve gazeteci.

Bülent Tekin Kürt şair ve yazar. Mardin’in Derik ilçesinde doğdu. Aslen Mardin’in Ömerli ilçesi Çınaraltı (Rissin) köyündendir. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (Galatasaray) Kimya Mühendisliği ve ODTÜ (Gaziantep Kampusu) İnşaat Mühendisliği mezunudur. Üniversite yıllarında Duygu adlı bir senaryo çalışmasında bulunmuştur. Bu eser bir Sinema dergisinde fotoroman şeklinde senaryo edilmiştir. 70'li yılların şartlarında yazmış olduğu, “Oğul(roman)”, “Para(roman)”, “Toplu(msal) Şiirler(şiir)”, “Şili Sosyalizmi(araştırma-inceleme)” adlı kitap çalışmaları polis tarafından alındığından bu eserlerin basılma olanağı olmamıştır. Bülent Tekin Edebiyatçılar Derneği, BESAM, TYS, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti ve Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti ve PEN üyesidir. Gırgır Dergisi'nde de yazmıştır. Ayrıca Dijle Tv'de yayınlanmış olan “Bülent Tekin ile Tarafsız Bakış” programını sunmuştur. Evli, iki çocuk babasıdır.

Yahya Akengin, Türk şair ve yazardır. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

Mustafa İlhan Geçer, Türk yazar, şair, araştırmacı, eleştirmen, güfteci. Hisar dergisinin ve Hisarcılar akımın kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Razmik Davoyan</span> Ermeni şair ve halk figürü

Razmik Davoyan, Ermeni şair, siyasetçi ve halk figürü.