İçeriğe atla

Ölümün Bin Türlü Hali

Ölümün Bin Türlü Hali
Tür
Yazar
  • Tom McMahon
  • H.A. Arnarson
  • Geoff Miller
YönetmenWill Raee (Pilot Bölüm), Tom McMahon
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Sezon sayısı4
Bölüm sayısı74
Yapım
Yapımcı
  • Tom McMahon
  • Thom Beers
Gösterim süresi21 dakika
Yapım şirketiOriginal Productions
Dağıtımcı firmaFremantle
Yayın bilgileri
Görüntü formatı
Yayın tarihi14 Mayıs 2008 (2008-05-14) - 15 Temmuz 2012 (2012-07-15)[1]
Kronoloji
İlişkili programlar1000 Ways to Lie
Dış bağlantılar

Ölümün Bin Türlü Hali, 14 Mayıs 2008 - 15 Temmuz 2012 arasında yayınlanmış bir Amerikan televizyon dizisidir. Programda ilginç sözde ölümler, gerçek ölümler ve şehir efsaneleri canlandırılmaktadır. Ayrıca her ölümün arkasındaki bilimsel olay uzmanlar tarafından anlatılmaktadır. Programda bahsedilen ölümlerin bir kısmı Darwin Ödülü almıştır.

Program, 15 Haziran 2012'de sona ermiştir.

İçerik

Ölümün Bin Türlü Hali'nde hem mitler hem de ölümler alaylı ve sanatsal bir dille sunucuya aktarılır. Programda kara mizah hakimdir. Olay aktarılırken sadece isimler değişmekle kalmaz, aynı zamanda yerler, tarihler ve senaryonun önemli bir kısmı da değişir. Ancak üç önemli istisna vardır: Harry Houdini, Jack Daniel, Mary Mallon ve Sigurd Eysteinsson'ın ölümleri.

Sık sık ölüm sonunda, ölen kişinin anlayışsız veya zeki olmadığı mizahi bir dille anlatılmaktadır.

Yayın Tarihleri

Sezon Bölümler Başlangıç tarihi Bitiş Tarihi
1 12 14 Mayıs 2008 (2008-05-14)5 Nisan 2009 (2009-04-05)
2 12 6 Aralık 2009 (2009-12-06)24 Şubat 2010 (2010-02-24)
3 42 3 Ağustos 2010 (2010-08-03)29 Şubat 2012 (2012-02-29)
4 8 12 Mart 2012 (2012-03-12)15 Temmuz 2012 (2012-07-15)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "1000 Ways to Die Episode Guide 2012 Season 6 – Death, the Final Frontier, Episode 8". TV Guide. 29 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

Anı, edebiyatta kişisel yaşantının bütününü veya belli bölümlerini kapsayan, bu dönemlerdeki gözlemleri dile getirmek amacıyla yazılmış metinlerdir. Otobiyografi ile karıştırılabilen anı, ondan dışsal olaylara verdiği önem ile ayrılır. Anıda kişisel yaşam izlenimlerinin yanı sıra bu izlenimlerin dış boyutları da geniş olarak yer alır. Otobiyografide yazar öncelikle kendilerini konu edinirken anı yazarları çoğunlukla çeşitli tarihsel olaylarda rol oynamış veya bu olayların yakın gözlemcisi olmuş kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Refik Halit Karay</span> Türk yazar

Refik Halid Karay, Türk yazar.

Mesnevi, özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Jaroslav Hašek</span>

Jaroslav Hašek, Çek mizah ve taşlama yazarı. I. Dünya Savaşı'nda bir askerin başından geçen olaylar dizisinden meydana gelen, altmış dile çevrilmiş, dünyaca ünlü romanı Aslan Asker Şvayk ile tanınır. 1500'e yakın kısa öykü de yazmış olan Hašek, gazeteci ve Bohemyalı kimliğiyle olduğu kadar şakacı kişiliğiyle de tanınırdı. Kısa yaşamı aynı yıllarda yaşamış olan bir başka Prag'lı yazar Franz Kafka (1883–1924) ile ilginç benzerlikler taşır.

İngiliz yazar J. K. Rowling'in yarattığı Harry Potter serisinde sihir, doğanın kanunlarını geçersiz kılmak için kullanılabilecek doğaüstü bir güç olarak tasvir edilmiştir. Seride birçok kurgusal büyülü yaratık bulunduğu gibi sıradan hayali yaratıklar roman dünyasında yeni sihirli özellikler sergilemektedir. Nesneler de, büyülenebilir ya da büyülü özelliklerle geliştirilebilir. İnsanlar küçük bir kısmı büyü gücüne sahiptir ve bu insanlar büyü gücüne sahip olmayan muggleların aksine "cadı" ve "büyücü" olarak adlandırılır.

<i>Disko Kralı</i>

Disko Kralı, Okan Bayülgen'in hazırlayıp sunuculuğunu yaptığı talk show programıdır.

Father's Day, Büyük Britanya bilimkurgu dizisi olan Doctor Who'nun bölümlerinden biri. İlk kez 14 Mayıs 2005'te gösterilmiştir. Rose Tyler'ın babası Pete Tyler'ı canlandıran Shaun Dingwall, serideki ilk rolünü de almıştır.

İslamiyet öncesi Türk edebiyatı ya da Destan dönemi Türk edebiyatı, Türklerin İslamiyeti kabulünden önceki dönemlerde oluşturdukları edebiyata verilen isimdir. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı M.Ö 4000'li yıllardan başlayarak Türklerin İslamiyeti kabul ettiği XI. yüzyıla kadar sürmektedir. Bu dönem edebiyatı genellikle sözlü ürünlerden oluşmuştur ve yazılı ürünler yok denecek kadar azdır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatında M.S VI. yüzyıla kadar olan dönem sözlü edebiyat dönemi olarak adlandırılırken, ilk yazılı eserlerin verilmeye başlamasından sonra yazılı edebiyat dönemi başlamıştır. Eski Türklere ait olan en eski yazılı belgeler ise Orhun Yazıtları'dır Bu yazıtlar Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Genel olarak Orhun Yazıtları'ndan önceki dönem sözlü edebiyat, sonrası ise yazılı edebiyat olarak nitelendirilmiştir.

Ailurofobi veya kedi korkusu, şiddetli olabilen kedilerden korkma halidir. Yunanca αἴλουρος ve φόβος kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Diğer eş anlamlı terimler felinofobi, elurofobi ve gatofobidir. Kedi korkusu olan kişilerin vereceği aşırı tepki, Panik atağa veya kalp çarpıntısına neden olabilmektedir.

Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir. Sıfat-fiiller kendinden sonraki kelimelerle birlikte sıfat tamlaması oluşturur.

Britanyalı bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun klasik serisinin yirmi ikinci sezonu. 5 Ocak 1985 tarihinde Attack of the Cybermen adlı bölümle başlamıştır. Revelation of the Daleks adlı bölümle sona ermiştir.

"Killer Within", kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in üçüncü sezonunun dördüncü bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 4 Kasım 2012'de AMC'de yayımlanmıştır. Bölüm, Sang Kyu Kim tarafından yazılmış ve Guy Ferland tarafından yönetilmiştir.

<i>Family Guy</i> (1. sezon)

Bir komedi çizgi dizisi olan Family Guy'ın birinci sezonu Fox kanalında 31 Ocak 1999 ile 16 Mayıs 1999 tarihleri arasında yayımlandı ve sezon dahilinde yedi bölüm yer aldı. Dizi, bozuk bir aile düzenine sahip Griffin ailesi'nin babası Peter, annesi Lois, kızı Meg, oğlu Chris, bebeği Stewie ve insanî köpekleri Brian'ın yaşadıkları Quahog'daki maceralarını ele alır. Programda Griffin ailesini, dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane'in yanı sıra, Alex Borstein, Seth Green ve Lacey Chabert seslendirmektedir. Dizinin ilk sezonun yönetici yapımcılığını David Zuckerman ve MacFarlane üstlenmektedir.

"Chitty Chitty Death Bang", komedi dizisi Family Guy'ın birinci sezonunun üçüncü bölümüdür. Bölümde Peter, oğlu Stewie'nin doğum günü partisi için Cheesie Charlie's lokantasında rezervasyon yapmayı unutur ve bunu telafi etmeye çalışır. O sırada Meg, Jennifer adındaki heyecanlı bir kızla arkadaş olur ancak Jennifer, Meg'i bir ölüm tarikatının üyesi yapar.

<i>Molla Nasreddin</i> Azerbeycanda yayımlanan karakitürcü dergi (1875-1908)

Molla Nasreddin, 20. yüzyıl başında Celil Memmedguluzade editörlüğünde Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanan haftalık siyasi mizah dergisi.

Maske ve Ruh, daha çok romanlarıyla tanınan Halide Edib Adıvar'ın 1930'lu yıllarda yazdığı oyun. Oyunda dünyaya ve dünyada karşılaşılan sorun ve tehditlere Türk mizah ve felsefesinin önemli isimlerinden Nasreddin Hoca'nın bakış açısıyla yaklaşılır. Halide Edib eseri yazma fikrinin Milli Mücadele yıllarında Akşehir'e yaptığı gezi sırasında geldiğini belirtti fakat ziyaretinden 10 yıl sonra kaleme alabildi. Bu tarzda bir eser yazmasında Akşehir'de Nasreddin Hoca felsefesinden etkilenmesi ilham kaynağı olmuştur. İlk olarak Yedigün dergisinde tefrika edilmiştir. Aynı zamanda ikinci versiyonu "Masks or Souls" adıyla yazar tarafından güncellenerek İngilizce yayımlandı. Güncelliğini yitirmiş olabilecek bazı kaynaklara göre oyun hiçbir tiyatroda sergilenmemiştir.

Ortakyaşam (mutualizm), kurguda, özellikle bilimkurguda bir olay örgüsü aracı olarak görünür. Benzer bir tema olan kurgudaki asalaklıktan şu şekilde ayrılır; mutualizmde dahil olan organizmalar karşılıklı yarar sağlarken, asalaklıkta parazit ev sahibine zarar verir.