İçeriğe atla

Ömer Halaç

Ömer Halaç (d.1970, Emirdağ, ö. 12 Mayıs 2008, İstanbul) Endüstri mühendisi, İş insanı

Eğitim

İlkokulu Emirdağ Mithatpaşa İlkokulu'nda, ortaokulu Emirdağ Lisesi'nde, Liseyi İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamlamıştır. 1987 yılında Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne girerek 1991’de mezun olmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde Uluslararası İşletmecilik konusunda yüksek lisans yapmıştır.

1995 yılında yedek subay olarak askerlik görevini yaptıktan sonra Belçika’nın Anvers kentinde HRD Enstitüsü'nde kıymetli taş eğitimi almıştır.

İş yaşamı

1996 yılında aile şirketi Halaç Kuyumculuk’u kurarak İstanbul Kapalıçarşı’da altın rafine işine girmiştir.

Uluslararası açılımlar

Ömer Halaç, 1996 yılında devlet tarafından kurulan İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş.’nin çoğunluk hisselerini 2002’de satın almıştır. İstanbul Altın Borsası, Vakıfbank'ın da ortağı olduğu İstanbul Altın Rafinerisi'nin yüzde 99 hissesi Halaç Ailesi'ne ait bulunmaktadır.

2006 yılında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de yerel bir ortakla şirket kuran Halaç, bu ülkelerde altın çıkarmak ve gelecek ham altını rafine etmek üzere çalışmalar yapıyordu. Afrika kıtasının, dünyanın en çok altın üreten coğrafyası ve Türkiye’nin de en çok altın tüketen ülkelerinden biri olduğunu düşünen Ömer Halaç, Afrika’daki faaliyetlerini artırmayı hedefliyordu.

Halaç, Afrika kıtasında lojistik merkezler kurarak bu altınların rafine edilmemiş ham hali ile Türkiye’ye getirilmesini ve rafinericilik katma değerinin burada kalmasını da sağlamayı amaçlıyordu.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de yaklaşık 9 ay önce Yahudi bir ortakla kurduğu altın madeninin ilk üretimini yerinde görmek amacıyla 16 Nisan’da 2 çalışanıyla bu ülkeye giden İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, dört günlük iş gezisi sırasında Anofel adı verilen ve sıtma paraziti taşıyan sineğin kendisini soktuğunu farketmedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nden 19 Nisan’da dönen ve bu ay başında Kırgızistan’a giden Halaç, soğuk algınlığı şikayetiyle Acıbadem Hastanesi'ne kaldırıldı. Sıtma teşhisi geç konan Halaç, 15 günü bulan kuluçka süresi geçtiği ve hastalık ilerlediği için tedaviye cevap veremedi. Teşhis sonrası Türkiye'de bulunmayan ilaç Afrika'dan getirildi ancak geç kalınmıştı. Yaklaşık bir hafta yoğun bakımda kalan Ömer Halaç 12 Mayıs 2008 tarihinde saat 03:00 sularında ölmüştür.

Halaç evli ve üç çocuk babasıydı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho</span> Afrikada bir ülke

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Esvatini, resmî adıyla Esvatini Krallığı ya da eski adıyla Svaziland, Afrika kıtasının güneyinde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeydoğuda Mozambik, kuzey, batı ve güneyde Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınırı vardır. Ülke ve halkı, adını 19. yüzyılda hüküm süren Kral II. Mswati'den almaktadır. 6 Eylül 1968'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını elde eden Esvatini, mutlak monarşi ile yönetilmekte olup başkenti Mbabane'dir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.

Zeki Ömer Defne, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Kinşasa</span> Demokratik Kongo Cumhuriyetinin başkenti

Kinşasa veya eski ismi ile Léopoldville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük kentidir. 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 15 milyonluk nüfusuyla Afrika kıtasının da en büyük şehridir. Kinşasa aynı zamanda ülkenin on bir bölgesinden biri konumunda olup, Başkent Bölgesi statüsüne sahiptir. Şehir Kongo Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Kongo Nehri kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Birliği</span> Birlik

Güney Afrika Birliği, Afrika kıtasının güneyinde Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürge bölgeleri olan Cape Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi bölgelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen ve varlığını 1910–1961 yılları arasında sürdüren ülke. Ülke 1961 yılında ardılı olan ve günümüzde de varlığını sürdüren Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulması ile varlığını sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bangui</span> Orta Afrika Cumhuriyetinin başkenti

Bangui, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri ve başkentidir. Şehir Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Ubangi Nehri kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Faustin-Archange Touadéra</span> Orta Afrika Cumhuriyeti devlet başkanı

Faustin-Archange Touadéra, Orta Afrikalı öğretim görevlisi ve siyasetçi. Touadéra, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Mart 2016 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır. Ocak 2008-Ocak 2013 yılları arası Orta Afrika Cumhuriyeti eski Başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Zorlu</span>

Mazhar Zorlu, Türk sanayici ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Barthélemy Boganda</span> Fransız siyasetçi (1910-1959)

Barthélemy Boganda o dönem Fransa sömürgesi olan ve daha sonra Orta Afrika Cumhuriyeti adı ile bağımsızlığını kazanan Ubangi-Chari bölgesinde görevli öncü siyaset adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti İç Savaşı</span>

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki çatışmalar, Aralık 2012'de Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti hükûmeti ve birçoğu daha önce Orta Afrika Cumhuriyeti İç Savaşı'na katılmış olan isyancılar arasında başlayan çatışmalardır. İsyancılar, Cumhurbaşkanı François Bozizé'nin hükûmetini imzalanan barış anlaşmalarına 2007 yılından bu yana uymamakla suçluyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bimbo, Orta Afrika Cumhuriyeti</span>

Bimbo, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bouar</span>

Bouar, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bossangoa</span> Orta Afrika Cumhuriyeti şehri

Bossangoa, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sibut</span>

Sibut, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bangui M'Poko Uluslararası Havalimanı</span> Havaalanı

Bangui M'Poko Uluslararası Havalimanı, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de yer alan havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezinin 7 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ange-Félix Patassé</span>

Ange-Félix Patassé Orta Afrikalı siyasetçi. Patassé, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 1993 ile 2003 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Samandıra, Sancaktepe</span>

Samandıra Sancaktepe 'de bulunan bir semttir. Samandıra yakın zamana kadar nahiye ve köy vasfında kalmış, 1992 yılında belde statüsüne kavuşarak hızlı bir şekilde gelişmiştir. Sınırları içinde Sancaktepe Belediye Başkanlığı, Meydan Parkı, Sancaktepe Metro İstasyonu, BİM Genel Müdürlüğü, Fenerbahçe Samandıra Can Bartu Tesisleri, Aydos Ormanı'nın bir kısmı, Veysel Karani Mezarlığı bulundurur. 17 tane ilköğretim okulu bulunmaktadır. Semtin yaklaşık nüfusu 150.000'dir. 2008 yılına kadar Kartal ilçesine bağlı olan Samandıra beldesi, 2008'de Sarıgazi, Yenidoğan beldeleriyle birlikte Sancaktepe ilçesine katılmıştır. Bu tarihte Samandıra Belde Belediyesi feshedilmiştir.