İçeriğe atla

Ölüme Karşı Koşan

Ölüme Karşı Koşan
The Running Man
YönetmenPaul Michael Glaser
Yapımcı
  • George Linder
  • Tim Zinnemann
SenaristSteven E. de Souza
Oyuncular
MüzikHarold Faltermeyer
Görüntü yönetmeniThomas Del Ruth
Kurgu
  • John Wright
  • Mark Warner
  • Edward A. Warschilka
Stüdyo
  • Braveworld Productions
  • Taft Entertainment
DağıtıcıTri-Star Pictures
Çıkış tarih(ler)i13 Kasım 1987 (1987-11-13) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre101 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$27 milyon[2]
Hasılat$38,1 milyon (Amerika Birleşik Devletleri)[2]

The Running Man, (Türkçe: Ölüme Karşı Koşan) yönetmenliğini Paul Michael Glaser'ın yaptığı, başrollerinde Arnold Schwarzenegger, María Conchita Alonso, Richard Dawson, Yaphet Kotto ve Jesse Ventura'nın paylaştığı, 1987 tarihli Amerikan distopik aksiyon filmi. Stephen King'in Richard Bachman takma adıyla 1982'de yayımlanan aynı adlı romanından uyarlandı. 2017 ve 2019 yılları arasında distopik bir Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen filmin hikâyesi, hüküm giymiş suçlu "koşucuların" profesyonel katillerin elinde ölümden kaçması gereken The Running Man adlı reality show tarzındaki bir televizyon programı hakkındadır. The Running Man, 27 milyon dolarlık bütçesiyle 38 milyon dolar hasılat elde ederek Amerika Birleşik Devletleri'nde ılımlı bir gişe başarısı elde etti, ancak eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı.

Konusu

2017 itibarıyla, Amerika Birleşik Devletleri dünya çapında bir ekonomik çöküşün ardından totaliter bir polis devleti hâline gelmiştir. Hükûmet, suçluların hükûmet affını kazanabilmesi için "takipçiler" olarak adlandırılan silahlı paralı askerlerden kaçarak yaşamları için "koşucu" olarak savaştıkları bir yayın oyunu programı olan The Running Man aracılığıyla halkı sakinleştirmektedir.

Bir polis helikopteri pilotu olan Ben Richards, Bakersfield, Kaliforniya'daki bir yemek isyanı sırasında bir katliamdan suçlanır. Meslektaşları tarafından tutuklanır ve bir çalışma kampına konur. On sekiz ay sonra, iki direniş savaşçısı Harold Weiss ve William Laughlin ile birlikte kaçar ve liderleri Mic liderliğindeki kamplarına sığınır. Direniş grubu, hükûmetin yalanlarını ortaya çıkarmak için ICS yayın ağının uplink tesislerini ele geçirmeye çalışır. Richards ayrılır, kardeşinin evini ziyaret eder, fakat evinin bir besteci olan Amber Méndez tarafından işgal edildiğini ve erkek kardeşinin yeniden eğitim kampına gönderildiğini öğrenir.

Richards, Méndez'i Hawaii'ye kaçmak için rehin alır, ancak Méndez güvenliğin dikkatini çekince havaalanında tutuklanır. Richards, The Running Man'in karizmatik ama acımasız sunucusu Damon Killian ile tanışır. Killian, Richards'ı Weiss ve Laughlin'in özgürlüğü karşılığında gösteriye katılmaya zorlar. Ancak, oyun başladığında, Killian üç adamı da Los Angeles'ın terk edilmiş bir parçası olan oyun şovu arenasına gönderir. Profesör Subzero tarafından saldırıya uğrarlar, ancak Richards onu bir jiletli tel çitle boğar ve bu gösteride ilk kez bir sapık ölmüştür.

Richards'a komplo kurulduğunu keşfeden Méndez, Bakersfield katliamının orijinal, düzenlenmemiş görüntülerini bulur. Ancak yakalanır ve oyun alanına gönderilir. Méndez'in katıldığı—Richards, Weiss ve Laughlin, yukarı bağlantıyı arar. Killian, dört koşucuyu öldürmek için iki iz sürücü olan Buzzsaw ve Dinamo'yu görevlendirir.

Buzzsaw, Laughlin'i ölümcül şekilde yaralar, ancak Richards, Buzzsaw'ı kendi elektrikli testeresiyle ikiye böler. Dinamo Weiss'a elektrik verir, ancak sapığı kurtaran Richards tarafından aciz kalır. Laughlin, Richards'a, direnişin yaralarından ölmeden önce arenada gizli bir üssü olduğunu söyler. Yayından kaldırılan Killian, Richards'a takipçi olarak bir pozisyon önerir ancak zaten öfkeli olan Richards bunu reddeder. Alev makinesi kullanan bir takipçi olan Ateştopu tarafından avlanan Méndez, gösterinin sözde eski "kazananlarının" cesetlerini bulur ve gösterinin af vaatlerinin hepsinin yalan olduğunu ortaya çıkarır. Richards, Méndez'i kurtarır ve benzin deposunu sabote ederek ve bir yol işaret fişeğiyle ateşe vererek Ateştopu'nu öldürür.

Seyirciler artık Richards için tezahürat yaparken, Killian eski takipçi Kaptan Özgürlük'ten savaşmasını ister. Freedom reddedince, ağ, Richards ve Méndez'in Kaptan Özgürlük tarafından idam edildiğini gösteren dijitalleştirilmiş bir yedekler savaşı düzenler. Mic, Richards ve Méndez'i bulur ve sahte ölümlerini ortaya çıkarır. Direniş, erişim kodlarını kullanarak ICS kontrol odasına baskın yapar ve Killian'ı ve hükûmetin yalanlarını ortaya çıkarmak için Bakersfield katliamının ve ölen kaçakların orijinal görüntülerini yayımlar. Direniş savaşçıları ICS güvenlik güçleriyle savaşırken, Dinamo Méndez'e saldırır, Méndez daha sonra su püskürtme sistemini başlatır ve Dinamo'yu elektrikle öldürür.

Richards, gösterinin halkın televizyondaki şiddet sevgisini yatıştırdığını iddia eden Killian ile karşı karşıya gelir. Killian, yeniden düşünmesi için yalvarır ve Richards, Killian'ı roketle çalışan bir kızağa bindirerek oyun alanına uçmasına ve ölümcül bir şekilde bir reklam panosuna çarpmasına neden olur. Seyirciler bunu kutlarken, Richards Méndez ile yeniden bir araya gelir ve yayın ağı çökerken stüdyodan ayrılır.

Oyuncular

  • Arnold Schwarzenegger - Benjamin A. "Ben" Richards
  • María Conchita Alonso - Amber Méndez
  • Yaphet Kotto - William Laughlin
  • Richard Dawson - Damon Killian
  • Jim Brown - "Ateştopu"
  • Jesse Ventura - "Kaptan Özgürlük"
  • Erland Van Lidth De Jeude - "Dynamo"
  • Marvin J. McIntyre - Harold Weiss
  • Gus Rethwisch - Eddie "Buzzsaw" Vatowski
  • Professor Toru Tanaka - "Profesör Subzero"
  • Mick Fleetwood - Mic
  • Dweezil Zappa - Stevie
  • Kurt Fuller - Tony
  • Rodger Bumpass - Phil Hillton
  • Edward Bunker - Lenny
  • Sven-Ole Thorsen - Sven

Kaynakça

  1. ^ "THE RUNNING MAN (18)". British Board of Film Classification. 14 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2018. 
  2. ^ a b "The Running Man (1987)". Box Office Mojo. 28 Haziran 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalya</span> Güney Avrupada yer alan kısmi ada ülkesi

İtalya, resmî adıyla İtalyan Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke. Akdeniz'in en büyük iki adası Sicilya ve Sardinya da İtalyan topraklarıdır. Yüzölçümü 301.340 km2 olan ülkenin kuzeyde Alpler bölgesinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya'yla kara sınırı vardır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi olan Vatikan ve San Marino da İtalya'nın yarımadadaki toprakları içine sıkışmış anklav ülkelerdir. İtalya'nın ayrıca biri İsviçre (Campione), diğeriyse Tunus (Lampedusa) tarafından kara ve deniz sınırlarıyla kuşatılmış iki eksklavı bulunur. Nüfusu 58 milyon olan İtalya, Avrupa Birliği'nin en kalabalık üçüncü ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Roma, yüzyıllar boyunca Batı uygarlığının merkezi olmuş, mimaride barok üslûbunun doğuşuna tanıklık etmiş ve eskiden beri Katolik Kilisesi'nin merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir federasyon (1922–1991)

Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Suriye</span> Batı Asya ülkesi

Suriye, resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz ve Levant'ta yer alan bir Batı Asya ülkesidir. Batıda Akdeniz, kuzeyde Türkiye, doğu ve güneydoğuda Irak, güneyde Ürdün ve güneybatıda İsrail ve Lübnan ile sınırlanan ve 14 vilayetten oluşan üniter bir cumhuriyettir. Verimli ovalar, yüksek dağlar ve çöllerden oluşan bir ülke olan Suriye, çoğunluğu Suriyeli Araplar, Kürtler, Türkmenler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler, Arnavutlar ve Rumlar olmak üzere çeşitli etnik ve dinî gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Dinî gruplar arasında Sünniler, Hristiyanlar, Nusayriler, Dürziler ve Yezidiler bulunmaktadır. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. Araplar en büyük etnik gruptur ve Sünniler en büyük dinî gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Mahatma Gandi</span> Hint bağımsızlık aktivisti (1869–1948)

Mohandas Karamçand Gandi, Hindistan'ın ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri. Görüşleri Gandizm olarak anılır. Kötülüğe karşı aktif ama şiddetsiz direniş ve gerçek ile ilgili olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür. Bu felsefe Hindistan'ı bağımsızlığına kavuşturmuş ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştur. Gandi, Hindistan'da ve dünyada, Tagore tarafından verilen ve yüce ruh anlamına gelen Mahatma ve baba anlamına gelen bapu adlarıyla anılır. Hindistan'da resmî olarak "Ulusun Babası" ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. 15 Haziran 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü "Dünya Şiddetsizlik Günü" olarak ilan etmiştir. Gandi, hakkında en fazla eser yazılan kişiler listesinde 8. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">11 Eylül saldırıları</span> 2001de Amerika Birleşik Devletlerine yapılan terör saldırıları

11 Eylül saldırıları, radikal İslamcı silahlı grup El-Kaide'nin 11 Eylül 2001 Salı günü sabah saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı düzenlediği dört koordineli bir terör saldırısı dizisidir. O sabah 19 terörist, ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinden Kaliforniya'ya seyahat etmesi planlanan dört yolcu uçağını kaçırdı. Hava korsanları, ilk iki uçağı New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin "İkiz Kuleler" olarak anılan 110 katlı 2 ofis binalarına, üçüncü uçağı ise Pentagon'a çarptırdılar. Dördüncü uçağın Washington, DC'deki bir federal hükûmet binasını vurması planlanmıştı; ancak uçak, bir yolcu isyanının ardından Pensilvanya'da bir tarlaya düştü. Saldırılarda, hava korsanlarıyla birlikte 2.996 kişi öldü ve terörizme karşı savaş başladı.

<span class="mw-page-title-main">Yemen</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Yemen, resmî adıyla Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu'da yer alan bir ülke. Kuzeyinde Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Umman ile komşudur. Batısını Eritre ve Cibuti, güneybatısını Somali çevreler. Yemen; 555.000 km2 yüz ölçümüne sahiptir ve 1.200 km uzunluğunda sahil şeridiyle Arap Yarımadası'nın güney ucunda yer almaktadır. Güneyinde Hint Okyanusu'nun uzantısı Aden Körfezi, kuzeyinde Kızıldeniz, güneybatısında ise bu ikisini ayıran Babülmendep Boğazı bulunmaktadır. Yemen'in Umman Denizi ile Kızıldeniz'de en büyükleri Haniş ve Sokotra olmak üzere 200'e yakın adası bulunmaktadır. En büyük şehri ve başkenti San'a'dır. 2022 yılı itibarıyla Yemen'in nüfusunun yaklaşık 31 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Yemen; Arap Birliği, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

<span class="mw-page-title-main">Örümcek Adam</span> Marvel Comics süper kahramanı

Örümcek Adam, Marvel Comics tarafından yayınlanan Amerikan çizgi romanlarında görünen bir süper kahramandır. Yazar-editör Stan Lee ve sanatçı Steve Ditko tarafından yaratıldı, ilk olarak Silver Age of Comic Books'ta antoloji çizgi romanı Amazing Fantasy #15'te göründü. O zamandan beri filmlerde, televizyon şovlarında, video oyunlarında ve oyunlarda yer aldı. Örümcek Adam, May Teyze ve Ben Amca tarafından New York'ta ebeveynlerinden sonra büyütülen yetim Peter Parker'ın takma adıdır. Richard ve Mary Parker bir uçak kazasında öldüler. Lee ve Ditko, karakterin ergenlik ve finansal sorunlarla mücadelesini ele aldı ve ona Flash Thompson, J. Jonah Jameson ve Harry Osborn gibi birçok destekleyici karakter verdi; romantik ilgi alanları Gwen Stacy, Mary Jane Watson, Kara Kedi; Doktor Octopus, Green Goblin ve Venom gibi düşmanlar. Onun başlangıç hikâyesinde, radyoaktif bir örümceğin ısırmasından örümcekle ilgili güçler ve yetenekler alır; bunlar arasında yüzeylere tutunma, insanüstü güç ve çeviklik ve "örümcek hissi" ile tehlikeyi tespit etme sayılabilir. Ayrıca, kendi tasarımı olan yapay örümcek ağlarını çeken, bileğe takılan "ağ atıcı" cihazlar da yapıyor.

<i>Cezalandırıcı</i>

Cezalandırıcı, 1993 yılında çekilmiş Warner Brothers yapımı olan fantastik içerikli aksiyon filmidir. Yönetmenliğini Marco Brambilla'nın üstlendiği filmin başrollerinde Sylvester Stallone, Wesley Snipes, Sandra Bullock ve Nigel Hawthorne oynuyor.

<i>Yabancı</i> (film, 1978) 1978 tarihli ABD yapımı bağımsız korku filmidir.

Yabancı veya Halloween: Yabancı, 1978 tarihli ABD yapımı bağımsız korku filmidir. John Carpenter'ın Debra Hill ile birlikte yazdıp tek başına yönettiği filmin başrollerinde Donald Pleasence ve Jamie Lee Curtis vardır. Film, kurgusal bir ortabatı kasabası olan Haddonfield, Illinois'de geçer. Bir cadılar bayramı gecesi altı yaşındaki Michael Myers ablasını öldürür. 15 yıl sonra kaldığı ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden kaçar ve evine dönerek Laurie Strode adlı genç kızı gizlice takip eder. Michael'ın psikiyatristi Dr. Sam Loomis, Michael'ın niyetini anlayarak peşinden Haddonfield'a gider.

<i>Açlık Oyunları</i> Amerikalı yazar Suzanne Collinsin 2008 tarihli romanı

Açlık Oyunları , Amerikalı yazar Suzanne Collins'in 2008'de yayımlanan distopik macera türündeki romanıdır. Roman, Kuzey Amerika'da, gelecekte, kıyamet sonrası bir dönemde yer alan Panem adlı kurgusal ülkenin halkından olan 16 yaşındaki Katniss Everdeen'in bakış açısıyla yazılmıştır. Romanda, son derece gelişmiş bir metropol olan Capitol, ulusun geri kalanı üzerinde politik kontrol uygulamaktadır. Romana adını veren Açlık Oyunları, Capitol'ü çevreleyen on iki mıntıkanın her birinden kurayla seçilen 12-18 yaşlarında bir erkek ve bir kızın televizyonda yayımlanan ölümüne mücadelesini içeren geleneksel bir etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Mücahitleri Örgütü</span> İran İslam Cumhuriyetinde İslamcı sosyalist örgüt

Halkın Mücahitleri Örgütü (HMÖ), İran İslam Cumhuriyeti'ni yıkmayı amaçlayan İslamcı sosyalist örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed</span> İslamın kurucu peygamberi (570–632)

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

Otoriteryanizm veya otoriterlik, siyasi çoğulculuğun reddedildiği, siyasi statükonun ve müesses nizamın korunması için güçlü merkezi otoritenin kullanıldığı ve hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, demokratik oy kullanma hakkı gibi unsurların azaltıldığı bir siyasi sistemdir. Siyasi bilimciler, otoriter hükûmet biçimlerinin çeşitliliklerini tanımlayan birçok tipoloji oluşturmuşlardır. Otoriter rejimler, otokratik veya oligarşik olabilir ve bir parti veya askerî güç üzerine kurulabilir. Demokrasi ile otoriterlik arasında belirsiz bir sınırı olan devletler bazen "karma demokrasiler", "hibrit rejimler" veya "rekabetçi otoriter" devletler olarak nitelendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

<span class="mw-page-title-main">1848 Macar Devrimi</span>

1848 Macar Devrimi, Macaristan'da 1848-1849 Macar Devrimi ve Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinir. 1848'deki birçok Avrupa Devriminden birisi ve 1848'de Habsburg bölgelerindeki diğer devrimler ile yakından bağlantılıdır. Devrim başarısız olmasına rağmen, Macaristan'ın modern tarihindeki en önemli olaylardan biridir ve modern Macar ulusal kimliğinin temel taşını oluşturur. Devrimin patlak vermesinin yıldönümü olan 15 Mart, Macaristan'ın üç ulusal bayramından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi</span> Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Filistinde etkin olan milliyetçi bir siyasi parti

Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi Lübnan, Suriye, Ürdün, Irak ve Filistin'de faaliyet gösteren Suriye milliyetçisi bir partidir. Bugünkü Suriye, Lübnan, Irak, Kuveyt, Ürdün, Filistin, İsrail, Kıbrıs, Sina, Hatay ve Kilikya dahil olmak üzere, Bereketli Hilal'i kapsayan, coğrafi sınırlara sahip bir Büyük Suriye ulus devletinin kurulmasını savunur. Aynı zamanda, örneğin Güney Amerika'da, Suriye ve Lübnan diasporasında da aktif olmuştur.