İçeriğe atla

Ömer Nişani

Ömer Nişani
Dışişleri Bakanlığı
Görev süresi
22 Ekim 1944 - 22 Mart 1946
Yerine gelenEnver Hoca
Arnavutluk devlet başkanı
Görev süresi
16 Mart 1946 - 1 Ağustos 1953
Yerine geldiğimakam kuruldu
Yerine gelenHacı Lleşi
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Şubat 1887(1887-02-05)
Ergiri, Yanya Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 26 Mayıs 1954 (67 yaşında)
Tiran, Arnavutluk
Mesleği politikacı,doktor
Dini islam
İmzası
Arnavut Demokratik Hükümeti

Ömer Nişani (ArnavutçaOmer Nishani, 5 Şubat 1887 – 26 Mayıs 1954) Arnavut politikacı, doktor.

1944-1946 ve 1946-1953 yılları arasında Arnavutluk Halk Cumhuriyeti döneminde dışişleri bakanlığı yapmıştır. Ayrıca 1946 da meclis başkanlığı görevinide sürdürdü.Önce 1920`lerde ve 1930`larda Ahmet Zogu`ya karşı mücadelede ve faşist işgale karşı mücadele etmiştir. Ayrıca Arnavutluğun 7.cumhurbaşkanı bujar Nishani`nin uzaktan akrabasıdır.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Bloku</span> Soğuk Savaş döneminde Orta ve Doğu Avrupanın sosyalist devletler grubu

Doğu Bloku, Komünist Blok, Sovyet Bloku ya da Demir Perde, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve onun Doğu ve Orta Avrupa'daki müttefiklerini tanımlamak üzere kullanılmış olan bir terimdir. 1947'de, başta Polonya Halk Cumhuriyeti, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti, Macaristan Halk Cumhuriyeti, Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti ve Doğu Almanya olmak üzere komünist rejim altına giren birçok ülke Moskova'dan yönetilen bir blok hâline gelmiş bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

Arnavutluk'un illeri, Arnavutluk'un birinci düzeydeki idari bölümleridir. Arnavutluk, 12 ile ayrılmakta olup iller belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk arması</span> Ulusal arma

Arnavutluk arması, Arnavutluk'un resmî devlet armasıdır.

Futbol, Arnavutluk'ta hem katılımcılar hem de izleyiciler bakımından en popüler spordur. Ülkedeki tüm futbol faaliyetleri Arnavutluk Futbol Federasyonu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Emek Partisi</span> 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’daki tek yasal siyasi parti

Arnavutluk Emek Partisi 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’da yasal tek siyasi parti olarak iktidarda olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bujar Nishani</span> Arnavut politikacı

Bujar Faik Nishani, Haziran 2012'de Arnavutluk Cumhurbaşkanı seçilen Arnavut politikacı. Seçimler zamanında bir MP Demokrat Parti üyesi ve İçişleri Bakanıydı. Arnavutluk Parlamentosu'nda muhalefetin uzlaşması olmadan, 140 oy üzerinden aldığı 73 oy sayısının salt çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti</span>

Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti, Arnavutluk'un sosyalist devlet yönetimi dönemdeki 1946-1992 yılları arasında resmi adı idi. Devletin adı önceden 1946-1976 arasında Arnavutluk Halk Cumhuriyeti idi, fakat Stalin'in ölümü sonrası oluşan uluslararası ayrımın etkisiyle ismin önüne "sosyalist" kelimesini eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Arnavut direnişi</span>

Arnavut direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında komünist hareketinin Mihver Devletler'ine karşı vermiş olduğu mücadeledir. İlk mücadele İtalyanlar'a karşı verildi. İtalyanlar çıkarıldıktan sonra Almanlar geldi. Partizan hareketi Alman kuvvetlerine karşı verdikleri mücadele başarıya ulaştı. Komünistler aynı zamanda işbirlikçilere karşı mücadele vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halk cumhuriyeti</span>

Halk cumhuriyeti, bazı cumhuriyet ile yönetilen devletler tarafından kullanılan bir ünvandır. Bu ünvan popülizm ile ilişkili olup genellikle komünist ülkeler tarafından kullanılsa da bu ünvan birçok komünist olmayan ülke tarafından da kullanmaktadır.

Nexhmije Pagarusha, Arnavutluklu şarkıcıdır. Ülkesinde ünlü bir şarkıcı ve oyuncu olan Nexhimje, genellikle Arnavut müziğinin kraliçesi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Malik Buşati</span>

Malik Bey Buşati, 13 Şubat-12 Mayıs 1943 tarihleri arasındaki İtalyan işgali sırasında Arnavutluk Başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Vërlaci</span>

Şevket Bey Vërlaci, 1924'te ve 1939'dan 1941'e kadar olan İtalyan işgali sırasındaki Arnavutluk Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Korfu Boğazı Olayı</span>

Korfu Boğazı Olayı tabiri, 1946 yılında Kraliyet Donanması'na ait savaş gemilerinin, Korfu Boğazı'nda dahil oldukları üç ayrı olayı tanımlamak için kullanılır. Ayrıca Soğuk Savaş dönemini başladığını haber veren ilk olaylardan birisidir. Olaylar, Arnavutluk tabyalarından Kraliyet Donanması'na ateş açılmasıyla başladı. İkinci olayda, Kraliyet Donanması'na ait gemiler Korfu Boğazı'nda mayına çarptılar. Tüm bu olaylardan sonra Kraliyet Donanması'nın Arnavutluk karasularında mayın temizleme faaliyetine girişmesi, krizin had safhaya ulaşmasına yol açtı. Arnavutluk karasularının ihlal edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Hysni Milloshi</span>

Hysni Milloshi, Arnavutluk Emek Partisi'nin halefi olan Arnavutluk Komünist Partisi'nin kurucusu ve ilk genel sekreteri.

Erald Dervishi, 10 Kasım 1979 doğumlu bir iki kez Arnavutluk Satranç Şampiyonasını kazanmış Arnavut satranç ustası.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Arnavutluk)</span>

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan Arnavutluk cumhurbaşkanının resmî ikametgâhıdır. Saray, 1941 yılında tamamlanmış olup başlangıçta Kral I. Zog için bir kraliyet sarayı olarak inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bajram Begaj</span> Arnavutlukun 9. cumhurbaşkanı

Bajram Begaj veya Bayram Begay, Arnavutluk'un cumhurbaşkanı seçilen Arnavut eski bir subay ve politikacı. 24 Temmuz 2022'de Arnavutluk'un 9. cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.